Læs også:

Close
Friheden, anmeldelse, serieguide, serie, krimi, drama, komedie, dansk, hygge, efterår, streaming

Anmeldelse: Den nye danske serie Friheden

Underholdning  | 

En almindelig dansk kernefamilie på overfladen. Men storsvindlende forældre bag facaden. Friheden er både komisk, spændende og ikke mindst underholdende. Læs vores anmeldelse af seriens første tre afsnit her

Viaplays nye danske serie, Friheden, byder på både humor, satire, drama og action. Her følger vi et ægtepars triste, grå, ekstremt kedelige og mindre succesfulde hverdag og parcelhusliv i Hvidovre. Det kedelige familieliv står dog i stor kontrast til parrets dobbeltliv som storsvindlere. Et liv, som de egentlig var afklarede med at have lagt på hylden.

Dog befinder de sig pludselig tilbage i gamet, og netop spændingsfeltet mellem dansk familieidyl og livet som svindlere resulterer i en serie, der virkelig formår at underholde seeren.

Læs også: Kulturguide: Oplevelser i November 2018

Friheden, anmeldelse, serieguide, serie, krimi, drama, komedie, dansk, hygge, efterår, streaming
Efter flere år som storsvindlende kriminelle har ægteparret Erik og Nina slået sig ned i Hvidovre sammen med deres to børn. Stormfulde eventyr, spændingen og de mange millioner er lynhurtigt blevet skiftet ud med madpakker, ubetalte regninger og defekte hvidevarer. Væk er også romantikken. (Foto: Viaplay)

Fra eventyr og svindel til villa og familieliv

Ved seriens begyndelse ser vi kort, hvordan unge Nina og Erik levede som svindlere i jagten på eventyr, dramatik og ikke mindst en masse millioner på kontoen. Det var et liv i overhalingsbanen med en masse action og løgne. Men da det unge forelskede par bliver gravide, beslutter de sig hurtigt for at trække sig fra det farlige liv som storsvindlere og istedet give deres barn en tryg barndom.

17 år senere (i seriens realtid) følger vi ægteparret Nina (Lene Maria Christensen) og Eriks (Lars Ranthe) sindssygt kedelige middelklasse liv. Hvis det overhovedet kan kategoriseries som sådan. Familien bor i et lille hus i Hvidovre – lige ved siden af Friheden s-togs station. Som i bogstaveligt lige ved siden af. Erik er arbejdsløs og Nina har en tam og uengageret flirt med sin chef. Intimiteten mellem ægteparret er derfor lige så hullet som parrets økonomi og vandrør i kælderen.

Læs også: Tre rigtig gode serier og film du kan kaste dig over nu

Friheden, anmeldelse, serieguide, serie, krimi, drama, komedie, dansk, hygge, efterår, streaming
Erik er kun skyggen af sit unge selv. Mest af alt fremstår han lidt som en dørmåtte, der bare har givet op og lader sig trampe på. Men det laver en skygge fra fortiden hurtigt om på. (Foto: Viaplay)

Dobbeltliv med base i Hvidovre

I sin jagt på et job støder Erik ind i en gammel bekendt. Parrets tidligere samarbejdspartner Jacqueline (Lotte Andersen). Mødet er ikke tilfældigt, og det viser sig hurtigt, at parrets fortid har indhentet dem. Jacqueline beder Erik og Nina om hjælp til et sidste scam. Men det er ikke hvilket som helst scam, det er muligvis det største, de nogensinde har lavet.

For at det skal lykkes, skal parret genfinde sig selv – og ikke mindst de gamle talenter, der for længst har været gemt væk under familieidyllens gulvbrædder. Det svære bliver at foretage sit livs største svindelnummer uden at børnene eller resten af omverdenen får mistanke. Èn ting er dog sikker: Hvis det her lykkes, så er alle parrets økonomiske problemer passé. Og hvem ved, måske kan de finde kærligheden igen?

Læs også: Gode bøger og podcasts du kan kaste dig over nu

Friheden, anmeldelse, serieguide, serie, krimi, drama, komedie, dansk, hygge, efterår, streaming
Fortidens spøgelser truer den nuværende familieidyl hos familien i Friheden. Men måske er udførelsen af det største svindelnummer til dato netop lige, hvad parret har brug for? (Foto: Viaplay)

Humor, action og en masse forklædinger

Selvom vi kun har fået set de tre første afsnit af de i alt 10, der ugentligt bliver tilgængelige på Viaplay, så har vi allerede en klar idé om, hvad Friheden byder på. Der er en god portion humor og satire, og flere af seriens scener får dig til at trække på smilebåndet. Samtidig er skuespillet fra seriens to hovedroller så overbevisende, at man virkelig føler med dem. Også i de hverdagsdilemmaer, man selv kan nikke genkendende til.

Der går heller ikke lang tid, før vi ser Erik og Nina i forklædninger og roller, der er langt fra deres gængse hverdag i Hvidovre. Forklædningerne, samarbejdet med Jacqueline og de udfordringer og forhindringer parret støder på undervejs gør kun sagen mere interessant. Og hvem synes ikke, at helt igennem latterlige forklædninger og gennemtænkte scams er underholdende? Jeg gør i hvert fald.

Læs også: Anmeldelse: Halloween – Maskernes Nat

Friheden, anmeldelse, serieguide, serie, krimi, drama, komedie, dansk, hygge, efterår, streaming
Som serien skrider frem, begynder Nina og Eriks samarbejde at blive bedre, og man kan ikke lade være med at sidde i sofaen og heppe lidt på, at de finder hinanden undervejs. (Foto: Viaplay)

Selvom serien stadig har syv afsnit tilgode, er der meget, der tyder på, at det kun bliver vildere. Mere hæsblæsende og med meget mere action herfra. Som parrets store svindelnummer skrider frem, bliver konsekvenserne kun større og større, og der er da stadig mange ubesvarede spørgsmål, som vi må væbne os med tålmodighed for at få besvaret.

Hvis du stadig sidder med spørgsmålet om, hvorvidt Friheden er din tid værd, så ser jeg ingen grund til at lade netop det spørgsmål stå ubesvaret: Ja! Det er bare med at komme igang.

Friheden, anmeldelse, serieguide, serie, krimi, drama, komedie, dansk, hygge, efterår, streaming
Hvis du er glad for satire, action, krimi, forklædninger og et virvar af løgnhistorier og svindelnumre, så er det her serien, du skal starte på. (Foto: Viaplay)

· Mere fra samme kategori ·