Læs også:

Close
træning, kost, motion, mad, sundhed, mental sundhed, forbillede, had, kommentarer, matilde trobeck, helsematilde, helse matilde, blogger, blog, sundhed, kroppen, kvindekroppen, krop, kropsimage, bodyimage, shaming, had, sociale medier, facebook, snapchat, instagram, følgere, likes, unge, kvinder, selvtillid, selvsikker, find en veninde, duerikkealene, ensomhed, sorg, veninder, kærlighed

HelseMatilde: Kvinder skriver til mig, at de hader mig

Mit liv  | 

De fleste kender hende som HelseMatilde. I virkeligheden hedder hun Matilde Trobeck og er på kort tid blevet en af Danmarks førende bloggere. Vi har talt med Matilde om hendes blog, hendes mission, og hvordan det føles pludselig at være et kendt ansigt

I en tid, hvor alle hele tiden higer efter at vise den ting, der gør dem helt unikke, specielle og som ingen andre, insisterer Matilde Trobeck (også kendt som HelseMatilde) på, at hun er helt almindelig.

Bloggeren insisterer også på, at det er helt normal og faktisk også ganske fedt at være almindelig, sårbar og ikke altid god til alting.

– Jeg håber, mine følgere ser en helt almindelig pige, som hviler i sig selv og som er ret ligeglad med, hvad andre tænker om hende. Jeg håber, at jeg kan være med til at inspirere til, at de holder mere af sig selv – lige præcis som de er, siger Matilde til MY DAILY SPACE.

træning, kost, motion, mad, sundhed, mental sundhed, forbillede, had, kommentarer, matilde trobeck, helsematilde, helse matilde, blogger, blog, sundhed, kroppen, kvindekroppen, krop, kropsimage, bodyimage, shaming, had, sociale medier, facebook, snapchat, instagram, følgere, likes, unge, kvinder, selvtillid, selvsikker, find en veninde, duerikkealene, ensomhed, sorg, veninder, kærlighed
Helse Matilde gør et stort arbejde for at få kvinder til at elske den krop, de er født med. (Foto: Matilde Trobeck)

Se også: Se filmen: Embrace viser, hvor skøre og skadelige idealer om kroppen er

Der manglede en blog om andet end mode

Det er otte år siden, at Matilde startede sin blog, HelseMatilde. Dengang fandtes der ikke særlig mange blogs i Danmark.

– De blogs, der var, handlede alle om mode. Jeg går ikke rigtig op i mode, så jeg syntes, at der manglede en blog til os, som gerne vil læse om madlavning, træning, og hvordan vi kan blive bedre til at holde af os selv. Jeg har altid elsket at skrive, og Iform søgte bloggere dengang. Så skrev jeg et testindlæg til dem og blev hyret, fortæller Matilde.

træning, kost, motion, mad, sundhed, mental sundhed, forbillede, had, kommentarer, matilde trobeck, helsematilde, helse matilde, blogger, blog, sundhed, kroppen, kvindekroppen, krop, kropsimage, bodyimage, shaming, had, sociale medier, facebook, snapchat, instagram, følgere, likes, unge, kvinder, selvtillid, selvsikker, find en veninde, duerikkealene, ensomhed, sorg, veninder, kærlighed
Matildes blog har altid handlet om træning og kost, og det gør den stadig, selvom andre ting også er begyndt at fylde. (Foto: Matilde Trobeck)

Hun skrev for sportsmagasinet i et års tid, og så rykkede hun over på sin egen platform.

– Jeg skrev meget om madlavning og delte mine træningsplaner. Det var sjældent, at der var et privat indlæg, for jeg havde simpelthen ikke behov for at skrive det. Jeg gik meget op i, at billederne af min mad og træning blev flotte, siger bloggeren.

træning, kost, motion, mad, sundhed, mental sundhed, forbillede, had, kommentarer, matilde trobeck, helsematilde, helse matilde, blogger, blog, sundhed, kroppen, kvindekroppen, krop, kropsimage, bodyimage, shaming, had, sociale medier, facebook, snapchat, instagram, følgere, likes, unge, kvinder, selvtillid, selvsikker, find en veninde, duerikkealene, ensomhed, sorg, veninder, kærlighed
Matilde savnede en blog, der ikke handlede om mode, og derfor startede hun sine egne skriverier på HelseMatilde. (Foto: Emily Sapiro)

Læs den her: Træt af redigerede kroppe? Gå en tur i svømmehallen

Sorg, utilstrækkelighed og menneskelighed

Matildes trænings- og madindlæg var meget populære, og bloggen voksede støt og roligt, men det var alligevel først, da hun åbnede lidt op for de mere personlige ting, at bloggen begyndte at tage fart.

– Min blog voksede hurtigt, og det tror jeg, den gjorde, fordi jeg skrev om noget andet, end de fleste gjorde på det tidspunkt – men den blev for alvor stor, da jeg skrev om min sorg over at miste min lillebror, fortæller Matilde og fortsætter:

– Da jeg skrev om kærestesorg, blev bloggen endnu større, og den vokser endnu, hvilket jeg er så glad for, for det må være, fordi jeg skriver om noget, som mine læsere kan genkende.

træning, kost, motion, mad, sundhed, mental sundhed, forbillede, had, kommentarer, matilde trobeck, helsematilde, helse matilde, blogger, blog, sundhed, kroppen, kvindekroppen, krop, kropsimage, bodyimage, shaming, had, sociale medier, facebook, snapchat, instagram, følgere, likes, unge, kvinder, selvtillid, selvsikker, find en veninde, duerikkealene, ensomhed, sorg, veninder, kærlighed
På få år er Matildes blog HelseMatilde vokset rigtig stor. (Foto: Emily Sapiro)

Se også: Kronik: Sådan hænger kropshad og Instagram sammen

Danmarkskendt i video om verbal vold

HelseMatilde var allerede et kendt navn for de fleste unge danskere, men hun blev landskendt, da hun medvirkede i en video om de hadefulde kommentarer, folk giver til hinanden på de sociale medier.

Manden bag filmen og ideen, Morten Svane, havde observeret, at kvinder tit får hadefulde kommentarer på billeder af deres kroppe på de sociale medier. Kommentarer, de på ingen måde har bedt om. Han tog fat i Matilde, der i den grad har oplevet den verbale vold på egen krop.

træning, kost, motion, mad, sundhed, mental sundhed, forbillede, had, kommentarer, matilde trobeck, helsematilde, helse matilde, blogger, blog, sundhed, kroppen, kvindekroppen, krop, kropsimage, bodyimage, shaming, had, sociale medier, facebook, snapchat, instagram, følgere, likes, unge, kvinder, selvtillid, selvsikker, find en veninde, duerikkealene, ensomhed, sorg, veninder, kærlighed
De hadefulde kommentarer, som Matilde har modtaget blev skrevet på hendes krop i en video, der satte fokus på hadefulde kommentarer på sociale medier. (Foto: Matilde Trobeck)

I videoen er der grimme kommentarer om hendes lår, bryster, mave, arme og alt muligt andet skrevet direkte på Matildes krop. Kommentarerne er ægte og nogle, som Matilde har modtaget via sin blog, Instagram, Facebook og Snapchat. Budskabet i videoen er kort og godt, at har du ikke noget pænt at sige, så hold din kæft.

Se mere: Blogger Josefine Valentin: Botox burde ikke være tabu

Det er ikke rart, når fremmede mennesker hader en

Videoen gik viralt, og HelseMatilde blev Danmarkskendt.

– Det er mærkeligt. Det er underligt, når jeg bliver kigget på, når jeg cykler eller er i metroen. Jeg ved jo aldrig, om det er, fordi de kender min blog, eller om folk kigger, fordi jeg har noget i håret eller har glemt at lukke bukserne. Jeg bliver altid rigtig glad, når mine læsere kommer hen til mig og vil hilse, men jeg bliver lidt irriteret, når jeg ser, at nogen tager billeder af mig uden at spørge, fortæller Matilde.

Se også: Klumme: Gider du blande dig uden om min livmoder?

træning, kost, motion, mad, sundhed, mental sundhed, forbillede, had, kommentarer, matilde trobeck, helsematilde, helse matilde, blogger, blog, sundhed, kroppen, kvindekroppen, krop, kropsimage, bodyimage, shaming, had, sociale medier, facebook, snapchat, instagram, følgere, likes, unge, kvinder, selvtillid, selvsikker, find en veninde, duerikkealene, ensomhed, sorg, veninder, kærlighed
Bortset fra enkelte undtagelser så deler Matilde ikke ud af detaljerne om hendes datingliv. Det mener hun er privat. (Foto: Matilde Trobeck)

Hun uddyber:

– Det oplever jeg ofte i metroen og i toget. Forleden var der en, som tog en selfie med mig, mens jeg holdt for rødt – uden at spørge mig! Det var lidt frækt, synes jeg.

Desværre blev videoen ikke en slutning på strømmen af ondskabsfulde kommentarer, og i en periode fyldte de rigtig meget for Matilde, både personligt og på bloggen.

træning, kost, motion, mad, sundhed, mental sundhed, forbillede, had, kommentarer, matilde trobeck, helsematilde, helse matilde, blogger, blog, sundhed, kroppen, kvindekroppen, krop, kropsimage, bodyimage, shaming, had, sociale medier, facebook, snapchat, instagram, følgere, likes, unge, kvinder, selvtillid, selvsikker, find en veninde, duerikkealene, ensomhed, sorg, veninder, kærlighed
Budskabet i den virale video var klart: Har du ikke noget pænt at sige, skal du holde din mund. Det forstod alle desværre ikke. (Foto: Matilde Trobeck)

– Jeg har efterhånden oplevet det nogle gange, og det gør sgu lige ondt hver gang. Både fordi jeg er så personlig, og så gør det ondt, når fremmede mennesker hader mig – som flere kvinder har skrevet til mig, at de gør. Det er så ubehageligt, fortæller HelseMatilde.

– Jeg var meget berørt af situationen de dage, og jeg sov ikke rigtig om natten. Jeg havde ondt i maven, fordi mange af beskederne var så hadefulde – og fra mennesker, som jeg aldrig har mødt. Jeg var fyldt med en undren over, hvordan det kan være, at jeg kan provokere så meget. Jeg føler jo egentlig, at jeg gør noget godt, på vores – kvindernes – vegne, uddyber Matilde.

Læs mere: Negative tanker påvirker din hjerne og dit helbred

træning, kost, motion, mad, sundhed, mental sundhed, forbillede, had, kommentarer, matilde trobeck, helsematilde, helse matilde, blogger, blog, sundhed, kroppen, kvindekroppen, krop, kropsimage, bodyimage, shaming, had, sociale medier, facebook, snapchat, instagram, følgere, likes, unge, kvinder, selvtillid, selvsikker, find en veninde, duerikkealene, ensomhed, sorg, veninder, kærlighed
Matilde lægger ikke skjul på, at det gør ondt, når hun får en besked fra en fremmed kvinde om, hvordan kvinden hader Matilde. (Foto: Matilde Trobeck)

Vil ændre kvinders kropssyn

Det krævede en pause væk fra sociale medier, en ferie i Grækenland og et kram fra forældrene, før Matilde var klar til at tage kampen op igen. For hun vil ikke lade andres hadefulde kommentarer forhindre hende i at komme ud med sit budskab. Det er jo det, hendes blog, HelseMatilde, handler om.

– Jeg bliver vred, når nogen sviner andres kroppe til. Jeg prøver også at tænke, at det er deres egen usikkerhed, som taler. Men det kan godt være svært. For det er så følsomt for os, og det er så ubehageligt, siger bloggeren.

Læs også: Jeg droppede fitnesspigerne for plus size-gudinderne på Insta og fik det meget bedre

træning, kost, motion, mad, sundhed, mental sundhed, forbillede, had, kommentarer, matilde trobeck, helsematilde, helse matilde, blogger, blog, sundhed, kroppen, kvindekroppen, krop, kropsimage, bodyimage, shaming, had, sociale medier, facebook, snapchat, instagram, følgere, likes, unge, kvinder, selvtillid, selvsikker, find en veninde, duerikkealene, ensomhed, sorg, veninder, kærlighed
Matilde er glad for farver og fanges sjældent i sort tøj. Det kan nemlig ikke vise hendes person og humør føler hun. (Foto: Matilde Trobeck)

– Det gør mig ked af det. Sådan for alvor. Jeg møder mange piger, som har det svært med sig selv og hader deres krop. Jeg kan se sorgen i deres øjne, og jeg kan høre, hvor hårdt og besværligt det er. Jeg vil så gerne gøre en forskel, for der skal virkelig gøres noget. Der er piger på otte år, som skriver til mig, at de er for tykke og er kede af det. Det vil jeg gøre alt for at ændre!

Ifølge Matilde er det en helt skør og urealistisk måde, kvinders kroppe fremstilles på, og hun mener, det er svært at navigere i som pige, teenager og kvinde, når man bombarderes med billeder af den perfekte krop og det perfekte liv.

træning, kost, motion, mad, sundhed, mental sundhed, forbillede, had, kommentarer, matilde trobeck, helsematilde, helse matilde, blogger, blog, sundhed, kroppen, kvindekroppen, krop, kropsimage, bodyimage, shaming, had, sociale medier, facebook, snapchat, instagram, følgere, likes, unge, kvinder, selvtillid, selvsikker, find en veninde, duerikkealene, ensomhed, sorg, veninder, kærlighed
Matilde er glad for, at hun ikke vokser op i en tidsalder med sociale medier som Facebook og Instagram. (Foto: Emily Sapiro)

– Jeg vil gerne vise unge piger og kvinder, at det at være almindelig er fedt og realistisk og nemt – for det er de allerede. Jeg synes, det er synd at bruge hele sin ungdom og måske også sit voksenliv på at ville lave sig selv om. Hvorfor ikke bare forsøge at holde af det, man nu har? Og så synes jeg, at fokus på det ydre skal være mindre – og der skal være langt mere fokus på det indre. Det er sku da det vigtigste!

Læs også: Glitter, brystsvedsslynger og skededampere: 7 ubrugelige skønhedsprodukter til din krop

træning, kost, motion, mad, sundhed, mental sundhed, forbillede, had, kommentarer, matilde trobeck, helsematilde, helse matilde, blogger, blog, sundhed, kroppen, kvindekroppen, krop, kropsimage, bodyimage, shaming, had, sociale medier, facebook, snapchat, instagram, følgere, likes, unge, kvinder, selvtillid, selvsikker, find en veninde, duerikkealene, ensomhed, sorg, veninder, kærlighed
Matilde insisterer på at det er helt okay at være normal, og at det at være lidt kikset, have strækmærker og at svede ikke er forkert. (Foto: Matilde Trobeck)

#DuErAldrigAlene

Matilde har længe arbejdet for at skabe en følelse af samhørighed for sine følgere på bloggen, men hun ville gerne gå skridtet videre. Derfor startede hun Facebook-gruppen Find en veninde #dueraldrigalene, der i skrivende stund har mere end 10.000 medlemmer.

– Der er mange piger og kvinder, som skriver til mig, at de er ensomme og savner en veninde. Jeg har selv oplevet at være ensom, mange gange, og jeg har haft perioder i mit liv, hvor jeg ikke har haft nære veninder. Det gjorde bare noget ved mig, så derfor ville jeg lave et forum, hvor piger kunne finde hinanden, fortæller Matilde.

Læs også: Klumme: Jeg valgte ensomheden

træning, kost, motion, mad, sundhed, mental sundhed, forbillede, had, kommentarer, matilde trobeck, helsematilde, helse matilde, blogger, blog, sundhed, kroppen, kvindekroppen, krop, kropsimage, bodyimage, shaming, had, sociale medier, facebook, snapchat, instagram, følgere, likes, unge, kvinder, selvtillid, selvsikker, find en veninde, duerikkealene, ensomhed, sorg, veninder, kærlighed
Matilde er meget åben omkring ensomhed, sorgen over at miste sin bror og kærligheden til sine forældre. (Foto: Matilde Trobeck)

Udover venindegruppen har HelseMatilde sat gang i flere ting. Blandt andet holder hun workshops, hvor du kan lære at tale pænt til dig selv, og så har hun også skrevet en bog. Uanset hvad der dog sker i hendes liv, så holder Matilde fast i bloggens oprindelige mål:

– Mit mål med bloggen har altid været, at jeg skal kunne lide det og hygge mig med det. Det skal være en hobby og noget, som giver mig noget, og det gør den stadigvæk – i høj grad.

Læs også: Min far er min motivationsmaskine under træningen – nu kan han blive din!

træning, kost, motion, mad, sundhed, mental sundhed, forbillede, had, kommentarer, matilde trobeck, helsematilde, helse matilde, blogger, blog, sundhed, kroppen, kvindekroppen, krop, kropsimage, bodyimage, shaming, had, sociale medier, facebook, snapchat, instagram, følgere, likes, unge, kvinder, selvtillid, selvsikker, find en veninde, duerikkealene, ensomhed, sorg, veninder, kærlighed
Matilde lægger ikke skjul på, hvor vigtige hendes veninder er for hende og de er tit med på hendes opslag. Her er hun sammen med veninden Vibe. Matilde har startet gruppen “Find en veninde #DuErAldrigAlene” på Facebook, for at hjælpe kvinder med at finde nye veninder. (Foto: Matilde Trobeck.)

· Mere fra samme kategori ·