
Knoldselleri er en sand sundhedsbooster
Hvis du vil starte efteråret med et stærkt immunsystem, kan du med fordel udnytte knoldselleriens gode virkninger. Ligesom ingefæren er den en vigtig ingrediens i en anti-inflammatorisk kost
Knoldselleri kan købes i ethvert supermarked, som nu snart igen bugner med efterårets mange rodfrugter. Den er billig og et helt fantastisk supplement til din træning, eller hvis du bare gerne vil leve sundt – og så kan den nemt kombineres med dine favoritopskrifter.
– Det er ikke spor ligegyldigt, hvilke grøntsager man guffer sig igennem. Jo mere, de smager af, jo mere kan man være forvisset om, at der er de mineraler, vitaminer og stoffer, som der bør være, skriver den danske gastronom Camilla Plum på sin hjemmeside.
En af de grøntsager, som er særligt fyldt med gode sager, er knoldselleri.

Knoldselleri styrker immunsystemet
Knoldselleri er en variant af vildselleri, som er beslægtet med bladselleri. Begge er gode til madlavning. Men hvorfor skal du spise det, hvis du vil opnå et stærkere immunsystem og dermed være klar til vinteren? Dens vigtigste virkning er anti-inflammatorisk, hvilket netop er sygdomsforebyggende.
Læs mere om anti-inflammatorisk kost her.
Inflammation i kroppen er små betændelsestilstande. Knoldselleri er en af de mange grøntsager, der virker anti-inflammatorisk.
Knoldselleri er rig på fibre og indeholder en stor portion af A, K , C og B5-vitamin, som er afgørende for immunsystemets forsvar og fremmer dit stofskifte.
Den forebygger desuden hjerte-/karsygdomme og hjælper kroppens udnyttelse af mineralerne magnesium, kalium, mangan og riboflavin, som selleri ligeledes har et højt indhold af. Mangan har betydning for kroppens udvikling af brusk, knogler og led og kan således forebygge eksempelvis knogleskørhed og løbeskader.
I selleri forekommer desuden et stof, som er nært beslægtet til østrogen, der har en forebyggende effekt overfor visse kræftformer.
Både bladselleri og knoldselleri er derudover gode for fordøjelsen. Især takket være de mange vandopløselige kostfibre, der modvirker forstoppelse.
Dertil tilhører mangan de basiske mineraler og er sammen med calcium vigtige i forhold til kroppens husholdning af syre-/basebalancen. Det stabiliserer din fordøjelse og gør følsomme tarme rolige og glade.

Selleri er en gammel dansk grøntsag på linje med en pastinak, rødbeder og kartofler, som er en god basiskost til det nordiske klima.
Sådan bruger du selleri i din kost
Du tænker nok: “Hvad skal jeg stille op med den selleri?” Du skal altid skrælle den. Brug her en god, skarp kniv. Så kan du skære den i terninger eller stave og bruge den i en god suppe sammen med andre grøntsager som salat, kartoffelmos eller i din favorit pastasovs.
Du kan også sagtens bruge den som puré i stedet for en sovs – for eksempel til en god fisk. Eller hvad med sellerilasagne? Det smager helt fantastisk, synes jeg.
Læs også: Disse grøntsager skal du ikke spise rå
Kilder: Gastronom Camilla Plums hjemmeside fuglebjerggaard.dk og bogen ”anti-inflammatorisk kost” af Martin Kreuzer og Anne Larsen.