Læs også:

Close
a-fys, fysioterapi, træning, øvelser, træning, støvsuger, rengøring, gør rent, styrketræning, hygiejne, støv, forskning, fedme, overvægt, fedt, vægttab, nytårsforsæt, støvsuger, electrolux, fysiodanmark,

Ny forskning: Støv feder, så kom i gang med din støvsuger 

Sundhed  | 

Hvis dit nytårsforsæt er at slanke dig, er det en god idé at få gang i støvekluden og din støvsuger. Ny forskning viser nemlig, at støv i dit hjem faktisk gør dig tykkere. Men fortvivl ikke, for vi viser dig, hvordan du kan bruge din støvsuger som træningsmakker

Er dit nytårsforsæt at tabe dig? Så kast et blik rundt i dit hjem … Ligger der støv på gulvet, hylder og på dine pynteting? Så er det en god idé at finde støvekluden og din støvsuger frem, hvis du vil tabe dig.

Amerikanske forskere har nemlig fundet ud af, at helt normalt husstøv – som nærmest er uundgåeligt i vores hjem – kan indeholde hormonforstyrrende kemikalier, der får din krops celler til at ophobe fedt. Derfor er Electrolux gået sammen med fysioterapeut Jo Abildhauge fra FysioDanmark for at vise dig, hvordan du kan få flere muskler og gøre rent på samme tid.

a-fys, fysioterapi, træning, øvelser, træning, støvsuger, rengøring, gør rent, styrketræning, hygiejne, støv, forskning, fedme, overvægt, fedt, vægttab, nytårsforsæt, støvsuger, electrolux, fysiodanmark,
Squat med støvsuger. (Foto: Electrolux)

Læs også: Så tit skal du i virkeligheden gøre rent i soveværelset

Se mere: Så tit skal du i virkeligheden gøre rent på badeværelset

Læs mere: Så tit skal du rengøre tingene i køkkenet

Selv små mængder støv skader

Nu kan du måske ikke ligefrem spotte bunker af støv i dit hjem og tænker, at din krop derfor ikke er påvirket. Men selv små portioner af støv, der kommer ind i din krop gennem munden eller huden, indeholder nok kemikalier til at forårsage ophobning af fedt.

Så ikke nok med, at vi skal kæmpe imod vores indre sukkertrang for at holde den slanke linje, vi skal også kæmpe en fysisk kamp mod støvet i vores hjem. Den sidste kamp kan dog klares med simpel rengøring.

– I tråd med det amerikanske studie viser mange undersøgelser, at kvaliteten af den luft, vi indånder, er lige så vigtig for kroppen, som det, vi spiser og drikker. Vi anbefaler, at man støver af og støvsuger en til to gange om ugen, og så er det vigtigt, at du har en støvsuger, der ikke bare suger støv ind – og lukker det halve ud igen, når du åbner den, fortæller Jesper Damsø fra Electrolux.

Men i disse effektiviseringstider er det jo altid lækkert, at du kan slå to fluer med to smæk. Så hvorfor ikke komme i form, imens dit hjem bliver rent og hygiejnen gør din træning bedre?

– Der er nok få, der ligefrem synes, at det er morsomt at støvsuge. Men når du alligevel har støvsugeren fremme, kan du lige så godt få det bedste ud af det. Det er utroligt nemt at bruge din støvsuger som træningsmakker. Med simple øvelser kan du træne din krop, mens du støvsuger, siger Jo Abildhauge, fysioterapeut og medejer af A-Fys, Solrød Strand.

– Det er bare vigtigt, at du udfører øvelserne på den korrekte måde. Derfor har vi lavet en guide sammen med Electrolux, hvor vi viser, hvordan man kan lave fire enkle træningsøvelser, mens du gør rent. Så er jeg sikker på, at det bliver lidt sjovere at støvsuge.

4 simple øvelser

Jo Abildhauge foreslår fire enkle øvelser i forbindelse med de bevægelser, vi allerede gør, når vi støvsuger, som kan styrke din krop.

Øvelse 1: Lunges

En rigtig god øvelse, du kan lave med din støvsuger, er lunges. Knæ og tæer skal pege samme vej, og så tager du et langt skridt lige frem og sørger for at komme godt ned i knæet. Hold ryggen ret, og spænd op i maven, mens du støvsuger. Øvelsen er god til at træne både dine ben, baller, ryg og mave.

a-fys, fysioterapi, træning, øvelser, træning, støvsuger, rengøring, gør rent, styrketræning, hygiejne, støv, forskning, fedme, overvægt, fedt, vægttab, nytårsforsæt, støvsuger, electrolux, fysiodanmark,
Lunges med støvsuger. (Foto: Electrolux)

Se også: 10 ærlige opdateringer om (at hade) træning

Øvelse 2: Squat

Når du alligevel skal have støvsugeren frem, så træn dine armmuskler, og stram din bagdel op. Start med at stå ret op og hav et fast greb om støvsugeren. Bøj så ned i dine knæ med din bagdel langt tilbage, som om du skulle til at sætte dig på en stol. Sørg for at spænde op i din mave og i din ryg, og sænk støvsugeren i en rolig bevægelse.

a-fys, fysioterapi, træning, øvelser, træning, støvsuger, rengøring, gør rent, styrketræning, hygiejne, støv, forskning, fedme, overvægt, fedt, vægttab, nytårsforsæt, støvsuger, electrolux, fysiodanmark,
Squat med støvsuger. (Foto: Electrolux)

Læs mere: Tanker under træning: Stadier, du går igennem, når du hader at træne

Øvelse 3: Sidelunges

Når du har støvsuget gulvet rent foran dig, gælder det resten af gulvet. Start med, at knæ og tæer peger samme vej, og tag så et langt skridt ud til siden med dit højre ben, samtidig med at du støvsuger gulvet. Husk at bøje i knæet, og sænk dig ned mod gulvet. Dit venstre ben skal forblive strakt.

Pres dig op til stående position igen. Skift ben ved næste gentagelse – og vupti, så har du også gjort gulvet rent omkring dig, mens du har trænet ben, baller, ryg og mave.

a-fys, fysioterapi, træning, øvelser, træning, støvsuger, rengøring, gør rent, styrketræning, hygiejne, støv, forskning, fedme, overvægt, fedt, vægttab, nytårsforsæt, støvsuger, electrolux, fysiodanmark,
Sidelunges med støvsuger. (Foto: Electrolux)

Se mere: Respekter din krop med bæredygtige træningsvaner

Øvelse 4: Planken

Når du alligevel skal ned og støvsuge under din seng, hvorfor så ikke lige træne maven! Læg dig som en planke med knæene mod gulvet. Sørg for at spænde godt op i maven og i ballerne, og kom godt ned med bagdelen, så du ligger helt stiv som et bræt.

Tag fat i støvsugeren – og kør den ind under sengen eller sofaen og tilbage igen. Øvelsen kræver lidt balance, men den er god til at træne din mave – og fange støv.

a-fys, fysioterapi, træning, øvelser, træning, støvsuger, rengøring, gør rent, styrketræning, hygiejne, støv, forskning, fedme, overvægt, fedt, vægttab, nytårsforsæt, støvsuger, electrolux, fysiodanmark,
Planke med støvsuger. (Foto: Electrolux)

Læs også: MY DAILY SPACES kageblogger: Derfor spiser jeg antiinflammatorisk kost

· Mere fra samme kategori ·