Læs også:

Close
tarme, sygdom, sundhed, tarm, tarmbakterier, maven, bakterie, sundhed, sygdom, kroppen, læge, videnskab, forskning

Tarmene har afgørende betydning for din sundhed

Sundhed  | 

Dine tarme kan påvirke dit immunforsvar, din psyke, din vægt, om du har diabetes eller måske endda cancer. Fødsel og opvækst kan være afgørende for din tarmflora, men du kan også gøre en masse for dem selv

Tidligere har tarmene været hjertet og hjernens lettere ucharmerende fætter. Typen, du godt vidste var vigtig for din krop, men kun gav opmærksomhed, når du følte dig som en spærreballon efter et måltid eller ved din (forhåbentlig) daglige alenetid på toilettet.

Men den tid er forbi nu. De sidste 10 år har forskningen haft fokus på tarmene, men det er først inden for de sidste par år, at tarmene for alvor er rykket frem i den brede offentligheds spotlys.

– Førhen har tarmene ikke været noget vi kvinder gik rundt og talte højt om. De levede en ret anonym tilværelse. Omend vi alle har dem og mange af os faktisk gik rundt havde problemer med dem med oppustethed, smerter og så videre, fortæller Irene Brøndum.

Læs også: Derfor skal du have en kødfri dag om ugen

En oppustet mave er tegn på tarme i ubalance. (Foto: All Over)
En oppustet mave er tegn på tarme i ubalance. (Foto: All Over)

Tarmene styrer dit helbred

Irene Brøndum er klinisk diætist, og sammen med Majbritt Louring Engell, der er bachelor i ernæring og sundhed, master i træning og fitness, samt professor og forskningsleder på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter, Oluf Borbye Pedersen, står Irene Brøndum bag en ny bog om tarmene: Tarme i Topform.

Og der er god grund til, at de tre har skrevet en bog om tarmene. For forskning viser nemlig, at hele 70 procent af dit immunforsvar er koblet op på dine tarmes velbefindende. Derudover er en lang række sundhedsproblemer som diabetes, overvægt og cancer forbundet til din tarmflora. Selv psykiske problemer kan skyldes problemer i tarmen.

Og der er rigtig mange danskere, der har ondt i tarmen. Faktisk går hver femte rundt med maveproblemer og andre følgesygdomme, og derfor begyndte forskerne at tage fat i vores godt og vel otte meter tarme.

– De sidste år er man begyndt at kunne udforske flere af de bakterier, der bor i vores tarme, fordi man har fået nogle nye videnskabelige metoder, der gør det muligt. Det har man ikke kunnet tidligere. I den forbindelse har man fundet ud af, at de små kræ har betydning for stort set alt: Hvor meget vi vejer, vores humør, vores blodsukker og vores immunforsvar. For eksempel kan nogle tarmbakterier bruge de fibre, vi får, når vi spiser grøntsager til at producere nogle fedtsyrer, som har indflydelse på vores mæthedshormoner, fortæller Irene Brøndum.

Læs også: Derfor skal du drikke matcha, kefir og kombucha

Irene Brøndum er klinisk diætist, og sammen med Majbritt Louring Engell, der er bachelor i ernæring og sundhed, master i træning og fitness, samt professor og forskningsleder på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter, Oluf Borbye Pedersen, står Irene Brøndum bag en ny bog om tarmene - Tarme i Topform. (Foto: Tarme i Topform)
Irene Brøndum er klinisk diætist, og sammen med Majbritt Louring Engell, der er bachelor i ernæring og sundhed, master i træning og fitness, samt professor og forskningsleder på Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter, Oluf Borbye Pedersen, står Irene Brøndum bag en ny bog om tarmene: Tarme i Topform. (Foto: Tarme i Topform)

Din fødsel er afgørende

Der er flere faktorer, der spiller ind, når din tarmflora dannes. En af de vigtigste forudsætninger for gode tarmbakterier er din fødsel. Når du fødes, vender din mund mod din mors numse, så du får så mange bakterier fra hendes skede og anus som overhovedet muligt på vejen ud.

Du tænker nok nu, at det er ret ulækkert, men i virkeligheden er det hamrende smart. For de mange forskellige bakterier, du får fra din mor, rejser ned og sætter sig i dine tarme, hvor de er med til at forme dine forudsætninger for en varieret mikrobiota.

Er du taget med kejsersnit, er de første bakterier, du højst sandsynligt har mødt alle mulige andre slags. Mest dem, der sidder på huden. Det kan være bakterier fra sygeplejersken, håndklæderne, dynen, og hvad der ellers kan findes af bakterielle overflader på et hospital.

Det betyder, at dine tarme ikke får den samme bastante bakteriestart på livet, og du kan statistisk udvikle en masse sygdomme senere i livet.

Men det er ikke kun din fødsel, der er afgørende for mikrobiotaerne i dine tarme. Ting som kæledyr og søskende i opvæksten kan også have en positiv effekt. Kort sagt: Jo flere bakterier, jo bedre. Men også senere i voksenlivet, kan penicillinkure smadre dine tarmbakterier og have negativ effekt på din sundhed.

– Vores tarm-mikrobiota (tarmflora red.) er under indflydelse fra flere sider. De påvirkes af, hvordan vi bliver født, om vi er blevet ammet, de påvirkes af al den medicin, vi tager gennem livet, om du har dyr, hvem du kysser og krammer  og især påvirkes de af, hvad for noget mad, vi spiser. Alt, hvad du putter i munden påvirker dine tarmbakterier, fortæller Irene Brøndum.

Læs også: Respekter din krop med bæredygtige træningsvaner

En glad mave betyder ofte et gladere dig. (Foto: Polfoto)
En glad mave betyder ofte et gladere dig. (Foto: Polfoto)

Taknemmelige tarme

Heldigvis er tarmene meget taknemmelige og kan hurtigt komme på højkant igen, hvis man giver dem det rigtige. Det fortæller medforfatter på bogen Tarme i Topform, Majbritt Louring Engell.

– Mad er nok til at stabilisere en tarm, der er i ubalance, og det er allerede inden for 48 timer, at man kan se en forandring, fortæller hun.

Majbritt Engell har flere års erfaring som diætist og står blandt andet bag 60 opskrifter, der er specielt udviklet til at give sunde og glade tarme fra bogen Tarme i Topform.

– Det vigtigste, du kan gøre for dine tarme er at spise en masse grøntsager til alle tre hovedmåltider. Grøntsager er gode for dine tarmbakterier og hjælper dem med at styrke din tarmvæg. Du bliver nødt til at kvitte sukker, for det får de dårlige bakterier til at fylde i tarmene. Erstat det med friske bær og chokolade, som indeholder fibre og chokolade, der er med til at holde dig mæt og styrke dit immunforsvar, forklarer Majbritt Louring Engell.

Det samme gælder sødestoffer.

– Dem bør du kvitte. Undersøgelser tyder på, at nogle sødemidler – ligesom sukker – kan påvirke tarmbakteriene i en uheldig retning. Så ikke nogen lightprodukter. Sørg i stedet for at spise en masse fisk og fugl og få de gode olier fra omega3 og nødder. Undgå rødt kød fra ko og gris, og styr i en stor bue uden om gluten, fortæller Majbritt Louring Engell.

Tarme i topform er udgivet af Politikens Forlag. Læs mere her.

Du kan også finde inspiration fra bogens opskrifter her:

Opskrift: Boller i karry på den sunde måde (it’s a thing)

Opskrift: Rød spidskålssalat med skovbær og chokolade

Opskrift: Cremet kærnemælksyoghurt

 

Tarme i Topform giver dig både viden om dine tarme og opskrifter, der gør dem glade. (Foto: Tarme i Topform).
Tarme i Topform giver dig både viden om dine tarme og opskrifter, der gør dem glade. (Foto: Tarme i Topform).

· Mere fra samme kategori ·