
At vandre ned af Hærvejen
Gitte Holtze sætter ud på en vandring ad Hærvejen op gennem Jylland. Hun gør det især for at få en timeout fra en alt for hektisk hverdag, men forventer ikke mere end det. Vi har fået en snak med hende om både turen men også hendes tanker bag bogen
Hærvejen med sine knapt 500 kilometer er den længste vandrerute i Danmark, er det jo bare Danmark. Men alligevel – det er langt. Og det viser sig faktisk også, at Hærvejen er meget mere end det.

Gitte fortæller om at gå langsomt gennem lommer af et Danmark, der lever stille og hengemt. Om tankevækkende møder med fremmede. Om glæden ved det enkle liv i en rygsæk. Om tyste nætter alene i en dansk natur meget større, end hun troede. Om en vandretur, der på forunderlig vis altid giver det, Gitte har brug for. Og om hvordan hun skridt for skridt på sin vej nordpå slipper hamsterræset og mærker sig selv mere og mere.?
Gitte Holtze er erfaren udi lange vandringer og er især kendt for at have gået den over 4.000 kilometer lange Pacific Crest Trail fra Mexico til Canada. Dengang gjorde hun det for at vokse sig ud af et smadret selvværd, og hun vendte hjem med en ny tro på sig selv og på, at vandring er vejen til et helt liv.
‘Hvad Hærvejen gav’ er en bog om alt det, vandring giver, også selv om man ‘bare’ går i Danmark.

Hvad gør og er det at vandre for dig?
Når jeg er væk fra hverdagens hamsterræs, krav, støj og forstyrrelser og ikke skal andet end at gå, føler jeg mig allermest lykkelig og i live. Det simple (langsomme) liv, frihed, ro, eventyr, plads til at mærke mig selv – dét gør og er vandring.

Kendte du ‘historien om Hærvejen’ i forvejen?
Ja, men det var ikke for Hærvejens ‘skyld’, at jeg gik lige præcis den. Det var, fordi den er den længste afmærkede rute, vi har i Danmark, og det var det, jeg havde brug for: Noget der var langt og som var nemt at følge, så mit hoved havde fri til bare at være.
Hvorfor en hel bog om den vandring i Danmark?
Fordi jeg tog afsted som en timeout fra en alt for hektisk hverdag og kom hjem med en helt anden ro og indstilling til livet. Jeg vil med bogen gerne ‘skubbe’ til alle de mange, der også halser lidt for meget afsted i hamstermøllen – og samtidig slå et slag for, at man overhovedet ikke behøver rejse langt for at få det, som vandring giver; det kan man også opleve på en vandretur i vores eget land.
Du har vandret mange andre steder – hvordan adskilte denne tur sig?
Det var her, det gik op for mig, at vandring i Danmark kan gøre præcis lige så meget for ens hoved som på vilde vandreruter ude i verden.

At finde ro – finde sig selv – være sammen med sig selv – elske sig selv – er meget oppe i tiden. Er vandring måden at nå dertil?
Det kommer nok an på, hvem du spørger :). Men hvis du spørger mig: kæmpe-ja.
Hvad betyder Danmark for dig?
Danmark som sådan betyder ikke noget specifikt – men det gør vandring. Uanset hvor det er. Så måske skal det her spørgsmål ikke med …

Hvad er det største, du har taget med fra Hærvejen?
Udover den absolut største: At den ro og indsigt, man finder ved at gå, også kan fås på en vandring i ”bare Danmark”, fik jeg især to ‘åbenbaringer’ med hjem:
- At Hærvejen (modsat hvad jeg troede) overhovedet ikke er en kedelig vandrerute – jeg kom forbi vildt mange smukke og unikke steder, som jeg aldrig ville have opdaget, hvis ikke jeg havde gået den rute
- At danskere ikke (kun) er et mistroisk og lukket folkefærd – mængden af generøse hjertevarme hjælpsomme mennesker, jeg mødte, var overvældende
Kan man tage og dele Hærvejen op så man bare måske vandre nogle halve dage – og har du gode råd til det?
Ja da. Det gør de fleste faktisk. Tjek Hærvejens hjemmeside, hvor alle dags-etaper er beskrevet – så er det bare at vælge. Du kan tjekke den ud her.

Hvad er så dit næste projekt?
At gå 1.000 kilometer gennem Danmark til sommer.
Måske du har fået lyst til at læse og lære endnu mere om Gitte – hendes tanker og om Hærvejen. Så kan du købe bogen her.
