Læs også:

Close
vægttab, hormoner, ghrelin, peptid yy, vægt, kost, sult, sultfølelse, følelse, mad, diæt, kost,

Derfor kan det være så svært at holde taljemålet efter et vægttab

Nyheder  | 

Danske og norske forskere har fundet ud af, hvorfor det kan være svært for mange mennesker at holde kiloerne i ro efter et vægttab

Alle, der har prøvet at tabe sig, ved, at selv om det er en kamp i sig selv at smide kiloerne i første omgang, så er det også en kamp at sørge for, de ikke kommer tilbage. Kort fortalt: The struggle is real!

Men hvordan kan det være? Det har et hold af danske og norske forskere forsøgt at finde ud af. De har undersøgt kondition, BMI, hormonkoncentrationer og følelsen af sult på 35 voksne hen over to år. Alle deltagerne var meget overvægtige, da de begyndte undersøgelsen. I løbet af undersøgelsen blev deltagerne så udsat for et hårdt vægttabsprogram, hvor de blandt andet skulle tælle kalorier, træne og gennemgå terapi.

To år senere havde alle deltagerne tabt mange kilo og var i meget bedre form, end da forsøget begyndte. Til gengæld var der noget med deres hormoner og deltagernes følelse af mæthed, der vakte forskernes nysgerrighed.

vægttab, hormoner, ghrelin, peptid yy, vægt, kost, sult, sultfølelse, følelse, mad, diæt, kost,
Forskere har måske fundet årsagen til, hvorfor det kan være så svært at holde taljemålet efter et vægttab. (Foto: Pexels)

Se også: Interview: Nana tabte sig 30 kilo ved at omlægge sin kost

Hormoner gør dig sulten igen

Til at begynde med meldte deltagerne om nedsat sult og en større følelse af mæthed i forbindelse med deres nye livsstil. Samtidig kunne forskerne måle højere niveauer af hormonet peptid YY i deltagernes blod. Hormonet regulerer blandt andet appetitten og tarmfunktionerne.

Men da forsøget havde været i gang i et års tid, begyndte deltagerne at føle sult igen, og sulten fortsatte med at være der.

Forskerne kunne se, at samtidig med, at følelsen af sult steg, steg mængden af hormonet ghrelin i kroppen. Ghrelin-hormonet er det, der fortæller hjernen, at du er sulten, når din mave er tom. Samtidig var peptid YY-hormonerne blevet liggende på et stabilt leje. De var altså hverken steget eller faldet. Så selv om deltagerne holdt fast i deres nye og sundere livsstil, så regulerede det ikke deres følelse af sult.

Se her: Ny forskning: Støv feder, så kom i gang med din støvsuger 

Undersøgelse viser vægttabs komplekse natur

Undersøgelsen viste, at selv om deltagerne først blev belønnet med en følelse af mæthed i kroppen, blev den mæthed dog igen erstattet med følelsen af sult på sigt.

Forskerne har ikke fundet frem til, hvorfor hormonerne peptid YY og ghrelin reagerer, som de gør, men studiet kan bruges til at vise, at vægttab – som videnskaben først for alvor er begyndt at undersøge ordentligt nu – måske ikke er helt så ligetil, som man hidtil har troet.

Så, hvis du har tabt dig og efter noget tid pludselig føler dig sulten igen, er det ikke nødvendigvis dig, den er gal med. Det er nok mere dine hormoner, der spiller dig et puds.

Læs mere: Sofis vægttab: Min selvkærlige rejse på godt og ondt

Kilde: Science Alert,  American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism.

 

· Mere fra samme kategori ·