Læs også:

Close
billethaj, billet, billetter, festivalbillet, festivalbilletter, koncert, koncertbillet, koncertbilletter, kultur, musik, oplevelser, viagog, stubhub, snyd, fusk, billethaj, svindel, billetkøb, handel, økonomi, festival, bedrageri, sælger

Sådan spotter du den falske festivalbillet

Økonomi  | 

Du kan hurtigt blive desperat, når billetterne til drømmefestivalen er udsolgt. Så er det nemt at falde for billethajernes fristelser. Vi guider dig til, hvordan du undgår at falde i fælden, når du køber festivalbilletten

Du sidder klar ved computeren og venter på at købe festivalbilletten, der skal gøre din sommer uforglemmelig. Startskuddet lyder, og du ryger ind i den virtuelle kø, men efter 10 minutter er alt udsolgt, og udsigterne til din festivalbillet er lange.

Hvad gør du så?

Mange leder efter billetter uden for de normale kanaler og chancen for at ende i kløerne på billethajer stiger med hvert klik, i søgningen efter nogen, der vil sælge deres festivalbilletter til dig.

Det behøver dog ikke være sådan. Læs her, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du undgår billethajer og overpriser, når du skal have fat i en billet til den udsolgte oplevelse.

Læs også: Festivalguide: 8 typer, du helt sikkert møder på sommerens festivaler

billethaj, billet, billetter, festivalbillet, festivalbilletter, koncert, koncertbillet, koncertbilletter, kultur, musik, oplevelser, viagog, stubhub, snyd, fusk, billethaj, svindel, billetkøb, handel, økonomi, festival, bedrageri, sælger
Det handler om at være grundig, hvis du køber dine festivalbillet fra andre end de officielle sælgere. (Foto: All Over)

Hvad kan du risikere?

Det kan godt være, at det var træls at købe billetter i gamle dage, hvor du skulle ligge i kø, nogle gange i flere dage, ude foran posthuse og pladebutikker for at købe din koncert- og festivalbillet.

Der var dog én positiv ting ved det. Du var sikker på, at der kun var den ene billet, for du stod med den i hånden og kunne mærke vægten af det tykke pap, med den unikke stregkode på.

De dage er ovre, og digitaliseringen af billetsalget har gjort det meget nemmere at købe, men også mere usikkert, hvis du skal købe af en tredjepart.

Hvad kan du risikere?

 • Du kan risikere, at din billet et uægte, og at du bliver afvist i døren, når kontrollørerne scanner din billet.
 • Du kan risikere at betale for din festivalbillet, men aldrig modtage den, eller at du betaler for en billet, der slet ikke findes. Betaler du kontant, over Mobilepay eller bankoverførsel, ser du måske slet ikke dine penge igen.
 • Du kan risikere at betale overpris for en billet, hvis du køber den gennem en billethaj. Det er forøvrigt ulovligt at videresælge billetter til overpris.
 • Du kan risikere, at det bliver meget svært at få medhold i en handel, der går skævt med en billethaj.

Se også: Festivalguide: Fede frisurer, der holder – også i uvasket hår

billethaj, billet, billetter, festivalbillet, festivalbilletter, koncert, koncertbillet, koncertbilletter, kultur, musik, oplevelser, viagog, stubhub, snyd, fusk, billethaj, svindel, billetkøb, handel, økonomi, festival, bedrageri, sælger
Stol på din intuition, når du køber din festivalbillet fra en tredjepart. (Foto: All Over)

Hvad kan du gøre?

Selvom det kan virke uoverskueligt, og du mest af alt bare har lyst til at give op, er der håb, og det er muligt at få fat i en udsolgt festivalbillet, uden at du skal bekymre dig om at blive snydt. Det handler bare om at være opmærksom og grundig.

Som udgangspunkt kan det ikke understreges nok gange, at det er bedst at købe dine billetter gennem de officielle billetdistributører, såsom Ticketmaster eller Billetlugen.

Er du, på grund af udsolgte billeter, nødt til at finde billetterne via andre kanaler, skal du være opmærksom på disse ting:

Lav research på sælger:

 • Sørg altid for at tjekke sælger grundigt. Bed om vedkommendes oplysninger såsom navn, telefonnummer og adresse.
 • Lav en søgning på sælgerens omdømme på nettet. Hvis der er problemer med vedkommende eller virksomheden, er der god chance for, at nogen har advaret om dem på nettet.
 • Er det muligt, så mød din sælger personligt. Så kan du bede om at få dine billetter i fysisk form.
 • Køber du pdf-billetter, og du mødes med sælger hjemme hos dem, kan du bede dem slette mailen med billetterne i, imens du kigger dem over skuldrene.  Husk også at bede dem tømme mailboksens skraldespand. Der er dog stadig en chance for, at sælger har gemt billetterne et andet sted på computeren, eller har en bruger hos de officielle billetudbyderne, hvor billetterne også er gemt.

Inspiration: Sådan pakker du … festivaltasken

billethaj, billet, billetter, festivalbillet, festivalbilletter, koncert, koncertbillet, koncertbilletter, kultur, musik, oplevelser, viagog, stubhub, snyd, fusk, billethaj, svindel, billetkøb, handel, økonomi, festival, bedrageri, sælger, festivalarmbånd, roskilde festival, festivalguide
Billethajer udnytter, at mange gerne vil have fingre i en festivalbillet, så de kan få fede oplevelser år efter år. (Foto: Polfoto)

Pas på, hvor du køber fra:

 • Tjek hos de officielle salgssteder, om billetten er ægte.
 • Pas på med at købe billetter fra udenlandske hjemmesider – vær opmærksom på, at de sagtens kan have danske hjemmesider. Tjek deres omdømme på nettet. Forbrugerrådet Tænk advarer især mod at benytte sig af siden Viagogo, mens blandt andre Smukfest har lagt sag an mod billetfirmaet Stubhub.
 • Tjek eventuelt kunstnerens- eller festivalens hjemmeside. Nogle gange er det muligt at købe billet direkte fra siden, og ellers er der ofte et link til den officielle billetsælger.

Betal med kort:

 • Hvis du kan, så betal med kort. Hvis du køber din billet af en virksomhed, kan banken nemlig føre pengene tilbage til dig, hvis du har betalt med kort eller Mobilepay. Køber du billetten af en privatperson, kan banken ikke hjælpe dig med at få dine penge igen.
 • Det er sjældent muligt at betale private personer med kort. Betaler du med bankoverførsel eller Mobilepay betragtes det som en kontantoverførsel, og det kan banken som udgangspunkt ikke hjælpe dig med. Til gengæld har du deres navn og telefonnummer, hvis du skal politianmelde.

Se også: TV: Dittes første gang … på Roskilde Festival

billethaj, billet, billetter, festivalbillet, festivalbilletter, koncert, koncertbillet, koncertbilletter, kultur, musik, oplevelser, viagog, stubhub, snyd, fusk, billethaj, svindel, billetkøb, handel, økonomi, festival, bedrageri, sælger
Det er trist at glæde sig til det her og blive afvist i døren, fordi din festivalbillet er falsk, eller allerede scannet, fordi flere har købt den af en billethaj.
(Foto: Polfoto)

Gøres der noget ved det?

Der er dog opmærksomhed på problemet. Politiet advarer mod at opkøbe festivalbilletter af uautoriserede sælgere, og der føres retssager mod nogle af de største billethajer på det danske marked lige nu – Viagogo og Stubhub.

Derudover har festivalen Smukfest, der blev udsolgt på rekordtid i år, oprettet en byttebørs, hvor festivalgængere, der ikke fik billetter, kan købe dem af festivalgængere, der ikke skal bruge billetterne under sikre forhold.

Smukfest sender dig også et fysisk armbånd ud til dig i stedet for at sende din festivalbillet som pdf. Dette gøres også for at sikre større sikkerhed om billetsalget.

Fik du den her med: 5 festivaloutfits til under 900 kroner!

 

Kilde: Forbrugerrådet Tænk, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, DR.

· Mere fra samme kategori ·