Læs også:

Close

Interview: Nana tabte sig 30 kilo ved at omlægge sin kost

Sundhed  | 

Nana har tabt sig 30 kilo på et halvt år ved at følge kostprincipperne bag Sense. – Det er det bedste, jeg har gjort for mig selv, fortæller hun

Det er kun et halvt år siden, at Nana begyndte at spise efter Sense-principperne, som har vist sig at være en helt perfekt kost for hendes krop. Den 24-årige har nemlig allerede tabt 30 kilos overvægt, og derfor har vi talt med hende for at høre mere om Sense-livsstilen.

sense, vægttab, sund, sundhed, mad med måde, erfaring, livsstil, kroppen, mad, sund mad, kur, livsstilsændring, interview, kvinder, kur, sådan taber du dig, sense livsstilen, morgenmad, sund morgenmad, havregrød, havregryn, bær, blåbær, hindbær, nødder, mandler, chokolade
Nana har tabt sig 30 kilo på et halvt år. (Foto: Nana Boesen)

Før kostomlægningen havde Nana har altid været til den store side, da hun er en person, der spiser med følelserne.

– Hvis du hader din krop, er trøstespisning en ond cirkel. Jeg spiste, fordi jeg var ked af, hvordan jeg så ud og tog derfor mere og mere på, fortæller den 24-årige.

Nanas forældre hjalp hende flere gange igennem tiden, det var dog aldrig noget, der holdt i længden, og hun faldt altid tilbage i gamle vaner. Det hjalp samtidig heller ikke, at ingen af Nanas venner sagde noget om hendes overvægt til hende, og det tog hende derfor noget tid at indse, at hun ville gøre noget ved det.

– Jeg spurgte mig selv, hvorfor jeg gjorde det her ved min krop. Hvorfor havde jeg et behov for at trøstespise.

Det var dog tilfældigt, at Nana fik det skub, der satte gang i kostomlægningen. Efter en ferie i Grækenland steg hun på vægten for at se, hvor meget hun vejede. Til sin store overraskelse havde hun tabt sig.

Det var det, der motiverede Nana til at starte på sin vægttabsrejse.

– Da jeg altid har været typen, der elsker motion og grøntsager, besluttede jeg efter min ferie i Grækenland, at nu skulle det være nu. Jeg havde tabt mig under min ferie, da jeg havde svært ved at spise mad på grund af varmen. Det var her jeg besluttede at spise på en måde, som jeg senere fandt ud af mindede meget om Sense. Derfor besluttede jeg, at nu hvor jeg allerede havde tabt nogle kilo på en lignende kost, kunne jeg ligeså godt fortsætte, og derfor valgte jeg at spise efter Sense-principperne.

sense, vægttab, sund, sundhed, madlavning, mad med måde, erfaring, livsstil, kroppen, mad, sund mad, kur, livsstilsændring, interview, kvinder, kur, sådan taber du dig, sense livsstilen, morgenmad, sund morgenmad, havregrød, havregryn, bær, blåbær, hindbær, nødder, mandler, chokolade
Nana er i gang med at lave sund mad. (Foto: Nana Boesen)

Hvad består spisekassemodellen af?

Sense-livsstilen er ikke en kur, men en livsstilsændring og egner sig derfor til både vægttab og vedligeholdelse af vægt. Det er kostvejlederen Suzy Wengel, der har udviklet principperne bag Sense.

De er bygget på en simpel kassemodel, der fortæller, hvad hvert af dagens tre måltider skal indeholde: En til to håndfulde grøntsager, en håndfuld protein, en håndfuld stivelse og en til tre spiseskefulde fedtstof.

Fordi du måler mængden af mad af i håndfulde, bliver hvert fødevareemne kaldt for HF:

  • HF 1-2 består af grøntsager. Grøntsager må du gerne spise to håndfulde af, hvis du har behov for ekstra mæthed. Derfor er både kategori 1 og 2 grøntsager.
  • HF 3 er protein. Herfra må du altså tage én håndfuld kød, fisk, æg, bønner, ost og/eller skalddyr.
  • HF 4 er stivelse og frugt. Herfra må du også tage en håndfuld. HF 4 er alle slags brød og frugt, også tørret.

Udover de tre til fire håndfulde skal du også have fedtstof til hvert måltid. Men her er det en til tre spiseskefulde.

sense, vægttab, sund, sundhed, mad med måde, erfaring, livsstil, kroppen, mad, sund mad, kur, livsstilsændring, interview, kvinder, kur, sådan taber du dig, sense livsstilen, morgenmad, sund morgenmad, havregrød, havregryn, bær, blåbær, hindbær, nødder, mandler, chokolade
Sådan ser en håndfuld cirka ud. (Foto: Benedikte Brix)

Der også to valgfrie elementer, som du selv bestemmer, om du vil have til dine måltider. Det første valgfrie element kaldes mælkedressing. For eksempel creme fraiche-dressing. Fedtprocenten på mælkeproduktet må maks være ni procent. Det andet valgfrie element er mælkeprodukter, hvor du må spise eller drikke op til tre deciliter om dagen.

Der er dog også en såkaldt rød kategori med alt det, som du kan må spise en gang i mellem (heller ikke selv om det kan være i din hånd). Den røde kategori består for eksempel af slik. Det er nydelseselementer. De er ikke forbudte at spise, men spis dem i små mængder og nyd dem.

Du kan læse mere om Sense livsstilen på sensekost.dk

sense, vægttab, sund, sundhed, mad med måde, erfaring, livsstil, kroppen, mad, sund mad, kur, livsstilsændring, interview, kvinder, kur, sådan taber du dig, sense livsstilen, morgenmad, sund morgenmad, havregrød, havregryn, bær, blåbær, hindbær, nødder, mandler, chokolade
Et eksempel på Nanas morgenmad. Gulerødder, havregrød med et æg, bær, mandler og mørk chokolade. Selv om det ikke ser ud af meget, mætter det godt. (Foto: Nana Boesen)
Efter Nana startede på Sense, fandt hun ud af, at fedt ikke er usundt, men at det faktisk er vigtigt at få nok fedt i løbet af dagen.

Nanas erfaringer med Sense

– Det bedste ved Sense er, at det ikke bare er en kur, men en livsstilsændring, og så kan jeg tilpasse den til mine egne ønsker i forhold til maden. Der er ikke nogen madvarer, som jeg skal spise eller aldrig må spise. Det handler bare om at spise den rette mængde, fortæller Nana, der godt kan være lidt kræsen.

Det anbefales, at man de første 14 dage følger Sense-principperne til punkt og prikke, men derefter kan man godt spise lidt mere løst. For eksempel skærer Nana ofte ned på HF4 (stivelse og frugt) i løbet af ugen, så hun kan tage ud at spise med god samvittighed i weekenden.

Du kan for eksempel også gemme en håndfuld protein fra morgenmaden, hvis du gerne vil have to til frokost. Du skal dog vente, til de første 14 dage er gået, så maven har vænnet sig til at spise mindre.

sense, vægttab, sund, sundhed, mad med måde, erfaring, livsstil, kroppen, mad, sund mad, kur, livsstilsændring, interview, kvinder, kur, sådan taber du dig, sense livsstilen, æggepandekage, pandekage, grøntsager, salat, frokost, sund frokost, sunde måltider
Et eksempel på Nanas frokost. Æggepandekage med grøntsagsfyld og creme fraiche-dressing. (Foto: Nana Boesen)

– Efter de første 14 dage lærte jeg at mærke efter, hvornår jeg rent faktisk er sulten, og hvor sulten jeg så er, og det er med til at skabe et vedvarende vægttab.

Nana er også helt vild med at følge med i Facebook gruppen “sense – slank med fornuft – spørgsmål og svar”. I gruppen er der konsulenter, der svarer på spørgsmål sammen med Suzy, der står bag principperne.

– Samtidig er grupperne et rigtig godt sted at kunne motivere hinanden eller få idéer til ens mad, da folk deler rigtig mange opskrifter derinde. Gruppen er også god til at give støtte, hvis nu man de sidste 14 dage ikke har tabt sig så meget, som man håbede, siger Nana.

Hvis du gerne vil spise mørk chokolade, skal den ifølge Sense-principperne indeholde mindst 70 procent kakao, da der så er tilsat mindre sukker.

Sense er ikke bare en kur, men en livstilsændring

Nana kan ikke komme i tanke om nogen ulemper ved at spise efter Sense, men hun er ærgerlig over, at der er mange, der tolker meningen forkert.

– Det eneste, som er dårligt, er, at efter Sense er blevet mere kendt, misforstår mange konceptet. Forskellige medier reklamerer med Sense, som om det er en kur, hvor man taber mange kilo, og så kan man spise, som man plejede igen. Men det er ikke sådan, det fungerer – det er en livsstilsændring. Hvis du går tilbage til dine gamle vaner, er der stor chance for, at du tager på igen, forklarer Nana.

sense, vægttab, sund, sundhed, mad med måde, erfaring, livsstil, kroppen, mad, sund mad, kur, livsstilsændring, interview, kvinder, kur, sådan taber du dig, sense livsstilen, snack, sund snacj, jordbær, peanutbutter, skyr, chokolade
Et eksempel på snack. Skyr med jordbær, peanutbutter og mørk chokolade. (Foto: Nana Boesen)

– At følge Sense-livsstilen har lært mig at få en mere balanceret kost. Jeg trøstespiser ikke mere, fordi jeg ved, at der er andre måder at blive glad på. Samtidig har alle dårlige dage, men så skal man bare videre dagen efter. Nu spiser jeg kun, hvis jeg kan mærke, at jeg er sulten.

I dag har Nana det bedre med, hvordan hun ser ud, men hun understreger dog, at et vægttab ikke nødvendigvis er lig med, at du automatisk bliver gladere for dig selv. Hun er stadig i en proces, hvor hun skal lære at acceptere, hvordan hun ser ud.

– Under et vægttab er det vigtigt, at man også lærer at acceptere og elske sin krop, som den er. Det bliver jeg bedre og bedre til hver dag, slutter Nana.

sense, vægttab, sund, sundhed, mad med måde, erfaring, livsstil, kroppen, mad, sund mad, kur, livsstilsændring, interview, kvinder, kur, sådan taber du dig, sense livsstilen, aftensmad, sund aftensmad, grøntsager, pølser, ost, salat, grøntsagsspaghetti
Et eksempel på Nanas aftensmad. Pølse med grøntsagsspaghetti og revet mozzerella. (Foto: Nana Boesen)

Hvis du nu overvejer Sense, så får du her Nanas tips

Tag højde for din søde tand

– Jeg kan godt lide at spare lidt på min HF4 eller fedt i mine tre hovedmåltider en gang i mellem, så har jeg til en lille skyrsnack, et stykke frugt eller et stykke mørk chokolade, hvis jeg bliver lækkersulten om aftenen. Det har hjulpet mig rigtig meget igennem mit vægttab.

Lad være med at veje dig for tit

– Vægten kan godt gå op og ned på grund af væske og motion. Vej dig maks en gang om ugen, men allerhelst hver 14. dag. Man kan nemt blive demotiveret, hvis man ser, at vægten er gået op igen efter et par dage. Eller hvis man nu havde håbet på at tabe et kilo men så kun har tabt 2-300 gram.

Sørg for at bevæge dig

– Det behøver ikke være flere timer nede i det nærmeste fitnesscenter. En lang tur kan sagtens gøre det. Ved et større vægttab kan du få løs hud, og her kan motion hjælpe til at stramme op, hvilket jeg er i gang med med forskellige former for træning.

Lav din egen kostplan

– Lav en madplan over, hvad du skal spise hele ugen og købe ind til. For det første sparer det dig for at skulle handle flere gange om ugen, for det andet sparer du penge, og samtidig har du et godt overblik over, hvad du skal spise.

Hvis vægttabet går i stå, så start forfra

– Hvis vægttabet går i står, kan det være en god idé at gå tilbage og starte på de 14 dage igen. Man kan hurtigt komme til at lave større og større håndfulde, og der har det hjulpet mig lige at gå tilbage og huske på, hvor meget jeg egentlig skal have at spise. Husk også på, at ingen er perfekte. Det er helt okay, hvis du kommer til at spise en kage eller for meget mad, det er bare vigtigt, at du kommer op på hesten igen.

 

Læs også: Nadia tabte 60 kilo: Psyken var det sværeste

Læs også: Hver tredje dansker holder kun slankekuren en måned

· Mere fra samme kategori ·