Læs også:

Close
Instagram, sociale medier, facebook, snapchat, iphone, selvværd, selvtillid, online, telefon

Hvorfor bliver vi påvirket af de sociale medier, når vi ved, det er opstillet?

Sundhed  | 

Hvorfor bliver vi ved med at være på Instagram, når vi ved, at det er uægte? Og hvorfor lader vi alligevel vores selvtillid påvirke af det?

Vi kender det alle sammen: Vi har måske haft en halvdårlig dag, og på et tidspunkt scroller vi igennem vores Instafeed. Det første (og nok også det meste) vi møder er lækre madbilleder, flotte kroppe og glade veninder, som har deres time of their lifes. Og det bliver vi jo ikke ligefrem i bedre humør af, når vi kan se, at alle har det fedt på nær en selv.

Men hvorfor bliver vi alligevel påvirket af det, når vi godt ved, at det er opstillet? Og hvorfor bliver vi ved med at være på, når vi ved, at det er uægte? Vi har talt med psykolog Erla Heinesen Højsted om emnet.

– For det første så er det noget, vi bare gør. Det er noget, vi bliver nødt til for at være med. Der ligger en form for pres på, at det skal vi bare. De psykologiske grunde er som regel på grund af nysgerrighed, og at vi får et indblik i andres liv, vi spejler os i andre mennesker, sammenligner og værdisætter os selv i lyset af andre. Og selvom vi godt ved, at det er opstillet, så synes vi jo stadig, at det er sjovt at følge med, begynder Erla.

selvværd, selvtillid, mobilforbrug, mobil, afhængig, mobilafhængig, space, overvågning, telefoni, sociale medier, test, kvinder, liv, afhængighed
Der ligger en form for pres på, at de sociale medier er noget, vi er nødt til at bruge for at følge med. (Foto: Pexels)

Læs også: Derfor kan sociale medier ødelægge dit selvværd

Et dagligt kick

Når vi lægger billeder på Instagram, så får vi likes og kommentarer, som giver os en goodfeeling. Men det kan vi altså blive afhængige af, og på et tidspunkt skal der mere og mere til, før vi får den gode følelse, som vi fik ved de første likes. Desuden kan det komme til at fylde så meget i vores dagligdag og tanker, at vi rent faktisk kan risikere at gå glip af værdifulde oplevelser.

– Der skal mere og mere til, før vi får den glæde, som vi fik i starten, og til sidst kan vi ikke følge med. Det er en overfladisk og kortsigtet følelse af selvtillid, og det kan faktisk medvirke til, at vi får flere og flere nedture, fordi vi bruger så meget energi på det. Det skal være bedre og bedre, for hver gang vi poster noget. Det fylder enormt meget i vores bevidsthed, og vi kan risikere at gå glip af de oplevelser, som rent faktisk kan give os bedre selvtillid, fortsætter hun.

Men selvom et opslag på Instagram kan give os en goodfeeling og bedre selvtillid for en kort stund, så giver det os også en følelse af, at vi skal præstere hele tiden. Og det kan påvirke os negativt.

– Vi kan også føle, at det kan vi ikke leve op til, og så forstærkes den indre følelse af, at vi ikke er gode nok.

selfie, selfies, selfitis, selvværd, selvtillid, mentalt helbred, mentale helbredsproblemer, psykiske problemer, borderline selfitis, akut selfitis, kronisk selfitis, forskning, videnskab, undersøgelse, studerende, begreb, fænomen,
Når vi får likes og pæne kommentarer på de sociale medier, får vi en form for et kick, og det kan være vanedannende. (Foto: Bruce Mars på Pexels)

Uden filter

Vi ser flere og flere personer, som lægger billeder op uden filter, uden makeup og fra et rodet hjem. Men det er ikke ensbetydende med, at det ikke er opstillet og tænkt igennem. Personerne som gør dette, lægger stadig meget arbejde i billederne. De har bare taget et valg om at vinkle deres liv og deres historie anderledes. De vælger bevidst at være uperfekte.

– Det er ikke folk, der nødvendigvis hviler mere i sig selv, som lægger uperfekte billeder op. Selv de billeder der er grimme, er grimme på en bestemt måde. De er måske uden filter, men der er stadig en tanke bag. Der er selvfølgelig nogen, der vælger at gøre det aktivt, for at skabe en modvægt og for at vise at de er almindelige mennesker. Men det hele bliver en slags branding af sig selv, uanset om det er med eller uden filter.

Selvtillid, selvværd, instagram, facebook, de sociale medier, opstillet, rod, glansbillede
De rodede billeder er rodede på en bestemt måde. De er altså lige så opstillede som andre billeder, vi lægger op. (Foto: Visualhunt)

Læs også: Hvad kan du gøre for din veninde, hvis hun har lavt selvværd?

Fortæller en historie om os selv

De fleste af os bruger Instagram til at fortælle en historie om os selv og til at skabe en identitet. Vi kan konstruere et billede af os selv, som vi kan kontrollere i en meget stor grad. For eksempel tager vi 30 billeder, før vi lægger et op. Men når vi så ser andres pæne og veludformede billeder, så tænker vi, at det er præcis sådan deres liv er, selvom vi inderst inde godt ved, at det er opstillet, og at de også har taget mindst 30 billeder, før de postede det.

– Så sammenligner vi os selv og vores liv, som jo er mindre pænt og poleret, og det er her, vi får det dårligt med os selv. Vi udstiller kun vores egne gode sider, men vi reagerer negativt overfor de andres gode sider. Vi konstruerer altså et glansbillede af os selv, og af andre, som slet ikke er ægte, fortsætter Erla.

Husk det bare er et medie

Men selvom mange vælger helt at slette deres Instagram for at få bedre selvtillid, så er det ikke en langsigtet virkning. Det bedste vi kan gøre er at huske på, at Instagram bare er et medie, hvor vi selv og andre lægger flotte billeder op, og vi skal ikke sammenligne os selv med andre.

– Kig på Instagram og se på det som et medie, ligesom magasiner du bladrer igennem. Og hvis du har en dårlig dag, så skal du ikke åbne Instagram og kigge på de opstillede billeder. Gå en tur eller lav noget andet, som rent faktisk gør dig glad, afslutter Erla Heinesen Højsted.

Du kan læse mere om psykolog Erla Heinesen Højsted og hendes arbejde her.

Instagram, sociale medier, facebook, snapchat, iphone, selvværd, selvtillid, online, telefon
Det er vigtigt, at vi husker på, at Instagram bare er et medie. (Foto: Pexels)

Hvorfor er de sociale medier så populære?

En britisk undersøgelse viser at der er 63 procent af børn og unge ud af 5000, som ville ønske, at de sociale medier aldrig var blevet opfundet. Det siger en lille smule om, hvordan mange unge kan føle sig påvirket af de sociale medier på en negativ måde. Men hvorfor er det så, så voldsomt populært? Det svarer psykolog Rikke Papsøe på.

– Sociale medier er blevet en del af livet for mange på linje med ”de gamle medier”, og for mange er tiden tilbragt på de sociale medier blevet en vane. Nogle ser tv-serier og andre er på de sociale medier. De sociale medier har heller ikke nogen stopklods. Du kan scrolle igennem dit feed i evigheder, og se de mange flotte billeder. De sociale medier er også lavet til, at vi bliver derinde så længe som muligt, fortæller Rikke Papsøe og fortsætter:

– Samtidig kan unge mennesker også føle sig presset til at være på. Alle deres venner er på, og de vil ikke få glip af noget. Udtrykket hedder FOMO, som på dansk betyder “bange for at gå glip af noget”. Så på trods af den mulige negative påvirkning, er mange unge alligevel online.

Du kan læse mere om psykolog Rikke Papsøe og hendes arbejde her.

Læs også: Dårlige vaner, der nedbryder dit selvværd – og hvad du kan erstatte dem med

· Mere fra samme kategori ·