Læs også:

Close
unge, mennesker, sammenhold (Foto: Unplash)

SOMMERNEWS: Markant færre unge frem mod 2040

Nyheder  | 

Markant færre unge frem mod 2040 · 33-årig anholdt for drab · Nu kan du sende din sovepose og regnjakke til service og reparation · Rød-gul-grøn justering · Fik bilen beslaglagt efter vanvidskørsel · Dagens billede: Dinosaurusfund · Sommerpostkort: Sommer i Fjordlandet

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Markant færre unge frem mod 2040

En ny analyse fra SMVdanmark viser, at antallet af unge i Danmark i alderen 15 – 19 år vil falde med over 10 pct. i 2040. Det kan give udfordringer for virksomheder og lokalsamfund, og SMVdanmark opfordrer kommunerne til at forberede sig.

Danmark står overfor en markant nedgang i antallet af unge i aldersgruppen 15 – 19 år. I år 2040 vil gruppen være reduceret med 35.600 personer, hvilket svarer til en nedgang på 10 pct. Allerede frem mod 2030 sker et stort fald, så tiden er knap.

Problemet går igen i 87 ud af landets 98 kommuner, og det betyder, at kommuner i hele landet skal forberede sig på en fremtid, hvor der er færre unge, hvilket medfører udfordringer for uddannelser og erhvervsliv.

– Antallet af unge har stor betydning for, om man kan opretholde uddannelsesmuligheder lokalt. Vi ser, at man i mange kommuner vil have en femtedel færre unge i den alder, hvor man normalt går på en ungdomsuddannelse. Hvis man ikke gør noget aktivt, så kan det blive starten på en ond cirkel, hvor færre uddannelsesmuligheder fører til, at flere unge flytter væk, forklarer uddannelseschef i SMVdanmark, Kasper Munk Rasmussen.

Landdistrikter hårdest ramt … Analysen viser, at udfordringerne bliver størst i yderområderne. Det gælder for eksempel kommunerne Struer, Lemvig og Skive, der alle vil have en tilbagegang på over 25 pct. sammenlignet med år 2024.

Ifølge Kasper Munk Rasmussen er det bekymrende, at der er stor geografisk skævhed i udviklingen.

–  Samlet set er der få vindere og mange tabere. Når fødselstallene daler, så kan det få store konsekvenser for både privatlivet og erhvervslivet. Allerede i dag ser vi i yderområderne udfordringer med skolelukninger, butiksdød og huse med liggepest, Kombinerer man det med markant færre unge, så står man landdistrikterne med en kæmpe opgave i fremtiden.

SMVdanmark opfordrer kommunerne til allerede nu at handle på fremskrivningen, hvis man i fremtiden vil sikre arbejde og vækst i hele landet.

– De kommuner, der bliver hårdest ramt, bør i god tid lave en helhedsplan for, hvordan man vil håndtere udfordringen. Her bør man se på, hvad man kan gøre hele vejen rundt. Og han fortsætter:

– Det gælder eksempelvis i forhold til, hvordan udenlandske studerende og udenlandsk arbejdskraft kan spille en større rolle, ligesom man bør overveje, om man kan samle uddannelser i campusløsninger i stedet for at lukke dem helt. Man kan komme langt som kommune, men det er også noget, man fra Christiansborg kan være med til at understøtte siger Kasper Munk Rasmussen.

SMVdanmark foreslår blandt andet, at man ser på, hvordan man kan gøre det mere attraktivt for lærlinge at søge til de dele af Danmark, hvor der er mangel på lærlinge, at der gøres mere for at fastholde internationale studerende i Danmark efter studierne, og at SMV’er får mere hjælp til at rekruttere arbejdskraft fra EU-lande med højere ledighed end i Danmark.

unge, mennesker, sammenhold (Foto: Unplash)
Markant færre unge frem mod 2040 … (Foto: Unplash)

Læs også: 61.800 unge er uden job og uddannelse

33-årig anholdt for drab

En 42-årig mand er natten til tirsdag fundet dræbt på et Scandic hotel i Sydhavnen. 33-årig mand er anholdt.

Natten mellem mandag og tirsdag klokken 02.51 henvendte en 33-årig mand sig til politiet på Bellahøj og fortalte, at han tidligere på natten havde slået en person ihjel på et hotel i Sydhavnen. Patruljer kørte straks til stedet, hvor en afdød person blev fundet på et af hotellets værelser. Det drejer om en 42-årig, udenlandsk mand.

Den 33-årige blev anholdt og sigtet for drab, og en efterforskning blev indledt på det formodede gerningssted på hotelværelset. Der arbejdes fortsat på stedet. De nærmere omstændigheder omkring drabet er endnu ukendte. Den unge mand forventes at blive fremstillet i grundlovsforhør i Retten på Frederiksberg.

En krisepsykolog har opereret på hotellet, og alle berørte er tilbudt professionel hjælp. Sådan lød det fra Ole Høgh, district director for Scandic Danmark, i en pressemeddelelse sendt til TV 2.

– Efter nattens tragiske hændelse har vi fokus på at støtte vores gæster og medarbejdere. Vi prioriterer sikkerhed og tryghed højt og har interne processer og etablerede rutiner for at samarbejde med relevante myndigheder, skriver han.

Hotellet fortsætter driften, lyder det i pressemeddelelsen.

politi, blå blink
33-årig anholdt for drab på hotel i Sydhavnen … (Foto: Pexels)

Læs også:  Ung mand i grundlovsforhør for forsøg på manddrab

Nu kan du sende din sovepose og regnjakke til service og reparation

Tøj og sko er de to ting i husstanden, som danskerne mest sjældent vælger at få repareret, hvis det går i stykker. Det viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv, hvor kun 11 procent svarer, at de vil undersøge muligheden for at få en sko repareret og 18 procent et stykke tøj. Muligheden for reparation undersøges til gengæld af næsten halvdelen af danskerne, hvis det er en vaskemaskine eller en mobiltelefon, der er gået i stykker.

Det handler selvfølgelig om prisen på varen, men også om tilgængeligheden af reparationsmulighederne, mener man hos den landsdækkende kæde Friluftsland, der forhandler tøj og ting til outdoorlivet. Kæden har netop lanceret et nyt koncept, der skal få danskerne til at beholde deres ting længere ved at få dem repareret, hvis de går i stykker.

Vi har de senere år oplevet en kæmpe interesse for outdoorlivet, derfor vil vi gerne gøre noget for, at folk bruger deres ting, til de er slidt op – og gerne længere end det. Nogle gange må man selvfølgelig give op, hvis gummiet på en sko er mørnet helt væk, men som udgangspunkt kan vi reparere alle de varetyper, vi sælger. Det er ikke gratis af få repareret sine ting, men meget billigere end at købe nyt og langt bedre for vores planetsigerBo Suhr Willumsen, der er ansvarlig for Friluftslands nye samarbejde med Outdoor Service, der står for reparationerne. Kunderne kan indlevere varer til reparation i Friluftslands butikker, uanset om de er købt der eller ej.

Muligheden for at få blandt andet tøj og sko repareret er noget, man med stor sandsynlighed vil se mere af de kommende år, mener lektor i forbrugeradfærd og detailhandel ved institut for Dansk Detailhandel på Erhvervsakademi Dania, Ole Storm Jørgensen.

I takt med at flere virksomheder skal efterleve ESG-rapporteringskrav, kan man godt forestille sig flere virksomheder gå lignende veje. For at det skal fungere for forbrugerne, er det væsentligt, at det kan betale sig. For eksempel giver det mening at reparere en sovepose til 3000 kroner, hvis det koster 500 og gør, at den så kan holde fem år mere, forklarer Ole Storm Jørgensen.

At der er en klar sammenhæng mellem viljen til reparation og den pris, vi har betalt for det, der skal repareres, fremgår også af undersøgelsen fra Dansk Erhverv. Jo flere penge, vi har brugt på noget, jo mere tilbøjelige er vi til at reparere det selv eller få det repareret.

– Vi sælger kvalitetsting, der holder, og derfor vil vi gerne tilbyde reparationer og service, så tingene kan holde i endnu længere tid. Selvom det forretningsmæssigt helt koldt og kynisk er klart bedre at sælge nyt, så ved vi jo, at det ikke holder i længden. Det her er en service, der også skal understrege, at det betaler sig at købe ting af ordentlig kvalitetlyder det fra Bo Suhr Willumsen.

friluftsland sovepose regntøj reparation sysmaskine
Nu kan du sende din sovepose og regnjakke til service og reparation … (Foto: PR)

Læs også: At vandre ned ad Hærvejen

Rød-gul-grøn justering

Længden på rødt og grønt justeres i 320 lyskryds. Det er Vejdirektoratet, der justerer alle statsejede trafiksignaler i Danmark. Blandt andet af hensyn til klimaet.

De 320 statsejede trafiksignaler skal justeres, så de i højere grad tilpasser sig til den trafik, der er i det enkelte kryds. Det vil spare klimaet mellem 150 og 300 ton CO2 om året. Det skriver Vejdirektoratet i en pressemeddelelse.

Ifølge Charlotte Vithen, der er områdechef i Vejdirektoratet, er der blevet justeret på, hvor længe der er grønt og rødt lys, og nogle steder er der indført venstresvingspile.

– Det skulle gerne føre til, at man slipper for unødigt at stoppe og holde i tomgang, når man kommer til et trafiksignal, siger hun i pressemeddelelsen.

Derudover vil det årligt give en samfundsøkonomisk besparelse på 77 millioner kroner, står der i pressemeddelelsen.

For at ændre på varigheden i lyskrydsene har Vejdirektoratet justeret på de parametre, der styrer det enkelte signalanlæg, lyder det.

– Vi bruger den teknologi, vi har i forvejen, og derfor er tiltaget et godt eksempel på, hvordan man kan få bedre fremkommelighed for få penge, siger Charlotte Vithen.

Siden 2018 har Vejdirektoratet analyseret årsagen til lange køer i trafiksignaler, hvorefter de enkelte lyskryds er blevet tilpasset, så de passer med trafikken, står der i pressemeddelelsen.

Et trafiksignal kan eksempelvis indeholde forskellige tider for grønt lys for dagtimerne, aften- og nattetimerne og i myldretiden om morgenen.

Indtil videre har Vejdirektoratet opdateret to tredjedele af sine trafiksignaler, mens resten vil blive gennemgået inden for en kortere årrække.

De samfundsøkonomiske omkostninger er opgjort for færre stop i trafikken. Her er lastbiler ikke medregnet.

Vejdirektoratet råder over de 320 trafiksignaler, der er ejet af staten. Resten er ejet af kommunerne. I alt er der omkring 3.100 trafiksignaler i Danmark. De 320 trafiksignaler ses på de danske statsveje, som ofte er motorvejstilslutninger og forbindelsesveje ind til byområder.

trafiklys gult lys trafik (Foto: Gjensidige Forsikring)
Rød-gul-grøn justering … (Foto: PR)

Læs også: Klumme: Mig og trafikken

Fik bilen beslaglagt efter vanvidskørsel

Mandag klokken 11.50 fik politiet en anmeldelse om en bilist i Algade i Vordingborg. Algade var afspærret på grund af festugen, og der var mange fodgængere i området. Da bilisten – efter at have drukket en øl på et værtshus – satte sig ind i bilen for at køre fra stedet, forsøgte et vidne at standse bilen, men det lykkedes ikke, og flere borgere måtte derefter springe til side for ikke at blive ramt af bilen.

I det samme ankom en politipatrulje, og to politibetjente fulgte i løb efter bilen, som kørte ganske langsomt på grund af fodgængerne.

Det lykkedes dog ikke at standse bilen, som fortsatte væk fra Algade, og først i Voldgade blev den standset. Føreren var en 74-årig mand fra Mern, som blev anholdt klokken 12.04 og sigtet for at forvolde fare for andre. Den bil, den 74-årige kørte i, blev beslaglagt på stedet, og den sigtede blev afhørt på politistationen, inden han blev løsladt igen klokken 14.39.

politi politibil
Fik bilen beslaglagt efter vanvidskørsel …  (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Bil beslaglagt efter vanvidskørsel

Dagens billede: Dinosaurusfund

Sommerpostkort: Sommer i Fjordlandet

· Mere fra samme kategori ·