Læs også:

Close
anti-inflammatorisk kost

Hvad er anti-inflammatorisk kost?

Christina er uddanet fysioterapeut med speciale indenfor ortopædi og sportsmedicin.

Hun har igennem mange år beskæftiget sig med kostens fordele i forhold til sundhed.

Du har sikkert hørt ordene før, men hvad betyder anti-inflammatorisk kost egentlig?

Anti-inflammatorisk kost er en genial måde at tage ansvar for sin egen sundhed på. Måske går du rundt med oppustet mave, akne eller ekstra deller om maven? Så kan det være et af flere tegn på, at du har en inflammation i kroppen, som dit immunsystem forsøger at bekæmpe.

Anti-inflammatorisk kost dæmper inflammation

Anti-inflammatorisk kost er kort sagt helbredende mad.

– Du kan se maden som medicin, hvor kosten skal virke opbyggende og helt undgå stimulanser, som for eksempel sukker, alkohol, dårlig fedt og cigaretter, forklarer ernæringsterapeut Louise Bruun til MY DAILY SPACE.

Du undlader således de madvarer, som provokerer en inflammation i kroppen til at blusse op og bygger i stedet din kost op omkring de produkter, som virker opbyggende for kroppen og således dæmper en inflammation.

Kosten kan altså virke inflammatorisk eller anti-inflammatorisk.

Sådan ved du, om du har en inflammation:
Typisk starter det med fordøjelsen. Det kan være forstoppelse eller mavekneb. Andre tegn kan være følelsen af stress, mangel på overskud, hovedpine, ofte træthed og dårligt humør, rod i hormonerne (cyklusforskydelse og fertilitetsproblemer) eller ondt i maven og vægtøgning. Hyppigt ses også problemer med uren hud, eksem og allergi, men det kan også være en musearm, hælspore eller et ømt løberknæ, som ikke vil forsvinde. Der kan også optræde smerter i led og muskler.

Der fokuseres på 3 hovedprincipper i anti-inflammatorisk kost

1. Masser af grøntsager

Ingefær, knoldselleri, fennikel, hvidløg, krydderurter som persille, dild, mynte og alle slags kål skal du spise masser af, hvis du vil leve anti-inflammatorisk.

Anden kost med antioxidative egenskaber virker også anti-inflammatorisk. Det kan blandt andet være groft brød, grød med fuldkorn og kogte fuldkorn som perlebyg, gulerødder, kiwi, peberfrugt, citrus, blåbær med videre.

Naturlige sojaprodukter som tofu, edamamebønner og misosuppe, samt mejeriprodukter med probiotisk virkning som A38 og cultura er ligeledes  anti-inflammatorisk.

Læs også: Knoldselleri er en sand sundhedsbooster

2. Masser af gode fedtstoffer

Omega3 er nøgleordet. Spis især de fede fisk som for eksempel laks, sild, sardiner og makrel. Dog har alle fisk en god virkning. Fiskeolie, hørfrø, hampefrø og olier er også godt. De monoumættede fedtsyrer er mindst lige så vigtige. Det drejer sig om for eksempel olivenolie, rapsolie, nødder og avokado.

3. Lette proteiner

Det er godt at tilføje proteiner i ethvert måltid. Det kan være fisk, kylling, æg, bønner, quinoa, bønnepasta og linser.

Hvidkål i anti-intiflammatorisk kost, anti-inflammatorisk kost
Kål er vildt sundt, anti-inflammatorisk og hjælper din fordøjelse. (Foto: All Over)
Ting, du bør undgå:
Rygning, alkohol, sodavand, sukker, junkfood, hvidt brød, hvid pasta og ris. Begræns omega6-produkter som rødt kød, kødpålæg, raffinerede olier og mælkeprodukter.

Hvorfor skal jeg spise anti-inflammatorisk?

Inflammation er en del af vores immunforsvar. Inflammation betyder betændelse og er kroppens reaktion på infektioner eller skade. Når du for eksempel skær sig i fingeren, bliver området rødt, hævet, varmt og gør ondt, og viser således, at en reaktion er i gang.

En sådan reaktion kan også sættes i gang indefra, når eksempelvis fremmede stoffer, bakterier, virus, fremmedorganismer og gifte kommer ind i kroppen.

Vi har alle sammen små inflammationer. De behøver ikke være et sygdomstegn, men hvis du  går rundt og har det skidt med nogle af de førnævnte tegn, kan det betyde, at du har en mere alvorlig inflammation.

Den kan være udløst af, at du spiser forkert, dyrker for lidt motion, ryger, er stresset eller har forhøjet vægt. Det kan også være en sportskade eller mindre overbelastninger fra sport.

Problemet opstår, når kroppen skal bearbejde for mange påvirkninger på en gang. De mange små belastninger kan føre til kronisk inflammationstilstand. Det er en stor fysisk belastning for immunsystemet, der drænes for kræfter, hvilket med tiden kan føre til flere livsstilssygdomme som type 2-diabetes, kræft, hjerte-/karsygdomme, demens eller gigtsygdomme.

Anti-inflammatorisk kost kan udligne de udfordringer.

Sådan virker anti-inflammatorisk kost

Hvis du bygger din kost op omkring den anti-inflammatoriske kosts principper, vil du allerede efter en uge kunne mærke mere energi, føle at din mave får det bedre, og at fordøjelsen fungerer bedre. Du vil også kunne mærke det på dit humør, og på at du sover bedre.

Afhængig af, hvad dit oprindelige problem var, vil du for eksempel kunne forbedre din hud, reducere smerterne i led eller endelig få en begyndende bedring i din tilbagevendende sportsskade.

Efter anden uge går du ind i en periode, hvor du virkelig kan mærke en forskel. Du har det bedre. De første dage kan dog være lidt hårde at komme igennem.

På længere sigt virker kosten sygdomsforebyggende, idet den styrker og fremmer dit immunsystem og stofskifte. Har du allerede en sygdom, kan kosten dog ikke fjerne sygdommen, men altså lette smerter og gener og styrke din krop til selv at hele det, der er muligt.

Fuld af energi igen efter anti-inflammatorisk kost
Fuld af energi igen! (Foto: All Over)
Motion virker også anti-inflammatorisk:
Hver gang du er fysisk aktiv, producerer musklerne myokiner, som virker anti-inflammatorisk. Derudover medfører regelmæssig sport, at man bekæmper bugfedtet, som er fedtet mellem de indre organer, der medfører kraftig inflammation.

Kom godt i gang

Hvis du har mod på at afprøve anti-inflammatorisk kost, er det en god ide at tage en prøveperiode på for eksempel tre uger, hvor du laver en madplan med ingredienserne fra de tre hovedprincipper længere oppe i artiklen.

Det virker måske uoverskueligt at følge de tre principper, men ernæringskonsulent og selvstændig kostvejleder Martin Kreutzer lover, at det er nemt. Han er netop aktuel med bogen “Anti-inflammatorisk kost. Sluk branden, der hærger kroppen indefra”.

 

Du kan med fordel søge på opskrifter på nettet, så du ikke selv skal opfinde nye retter. Du kan også læse om anti-inflammatorisk kost på nettet:

1 dag med antiinflammatorisk kost” og “Mine mest anti-inflammatoriske opskrifter”

Eller i bogen “Antiinflammatorisk kost. Sluk branden, der hærger indefra” af Anne Larsen og Martin Kreutzer, hvor der både er teori og opskrifter på anti-inflammatorisk kost.

 

Kilder: Bogen 21 helbredende dage med antiinflammatorisk kost af læge Jerk W.Lange og ernæringsterapeut Louise Bruun, bogen Antiinflammatorisk kost af ernæringseksperterne Anne Larsen og Martin Kreuzer, artiklen Sådan lever du antiinflammatorisk af overlæge og professor Bente Klarlund Pedersen.

· Mere fra samme kategori ·