Læs også:

Close
Jul, julepynt, juletræ, december

NEWS: Danskernes velgørenhedshjerter banker stærkt i julen

Nyheder  | 

Danskernes velgørenhedshjerter banker stærkt i julen · Ny aftale om kontrol af dyretransporter får blandet modtagelse af Dyrenes Beskyttelse · Alarmer sikrer julehjem – men rekordmange danskere installerer for sent · Hver fjerde passager får ikke information, når toget er forsinket · Dagens billede: Julekort fra Det Hvide Hus

Vi har udvalgt dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danskernes velgørenhedshjerter banker stærkt i julen

Julen betyder for mange middag i familiens skød. Men det er ikke kun det familiære, der vinder frem i julen. Omtanke for de svageste fylder også blandt den danske befolkning.

Hver fjerde (26 procent), som fejrer jul, svarer, at de donerer penge til velgørenhed i julen og 7 procent svarer, at de bruger tid i julen på velgørenhed (for eksempel ved frivilligt arbejde).

Den ældre del af befolkningen er særligt gavmilde i julen. 2 ud af 5 (40 procent) af de 60+ donerer penge i julen mod 14 procent af de 18-39 årige og hver fjerde (25 procent) i aldersgruppen 40-59.

Hos kvinderne banker velgørenhedshjertet også hurtigt. 29 procent af kvinderne giver penge til velgørenhed og 8 procent giver tid til velgørende formål i julen. For mændene er det 22 procent, der giver penge til velgørenhed, mens 6 procent giver tid til velgørenhed.

Men hvorfor giver danskerne deres tid og penge til velgørenhed i julen? 44 procent svarer, at de bidrager til velgørende organisationer fordi julen er en god tid at hjælpe andre. Hver femte (18 procent) svarer, at flere kampagner og øget fokus på velgørenhed i julen er årsag til deres bidrag, mens 56 procent af danskerne svarer, at deres bidrag skyldes, at julen er en hård tid at komme igennem for fattige og hjemløse, skriver YouGov.

Jul, julepynt, juletræ, december
Danskernes velgørenhedshjerter banker stærkt i julen. (Foto: Pexels)

Læs også: Folkekirkens Nødhjælp og Føtex redder 60 ton mad fra skraldespanden

Ny aftale om kontrol af dyretransporter får blandet modtagelse af Dyrenes Beskyttelse

Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede i går en ny aftale om kontrol af dyretransporter. Aftalen kommer i kølvandet på en stribe afsløringer, som den seneste tid har konstateret kritisable fejl og svigt i Fødevarestyrelsens kontrol med dyretransporter. Men den nye aftale vækker ikke kun begejstring hos Dyrenes Beskyttelse.

– Danske myndigheder har en stærkt kritisabel og fuldstændig utidssvarende kontrol med dyretransporter til trods for, at Danmark er EU’s suverænt største eksportør af smågrise, og der eksporteres fem gange flere grise på lange, udmattende dyretransporter over 8 timer end for 10 år siden. Det er utilfredsstillende, at man ikke sikrer sig en bredere politisk aftale, og bruger den tid, der skal til for at arbejde sig hele vejen rundt om denne komplicerede sag, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Ifølge Britta Riis er det især omfanget af kontrol, der giver anledning til bekymring. Hun påpeger desuden, at skal man reelt finde de såkaldte brodne kar, ville man i en periode skulle kontrollere alle dyretransporterne for at få et overblik over problemets omfang.

Selv om dagens udspil ikke vækker megen begejstring hos Dyrenes Beskyttelse, så kan man dog også finde positive aspekter i aftalen.

– Det er positivt, at embedsdyrlægerne, der skal udføre kontrollen, nu får nogle helt klare krav til plads og højde skrevet direkte ind i bekendtgørelsen, så det bliver lettere at konstatere, hvornår reglerne overtrædes. Dette bør dog følges op af hårde sanktioner for dem, som overtræder reglerne, hvilket den nuværende aftale ikke garanterer, siger Britta Riis.

Gris, svin, svinekød, grise, gård, dyr, dyrevelfærd, dyrenes beskyttelse
Ny aftale om kontrol af dyretransporter får blandet modtagelse af Dyrenes Beskyttelse. (Foto: Pexels)

Læs også: Dyrenes Beskyttelse: Klimamærke bør vejlede til en mere plantebaseret kost

Alarmer sikrer julehjem – men rekordmange danskere installerer for sent

Den søde juletid bliver for mange danske familier sat på pause hvert år, når de vender retur fra familiebesøg og juleand i dagene mellem jul og nytår. Juleperioden er nemlig højsæson for indbrud i danske parcelhuse, og her ligger Danmark i en negativ top i indbrudsstatistikkerne i forhold til de lande, som vi normalt sammenligner os med.

For at undgå et gennemrodet hjem er der rekordmange danskere, der får installeret alarm i hjemmet, og op til jul er der mange familier, der får installeret alarm – især hvis de skal langt væk for at holde jul i flere dage. Men der er noget, der tyder på, at endnu flere burde overveje et køb inden juleferien. Der er nemlig ifølge Alarm365, der er alarmudbyder, ligeså travlt efter jul som før.

– Det er ikke overraskende, at julen er højsæson for sikring af private hjem, men overraskende er det, at der er ligeså mange, der vælger at sikre hjemmet efter julen, hvor familien måske har været udsat for indbrud. Derfor kan det jo tyde på, at der er flere, der godt kunne overveje at sikre hjemmet, inden det er for sent. Hvis du installerer inden jul, får du jo større tryghed nu og her, og samtidig kan du også trække installationsprisen fra ved hjælp af håndværkerfradraget, fortæller Tom Guldmann, der er direktør hos Alarm365.

Alarmer sikrer julehjem – men rekordmange danskere installerer for sent
Alarmer sikrer julehjem – men rekordmange danskere installerer for sent. (Foto: PR)

Læs også: Dømte bandekriminelle fratages penge i tre år

Hver fjerde passager får ikke information, når toget er forsinket

Er toget forsinket eller aflyst, oplever 1 ud af 4 passagerer ikke at få information fra togselskabet. Det viser en undersøgelse fra Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk blandt flere tusinde passagerer.

– Det har store konsekvenser for den enkelte passager, når der opstår forsinkelser, og man for eksempel skal nå på arbejde, hente børn eller i lufthavnen. Derfor skal man have ærlig og anvendelig information så hurtigt som muligt, så man kan tage sine forholdsregler. Det kan ikke være tilfredsstillende for togselskaberne, at så mange passagerer ikke oplever at få den nødvendige information, når togene ikke kører som planlagt, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af tal fra De Nationale Passagertilfredshedsundersøgelser, hvor mere end 120.000 passagerer har svaret på spørgsmål om deres rejse, samt en kvalitativ undersøgelse, hvor Passagerpulsens ’Passageragenter’ melder ind, hver gang de oplever en forsinkelse.

Tog s-tog dsb lokalbanen strejke
Hver fjerde passager får ikke information, når toget er forsinket. (Foto: Pexels)

Læs også: Mange passagerer ved ikke, at de kan få erstatning ved togforsinkelser

Dagens billede: Julekort fra Det Hvide Hus

Læs også: Jul i Det Hvide Hus

· Mere fra samme kategori ·