Læs også:

Close
Veninder, selvtillid, selvværd

Hvad kan du gøre for din veninde, hvis hun har lavt selvværd?

Sundhed  | 

Hvordan kan du hjælpe din veninde med at få det bedre, hvis hun har lavt selvværd?

Har du en veninde, som ofte kritiserer sig selv, og som ikke synes, hun er god nok? Så lider hun med stor sandsynlighed af lavt selvværd. Det kan være rigtig hårdt og svært som veninde at lytte til, når du ved, at hun er lige så meget værd som alle andre.

Privatpraktiserende psykolog Rikke Papsøe giver her nogle gode råd til, hvordan du kan hjælpe din veninde.

– Alle mennesker oplever på et tidspunkt i livet at have lavt selvværd. Som pårørende er det vigtigt, at du snakker med din veninde om, hvordan hun har det med sig selv i øjeblikket, begynder Rikke Papsøe.

 

Veninder, selvtillid, selvværd, veninde, Rikke Papsøe
Alle mennesker rammes af lavt selvværd på et tidspunkt i livet. (Foto: Pexels)

Hvad kan du som veninde gøre?

Du skal vise din veninde, at du er der for hende, og at du elsker hende for den, hun er. Også selv om det måske er en svær periode både for hende, dig selv og jeres venskab.

Selv om det kan være hårdt at have en veninde med lavt selvværd, skal du være villig til at hjælpe hende, hvis du altså vil beholde det venskab, I har sammen.

– Har din veninde lavt selvværd, så er det en periode, hvor du selv skal være ekstra opmærksom og hjælpsom overfor din veninde. Gør noget ud af at snakke med hende. Det har afgørende betydning for din veninde, at hun har nogle mennesker, som hun kan komme til, og at hun ved, at du kan lide hende, som hun er. Det er vigtigt, at du ikke stiller kritiske spørgsmålstegn ved hende og de ting hun siger, og at du viser hende, at du er der for hende, understreger Rikke Papsøe.

Din veninde kan kritisere dig på grund af hendes lave selvværd

Vi har alle oplevet at have en veninde, som bliver ved med at kritisere dig og de ting du gør. Og det kan sagtens betyde, at det er hendes selvværd der er lavt.

– Hvis din veninde i en periode kritiserer dig eller dine handlinger, så kan det godt hænge sammen med, at hun går igennem en kritisk periode med lavt selvværd, og oftest vil hun kritisere de ting ved dig, som hun har det svært med ved sig selv. Så ja, der er noget om snakken.

Veninder, selvtillid, selvværd, kærlighed, veninde, Rikke Papsøe
Det er vigtigt, at du ikke virker dømmende, og at du selv lader din veninde sætte ord på, hvad hun føler. (Foto: Pexels)

Rikke Papsøe påpeger, at du som veninde skal normalisere din venindes problem. Fortæl hende, at du godt selv kender til det med at have perioder, hvor dit selvværd er lavt. Normalisering er altså vigtigt. For eksempel kan du sige til hende:

“Jeg kender godt selv til det med at have et lavt selvværd. Jeg har også været i gennem det.” Det er vigtigt, at hun ikke føler sig unormal.

– Hjælp hende med at afdække, hvad der er galt, så I sammen finder ud af, hvad problemet er. Det er vigtigt, at du stiller hende åbne spørgsmål og selv lader hende sætte ord på, hvad hun tror, der er galt, og hvad problemet er, siger Rikke Papsøe og fortsætter:

– Det kan nemlig hurtigt virke som om, at du antager noget og sætter hende i bås. Du skal altså ikke stemple hende på forhånd, da det hurtigt kan komme til at virke hårdt og fordømmende.

Selvværd, selvtillid, veninder, veninde, Rikke Papsøe
Du skal hjælpe din veninde, men det er vigtigt, at du stadig husker dig selv og ikke overskrider dine egne grænser. (Foto: Pexels)

Du skal hjælpe de mennesker, som betyder noget for dig og støtte dem. Det skal du gøre, så længe du synes, du kan klare det, og så længe du ikke overskrider dine egne grænser. Hvis det er en virkelig god veninde, så er du garanteret villig til at gå langt for hende.

– Vi skal stille op for de mennesker, vi elsker, vise dem ekstra overskud og være ekstra gavmilde med vores tilstedeværelse i de perioder, hvor de har det svært med deres selvværd. Og det skal vi blive ved med, fordi det har personen brug for. Men du skal selvfølgelig ikke overskride dine egne grænser.

– Efter mad og vand så er tæt kontakt til andre det vigtigste for os mennesker. Så det bedste du kan gøre for din veninde er at være der, fortælle hende at hun er okay, at du kan lide hende, som hun er, og at hendes fejl og mangler er fantastiske. Det er godt for hendes selvværd og er helende i sig selv, afslutter Rikke Papsøe.

 

Rikke Papsøe er privatpraktiserende psykolog i København og har blandt andet skabt et online selvværdskursus.

 

Læs også: Har ekstroverte mere selvtillid end introverte?

Læs også: Kæmper du med lavt selvværd? Brug disse redskaber til at forbedre det

· Mere fra samme kategori ·