Læs også:

Close

Nyt år = ny bank? Amela fandt gennem bankjunglen med uvildig hjælp

Økonomi  | 

Amela Music overvejede at skifte bank. Først tog hun sagen i egen hånd, men efter noget tid tog hun fat i en uvildig hjælp, der hjalp hende gennem bankjunglen og fik sat hendes prioriteter i perspektiv

Hvordan ved jeg, om jeg er kunde i den rigtige bank? Har jeg fået det billigste boliglån muligt? Er min rådgiver uvildig? Kan jeg stille krav som kunde? Hvordan får jeg overblik over min økonomi?

Spørgsmålene kan være mange, og svarene svære at finde og forstå, når det handler om at finde en bank, der er rigtig for dig. Det oplevede Amela Music, da hun gik med tanker om at skifte sin bank ud med en anden.

I første omgang kom tankerne om et bankskifte, fordi Amela ville købe sin egen lejlighed og blev i tvivl om, hvorvidt hendes bank ville låne hende pengene.

– Jeg havde talt med mine venner og bekendte om, at jeg overvejede at skifte min bank. Jeg spurgte dem, hvor de var kunder, og om de var tilfredse. Jeg fik blandede tilbagemeldinger, så det gjorde det ikke nemmere, og mange opfordrede mig til at finde en anden bank, fordi de opfattede banken som et sted for “de rige”, fortæller Amela.

Læs også: Sådan får du råd til luksusmode på et lille budget

Nyt år = ny bank? Amela fandt den rigtige bank for hende. (Foto: Privat)

Det kan være uoverskueligt

Så Amela forsøgte sig med at søge lidt på bankskifte på Google. Her fik hun rådet om at søge i en mindre bank.

– Jeg kontaktede to banker og kom til møde. Her fik jeg en masse råd, og de prøvede at sælge mig en masse gode bud på, hvordan det kunne se ud, hvis jeg skulle købe en andels- eller en ejerlejlighed. Det ene sted kunne man tydeligt mærke, at de bare ville have mig som kunde, hvor de andre havde gjort meget mere ud af det, men dog stadig gerne ville ”lokke” mig derhen, fortæller Amela.

Hun nåede også at kigge på flere forskellige banker, indtil hun besluttede sig for at få hjælp.

– Jeg havde været til en masse foredrag om boligkøb hos en uvildig pengerådgiver, hvor jeg takkede ja til rådgivning, fordi jeg kunne få et overblik over min økonomi, men også fordi, de ikke havde samarbejdspartnere eller favoriserede bestemte banker. De forholdt sig kun til mine ønsker, og det er jo altid godt, fortæller Amela.

Se mere: Fra sabbatår til SU: Syv gode råd til studieøkonomien og Mad på SU: Otte tips til at spise som en dronning

Singlekvinder Danmarks dårligste til at spare penge op
Mange smider nærmest penge ud af vinduet, men du kan spare, hvis du giver dine bankaftaler et eftersyn. (Foto: Polfoto)

Uvildigheden er styrken

Nicolaj Christensen har mere end ni års erfaring som bankrådgiver, men for to år siden grundlagde han Pengerådgivning.dk, fordi han så en mangel på virksomheder, der kunne give uvildig hjælp til økonomiske problemstillinger.

– Der var behov for, at der var nogen, der varetog kundens interesse, når de skal ned i banken. Det siger jeg ud fra mine egne erfaringer fra bankverdenen, hvor jeg gerne ville hjælpe folk med deres økonomi, men kunne se, at bankverdenen er blevet mere og mere salgspræget, som årene er gået, fortæller Nicolaj Christensen.

Han mener, at bankrådgivere ufortjent har fået et ry for at være sælgere i stedet for at være rådgivere.

– Bankrådgivere er gode mennesker, og de vil faktisk deres kunder det bedste. Men de har kun deres firmas produkter på hylden, og når banken kører kampagner på produkter, har man som ansat en forpligtelse til at tilbyde dem til kunderne. Og bankerne er blevet meget bedre til at reklamere med, at de ikke er uvildige.

Hos uvildige rådgivere, kan kunderne få hjælp til alt fra bolighandler til banklån, overblik over økonomien, pensionsplanlægning og meget mere. Det samme som i deres bank, forskellen ligger i uvildigheden.

– Vi kan ikke noget, som bankerne ikke kan, og vi er ikke dygtigere end bankerne. Den store forskel ligger i, at vi ikke kun har én banks produkter for øje. Du kan være 100 procent sikker på, at vi kigger på alle banker og realkreditinstitutter og alle produkter på markedet. Det er den sikkerhed, man får, og samtidig er du fri for selv at sætte dig ind i det, fortæller Nicolaj Christensen.

Læs mere: På røven? Sådan vender du underskud til overskud

Amela får gennemgået sin økonomi med Nicolaj Christensen. (Foto: Privat)

Fik styr på prioriteterne

I sine møder med den uvildige pengerådgiver fik Amela styr på sine prioriteter og ønsker.

– Det vigtigste for mig var, hvad mit rådighedsbeløb ville ende med, når alle mine regninger var betalt. Det var vigtigt for mig at vide, at jeg stadig kunne spise brunch, shoppe og rejse på trods af, at jeg havde købt bolig. Ydermere skulle jeg gøre op med mig selv, om jeg ville investere i en andels- eller en ejerbolig, især fordi jeg skal købe alene, fortæller Amela.

Hun fortsætter;

– Jeg lærte dog, at jeg sagtens kunne droppe mine brunchture, shopping og skære ned på rejserne, da ønsket om en bolig alligevel er vigtigere for mig og et skridt tættere på ”voksenlivet”. Jeg har aldrig haft en gæld før, men jeg lærte også, at det er okay at have en gæld til eksempelvis en bolig.

Se også: Jeg – et grådigt svin: En historie om mit shoppestop

Det kan være godt at få en uvildig til at kigge på din økonomi. (Foto: All Over)

Amela har endnu ikke helt fundet den løsning, der passer hende, men hendes gamle bank er tilbage på bordet over mulige banker.

– Efter at have besøgt tre banker fandt jeg ud af, at det ikke behøvede at være enten eller. Der er et hav af muligheder. Jeg kan vælge at dele gælden op, og jeg kan forhandle mig til en lavere rente. Jeg lærte også, at jeg skal tænke på forsikringer og pension, siger Amela.

Går du selv med tanker om at skifte bank, har hun et godt råd:

– Inden du tager til møderne med de forskellige banker, skal du gøre op med dig selv, hvad dine ønsker er. Hvor stor skal boligen være? Hvor meget må den koste? Hvad ønsker du, at dit rådighedsbeløb skal være? Skal du bo der i fem, 10 eller 30 år? Hvorfor ønsker du at købe en bolig? Og så er det smart at have en med til møderne eller en, du kan spørge til råds og vende tingene med, ellers kan du hurtigt blive forvirret, slutter hun.

Har du set: Har du styr på juraen, når du flytter sammen eller får børn med kæresten?

Der er mange muligheder, når du vil optimere din økonomi. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·