Læs også:

Close
selvtillid, selvværd, materialisme, succes, selvkærlighed, værd, opfattelsen, oplevelse, tro, evner, mental, dyb, værd, sociale medier, sociale medier ødelægger dit selvværd

Derfor kan sociale medier ødelægge dit selvværd

Sundhed  | 

Vi kender det nok alle sammen. Følelsen af ikke at være god nok, når vi kommer til at sammenligne os selv med hende den meget slanke og smukke kvinde, som altid virker så lykkelig på de sociale medier

Det er meget svært for os kvinder at undgå og sammenligne os selv med de mange billeder på de sociale medier. Det er en dårlig tendens, og det kan nedbryde dit selvværd, hvis du hele tiden sammenligner dit liv og udseende med andres “perfekte” billeder. Vi har snakket med psykolog Rikke Papsøe, som fortæller, hvordan de sociale medier ødelægger dit selvværd, og hvad du kan gøre ved det.

selvtillid, selvværd, materialisme, succes, selvkærlighed, værd, opfattelsen, oplevelse, tro, evner, mental, dyb, værd, sociale medier, sociale medier ødelægger dit selvværd
Sociale medier ødelægger dit selvværd. (Foto: Pixabay)

Sociale medier ødelægger dit selvværd

I Storbritannien har man undersøgt, hvordan de sociale medier påvirker unges selvværd. Resultatet af undersøgelsen viser, at 63 procent af 5.000 unge ville være glade, hvis de sociale medier aldrig var blevet opfundet. 52 procent af de adspurgte siger også, at de sociale medier giver dem lavere selvværd.

Rikke Papsøe gætter på, at det hænger sammen med, at du ofte kommer til at sammenligne dit udseende eller liv med andres, og så føler du dig hurtigt tyk eller grim, fordi du måske ikke er ligeså slank som hende på Instagram. Eller fordi du ikke har ligeså mange penge mellem hænderne.

– Inden internettet havde man kun et meget lille antal mennesker, man kunne sammenligne sig selv med. I dag er rigtig mange på Instagram, og derfor er mulighederne for sammenligninger blevet kæmpe store. Det slider på dit selvværd, når du ofte føler dig forkert, tyk eller grim, fordi du sammenligner dig med andre. Instagram er måske det medie, der påvirker dig mest, fordi det er billedbaseret, og fordi man kan bruge alle de filtre, som gør en smukkere, tyndere og så videre, udtaler Rikke Papsøe.

Ryd op i dit feed, og tag en digital-detox

Det er forskelligt fra person til person, hvordan du bliver påvirket på de sociale medier, og om du overhovedet bliver påvirket negativt.

Hvis du føler, at du ofte bliver mere trist og negativ, når du bruger de sociale medier, så stop op. Gå i dybden, og find ud af, hvad det er, der påvirker dig. Hvad er det, der bringer dårlige følelser og negative tanker frem i dig?

– Når du har fundet ud af hvem eller hvad, der påvirker dig, så start med at rydde op i dit feed. Hvis der er nogle bestemte profiler, som får dig til at tænke negativt om dig selv, så stop med at følge dem. Følg i stedet dem som poster billeder, videoer og tekster, som gør dig glad.

– Du kan også prøve det en digital-detox. Fjern dig selv fra alle sociale medier i en måned, og se, hvilken effekt det har på dig. Du får en masse tid og energi, som du kan bruge på andre ting. Du kigger ofte på de sociale medier, når du er træt eller skal slappe af. Det er faktisk på det tidspunkt, din hjerne har mindst brug for det. Du bliver nemlig bombarderet med indtryk på de sociale medier, og mange fra min praksis bliver overrasket over, hvor rar en digital-detox er, siger Rikke.

selvtillid, selvværd, materialisme, succes, selvkærlighed, værd, opfattelsen, oplevelse, tro, evner, mental, dyb, værd,
Hvordan de sociale medier ødelægger dit selvværd.(Foto: Tranmautritam from Pexels)

Virkeligheden er en helt anden

Her på det sidste er der kommet en del Instagram-brugere, som går meget op i at poste de ærlige billeder. De viser det, der er ægte. De viser, når de har dårlige dage, og hvordan deres kroppe også kan se ud, når de ikke spænder hver eneste muskel og står i en tvistet posering.

– Du kan se det som en modbevægelse. De gør oprør med det perfekte liv, med glansbilledet. Det er rigtig godt for os alle sammen, at der findes nogle, der poster realistiske fotos af deres kroppe og liv. Så har vi alle en mulighed for at spejle os i et mere realistisk billede af livet. Der findes nemlig ikke kun en måde at se ud på, ingen mennesker er perfekte, og alle oplever dårlige dage.

Hvis du hele tiden sammenligner dig selv med dem, som kun poster de gode øjeblikke i deres liv, kan du være tilbøjelig til at tro, at der er noget galt med dig eller dit liv. Fordi du måske selv er inde i en dårlig periode med mange dårlige dage. Du holder måske endda op med at tale om de svære ting, fordi du ikke føler, at de burde være der.

– Hvis du har det svært, så hjælper det at læse, om en anden som også har det svært. Det er ikke dig, der er noget galt med, ingen er lykkelige hver dag, hele deres liv. Det er så godt, at der er nogle, som viser billeder af, hvordan virkeligheden ser ud for alle. De skubber til hele denne her idé om, at du skal være perfekt, for der er ingen mennesker, der er perfekte. Derfor er det en rigtig god idé at følge Instagram-brugere, som har denne tendens, slutter Rikke Papsøe.

Rikke Papsøe er privatpraktiserende psykolog i København, og hun har skabt et online selvværdskursus.

Læs også: Dårlige vaner, der nedbryder dit selvværd – og hvad du kan erstatte dem med

Læs også: Det betyder dit udseende for dit selvværd

· Mere fra samme kategori ·