Læs også:

Close
rødhåret kvinde blomster selvværd selvtillid dårlige vaner

Dårlige vaner, der nedbryder dit selvværd – og hvad du kan erstatte dem med

Sundhed  | 

Har du for vane at gøre nogle ting, der forværrer dit selvværd? Her er de dårlige vaner, du skal droppe – og hvad du skal gøre i stedet

Der er ingen grund til at skamme dig over at gøre eller have gjort de nedenstående ting. Det gør vi alle sammen en gang i mellem! Hvis du er opmærksom på de dårlige vaner, kan du dog nemmere skifte dem ud med nogle, der styrker dit selvværd i stedet for at nedbryde det.

Photo by Ivan Obolensky from Pexels https://www.pexels.com/photo/woman-in-black-shirt-facing-mirror-211024/
(Foto: Ivan Obolensky, Pexels)

Læs også: Selvtillid vs. selvværd: Hvad er forskellen?

Du sammenligner dig selv med andre

Du er dig. Du er ikke din veninde eller hende din kollegas cool søster. Du er dig, og det er dig, du skal stræbe efter at være. Derfor skal du stoppe med at sammenligne dig med andre og deres succeser, for det går ud over dit selvværd, når du får overbevist dig selv om, at andres kroppe er smukkere end din eller du er mindre begavet end andre.

Forskning fra Standford Universitet viser, at ulykkelige mennesker får selvtillid ved at klare en opgave godt, men at den formindskes, hvis de får at vide, at andre har løst den bedre.

Gør i stedet:

Fokusér på dine egne mål i stedet for andres. Du har et bestemt potentiale, og det er det, du skal opdage, udforske og udvide.

to kvinder strand instagram billeder rammer veninder
Lad være med at sammenligne dig med dine veninder eller andre kvinder. De er dem, og du er dig. (Foto: Rawpixel)

Læs også: Har ekstroverte mere selvtillid end introverte?

Du prøver at gøre alle tilfredse

Er du en people pleaser? Det er rart, når alle omkring dig er glade, og det kan være rigtig tilfredsstillende at hjælpe andre – men husker du også at tænke på dig selv?

Hvis du ofte siger ja til ting, du egentlig ikke har lyst til, fordi det vil gøre andre glade, så er det en af de dårlige vaner, du skal skille dig af med.

Gør i stedet:

Husk at gøre dig selv glad, før du tilfredsstiller andres behov. Når du siger nej til det, du ikke har lyst til, siger du samtidig ja til dig selv – og på den måde plejer du dit selvværd. Tag også et kig på dine relationer.  Er dine veninder støttende, og har I et ligevægtigt forhold?

people pleaser opgave blok skriver møde kontor arbejde people-woman-coffee-meeting
Husk at tænke på dig selv og ikke kun på alle andre. (Foto: Startup Stock Photos, Pexels)

Du taler grimt om dig selv

Det, man siger, er man selv. Det gælder også det, du siger om og til dig selv. Hvis du altid taler dig selv ned, går dit selvværd kun én vej, og det er nedad – for hvorfor skulle du ikke tro på det, du selv siger? Negative tanker afhjælper hverken angst, depression, stress eller andre mentale helbredsproblemer.

Gør i stedet:

Positive tanker har en positiv effekt på dit selvbillede. Se dig selv i et positivt lys, og du vil få nemmere ved at tro på, at du er god nok. Det gamle råd med at rose dig selv i spejlet hver dag er altså godt nok.

sun beam kvinde eng sol dagdrømmer fri danser
Du tænker godt om dine veninder – men glemmer du dig selv? (Foto: Garon Piceli, Pexels)

Du ligger for meget på sofaen

Bruger du eftermiddagen og aftenen i en nærmest bedøvet tilstand på sofaen sammen med Netflix? Hvis det er en sjældenhed at se dig aktiv, er det en af de dårlige vaner, der godt nok er hyggelig, men som kan virke som gift på både dit selvværd og dit generelle humør.

Gør i stedet:

Motion, træning eller andre aktiviteter, hvor du bevæger dig, er beviseligt godt for dit selvværd og virker også mod social angst og depression. Det viser forskning fra Journal of Clinical Psychiatry.

Sundhedsstyrelsen fremhæver også motion som en gavnlig aktivitet for dit psykologiske velvære. Det påvirker nemlig kemiske processer i hjernen, som får dig til at føle dig gladere og mere afslappet både under og efter træningen.

kvinde træner løber løbetøj motion healthy-person-woman-sport
Det behøver ikke se helt sådan her ud … (Foto: Gratisography)

 

Læs også: Kæmper du med lavt selvværd? Brug disse redskaber til at forbedre det

 

Kilder: Business Insider, Mayo Clinic, National Center for Biotechnology Information, ABC News, Kristeligt Dagblad, Sundhedsstyrelsen

· Mere fra samme kategori ·