
Ferie: Har du styr på det blå sygesikringskort?
Mange af os kender godt det blå sygesikringskort, men ved du, hvad det kan bruges til og hvor?
Sommerferien er lige om hjørnet, og er du en af de heldige, skal du måske endda ud at rejse.
Selv om de fleste af os har ferier uden uheld, er det alligevel meget godt at have styr på, hvad du gør, og hvad dine rettigheder er, hvis du er ude at rejse og bliver syg eller kommer til skade.
Der kan det blå sygesikringskort være en hjælp.

Læs også: Sådan ser danskernes perfekte ferie ud
Hvad er det blå sygesikringskort?
Det blå sygesikringskort er et sundhedskort, der viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det EU-land, du rejser i.
Kortets garanti dækker kun ved offentlige behandlingssteder – bliver du behandlet på privathospital i udlandet, er det derfor for egen regning.
Er der egenbetaling for borgerne i det pågældende land, vil du også være nødt til at betale det.
Læs også: Sommerferielæsning – disse bøger skal du læse!

Hvornår kan du bruge det?
Du skal bruge dit blå sygesikringskort, når du rejser til et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.
Kortet er gratis og gyldigt i fem år. Skal du bruge kortet til andet end ferie, eller bor du i udlandet i længere tid, kan gyldigheden være kortere.
Det er vigtigt, at dit blå EU-sygesikringskort er gyldigt i hele den periode, du opholder dig i udlandet. Det er også vigtigt, at hver eneste person på rejsen har sit eget kort. Forældrenes blå sygesikringsbevis dækker altså ikke børnene.
Drøm dig væk: 6 feriedestinationer med krystalklart vand

Hvorfor skal du have det?
Det blå sygesikringsbevis sikrer, at du har adgang til den samme behandling, som en borger i det land, du er på ferie i, har. Det vil sige, at brækker du benet, fordi du falder ned af en kantsten i Paris, så har du ret til den samme lægebehandling på en offentlig institution, som en franskmand ville have.
Er der egenbetaling i landet – eksempelvis skal borgere i nogle EU-lande betale 20 procent af deres behandling selv – så skal du også betale 20 procent af din behandling.
Det blå sygesikringskort er en del af et fælles system i EU.

Så hvis du eksempelvis skal behandles på et offentligt, fransk hospital, og du selv skal betale 20 procent af behandlingen, og det offentlige betaler de resterende 80 procent, så vil det i langt de fleste tilfælde være en betaling, der skal ske mellem Danmark og Frankrig.
Du vil altså ikke være en del af handlen.
Der er dog tilfælde, hvor du får lov til at betale for hele behandlingen, selv om det offentlige hjemme i Danmark skal betale en del eller hele beløbet. Sørg derfor for at få alle kvitteringer med hjem, så du kan få udlægget refunderet gennem Styrelsen for Patientsikkerhed.
Vær opmærksom på, at det kan tage op til fem måneder, før din refusionssag er behandlet færdigt, og det bliver afgjort, om du får penge tilbage.
Vær også sikker på, at du selv, dit hotel, feriecenter eller rejsearrangør sørger for, at du får behandling fra en offentlig behandler.
Har du husket: 15 uundværlige rejseapps til en fantastisk ferie

Det dækker det blå sygesikringskort IKKE
Det blå sygesikringskort garanterer dig ikke offentlig behandling på lige fod med ferielandets borgere i lande uden for EU, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz.
Det blå sygesikringsbevis dækker ikke udgifter til hjemtransport.
I nogle lande er du heller ikke garanteret, at det blå kort dækker sygetransport. Skal du eksempelvis på skiferie i Østrig, er det godt at tjekke, om det offentlige sundhedsvæsen i Østrig betaler for sygetransport ned fra bjerget, hvis du eksempelvis kommer til skade på en skitur.
Der gælder særlige regler for hjemtransport fra Finland, Island, Norge og Sverige.
Har du råd til drømmerejsen: Det skal du huske, når du lægger feriebudget

Vil du være helt sikker på at have dækket hjemtransport, udgifter for partnere eller børn i forbindelse med indlæggelse og i visse tilfælde sygetransport, skal du tegne en privat rejseforsikring. Vær sikker på at undersøge, om forsikringen dækker dig i det omfang, du har behov for.
Det blå kort dækker heller ikke behandling, hvis behandlingen i sig selv er årsagen til, at du er rejst til landet.
Behandling af sygdom, der med rimelighed kan vente, til du er kommet hjem til Danmark, er heller ikke dækket. Du skal altså ikke tage til den spanske læge, hvis du har fået fodsvamp. Det kan godt vente, til du kommer hjem til Danmark.
Hvis du har glemt dit blå sygesikringskort og står overfor en indlæggelse, kan du kontakte Udbetaling Danmark og bede om at få tilsendt en såkaldt erstatningsattest for EU-sygesikringskortet. På den måde kan du slippe for at betale for hospitalsregningen, bortset fra en eventuel egenbetaling.
Du kan bestille det blå sygesikringskort her.
Du kan læse mere om kortet her.

Kilder: Sundhed.dk, Borger.dk, HuskDetBlå.dk, Styrelsen for Patientsikkerhed.