Læs også:

Close
smørrebrød rugbrød fuldkornskomgpagniet

NEWS: Så mange danskere elsker smørrebrød

Nyheder  | 

Så mange danskere elsker smørrebrød · Dom i drabssag fra Herlev · Flertal ønsker mere teknologi i sundhedssektoren · Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie bliver Protektor for foreningen Stop Spild Af Mad · Dansk politi sender betjente til UEFA EURO 2024 i Tyskland · Dagens video: Sammenstød på vandet

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Så mange danskere elsker smørrebrød

En ud af tre danskerne elsker smørrebrød og spiser det ofte og har klare favoritter. Det viser en ny Megafon forbrugerundersøgelse foretaget for Fuldkornspartnerskabet. Med nye danske kartofler, radiser og sæsonens grønt har du alle muligheder for at komponere et lækkert stykke smørrebrød og fejre Smørrebrødsuge. Rugbrød med pålæg er ifølge Madkulturen også stadig på førstepladsen over de mest spiste retter til aftensmad i Danmark.

Æg og rejer, fiskefilet eller måske et stykke med nye danske kartofler, mayonnaise og radiser? Hvilket stykke smørrebrød er din favorit? En ud af tre danskere elsker smørrebrød, spiser det ofte og har vores klare favoritter. Mens en ud af tre af os holder af at spise smørrebrød ved særlige lejligheder på restaurant eller café (Megafon 2024).

Fuldkornsrugbrødet er en all time favorit … Fuldkornsrugbrødet er begyndelsen på ethvert godt stykke smørrebrød, og rugbrød er en del af vores fælles madtradition, som har holdt sig populær igennem generationer. Faktisk spiser knapt 8 ud af 10 danskere rugbrød hver dag eller flere dage i ugen ifølge den nye forbrugerundersøgelse fra Megafon:

– Rugbrød med pålæg er stadig på førstepladsen over mest spiste retter til aftensmad i Danmark og fuldkornsrugbrødet er rig på kostfibre, vitaminer og mineraler. Pålægget kan varieres efter smag og behag og rugbrød er samtidig en billig måde at få et velsmagende måltid på. Det er sæsonuafhængigt og et produkt, som ikke kræver meget emballage eller transport. Smørrebrød er ikke kun en del af den danske kultur og historie, men også en smart løsning til den bevidste og travle forbruger. fortæller Rikke Iben Neess, kampagneleder for Fuldkornspartnerskabet.

Vær med til at fejre smørrebrødet i uge 24 … For i denne  uge fejrer Fuldkornspartnerskabet Smørrebrødsuge i samarbejde med Jesper Panorama kendt fra Fem Fede Kokke og TV2 Go’ Morgen Danmark, hvor han ofte ses lave smørrebrød. Smørrebrødsugen vil blive markeret i kantiner og supermarkeder landet over.

– Vi hylder vores verdenskendte og helt særlige smørrebrødstradition. Vi har udviklet opskrifter på enkle stykker med sæsonens grønt, som er lige til at gå til – for eksempel en sommerlig aspargesmad med ribs og frisk ost – men har også den klassiske dyrlægens natmad og et stykke med fiskefilet. Vi opfordrer alle danskere til at give sig i kast med vores fælles smørrebrødstradition i denne uge, siger Jesper Panorama fra Panorama Mad og Vin i Silkeborg.

Fuldkornspartnerskabet arbejder for at få danskerne til at spise mere fuldkorn. De har udviklet det orange fuldkornslogo som findes på rugbrød, lyst brød, ris, pasta, knækbrød, kerner, morgenmadsprodukter og meget mere Det orange fuldkornslogo er din garanti for et produkt med masser af fuldkorn som samtidig lever op til Nøglehullets kriterier for fedt og salt. Bag partnerskabet står Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Fødevarestyrelsen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder og detailhandelskæder.

Fakta:

Megafon forbrugerundersøgelse, udarbejde for Fuldkornspartnerskabet, marts 2024:

– 8 ud af 10 danskere spiser rugbrød dagligt eller flere dage om ugen

– 1 ud af 3 danskerne elsker smørrebrød og har deres klare favoritter og spise det ofte

– 1 ud af 3 danskerne spiser af og til smørrebrød og smørrebrød nydes ofte ved særlige lejligheder på restaurant eller café.

smørrebrød rugbrød fuldkornskomgpagniet
Danskerne elsker smørrebrød … (Foto: PR)

Læs også: Lækker kartoffelmad med seranoskinke

Dom i drabssag fra Herlev

Mandag er der faldet dom i drabssagen fra Elverparken i Herlev …

Retten i Glostrup har dømt en 30-årig mand for drabet på en gravid kvinde i en park i Herlev den 4. november 2016. Manden er blevet idømt forvaring.

I forbindelse med dommen udtaler specialanklager Bo Bjerregaard:

– Jeg synes, at dette er den rigtige dom. Selvom sagen nu skal i Landsretten, håber jeg dog, at dommen kan blive en slags foreløbigt punktum for den dræbte kvindes pårørende.

Den 30-årige blev anholdt af Københavns Vestegns Politi i maj 2022 efter en omfattende efterforskning. Under efterforskningen gjorde politiet brug af en såkaldt infiltrator i det fængsel, hvor manden allerede afsonede for alvorlig personfarlig kriminalitet. Brugen af de beviser, som infiltratoren skaffede, blev efterfølgende vurderet af Østre Landsret og Højesteret, hvilket ændrede den oprindelige tidsplan for sagens afslutning i byretten.

Dommen er blevet anket af den 30-årige mand.

dom retten
Dom i drabssag fra Herlev … (Foto: Pexels)

Læs også: Kendelse i forbindelse med drabssag

Flertal ønsker mere teknologi i sundhedssektoren

Intelligente hjælpemidler og nye sundhedsteknologiske løsninger skal prioriteres højt i fremtidens sundhedsvæsen, viser ny undersøgelse fra Ingeniørforeningen IDA.

Med udsigt til flere ældre borgere, flere kronisk syge og stigende omkostninger til avancerede behandlingsmetoder ser Danmark ind i, at der skal afsættes flere midler til sundhed og omsorg. Og står det til danskerne, er der ingen tvivl om, at ny teknologi skal prioriteres højst, når det handler om at skaffe flere ressourcer til sundhedsvæsnet.

Det viser en befolkningsundersøgelse blandt 1.000 danskere foretaget af Analyse Danmark for Ingeniørforeningen, IDA. Hele 64 procent af de adspurgte peger på øget brug af teknologi som en del af løsningen, hvilket gør det til den absolutte højdespringer i undersøgelsen. I bunden ligger øget brugerbetaling på praktisk hjælp og personlig pleje.

IDAs formand Laura Klitgaard opfordrer derfor politikerne til at sikre en teknologisk opgradering af den hjemlige sundheds- og plejesektor.

– Der er ingen tvivl om, at det vil kræve et helt andet og meget skarpere fokus på sundsteknologiske løsninger, hvis vi skal sikre fremtidens sundhedsvæsen. Allerede i dag er presset enormt, og der er mangel på hænder. Sundhedssektoren braser sammen uden mere sundhedsteknologi, siger hun.

I følge Laura Klitgaard kan SVM-regeringen i første omgang droppe alle planer om at etablere nye nærhospitaler for knapt fire milliarder kroner, og i stedet prioritere sundhedsteknologi og AI-løsninger på hele sundhedsområdet fra hospitaler til hjemmepleje.

– Der er ikke brug for flere mursten. Der bør i stedet gøres op med de snærende budgetlofter i regioner og kommuner, når det gælder investering i teknologi. Det kan man blandt andet gøre ved at indføre et nyt flerårigt teknologibudget ved siden af de traditionelle etårige anlægs- og driftsbudgetter, siger IDAs formand.

I undersøgelsen svarer næsten 3 ud af 4 (72 procent), at it og moderne teknologi er nemt for dem at bruge, og at de er trygge ved videomøder med læge eller sygehus. 80 procent af de borgere, der selv har prøvet at have en videokonsultation med sundhedsvæsenet, er positive.

På den baggrund ønsker IDA at gøre det til en ny rettighed for borgerne at vælge digitale sundhedstilbud i form af for eksempel virtuelle møder, sygdomsovervågning i eget hjem og skærmmøder med hjemmeplejen.

– Det handler om at finde løsninger, der kan afhjælpe ressourcemanglen i et trængt sundhedsvæsen, så de sundhedsprofessionelle får mere tid til kerneopgaven. Digitale sundhedstilbud frigiver tid og sparer både patienter og pårørende for rejser til og fra sygehuset i en travl hverdag, afslutter Laura Klitgaard.

riget rigshospitalet patient sygehus sundhedsvæsen (Foto: MY DAILY SPACE)
Flertal ønsker mere teknologi i sundhedssektoren … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Rengøring reddede liv under corona

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie bliver Protektor for foreningen Stop Spild Af Mad

Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie har givet tilsagn om at være Protektor for foreningen Stop Spild Af Mad. Foreningen Stop Spild Af Mad er meget taknemmelig og ydmyg over denne fantastiske opbakning. Siden 2016 har H.K.H. Prinsesse Marie deltaget i en række arrangementer med foreningen Stop Spild Af Mad og bakket op om kampen mod madspild.
I år fylder den danske indsats mod madspild 16 år – og resultater fra ikke mindst Stop Spild Af Mad bevægelsens arbejde kan tydeligt ses – både i detailhandlen, i de store fødevarevirksomheder og i de danske husholdninger. Stort set hele den danske befolkning har i dag et øget fokus på madspild. Ifølge en gallupundersøgelse fra Kantar Public/Verian Group for Stop Spild Af Mad fra sidste år, angiver hele 94 % af danskerne, at der er kommet mere fokus på madspild i dag end for 15 år siden.
Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie har givet tilsagn om at være Protektor for foreningen Stop Spild Af Mad fra den 30. maj 2024. 
–Det glæder foreningen Stop Spild Af Mad usigeligt – og foreningen er både stolt og ydmyg over at Prinsessen har valgt at påtage sig rollen som protektor. Vi glæder os til et godt og tæt samarbejde med Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie,fortæll er stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad, Selina Juul.
Siden 2016 har H.K.H. Prinsesse Marie og foreningen Stop Spild Af Mad haft et fælles engagement for kampen mod madspild, som har omfattet Prinsessens deltagelse i en række spændende aktiviteter og projekter med fokus på madspild. I lyset heraf hersker der i Foreningen Stop Spild Af Mad både glæde og stolthed over, at der nu knyttes endnu tættere bånd til Prinsessen.
Blandt mange aktiviteter med H.K.H. Prinsesse Marie kan nævnes udgivelse af kogebogen ‘Mad med respekt – En familiekogebog, der mindsker madspild’, som udkom i 2019 på forlaget Gyldendal. I bogen medvirker Prinsessen både med forord og en række opskrifter.
Udover Prinsessen har et udvalg af Danmarks dygtigste kokke bidraget til bogen med tilsammen 80 opskrifter med fokus på at mindske madspild. Bogen har opskrifter fra Timm Vladimir, Francis Cardenau, Michel Michaud, Anh Lê og Louisa Lorang. Danskerne har taget godt imod kogebogen, som er blevet massivt omtalt i både danske og internationale medier. Bogen havnede på Berlingskes liste over Årets Bedste Kogebøger i 2019 og blev nummer 1 i verden i den internationale kogebogskonkurrence The Gourmand World Cookbook Awards i kategorien D11 Family.
Blandt andre aktiviteter med H.K.H. Prinsesse Marie kan nævnes den traditionsrige ambassademiddag og internationalt mini-topmøde med fokus på madspild, ‘Annual International Stop Wasting Food Dinner’, som foreningen Stop Spild Af Mad årligt afholder sammen med en ny ambassade. I 2023 var det femte gang at en ambassade – denne gang Den Italienske Ambassade – greb stafetten og arrangerede middagen. De tidligere år har Nederlandenes, Sveriges, Frankrigs og Tysklands ambassader i København afholdt arrangementerne sammen med organisationen Stop Spild Af Mad.
stop spild af mad selina juul prinsesse marie
Her ses H.K.H. Prinsesse Marie deltager i middag mod madspild arrangeret af Den Italienske Ambassade i Danmark og organisationen Stop Spild Af Mad. Den Italienske Residens … (Foto: Keld Navntoft)

Læs også: Selina Juuls guide til at løbe marathon

Dansk politi sender betjente til UEFA EURO 2024 i Tyskland

Når UEFA EURO 2024 afvikles i Tyskland fra den 14. juni til den 14. juli, vil danske politifolk være med for at bistå tysk politi og de mange danske fodboldfans, der rejser til Tyskland for at heppe på det danske herrelandshold.

De danske betjente skal dels arbejde i det internationale politihovedkvarter IPCC (International Police Cooperation Center) i byen Neuss nær Düsseldorf og dels være tilstede i de byer, hvor Danmark spiller sine kampe, for at bistå tysk politi og danske fans i kontakten med hinanden.

I den første runde med gruppespillet vil danske fans derfor kunne møde hjemlige betjente i Stuttgart (Danmark –  Slovenien den 16. juni), i Frankfurt (Danmark – England den 20. juni) og i München (Danmark – Serbien den 24. juni).

– Dansk politi er stolte af at yde vores bidrag til europamesterskaberne, og vi har om nødvendigt planlagt at være til stede i Tyskland sammen med de danske fans og landsholdet helt frem til pokaloverrækkelsen ved finalen i Berlin, siger chefpolitiinspektør Knud Stadsgaard, Københavns Vestegns Politi. Han ønsker alle danske tilrejsende fans en god tur til Tyskland og et godt EM.

Hos dansk politis nationale fodboldkontaktpunkt, National Football Information Point, som organisatorisk er placeret under Københavns Vestegns Politi, har man længe forberedt sig på EM i samarbejde med tysk politi, internationalt politi, danske aktører, Rigspolitiet og andre politikredse.

Alle danske politifolk er nu taget til det internationale politihovedkvarter IPCC i Neuss for at deltage i de sidste briefinger og forberedelser, inden mesterskabet starter.

I dag onsdag rejser en del af de danske betjente videre til Stuttgart, hvor Danmark spiller sin første kamp den 16. juni på Stuttgart Arena. Danske betjente ved danske fans … Hvor det danske landshold spiller, vil danske betjente følge deres tyske kolleger og være synlige i byen, på stadion og i fanzonerne før, under og efter kampene.

De kan enten arbejde i civil, i dansk politiuniform eller være iført en blå ‘Police’-markeringsvest med dansk flag afhængig af tysk politis ønsker.

De danske betjente har ikke myndighed over for borgere – heller ikke danskere – i Tyskland. Deres opgave er at bistå tysk politi og danske fans i kontakten med hinanden for at sikre en god og smidig afvikling af mesterskabet.
Andre deltagerlandes politi bistår også i forbindelse med deres landsmænd.

De danske betjente kommer fra flere forskellige politikredse i Danmark.

IPCC (International Police Cooperation Center) er centrum for den samlede sikkerhedskoordination under EM.
Her koordinerer tyske og internationale politifolk døgnet rundt med deltagerlandene, spillestederne, tysk politi og andre sikkerhedsaktører.

IPCC foretager sikkerhedsvurderinger, analyser og deler viden, men udfører ikke specifikke myndighedsopgaver, da selve sikkerheden og de konkrete politiindsatser på stedet håndteres af det lokale politi i de byer, hvor kampene spilles.

De danske betjente, som arbejder i IPCC, fungerer som bindeled mellem dansk og tysk politi og som et centralt kontaktpunkt for de øvrige danske betjente, som er ude i første linje i spillebyerne.

Se infofilm om IPCC’s rolle her (IPCC på Facebook).

Skal du til Tyskland, kan du med fordel holde dig orienteret om følgende steder:

Udenrigsministeriets rejsevejledning for Tyskland

københavn politi politibetjent
Danske betjente skal ned og hjælpe til under EM … (Foto: Tina Dines Appelt)

Læs også: Fem ting der sker med danskerne under EM

Dagens video: Sammenstød på vandet

· Mere fra samme kategori ·