Læs også:

Close
Glad, elsk

Det betyder dit udseende for dit selvværd

Sundhed  | 

Har du også tænkt, at hvis du lige tabte fem kilo eller brugte alle dine penge på makeup, så ville du blive smukkere og lykkeligere? Men er smukke mennesker lykkeligere? Læs her, hvilken indflydelse udseendet har på lykke og selvværd

Er smukke mennesker lykkeligere? Det spørgsmål har du måske tænkt over. Hende den slanke og smukke kvinde har da ikke noget at være utilfreds med, og hun må stensikkert være lykkelig. Det har du måske ret i. En undersøgelse viser nemlig, at et smukt ydre hænger  sammen med et sundt indre – og et sundt indre er vejen til bedre selvværd og dermed større lykke.

Vi har talt med Mads Meier Jæger, som har været med til at lave undersøgelsen, og psykolog Kisser Paludan, som er uenig i nogle af undersøgelsens resultater.

selvtillid selvværd ekstroverte introverte fb
Er smukke mennesker lykkeligere? (Foto: Pexels)

Er smukke mennesker lykkeligere? Det viser en undersøgelse fra Sociologisk Institut, at de er. Udseendet har stor effekt på menneskers velbefindende. Smukke mennesker er lykkeligere og mindre tilbøjelige til at blive deprimerede, viser undersøgelsens resultater.

Undersøgelsen er lavet på data fra The Wisconsin Longitudinal Survey, som har fulgt 10.137 personer i Wisconsin, USA fra 1957 til 2011. Et panel på seks mænd og seks kvinder gav deltagerne point for deres skønhed på en skala fra et til 11 baseret på fotos fra en årbog.

Denne metode skulle ifølge Mads Meier Jæger være effektiv, fordi mennesker er meget enige, når de vurderer andre menneskers udseende. Testpersonerne blev efterfølgende spurgt gentagende gange om deres mentale velbefindende og fornemmelse af lykke, hvor det viste sig, at de, der lå højest på skønhedsskalaen følte sig bedst tilpas mentalt.

Det vil sige, at hvis du har et smukt udseende, er der stor chance for, at du også har et bedre selvværd og er lykkelig.

Smukke mennesker har det nemmere – men er de lykkeligere?

Psykolog Kisser Paluda er dog uenig med undersøgelsen. Hun mener, at undersøgelser som disse kan være misvisende, da man ikke ved, hvor ærligt folk har svaret på spørgsmålene.

– Min erfaring er, at mange objektivt smukke mennesker ikke selv synes, de er smukke. Der er mange smukke kvinder, som ikke elsker sig selv. Nogle ting kan selvfølgelig være nemmere, hvis andre synes, at man er smuk, men det er ikke ensbetydende med, at man selv er lykkelig.

De kvinder, som derimod synes, at de er smukke og som er lykkelige, det er kvinder, som har et højt selvværd, og netop derfor er de lykkelige. Så de er ikke lykkelige, fordi de objektivt har et smukt udseende, men fordi de elsker sig selv.

Mads Jæger, som har været med til at lave undersøgelsen, forsker i social arv. Han vil gerne finde forklaringer på, hvorfor folk klarer sig forskelligt. Mange ting kan påvirke, hvordan du klarer dig igennem livet, såsom din personlighed, opvækst, hvor klog du er, men det tyder også på, at folk, som er smukkere og har en god udstråling, klarer sig bedre på arbejdsmarkedet og er mindre tilbøjelig til at blive deprimerede.

– Der findes flere undersøgelser, som bakker op om denne, og vi kan se, at uanset hvilke undersøgelser vi laver, så er udseendet vigtigt for, hvordan man klarer sig igennem livet. Alle vores undersøgelser viser nemlig, at der er en sammenhæng mellem et flot udseende, hvordan man klarer sig, og hvor lykkelig man er. Derfor kan man sige, at mennesker, som bliver vurderet smukke af andre, klarer sig bedre på arbejdsmarkedet og i livet generelt, siger Mads Jæger.

elsk dig selv, forskning, kroppen, kultur, kvindekroppen, kvinder, kærlighed, mennesker, mental sundhed, mentalt helbred, miljø, samfund, samfundet, selvtillid, selvværd, smuk, udseende, undersøgelse, unge, USA, videnskab
Er smukke mennesker lykkeligere? Det har vi undersøgt. (Foto: Pexels)

En god udstråling er vigtig

Kisser Paludan mener dog ikke, at udseendet spiller nogen rolle for, hvor lykkelig man er. Men hvis du er lykkelig og hviler i dig selv, så har du også nemmere ved at føle dig smuk, selv om du objektivt set måske ikke er det.

Det hænger også sammen med, at en kvinde som går og føler sig smuk og udstråler, at hun elsker sig selv og sit udseende er attraktiv for andre. Mænd synes at kvinder der føler sig lækre er lækre.

– Tag to kvinder som er fuldstændig ens i udseendet – for eksempel tvillinger. Hvis den ene har højt selvværd, så vil du se en anden udstråling og en anden måde at være i verden på end den anden med dårligt selvværd. Og det i sig selv gør en smukkere at se på.

Mads Jæger forklarer, at man i videnskab så vidt muligt prøver at filtrere personligheder fra, når menneskerne bliver bedømt på deres udseende. Det vil sige, at de billeder, som panelet ser i denne slags undersøgelser, skal være så neutrale og ens som muligt. Han er enig i, at selvtillid og selvværd hænger sammen, men undersøgelser viser, at hvis du har et smukt udseende, bliver du behandlet anderledes. Det gør dig glad, og derfor har folk med et smukt udseende det bedre mentalt.

— Det tager mindre end et sekund for vores hjerne at beslutte, om en person er smuk eller ej. Hvis man giver en kvinde en hjernescanner på, og hun ser et billede af Brad Pitt, skyder hendes dopamin-tal (som er følelsen af lykke) i vejret. Det viser, at vi bliver glade af at kigge på smukke mennesker, og derfor behandler vi smukke mennesker bedre og er mere åbne overfor dem.

er smukke mennesker lykkeligere, elsk dig selv, forskning, kroppen, kultur, kvindekroppen, kvinder, kærlighed, mennesker, mental sundhed, mentalt helbred, miljø, samfund, samfundet, selvtillid, selvværd, smuk, udseende, undersøgelse, unge, USA, videnskab
Giver skønhed lykke, eller føler du dig skønnere, når du er lykkelig? Vi har stillet to eksperter spørgsmålet “er smukke mennesker lykkeligere?” (Foto: Pexels)

Et godt selvværd får dig til at føle dig smuk

I en undersøgelse, hvor forskere har været ude at banke på døre for at interviewe folk, får gruppen med de objektivt smukke mennesker en mere positiv oplevelse, end den mindre smukke gruppe gør. Det viser os, at folk er tilbøjelige til at behandle smukke mennesker på en pænere måde og for eksempel tillægge dem ekstra værdier (at de er smukke OG søde) uden at kende dem.

– Så hvis du hele livet går og får en positiv reaktion fra andre mennesker, så vil det resultere i, at du bliver en mere positiv og glad person, og derfor hænger et flot udseende sammen med et godt selvværd. Derfor kan man også sige, at smukke mennesker er lykkeligere, udtaler Mads Jæger.

Kisser Paludan mener, at du ikke kan bruge den gode selvtillid til noget, hvis du har dårligt selvværd. Det er bedst for dig at have et godt selvværd, for så vil du automatisk elske dig selv, som du er og dermed selv føle dig smuk. Med et godt selvværd elsker du dig selv for den, du er som menneske, og hvordan du ser ud. Det gør du ikke, hvis du kun har god selvtillid.

– Hvis du har god selvtillid, men dårligt selvværd, så vil du hele tiden søge andres bekræftigelse, fordi du i bund og grund har svært ved at tro på, at du er god nok, som du er, og du skal derfor hele tiden fyldes op med komplimenter netop på grund af det dårlige selvværd. Hvis du derimod har et højt selvværd, ved du godt, at du er god nok og du elsker dig selv for det hele- også dit udseende, og du har derfor ikke et behov for, at andre skal bekræfte dit udseende, for du føler dig allerede smuk.

elsk dig selv, forskning, kroppen, kultur, kvindekroppen, kvinder, kærlighed, mennesker, mental sundhed, mentalt helbred, miljø, samfund, samfundet, selvtillid, selvværd, smuk, udseende, undersøgelse, unge, USA, videnskab
Er smukke mennesker lykkeligere? Det tyder undersøgelser på. (Foto: Pexels)

Får du bedre selvværd ved at forbedre dit udseende?

Hvis du har dårligt selvværd, så er du nok tilbøjelig til at tro, at du bliver lykkelig, hvis du bare lige få tabt de der fem kilo eller lige får lavet større bryster, for så ser du godt ud. Men Kisser understreger, at det vigtigste for at se godt ud er at have et godt selvværd. Hvis du ikke elsker dig selv som menneske, er det svært for dig at elske dit udseende.

– Mange kvinder tror, at deres liv vil blive bedre, hvis de blev smukkere eller tyndere, men sådan er det ikke. Du har dårligt selvværd, så hvis du får tabt dig, vil du bare finde noget andet ved dig selv, som du er utilfreds med.

Hvis man tager udgangspunkt i undersøgelsen, mener Mads Jæger derimod, at hvis du taber dig de fem kilo og dermed bliver slankere, så vil du statistisk set blive lykkeligere. Det er dog et lidt andet syn, hvis man kigger på skønhedsoperationer, det er nemlig ofte personer med dårligt selvværd, som får lavet skønhedsoperationer.

Her giver han Kisser Paludan ret i, at du skal forbedre dit selvværd, før du får det bedre af at forbedre dit udseende.

– Folk, som bruger penge på skønhedsoperationer er ofte folk, som tænker meget over deres udseende og har dårligt selvværd. Det er den type, man oftest ser får skønhedsoperationer, og i dette tilfælde kan man ikke garantere, at personen bliver smukkere, og derfor kan man ikke garantere, at lykken for dem er lig med en operation, slutter Mads Jæger.

 

Kisser Paludan er specialist i selvværd, personligt lederskab, nærvær og mod.
https://kisserpaludan.dk/

 

Har du dårligt selvværd? Så læs vores artikel, som giver dig redskaber til at forbedre det.

 

Læs også: Selvtillid vs. selvværd: Hvad er forskellen?

· Mere fra samme kategori ·