Læs også:

Close
bolig, boligkøb, grundskyld, ejendomsskat, energimærket, energieffektivitet, energi, hus, rækkehus, lejlighed, bolig, boligkøb, førstegangskøbere, banken, penge, økonomi, sammenlign, prissammenligning, priser, kommuner, par, flytte sammen, bo, bopæl

Boligkøb: Det dyreste hus kan være billigst – hvis du kigger på de rigtige tal

Økonomi  | 

Leder du efter en ny bolig? Pas på, du ikke vælger forkert, fordi du stirrer dig blind på prisen. Den er nemlig langt fra det eneste vigtige tal i et boligkøb. Vi viser dig, hvilke faktorer du i virkeligheden skal kigge efter, når du køber et nyt hjem

Går du med boligdrømme? Synes du, det kan være svært at overskue alle de mange tal? Eller koster drømmeboligen bare for meget?

Rigtig mange stirrer sig helt blinde på prisen, når de skal købe et nyt hus eller en lejlighed. Det er ærgerligt, for der er en lang række andre udgifter, der i virkeligheden gør sig gældende, når du skal købe en bolig.

bolig, boligkøb, grundskyld, ejendomsskat, energimærket, energieffektivitet, energi, hus, rækkehus, lejlighed, bolig, boligkøb, førstegangskøbere, banken, penge, økonomi, sammenlign, prissammenligning, priser, kommuner, par, flytte sammen, bo, bopæl
Boligkøb er en stor økonomisk beslutning, og det er træls at sætte sig for dyrt. (Foto: All Over)

En ny undersøgelse fra Danske Banks boligunivers, Sunday, viser, at der faktisk kan være mere end 20.000 kroner at spare om måneden ved at kigge på andet end prisen, når man køber bolig. Det gælder også for boliger, der ligger med få kilometers afstand.

– Man kunne måske forvente, at forskellen ville være mest mærkbar i boliger med højere udbudspris, men vores undersøgelse viser, at der er markant forskel på de månedlige boligudgifter i alle prisklasser. I gennemsnit er der på landsplan 11.000 kroner at spare om måneden ved at investere i en villa med billige boligudgifter, siger Marie Andersson, chef for Sunday.dk.

bolig, boligkøb, grundskyld, ejendomsskat, energimærket, energieffektivitet, energi, hus, rækkehus, lejlighed, bolig, boligkøb, førstegangskøbere, banken, penge, økonomi, sammenlign, prissammenligning, priser, kommuner, par, flytte sammen, bo, bopæl, nordjylland, nordsjælland, midtjylland, syddanmark
Selv om du ikke har råd til et slot, kan du besøge en masse slotte på de rejser, du har råd til, fordi du foretog et smart boligkøb. (Foto: All Over)

Læs også: Vil du gerne være gode venner med banken? Så hold dig fra disse 4 vaner

Svært at gennemskue

Mange kommende boligejere går kun efter boliger i den prisklasse, de er blevet kreditgodkendt til af banken, men i virkeligheden er det økonomiske billede langt mere komplekst.

Ifølge Marie Andersson burde de boligsøgende i stedet kigge både på prisen og især på de samlede boligudgifter. Ejerudgifterne dækker typisk over grundskyld, ejendomsværdiskat, renovation og alle de andre ting, der er forbundet med det at være boligejer, mens de løbende boligudgifter dækker over vand, varme, el, forsikringer og så videre.

bolig, boligkøb, grundskyld, ejendomsskat, energimærket, energieffektivitet, energi, hus, rækkehus, lejlighed, bolig, boligkøb, førstegangskøbere, banken, penge, økonomi, sammenlign, prissammenligning, priser, kommuner, par, flytte sammen, bo, bopæl, nordjylland, nordsjælland, midtjylland, syddanmark
Du kan spare mange penge hver måned på at vælge den rigtig bolig. (Foto: All Over)

Skal du flytte: Har du styr på reglerne? Tusinder får bøde af at melde flytning for sent

Kommunen, som boligen ligger i, er også vigtig for udgifterne. Eksempelvis fastsættes grundskylden eller ejendomsskatten, som du betaler for din grund, af den enkelte kommune. Grundskylden kan udgøre mellem 16 og 34 promille (en finere inddeling af procenter) af grundværdien.

Med andre ord er der rigtig god grund til at kigge på kommunens beskatning og grundens størrelse, inden du køber bolig der.

Boligens energimærkning kan også være afgørende, for beregninger fra Realkredit Danmark viser, at forskellen i årlig fjernvarmeudgift til en gennemsnitlig 140 m2 villa med energimærke A2020 er 28.000 kroner lavere end en tilsvarende bolig med energimærke G.

– Alle de faktorer kan være svære for den gennemsnitlige boligejer at gennemskue – og med god grund, siger Marie Andersson.

bolig, boligkøb, grundskyld, ejendomsskat, energimærket, energieffektivitet, energi, hus, rækkehus, lejlighed, bolig, boligkøb, førstegangskøbere, banken, penge, økonomi, sammenlign, prissammenligning, priser, kommuner, par, flytte sammen, bo, bopæl, nordjylland, nordsjælland, midtjylland, syddanmark
Hvilke boligdrømme har du? (Foto: All Over)

Har du set: Læg et budget, du rent faktisk kan overholde

Gentofte er billigst

I Sundays analyse er alle boligudgifter regnet med, og beregningerne viser også, at der for selv sammenlignelige boliger med få kilometers afstand kan være flere tusind kroners forskel i udgifterne.

I nedenstående eksempel er det overraskende den dyreste villa – i øvrigt beliggende i Gentofte Kommune, en af hovedstadens eftertragtede kommuner – der viser sig at være billigst, når det gælder boligudgifterne.

bolig, boligkøb, grundskyld, ejendomsskat, energimærket, energieffektivitet, energi, hus, rækkehus, lejlighed, bolig, boligkøb, førstegangskøbere, banken, penge, økonomi, sammenlign, prissammenligning, priser, kommuner
Sammenligner man de løbende udgifter på huset fremfor prisen, bliver Gentofte billigere at bo i end Vanløse. (Foto: Sunday)

 

Boligejeren kan i det her tilfælde sikre sig op til 3.800 kroner ekstra til fornøjelse hver eneste måned ved at skele til Gentofte i stedet for at flytte til Vanløse i København. 45.600 kroner årligt i besparelser er altså også en slags penge.

bolig, boligkøb, grundskyld, ejendomsskat, energimærket, energieffektivitet, energi, hus, rækkehus, lejlighed, bolig, boligkøb, førstegangskøbere, banken, penge, økonomi, sammenlign, prissammenligning, priser, kommuner, par, flytte sammen, bo, bopæl, nordjylland, nordsjælland, midtjylland, syddanmark
En kæmpe knaldhytte kan være billigere end en 2-værelseslejlighed alt efter beliggenhed, månedlige udgifter og pris. (Foto: All Over)

Læs også: Er studieboligen et forældrekøb? En app hjælper jer rundt i boligjunglen

Kig på andet end prisen

Eksemplet er ikke enestående for Københavnsområdet. Lignende eksempler kan findes over hele landet, og derfor anbefaler Realkredit Danmark, at du gør dit hjemmearbejde, når du skal købe bolig.

– Det er vigtigt at se på, om boligen opfylder de krav, du har til en bolig. Ikke blot i forhold til indretning og grundplan, men også afstand til daginstitutioner, arbejde og skoler i området, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

– Men din økonomi skal også kunne løbe længst muligt på literen. Det er derfor også vigtigt at se på skatterne og de forskellige udgifter samt forventninger til fremtidige vedligeholdelsesudgifter forbundet med boligen.

bolig, boligkøb, grundskyld, ejendomsskat, energimærket, energieffektivitet, energi, hus, rækkehus, lejlighed, bolig, boligkøb, førstegangskøbere, banken, penge, økonomi, sammenlign, prissammenligning, priser, kommuner, par, flytte sammen, bo, bopæl, nordjylland, nordsjælland, midtjylland, syddanmark
Hvad er vigtigst: Beliggenheden eller flere penge mellem hænderne hver måned? (Foto: All Over)

Han anbefaler derfor altid boligsøgende at regne på både de løbende og faste udgifter og inddrage eventuelt større nødvendige udgiftsposter i fremtiden forbundet med boligen.

Det giver et retvisende billede af rådighedsbeløbet – det vil sige, hvor mange penge du har har tilbage til mad, tøj og fornøjelser, når alle dine udgifter er betalt. Det er nemlig det beløb, der er afgørende for, hvor sjov din hverdag bliver fremover.

Vil du gerne øve dig eller står du og leder efter bolig, så kan du sammenligne pris, udgifter og meget andet på Sundays app SundayGo, der indtil videre kun er i Apple iStore eller på Sunday.dk.

bolig, boligkøb, grundskyld, ejendomsskat, energimærket, energieffektivitet, energi, hus, rækkehus, lejlighed, bolig, boligkøb, førstegangskøbere, banken, penge, økonomi, sammenlign, prissammenligning, priser, kommuner, par, flytte sammen, bo, bopæl, nordjylland, nordsjælland, midtjylland, syddanmark
Det er muligt at få råd til drømmehjemmet og en hverdag, hvor hver en krone ikke skal vendes, hvis du er opmærksom i dit boligkøb. (Foto: All Over)

Se også: Nu kan du swipe dig til det perfekte boligmatch

Se sammenligninger fra forskellige dele af landet

Det er ikke kun i Københavnsområdet, at der kan være penge at spare. Over hele landet kan det betale sig at grave lidt i tallene.

Syddanmark

I Syddanmark koster det dyre hus dobbelt så meget, som det billige, når man ser på udgifter.

bolig, boligkøb, grundskyld, ejendomsskat, energimærket, energieffektivitet, energi, hus, rækkehus, lejlighed, bolig, boligkøb, førstegangskøbere, banken, penge, økonomi, sammenlign, prissammenligning, priser, kommuner, par, flytte sammen, bo, bopæl
(Foto: Sunday)

Midtjylland

I Midtjylland er huset, der er dyrest på prisen til gengæld dyrest på den lange bane i udgifter.

bolig, boligkøb, grundskyld, ejendomsskat, energimærket, energieffektivitet, energi, hus, rækkehus, lejlighed, bolig, boligkøb, førstegangskøbere, banken, penge, økonomi, sammenlign, prissammenligning, priser, kommuner, par, flytte sammen, bo, bopæl
(Foto: Sunday)

Se også: Brutalt boligmarked tvinger unge til at få roomies

 

Nordsjælland

Sammenligner man de løbende udgifter på huset fremfor prisen, bliver Gentofte billigere at bo i end Vanløse.

bolig, boligkøb, grundskyld, ejendomsskat, energimærket, energieffektivitet, energi, hus, rækkehus, lejlighed, bolig, boligkøb, førstegangskøbere, banken, penge, økonomi, sammenlign, prissammenligning, priser, kommuner
(Foto: Sunday)

· Mere fra samme kategori ·