Læs også:

Close
, winona ryder, david habour, duffer duffer brothers, finn wolfhard, gaten matarazzo,  caleb mclaughlin, noah schnapp, dustin, lucas, will, mike, eleven, stranger things, millie bobbie, stranger things, anerkendelse, linnea berthelsen, stranger things, kali, serie, netflix, 1980, show, skuespiller, skuespillerinde,

Danske Linnea Berthelsen fra Stranger Things: Jeg elsker Kali, men jeg ville aldrig invitere hende hjem på vin og ost

Mit liv  | 

Da anden sæson af hitserien Stranger Things fik premiere i oktober 2017, var det med danske Linnea Berthelsen på rollelisten. Vi har talt med skuespillerinden om hendes vej til den amerikanske serie, hvad hun bedst kan lide ved sin karakter, Kali, og om hendes fremtidsdrømme

OBS! Hvis ikke du har set første eller anden sæson af Stranger Things, så skal du nok overveje at gemme artiklen og læse den senere, for der er spoilers i farvandet.

En gruppe venner forsøger at slippe fra politiet i en gammel varevogn. De flygtende unge kører ind i en tunnel med blink og sirener lige i hælene. Den ene af dem, en ung kvinde med sort hår redt til den ene side og undercut i den anden lukker øjnene, samler fingrene og siger “boom”. Tunnelen styrter sammen bag dem og blokerer vejen for politiet. Anden sæson af Stranger Things er i gang.

Det er ikke nogen hemmelighed, at serien Stranger Things har taget verden med storm. Netop derfor var det en ekstra stor nyhed, da det kom frem, at den danske skuespillerinde Linnea Berthelsen havde fået en rolle i den amerikanske serie.

Mystikken omkring Linneas rolle var mærkbar, både fordi hun i dansk og internationalt øjemed stadig var relativt ukendt, og fordi hendes rolle i serien blev holdt tophemmelig. Da den velkendte, elektroniske, 80’er-inspirerede theme song endelig spillede i tv-højtalerne igen, og anden sæson endelig tikkede ind på Netflix, stod det dog ret hurtigt klart, at Linneas rolle er temmelig stor.

– Det var en blandet fornøjelse at se mig selv i Stranger Things. Det har jeg svært ved at tro kommer til at ændre sig foreløbigt, haha, fortæller Linnea om sin debut i den store, internationale serie.

, winona ryder, david habour, duffer duffer brothers, finn wolfhard, gaten matarazzo,  caleb mclaughlin, noah schnapp, dustin, lucas, will, mike, eleven, stranger things, millie bobbie, stranger things, anerkendelse, linnea berthelsen, stranger things, kali, serie, netflix, 1980, show, skuespiller, skuespillerinde,
Danske Linnea Berthelsen fra Stranger Things fortæller i vores interview, at hun elsker sin figur, Kali, men at hun aldrig ville invitere hende hjem på middag. (Foto: Netflix)

Læs også: Vikings, Westworld og Sherlock: Danske skuespillere er populære som aldrig før

De fantastiske 80’ere

Stranger Things er en amerikansk horror- og science fiction-serie, der er skrevet af brødrene Matt og Ross Duffer og fik premiere på Netflix i 2016.

Serien foregår i 80’erne, i tiden før internet og mobiltelefoner – dengang børn og unge legede med plastikfigurer og spillede computerspil i arkaderne eller på deres egen Atari eller Commodore 64. Film som Gremlins, E.T, Ghost Busters, The Thing, Star Wars og Alien blev vist i biograferne, og streaming-tjenester fandtes ikke.

Serien starter i 1983. De fire venner Mike, Dustin, Lucas og Will lever en normal og beskyttet drengetilværelse i den lille by Hawkins, Indiana. Men en dag forsvinder Will. Han er blevet bortført af et alien-agtigt væsen fra det alternative univers – The Upside-Down.

Hans mor, Joyce (spillet af 80’er-ikonet Winona Ryder), leder efter Will sammen med den lokale sherif, Jim Hopper (David Harbour). Nogenlunde samtidig stikker en pige af fra Hawkins National Laboratory, der ligger i skoven udenfor byen. Pigen har et 11-tal tatoveret på armen og har psykokinetiske evner. Hun bliver fundet af Mike, Dustin og Lucas og forsøger at hjælpe drengene med at finde Will. Der er nemlig en sammenhæng mellem det laboratorium, pigen (Eleven) er flygtet fra og den alien, der har kidnappet Will.

Anden sæson af den prisbelønnede serie foregår i 1984. Will er blevet hevet ud af The Upside Down, men er stadig påvirket af den alien, der kidnappede ham. Samtidig forsøger Eleven at finde ud af, hvem hendes mor var, og hvorfor hun blev holdt fanget, eksperimenteret på, og torturet på Hawkins National Laboratory. Det er den virkelighed, Linnea Berthelsens figur, Kali, lever i. Det vender vi tilbage til.

, winona ryder, david habour, duffer duffer brothers, finn wolfhard, gaten matarazzo,  caleb mclaughlin, noah schnapp, dustin, lucas, will, mike, eleven, stranger things, millie bobbie, stranger things, anerkendelse, linnea berthelsen, stranger things, kali, serie, netflix, 1980, show, skuespiller, skuespillerinde,
Linne Berthelsen spiller rollen som en hård banan med særlige evner i anden sæson af Stranger Things. (Foto: Netflix)

Læs også: Tre danskere med i nye Vikings-afsnit: Vikingemuseet ville være misundelige

En lige vej til stjernerne

24-årige Linnea Berthelsens vej til en af de største serier i moderne tid har været kort, men effektiv. Kun fire år før, som 20-årig, begyndte hun for alvor at bevæge sig i retningen af skuespil.

– Det er faktisk svært at forklare nøjagtigt, hvorfor. Jeg blev grebet af faget, fandt ud af, hvor spændende og vigtigt, jeg synes, det er, og så har jeg været ude af stand til at stoppe lige siden, forklarer Linnea om sit karrierevalg.

Efter forskellige mindre uddannelsesforløb i Danmark og New York og forskellige roller i mindre produktioner, begyndte Linnea Berthelsen på teaterskolen East 15 Acting School i London i 2015. Sideløbende havde hun flere roller i forskellige teaterstykker og kortfilm i løbet af 2015 og 2016.

Blandt andet spillede Linnea med i den engelske web-serie “The Dessert” og den danske serie “Exitium”, og hendes første hovedrolle var i den danske sci-fi/thriller-kortfilm “Natskygge”, der udkom i 2015.

– Det er ofte superfedt at lave kortfilm, for du får mulighed for at arbejde superintensivt over en kort periode. Teamet bag kortfilm har ofte et eller andet på hjertet – et emne, de gerne vil undersøge, og har ofte stor kreativ frihed til at gøre det. Det kan være superfedt at være en del af. Teatret er noget, som jeg glæder mig vildt meget til vende tilbage til, når tiden er rigtig til det, fortæller Linnea.

Læs også: Danske Ida fra Vikings: Jeg har bedt min familie om ikke at se første afsnit

Vidste du, at …

Linnea både har modtaget sang- og ballettræning?

Havde ikke set Stranger Things

De mange roller forberedte den talentfulde skuespillerinde på den rolle, der foreløbig har været den største i hendes karriere – nemlig rollen som karakteren Kali i den prisbelønnede amerikanske tv-serie Stranger Things.

Rollen var oprindeligt en figur, der hed Roman, men det blev senere ændret.

– Min agent, Lene Seested fra Panorama Agency, har opbygget en fantastisk profil i udlandet, så mange stoler virkelig på hendes dømmekraft og er interesseret i at se hendes talenter. Lene pitchede mig til at lave en audition på Stranger Things, og jeg lavede en self tape casting på lige fod med andre skuespillere til karakteren “Roman”, som var beskrevet som en 30 til 40-årig mand, siger Linnea og uddyber:

– Jeg blev utrolig glad, da de tilbød, at jeg kunne sende en video til casting, fortæller Linnea, der ikke havde set et eneste afsnit af Stranger Things forud for sin audition.

– Det er det mest intense stykke arbejde, jeg har lavet på tre dage, og jeg elskede hvert sekund af det. På den første dag ud af mine tre dages auditionstid så jeg hele sæson et. Jeg lavede en masse research, arbejdede på min rolles fysik, energi og hendes replikker og baggrund. Selv om det betød nærmest ingen mad, søvn og fornemmelse for resten af omverdenen, så ville jeg ikke tøve et sekund med at gøre det igen til et lige så spændende projekt, siger Linnea.

, winona ryder, david habour, duffer duffer brothers, finn wolfhard, gaten matarazzo,  caleb mclaughlin, noah schnapp, dustin, lucas, will, mike, eleven, stranger things, millie bobbie, stranger things, anerkendelse, linnea berthelsen, stranger things, kali, serie, netflix, 1980, show, skuespiller, skuespillerinde,
Vennerne Will, Mike, Dustin og Lucas forsøger at redde verden fra onde videnskabsmænd og aliens sammen med deres veninde Eleven. (Foto: Netflix)

Læs også: Disse serier og film har danske skuespillere på rollelisterne

Vidste du, at …

Linneas ynglingskarakter fra Stranger Things er Dustin?

Roman blev til Kali

De tre dages intense auditionsarbejde betalte sig, for karakteren Roman, der oprindeligt skulle forestille at være en 30 til 40-årig mand, blev til Kali: En kvinde i tyverne, der skulle spilles af Linnea Berthelsen.

– Skaberne bag Stranger Things, Matt og Ross Duffer (de er brødre, red.) ringede til mig kort efter min screentest og fortalte mig det. Jeg blev utrolig overrasket, glad, stolt, og lettet, fortæller Linnea.

Derfra var det i gang med arbejdet.

– Det var supersjovt, hårdt og nyt at komme ind på settet første gang. En arbejdsdag kunne eksempelvis være, at jeg blev hentet enten om morgenen eller om formiddagen og blev kørt til settet. Så fik jeg morgenmad og fik ordnet hår og makeup, så jeg blev lavet om til Kali. Derefter fik jeg lidt tid i min trailer til at slappe af eller forberede mig, fortæller Linnea om forberedelserne til sine scener.

, winona ryder, david habour, duffer duffer brothers, finn wolfhard, gaten matarazzo,  caleb mclaughlin, noah schnapp, dustin, lucas, will, mike, eleven, stranger things, millie bobbie, stranger things, anerkendelse, linnea berthelsen, stranger things, kali, serie, netflix, 1980, show, skuespiller, skuespillerinde,
Linnea Berthelsen til premieren på Stranger Things sæson to. (Foto: /ritzau/)

– Så skød vi en scene eller to, og så skiftede kameraerne plads, og så filmede vi scenen igen. Sådan kunne det fortsætte to-tre gange på en dag – så vi arbejdede mellem 10 og 16 timer, uddyber Linnea.

Stranger Things’ succes er især båret af de fem helt unge skuespillere Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo,  Caleb McLaughlin, Noah Schnapp og Millie Bobby Brown, der spiller hovedrollerne som henholdsvis, Mike, Dustin, Lucas, Will og Eleven. Linneas rolle krævede blandt andet, at hun skulle arbejde tæt sammen med Millie Bobby Brown, der spiller pigen Eleven, der har særlige evner.

– Hun er skøn, og hun var faktisk med til at caste mig. Vi har en skøn kemi, og jeg holder meget af hende, fortæller Linnea, der i det hele taget fik en rigtig god modtagelse fra hele det originale Stranger Things-team.

– De er dygtige, og det er fedt at arbejde sammen med dem. Optagelserne gav adrenalin-rush, jeg har lært nok til at fylde en masse notesbøger, og så havde vi nogle fede kaffepauser, uddyber Linnea Berthelsen om oplevelsen.

View this post on Instagram

❤ #strangerthings2

A post shared by Linnea Berthelsen (@linneaberthelsen) on

Se også: Interview med Ida Marie Nielsen: Det har jeg lært af Vikings

Vidste du, at …

Linnea kommer fra Kalundborg?

Er vild med Kali

Kali er en ung kvinde med særlige evner. Hun kan tage kontrol over et menneskes syn og få dem til at se ting, der ikke sker i virkeligheden. Hun er samtidig et af de børn, der har overlevet Hawkins Laboratorium, ligesom Eleven har, og Kali søger hævn over dem, der har skadet hende gennem sin barndom. Sammen med sin bande af venner rejser hun rundt og ender livet på vennegruppens plageånder.

Linnea Berthelsen er begejstret for sin rolle, men ser også mange uligheder mellem sig selv og figuren.

– Folk blander ofte Kali og Linnea sammen, hvilket er lidt skørt, for heldigvis kunne vi ikke være mere forskellige. Jeg elsker karakteren og har stor empati for Kali. Ville jeg invitere hende hjem på vin og ost? Nok ikke. Jeg tror heldigvis, jeg besidder den egenskab, som jeg holder allermest af ved hende: Hendes stærke evne til at elske et andet menneske, vurderer Linnea.

Hvis skuespillerinden skulle bruge sin figurs evner på noget, ved hun godt, hvad det skulle være.

– Jeg elsker at gå i ret almindeligt og behageligt tøj til daglig, så det ville da være vildt fedt, hvis jeg kan få folk til at “se” mig i et stilet outfit, hver gang jeg går ud af døren.

, winona ryder, david habour, duffer duffer brothers, finn wolfhard, gaten matarazzo,  caleb mclaughlin, noah schnapp, dustin, lucas, will, mike, eleven, stranger things, millie bobbie, stranger things, anerkendelse, linnea berthelsen, stranger things, kali, serie, netflix, 1980, show, skuespiller, skuespillerinde,
Linnea Berthelsen spillede mange scener sammen med et af Stranger Things’ helt store stjerneskud, nemlig Millie Bobby Brown. (Foto: Netflix)

Læs også: Stort interview med Irina the Diva: Jeg har knoklet for alt, jeg har opnået

Drømmer om inspirerende roller

Om du kommer til at se mere til Linnea i Stranger Things, må du vente ubestemt tid på at finde ud af. Stranger Things er forlænget til en tredje sæson, men handling, karakterer og release er lige så hemmelig, som det har været ved de andre to sæsoner.

I mellemtiden arbejder Linnea videre på sine skuespillerdrømme og gør sig mange tanker om, hvor hendes karriere kan bevæge sig hen i den kommende tid.

– Jeg drømmer om en rolle, hvor jeg har en stærk forbindelse til materialet, og slet ikke kan slippe karakteren, selv når jeg skal. Men det er ikke til at sige, hvad for en slags karakter det vil være endnu. Jeg vil gerne skabe et meningsfyldt arbejde, der forhåbentligt kan inspirere folk, og jeg vil lære mig nye ting, så længe jeg lever. Så drømmer jeg også om at fortsætte med at være glad og se mine venner og min familie, fortæller Linnea.

Spørger man hende, om hun har nogle gode råd til andre kvinder, der gerne vil være skuespillere, svarer hun:

– Er jeg mon i stand til at svare på det? Det er jeg ikke sikker på. For mig betyder det rigtig meget at lytte, både til mig selv og andre. Måske er det mit råd? Lær af andre mennesker, vær glad, og arbejd hårdt for det, du brænder for.

LINNEA BERTHELSEN KAN BLANDT ANDET OPLEVES I ROLLEN SOM KALI I NETFLIX-SERIEN STRANGER THINGS LIGE NU.

Se også: HelseMatilde: Kvinder skriver til mig, at de hader mig

· Mere fra samme kategori ·