Læs også:

Close
storebælt bro sund og bælt

NEWS: Sommertrafik og fodboldfeber på Storebæltsbroen

Nyheder  | 

Sommertrafik og fodboldfeber på Storebæltsbroen · Ung mand i grundlovsforhør for forsøg på manddrab · Beskyttelse af drikkevand i CO2-aftale på landbruget · Salling Fondene donerer 4,8 millioner kroner til forskning i at sikre retailbranchen mod cyberangreb · Politi hædrer fem af hverdagens helte · Dagens billede: Interessant ny lov

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Sommertrafik og fodboldfeber på Storebæltsbroen

Sidste skoledag i morgen fredag markerer som altid start på ferietid og dermed også rejseaktiviteter. Det betyder ekstra trafik på vejene og således også over Storebæltsbroen, hvor særligt lørdagene bliver travle. Få et overblik over, hvordan trafikken fordeler sig over sommeren, hvor en særlig bane i betalingsanlægget markerer EM-fodboldfeberen.

Der forventes mest trafik i weekenderne. Særligt lørdage fra klokken 10 til 17 og søndage fra klokken 11 til 18 er der travlest.

For at undgå ekstra ventetid på turen er det en god ide at betale med bizz eller nummerplade i de grønne Ekspresbaner, hvor hastigheden er 50 km/t.

– Ud over at undgå den ekstra ventetid, så får man også den billigste tur over broen og sparer mindst 70 kroner pr. tur. Og mon ikke, man kan finde på noget at bruge dem på i ferien, siger chef for betalingsanlægget Jens Kjær Nielsen, og fortsætter

– Det er dog vigtigt at være godt forberedt på turen hjemmefra. Tjek altid, at betalingskortet er opdateret. Så er man sikker på, at bizz eller nummerplade virker, når man kommer til betalingsanlægget.

Det er stadig muligt at få en nummerpladeaftale inden sommerferien. Den kan nemlig benyttes til betaling allerede 20 minutter efter, den er oprettet.

Storebælts betalingsanlæg er opgraderet med ny teknologi, så der nu er selvbetjening i både kort- og kontantbanerne. Der er fortsat hjælp at hente ved et tryk på den røde ‘hjælp-knap’. I den anden ende sidder nemlig en medarbejder klar til at få trafikanterne sikkert gennem anlægget og videre på turen.

Fan-bane i betalingsanlægget er klædt i rødt og hvidt … Når trafikanter kører gennem betalingsanlægget denne sommer, vil de desuden blive mødt af en i ekspres-bane klædt i rødt og hvidt. Den rød-hvide bane er vores fodbold-‘fan-bane’, som markerer Danmarks deltagelse i EM-slutrunden i Tyskland.

Gode råd til ferieturen

Har du fået nyt betalingskort? Så husk at opdatere din aftale. Ellers risikerer du, at bommen ikke går op. Opdater eller tjek dine oplysninger på brobizz.com.

Har du ikke en bizz, kan du stadig nå at oprette en nummerpladeaftale og spare mindst 70 kr. på turen over Storebælt. Aftalen kan bruges efter 20 minutter. Opret på brobizz.com.

Hold dig opdateret om forholdene på broen via trafikmeldinger på Storebaelt.dk og Storebælts Facebook eller tilmeld dig vores SMS-tjeneste (send BRO INFO til 1231).

Pas altid på dig selv og dine medtrafikanter ved at køre forsigtigt og efter forholdene.

storebælt bro sund og bælt
Sommerferie og EM-fodbold hænger også sammen med ekstra trafik på broerne … (Foto: PR)

Læs også: Fem ting EM-fodbold gør ved os

Ung mand i grundlovsforhør for forsøg på manddrab

Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi fremstillede i tirsdagsen 23-årig mand i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus. Han er sigtet for forsøg på manddrab ved den 16. juni ca. kl. 17.42 på Banegårdspladsen i Aarhus C at have stukket en 22-årig mand i halsen med en kniv.

Politiet fik tidligt i efterforskningen en mistanke til den 23-årige, og da det ikke lykkedes at finde frem til ham, blev der mandag sendt en offentlig efterlysning ud med billede og navn på den mistænkte.

Sent mandag eftermiddag meldte han så sig selv og blev anholdt og sigtet i sagen. Han bliver tirsdag formiddag fremstillet i grundlovsforhør med henblik på varetægtsfængsling.

– Det er et voldsomt overfald, som vi har efterforsket intensivt, og mandag fik vi så anholdt den mistænkte. Han er efter vores overbevisning fuldgyldigt medlem af rockergrupperingen Bandidos, men der ikke noget, der indikerer, at overfaldet er relateret til en bandekonflikt. Det er vores opfattelse, at motivet til overfaldet skal findes i en personlig konflikt mellem de to parter, der har haft nogle uoverensstemmelser, udtaler politikommissær Anders Schouby.

Anklagemyndigheden anmodede om lukkede døre ved tirsdagens grundlovsforhør, og Østjyllands Politi ønsker p.t. ikke at oplyse yderligere om sagen.

Østjyllands Politi har fjernet navn og billede af den 23-årige og opfordrer dem, der har delt efterlysningen, til at gøre det samme.

domstol dom retssal
Ung mand i grundlovsforhør for forsøg på manddrab … (Foto: Unsplash)

Læs også: Sigtet for manddrab

Beskyttelse af drikkevand i CO2-aftale på landbruget

Den grønne trepart er blevet enig om, at landbrugets CO₂-afgift skal omfatte blandt andet skovrejsning og drikkevandsbeskyttelse. Der skal tages stilling til nye tiltag for drikkevandet senest 2027.

DANVA roser parterne i Grøn Trepart for at medtage vandsektorens ønske om hensynet til drikkevand i aftalen om en CO2-afgift på landbruget.

– Vi kan konstatere, at der i aftalen skal tages konkret stilling til yderligere beskyttelse af drikkevandet senest i 2027. Afgiften på landbruget træder først i kraft i 2030, så vi er glade for, at grundvandsbeskyttelse er med i den store kabale om arealanvendelsen med jordopkøb og 250.000 hektar ny skov, siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen.

DANVA har flere gange været indkaldt til Grøn Trepart for at orientere om, hvordan multifunktionel arealanvendelse med skov, økologi, natur og grøn energi kan være et omdrejningspunkt for oprettelse af grundvandsparker som en permanent beskyttelse af drikkevandet.

– Det er historisk, at en permanent beskyttelse af rent drikkevand er kommet et vigtigt skridt nærmere en realisering Regeringen tager udgangspunkt i 640.000 hektar grundvandsdannende områder. Vi mener, grundvandsparkerne dækker et areal på 200.000 hektar, og når vi så kan konstatere, at der skal plantes 250.000 ny skov og at 20.000 hektar statslig skov skal tage hensyn til grundvandsbeskyttelse, så begynder brikkerne at falde på plads til gunst for drikkevandet, afslutter Carl-Emil Larsen.

Læs Økonomiministeriets pressemeddelelse og aftalen her.

vand
Beskyttelse af drikkevand i CO2-aftale på landbruget … (Foto: Pexels)

Læs også: Brug drikkevandet fornuftigt under tørken

Salling Fondene donerer 4,8 millioner kroner til forskning i at sikre retailbranchen mod cyberangreb

Det stigende trusselsbillede med hackerangreb mod danske butikker får Salling Fondene til at skyde millionbeløb ind i et samarbejde med Aarhus Universitet og Security Tech Space, som skal gøre retailbranchen mere robust overfor cyberangreb.

Identitetstyveri, databrud og ransomware-angreb, hvor kriminelle forlanger løsesummer for at frigive data, er blevet hverdag for mange danske butikskæder. Det er på den baggrund, at Købmand Ferdinand Sallings Mindefond donerer 4,8 millioner kroner ind i et 3-årigt samarbejde med Security Tech Space og Aarhus Universitet, som skal gøre retailbranchen mere robust over for det stigende trusselsniveau.

Flere undersøgelser peger på, at over 70 procent af retailbranchen har været udsat for angreb, og at der er et stort behov for bedre cybersikkerhed i branchen, forklarer Anders Hagh, bestyrelsesformand i Købmand Ferdinand Sallings Mindefond og CEO i Salling Group. Koncernen blev selv berørt af et cyberangreb i 2021, som betød, at flere medarbejdere ikke kunne stemple ind og ud, som de plejede.

– Der har været flere aktuelle cases, som med tydelighed viser os, at branchen bliver hårdt ramt af cyberangreb. For at vi kan bevare den styrkeposition, som vi har i Danmark med mange internationalt førende virksomheder indenfor retail, er det vigtigt, at vi fremtidssikrer os i en usikker verden og ikke hviler på laurbærerne. Ved at bruge den nyeste sikkerhedsteknologi inden for området kan vi sikre os, at vi i endnu højere grad fremtiden kan levere varer til tiden og minimere snyd, når der handles, forklarer han.

Skal fremtidssikre detailhandlen … Her er det ifølge Anders Hagh oplagt at indgå et samarbejde med Aarhus Universitet, der er førende i verden inden for cybersikkerhed, og som har stået bag flere spinoff-virksomheder, der kommercielt udnytter avancerede teknologier til blandt andet sikker beregning af data.

– Vi håber, at samarbejdet med Security Tech Space og Aarhus Universitet kan føre til lignende succeshistorier, som kan være med til at udbrede brugen af it-sikkerhedsteknologi inden for retail. Det kan være med til at give Aarhus en ny styrkeposition på området, fortsætter han.

Donationen er givet til oprettelse af to nye forskertalentstillinger ved Institut for Datalogi, Aarhus Universitet. I projekterne er der fokus på udvikling af sikker ny teknologi til fremtidens retail. Det gælder lige fra supply chain og lagerkontrol til CRM, betalingsbehandling og analyse. To af de teknologier, der skal anvendes til at skabe større sikkerhed, er Multi-Party Computation (MPC) og ekstra sikker brugerautentificering.

– Multi-Party Computation gør det muligt at lave beregninger på data fra en række parter, uden at de enkelte får adgang til hinandens data. Man kan f.eks. gennemføre en auktion uden at byderne får adgang til de individuelle budmønstre. De får kun resultatet af beregningen – nemlig det højeste bud. Og med ekstra sikker brugerautentificering kan vi sikre, at man altid ved hvem man kommunikerer og handler med globalt, dette mindsker muligheder for snyd og identitetstyveri, forklarer professor og institutleder Kaj Grønbæk fra Institut for Datalogi, Aarhus Universitet.

Det glæder Peer H. Kristensen, der er direktør i Security Tech Space, at vi kan kombinere den styrkeposition, som vi har inden for retail i Aarhus med den verdensklasseforskning, som vi har inden for cybersikkerhed. Det er et samarbejde, som i sidste ende vil komme kunderne til gavn.

–Det er godt set af Salling Fondene, at der er synergi i det samarbejde, og at de også vil være med til at styrke den satsning inden for området, som Aarhus Kommune har sat i søen. Den stærke faglighed på cybersikkerhed kan være med til at styrke den allerede stærke retailbranche, afslutter han.

Fakta – Fremtidens cybersikre retailbranche:

Aarhus er et kraftcenter inden for handel med virksomheder som Salling Group, Jysk, Søstrene Grene, Hummel og Bestseller. Men undersøgelser peger på, at der er et presserende behov for øget cybersikkerhed i retailbranchen. Omkring 77 procent af de globale detailhandlere blev i 2021 kompromitteret af ransomware-angreb, hvilket gør sektoren til en af de hårdest ramte ifølge Sophos (2021).

Aarhus har også en styrkeposition inden for it- og kommunikation, som i de seneste år har vokset hurtigere og skabt mere værdi end i nogen andre byer i Danmark. Aarhus huser flere førende virksomheder, der arbejder med teknologier og løsninger til beskyttelse mod cybertrusler. Det bliver bakket op af en analyse, som Deloitte lavede i 2023, der viser, at Aarhus har en forsknings-og markedsmæssig styrkeposition inden for cybersikkerhed.

Aarhus Universitet er en central aktør i denne styrkeposition med sin forskning og uddannelse inden for datalogi, der tiltrækker talenter fra hele verden. Universitetet er nr. 2 i verden inden for kryptografi og en række andre højt specialiserede discipliner indenfor it-sikkerhed. Det er med udgangspunkt i de to styrkepositioner, at Security Tech Space sammen med Aarhus Universitet ønsker at etablere to projekter, der styrker cybersikkerhed indenfor handel.

Det første projekt er baseret på Multi-Party Computation (MPC), som kan sikre økonomiske beregninger og analyse med fortrolige og forretningskritiske data. Teknologien muliggør sikker behandling af store mængder data i et distribueret miljø. MPC bruger en særlig type distribueret kryptering, der tillader beregninger uden at nogen nogensinde kan få adgang til dataene i klar tekst.

Det andet projekt fokuserer på nye metoder til ekstra sikker brugerautentificering, der er mere vidtgående og lettere at bruge – end blot password og brugernavn – og samtidigt gør det sværere at kompromittere sikkerheden. Dette kan minimere svindel ved online handel og skabe større tillid.

Begge projekter gennemføres i tæt samarbejde med virksomheder fra retailbranchen. Formålet er at skabe forskning, der enten kan anvendes af virksomheder i form af nye løsninger, eller eventuelt på sigt etablering af nye virksomheder, der kan skabes ud fra resultaterne.

salling detail
Salling Fondene donerer 4,8 millioner kroner til forskning i at sikre retailbranchen mod cyberangreb … (Foto: PR)

Læs også: Syber-svinder jagter os som aldrig før

Politi hædrer fem af hverdagens helte

Et diplom, en buket og en dusør samt en stor tak blev givet til fem handlekraftige borgere i Syd- og Sønderjylland.

Fem af hverdagens helte blev hædret på politigården i Esbjerg med både et diplom, en buket blomster, en dusør på 1.000 kroner og en stor tak fra politidirektøren for indsatsen.

Mogens Honoré Ehmsen og Leif Højvang Jørgensen trådte begge til som hjerteløbere fredag den 7. juni i Ansager, hvor en  mand blev fundet livløs i sin seng i et sommerhus. Hjerteløbernes indsats var afgørende for, at manden overlevede.

Kim Overgaard Mikkelsen og Preben Hansen ydede hjertelungeredning mandag den 8. april, da en lastbilchauffør kørte i grøften på Hellevad-Bovvejen i Aabenraa Kommune efter at have fået et ildebefindende bag rattet.

Kim Overgaard Mikkelsen begyndte på livreddende førstehjælp. Preben Hansen kom til og hjalp indtil ambulance og politi nåede frem.

Joel Majlergaard Jessen fra Gram var fredag den 8. maj ude at fiske ved Haderslev Fjords udmunding, da han så en 77-årig mand falde i vandet. Manden havde været ved at lægge til en bådebro, da han faldt i og ikke kunne komme op. Den 77-årige drev ud mod sejlrenden og Joel Majlergaard Jessen løb til stedet og kastede en redningskrans ud. Snoren var for kort, så Joel hoppede i den nødlidtes båd, sejlede ud og fik manden trukket i land. Den 77-årige blev reddet i land i live og blev kørt til kontrol på sygehuset. Den snarrådige indsats betød, at episoden fik et godt udfald.

– I har alle udvist usædvanlig handlekraft og det sætter vi stor pris på i politiet. Det er af meget stor betydning, at borgere som jer er klar til at hjælpe medborgere og det vil vi gerne sige tak for. Dusøren er af en symbolsk størrelse, men vi håber, at I forstår den anerkendelse og store tak, som den er et udtryk for, sagde politidirektør Frits Kjeldsen og takkede for deres indsats.

Efter overrækkelsen blev dusørmodtagerne vist rundt på politistationen i Esbjerg.hverdagens helte politi

Dusørmodtagerne med familie blev vist rundt og mødte blandt andre narkohunden Coco … (Foto: Politiet)Læs også: Hverdagens helte hædres

Dagens billede: Interessant ny lov

 

· Mere fra samme kategori ·