Læs også:

Close

Flyvefærdig: Ny bog sætter fokus på pressede unge

Mit liv, Nyheder, Sundhed  | 

Bogen Flyvefærdig handler om alt det, der fylder, når man står et sted mellem ung og voksen. Den guider til samtaler med curlingforældre, budgetlægning og forskellen på at have travlt og at være tæt på at udvikle stress eller depression. Der er behov for bogen, for unge er pressede som aldrig før, siger forfattere

Du har sikkert hørt sætningen “det er ikke værre at være ung i dag, end dengang jeg var ung”, og til den kommentar har de to forfattere et klart svar:

– Mennesker på min alder, der siger, at de har selv har prøvet at været unge, kan bare zip it, for de har ikke prøvet være unge i dag. Jeg tror ikke, der nogensinde har været det pres på unge, der er nu, siger psykolog, forfatter og foredragsholder, Ulla Dyrløv.

Sammen med sin 25-årige datter, Sabine Dyrløv Klindt, står hun bag bogen Flyvefærdig.

Fakta om forfatterne:
Ulla Dyrløv er psykolog og driver Familiepsykologisk Praksis på Frederiksberg sammen med Charlotte Bjerregaard. Hun er børnesagkyndig i retten,og afholder kurser, foredrag og seminarer for forældre og fagfolk.

Sabine Dyrløv Klindt er Ulla Dyrløvs datter. Hun er bachelor fra Litteraturvidenskab og studerer Moderne Kultur og Kulturformidling på Københavns Universitet.

Læs også: Psykolog: Vi trænger til et godt gammeldags ungdomsoprør.

Unge er presset som aldrig før

Presset, Ulla Dyrløv taler om, kommer blandt andet fra uddannelsesområdet, hvor børn helt nede i 7. klasse skal bekymre sig om, hvorvidt de vil uddanne sig indenfor HUM eller SCIENCE, for det har betydning for deres gymnasie, universitetsuddannelse og deres videre færd ud på jobmarkedet og voksenlivet.

Unge har aldrig været så pressede, som de er i dag. Flyvefærdig vil gøre op med præstationsræset, huske unge på at sætte farten ned, mærke efter og gå efter det, de virkelig vil.

– Når jeg spørger mange af mine klienter, hvad de brænder for, så triller tårerne ned ad kinderne, for de ved det ikke. De kan ikke mærke det. De kan ikke mærke noget som helst. Man skal sgu brænde. Det er nu, du skal brænde. Der skal være et eller andet at brænde for, det er ligegyldigt hvad. Det er en ting, jeg kan sige med sikkerhed: Når man er ung, og helst også, når man er menneske, så skal man brænde for noget, siger Ulla Dyrløv.

Og det undrer de to forfattere, at en bog som Flyvefærdig ikke er skrevet før:

– Det er egentlig meget mærkeligt, for der er behov for bogen. Måske endnu mere nu end nogensinde før. Det er rigtig hårdt at være ung. Der hviler et stort ansvar på deres skuldre, og samtidig bliver der talt lidt ned til dem – de er curlinggenerationen, de kan ikke finde ud af noget – samtidig er der ikke nogen, der fortæller dem, hvad det kræver at blive voksen, at det er normalt at have kriser, og at man ikke skal føle sig som et mislykket fjols, fordi man er deprimeret i en periode eller ikke kan finde ud af at sende en pakke med posten, siger Ulla Dyrløv.

Læs også: Boganmeldelse: Guide giver en flyvende start på voksenlivet.

Udviklingskriser er okay

Ting som bolig, økonomi, sex, kærlighed, udviklingskriser, psykisk sygdom og alt derimellem tages op i bogen, og der gives konkrete værktøjer til at håndtere dem fra eksperter inden for forskellige områder – husmoren, lægen, økonomiprofessoren og kokken.

Samtidig har det været vigtigt for de to forfattere, at tage fat i de følelsesmæssige problemstillinger, man kan komme ud for som ung, i form af større og mindre udviklingskriser. For det er helt normalt og helt okay.

Ulla Dyrløv og Sabine Dyrløv Klindt har skrevet bogen Flyvefærdig. (Foto: Lindhardt og Ringhof)
Ulla Dyrløv og Sabine Dyrløv Klindt har skrevet bogen Flyvefærdig. (Foto: Lindhardt og Ringhof)

– Det er vigtigt at sige, at krise i virkeligheden betyder forandring eller udvikling. Det er noget man kommer igennem hele sit liv. Der er naturlige udviklingskriser som puberteten, når man bliver gravid, når man har født, når man flytter hjemmefra, som i virkeligheden er overgangen fra ung til voksen. Og så er der de kriser, der kommer udefra, forklarer Ulla Dyrløv.

Læs også: Føler du dig også presset til at præstere? Her er projektet for dig.

Man skal mærke sig selv

Ifølge Sabine Dyrløv Klindt og Ulla Dyrløv kan man regne med, at man i løbet af sin ungdom kommer til at føle sig deprimeret, stresset, alene og akavet og alt muligt andet.

– Det er der som udgangspunkt ikke noget galt i, og det er egentlig også vores budskab, at det er naturligt at have det sådan. Man skal ikke tro, at man bare sidder derinde på sit værelse helt alene, og det er kun en selv. Men der er også et tidspunkt, hvor vi siger, at nu er man over grænsen, og der forklarer vi, hvad man så skal gøre, siger Ulla Dyrløv.

Sabine Dyrløv Klindt uddyber:

– Under den her bogskrivningsproces kom vi tit til at snakke om stress og depression. Der blev det tydeligt for mig, at i den her alder, som jeg også selv har (21 år red.), skal man virkelig tænke over, om man hele tiden er lige i nærheden af at gå ned med stress, siger hun. 

Læs også: Kronik: Forventer samfundet for meget af os?

Der er behov for ro

Hvis ikke unge presses til at præstere i skolelivet, er de sociale medier og fritiden endnu et sted, hvor de kan gøre en ekstra indsats for at have det helt rigtige image udadtil. Så ikke alene skal de unge lære at slappe af med uddannelsesræset, de skal lære at slappe af i det hele taget.

– Så tænker man, nu kan jeg slappe af, så nu går jeg lige ud og træner op til maraton. Men et af de mere dystre billeder er, at hvis man går rundt i mere eller mindre konstant stresstilstand, som mange unge gør lige nu, så mister man jo også evnen til at mærke, at der var et tidspunkt, hvor man ikke havde det sådan, og at det faktisk ikke er meningen, at man skal have det sådan, siger Sabine Dyrløv Klindt.

Og fra Ulla Dyrløvs synspunkt har det konstante pres alvorlige konsekvenser for unges mentale helbred.

– Unges hjerner belastes hele tiden, og mange er ved at falde omkuld af stress og falde ned i en depression. Jeg tror, at det påvirker deres kreativitet, for hjernen brug for ro også til at fungere. Det grummeste billede er, at de bliver dårligere fungerende, som forældre, på arbejdsmarkedet og som mennesker, fordi de hele tiden er under konstant pres, siger hun.

Hvis de to forfattere kan vælge, hvad de håber, læserne tager med fra Flyvefærdig, er det følelsen af at være okay:

– Jeg håber, at læserne sidder tilbage med en følelse af, at det er okay at tage den med ro, mærke dem selv og finder ud af, hvad er det egentlig er, de vil, siger Sabine Dyrløv Klindt.

Ulla Dyrløv supplerer:

– De får øje på det usynlige tæppe, der ligger over dem og føler sig anerkendt. At bryde fri, sige: “Jeg er, som jeg er” og føle sig anerkendt, slutter hun.

Bogen Flyvefærdig – En guide til voksenlivet, udkommer i dag den 13. juni 2016, og du kan læse anmeldelsen her.

Læs også: Maja mistede selv sin ven – ingen skal stå alene med sine problemer.

Flyvefærdig er i butikkerne den 13. juni 2016.
Flyvefærdig er i butikkerne den 13. juni 2016.

mydailyspace-facebook-logo-400x331

· Mere fra samme kategori ·