Læs også:

Close
demens

NEWS: Demens kan også ramme de pårørende hårdt

Nyheder  | 

Demens kan også ramme de pårørende hårdt · 18-årig indlagt i kritisk tilstand · Tatovører i hele landet tusser truede dyr for naturen · Nordisk Topmøde skal styrke EUs og Nordens konkurrencekraft · Kendelse i forbindelse med drabssag · Dagens video: Vildt broarbejde

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Demens kan også ramme de pårørende hårdt

Når familier rammes af demens, er det ikke kun hårdt for den demensramte, men også for de pårørende. De må passe på sig selv og være gode til at prioritere, hvor meget de kan være der for et nærtstående familiemedlem ramt af demens. Psykolog Randi Hvid Poulsen fra behandlernetværket PrimaCare giver gode råd til pårørende med demens i familien.

At se en, man elsker og har kendt hele livet, forsvinde ind i en verden af glemsel og forvirring, er smertefuldt. Det er virkeligheden for pårørende til demensramte. Samtidig følger der ofte hårde praktiske opgaver som at få overblik over hospitalsaftaler, økonomi og pleje i hjemmet.

– Dårlig samvittighed og utilstrækkelighedsfølelse er helt naturligt og meget hyppige følelser hos de pårørende, der henvender sig til os, når deres kære bliver demente, forklarer psykolog Randi Hvid Poulsen fra selskabet PrimaCare. PrimaCare er et netværk af sundhedsfaglige behandlere, der leverer behandling til Danmarks største leverandør af sundhedsforsikringer Dansk Sundhedssikring.

Flere anslås at få demens i fremtiden … 34 procent flere pårørende fik hjælp, fordi en nærtstående havde skrantende mental sundhed i det første kvartal i 2024 sammenlignet med året før. Det viser tal fra Dansk Sundhedssikring.

Udfordringer med mental sundhed kan tage mange former. En af dem er demens, der kan ramme pårørende særligt hårdt. Danmark anslår ifølge Nationalt Videnscenter for Demens, at godt 96.000 mennesker på 65 år eller derover lever med demens, og antallet forventes at vokse til over 134.000 i 2035 grundet den stigende ældre befolkning.

Randi Hvid Poulsen fra PrimaCare fortæller her, hvordan pårørende bedre kan håndtere demens hos et nærtstående familiemedlem.

– Flere pårørende oplever at være belastet i en længere periode både fysisk og psykisk, men også praktisk, fordi man som pårørende ofte bliver nødt til at hjælpe den ramte med de opgaver, de ikke længere selv kan varetage. Det kan være svært at navigere i alle opgaverne oven i egne hverdagsforpligtigelser og samtidig forholde sig følelsesmæssigt til den forandring, som ens nære er i gang med, og som på sigt vil gøre dem næsten umulige at genkende, siger Randi Hvid Poulsen.

– Det er ikke uden grund, at demens har fået tilnavnet ‘død, før døden indtræffer’. Man oplever, at den, man elsker og kender godt, forandrer sig og forsvinder lige så stille. Det gør, at flere pårørende tager forskud på sorgprocessen og oplever det, vi kalder ventesorg, fortsætter hun.

Egenomsorg er væsentligt i demensforløb Derfor er det også vigtigt, at pårørende til demente husker at prioritere egenomsorg.

– Når vi rådgiver pårørende, fokuserer vi altid på den pårørendes oplevelse. Fem minutter efter man har besøgt sin kære med demens, kan den demensramte ringe for at spørge, hvornår man kommer igen. Derfor er det naturligt at blive ramt af skyldfølelse og utilstrækkelighed, siger Randi Hvid Poulsen.

Ifølge psykologen skal pårørende derfor overveje, hvor meget de selv kan overskue at være der for den demensramte, samtidig med at de også skal være der for sig selv, den øvrige familie, børn, partner, venner, arbejdet etc.

– At være sammen med en pårørende med demens kræver både rummelighed, overbærenhed og tålmodighed, og det kan ingen af os udvise eller være hele tiden,” afslutter Randi Hvid Poulsen.

Planlæg og prioriter tiden … Derfor kan det hjælpe nøje at planlægge en fast rutine for, hvornår man tager sig af sit demente familiemedlem. Det er også vigtigt at søge støtte hos andre familiemedlemmer til at håndtere situationen. Og så kan der være hjælp at hente hos eksterne f.eks. sin forsikring.

I Dansk Sundhedssikring dækker en ny slags forsikring, kaldet Familie 360, bistand og vejledning, hvis en i nærmeste familie bliver ramt af blandt andet demens. Forsikringen kan frigøre tid for de pårørende, så de bedre kan være der mentalt og følelsesmæssigt for deres demensramte familiemedlem.

demens
Her er de 10 tegn på demens … (Illustration: PR)
demens
Demens kan også ramme de pårørende hårdt. (Foto: Adobe Stock/LIGHTFIELD STUDIOS)

Læs også: Nyt studie finder sammenhæng mellem lightsodavand og demens

18-årig indlagt i kritisk tilstand

En 18-årig mand faldt fra altan i Tønder sidste onsdag aften. Det fik Syd- og Sønderjyllands Politi onsdag aften klokken 20.24 en anmeldelse om – at en person var faldet fra en altan i fjerde sals højde på Nørremarksvej i Tønder.

Der er tale om en 18-årig lokal mand, der straks blev fragtet til skadestuen og efterfølgende indlagt i kritisk tilstand. Manden er fortsat indlagt og politiet har ikke yderligere oplysninger om den 18-åriges tilstand. De pårørende er orienteret.

Politiet har i løbet af aftenen og hen over natten været til stede i Tønder. På bagrund af den indledende efterforskning er det ikke politiets formodning, at der er sket noget kriminelt i forbindelse med faldet.

Sagen efterforskes fortsat og politiet har i øjeblikket ikke yderligere informationer.

altan hus frederiksberg yrsavej
18-årig indlagt i kritisk tilstand … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Altan kollapser

Tatovører i hele landet tusser truede dyr for naturen

Dyrene forsvinder fra naturen, men med nål og blæk bliver de foreviget på tattoo-glade danskere. Fra den 17.-24. maj kan man få tatoveret et truet dyr hos en række af landets tatovører, som donerer indtægten fra tatoveringen til WWF Verdensnaturfonden og arbejdet med verdens truede dyr.

Tigere, gorillaer og hasselmus er blandt en lang række af kritisk truede arter. Mens dyrene er i fare for at forsvinde fra naturen for altid, kan arterne blive foreviget på huden af danskerne.

Fra den 17. til den 24. maj tatoverer en række tatovører i hele landet nemlig truede dyr og donerer indtægten fra tatoveringen til WWF Verdensnaturfonden og organisationens arbejde for at beskytte naturen og de mange truede arter. Ugen kaldes ’Vi tusser for dyrene’.

Én af tatovørerne er Andrea Carlberg fra København. Hun skal blandt andet tatovere en sortplettet blåfugl og lille gultoppet kakadue på naturglade danskere for at sætte fokus på det globale tab af biodiversitet. Beløbet fra tatoveringerne donerer Andrea Carlberg ubeskåret til WWF Verdensnaturfonden.

– Naturkrisen fylder rigtig meget hos min generation, fordi det er os, der skal overtage planeten. Jeg kan være med til at hjælpe naturen ved at bruge mine tattoo-skills. Og jeg håber, at rigtig mange tatovører og en masse danskere vil bakke op om initiativet og lade sig tusse for dyrene, siger Andrea Carlberg.

Det er ikke første gang, Andrea Carlberg tusser for dyrene. Sidste år dedikerede den unge ildsjæl på eget initiativ én uge til verdens truede dyr, hvor hun blandt andet tatoverede hasselmus og nordatlantisk rethval. I alt donerede Andrea Carlberg 15.000 kroner til WWF Verdensnaturfonden, men med opbakning fra en række tatovører i hele landet håber hun, at det samlede beløb i år når endnu højere op.

En evig påmindelse om naturkrisen … I Danmark er knap 2.000 arter i fare for at forsvinde, mens omtrent én million arter er truet på verdensplan. Samtidig er masseblegninger af koralrev, skovrydning i Amazonas og overfiskeri med skadelige redskaber i havene blot nogle af de ødelæggelser, som naturen i hele verden udsættes for i voksende omfang.

Naturkrisen er med andre ord overalt, og den går hurtigere end nogensinde. Derfor er Jacob Fjalland, miljøfaglig direktør i WWF Verdensnaturfonden, begejstret over den store opbakning blandt danske tatovører til at sætte spot på naturens tilbagegang på en lidt utraditionel måde.

– Når man bærer en tatovering af et truet dyr, bliver man mindet om tilbagegangen for vores fantastiske arter hver eneste dag. Samtidig kan tatoveringen være med til at starte en samtale med andre om vigtigheden af at beskytte og genoprette naturen. Vi har brug for et konstant fokus på at stoppe naturens tilbagegang, hvis vi skal lykkes med at vende den til fremgang. Derfor er vi enormt glade for alle initiativer, der kan hjælpe os i WWF med at redde så meget natur og så mange arter som muligt, siger Jacob Fjalland.

Én af de arter, som WWF arbejder for at beskytte, er leoparden. Flere leopardarter er nemlig i fare for at forsvinde fra naturen, hvoraf amurleoparden er den mest truede med kun i omegnen af 100 dyr tilbage i naturen.

For at sætte fokus på verdens truede dyr og WWF Verdensnaturfondens arbejde har influencer Signe Kragh netop fået tatoveret en leopard på sin højre underarm. Du kan se Signe Kragh blive tatoveret med sin kæreste her.

tatovering
Guldsmed på ben … (Foto: Andrea Carlberg)

Læs også: Danske strande flyder med plastik

Nordisk Topmøde skal styrke EUs og Nordens konkurrencekraft

DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen repræsenterede sidste uge dansk erhvervsliv ved de nordiske statsministres topmøde om EU’s og Nordens konkurrenceevne. Han var i Stockholm for at diskutere med de nordiske statsministre, hvordan vi fremmer Europas og Nordens konkurrencekraft, der svækkes alvorligt i disse år.

På det Nordiske Topmøde diskuterede DI’s administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen og den danske statsminister konkurrenceevne med de nordiske regeringschefer og repræsentanter for erhvervslivet i Sverige, Norge, Island og Finland. Frygten hos DI er, at Europa taber kapløbet til især USA og Kina i kampen om at blive en toneangivende region med konkurrencedygtige produktionsvirksomheder med løsninger på eksempelvis på klimakrisen, sundhedsudfordringer og den digitale transformation.

– Det er positivt, at Nordens regeringschefer med mødet fokuserer på EU’s og Nordens konkurrenceevne. Sammen kan de lægge yderligere pres på de andre EU-lande. For det er nødvendigt, at EU-politikerne bliver konkrete og vedtager en handlingsplan om øget EU-konkurrenceevne med det samme, siger Lars Sandahl Sørensen, der mener, at EU’s konkurrencekraft er blevet svækket gennem de seneste adskillige år. Og han fortsætter:

– Europas tab af konkurrenceevne er ikke noget, som måske kommer til at ske i fremtiden – det sker lige nu. Vi er i dette øjeblik i gang med at tabe konkurrencen Kina og USA. Norden og Europa er tvunget til at handle politisk – og tempoet er afgørende. Det er især langsomme godkendelsesprocesser og ofte besværlig EU-regulering, som er et problem for europæiske virksomheder

– Hvis vi får EU’s indre marked op i gear, har Europa alle forudsætninger for at lykkes. Men lige nu går det for langsomt at få produkter på markedet i EU i forhold til vores konkurrenter, og reguleringen er ofte meget bøvlet og kompleks. Det kvæler innovation og svækker europæisk erhvervsliv. Derfor bør vi tale om helt konkrete initiativer i Stockholm i dag, fortsætter Lars Sandahl Sørensen.

Lars Sandahl Sørensen frygter dog, at EU’s politik og bureaukrati får virksomheder til at flytte produktionen ud af Europa, der vil være til stor skade for både det europæiske og nordiske samfund, hvis virksomheder flytter deres produktion af varer og tjenester ud af Europa. Derfor er en resolut reaktion fra EU’s politikere uopsættelig.

– EU’s lande er svækkede allerede. I de seneste år er vores konkurrencekraft blevet alvorligt udfordret. Eksempelvis har væksten i produktiviteten i USA været mere end det dobbelte af væksten i euroområdet og Storbritannien i de seneste to årtier.  Det er på høje tid, at EU skifter gear – men det er ikke for sent, der er masser af muligheder, som vi kan diskutere. Hvis de rigtige beslutninger træffes i EU hurtigt, kan Europa og Norden komme til at stå langt stærkere i den globale konkurrence. Og Europas lande kan ikke klare det hver især – det er kun i det brede europæiske fællesskab, at det er muligt at finde de bedste løsninger for os alle, afslutter han.

Diskussionen mellem de nordiske statsledere og erhvervslivet i Stockholm mundede ud i en fælleserklæring om konkurrenceevne og sikkerhed. Den forpligter de nordiske statsministre til at gøre Norden til en global frontløber inden for grønne og digitale teknologier. Den fortsatte støtte til Ukraine og sikkerhed er de andre emner der blev drøftet ved topmødet.

job møde virksomhed kurver grafer
Nordisk Topmøde skal styrke EUs og Nordens konkurrencekraft … (Foto: Pexels)

Læs også: Dansk innovation indtager topplacering

Kendelse i forbindelse med drabssag

Højesteret har sidste uge afsagt kendelse i drabssagen fra Elverparken, hvor Højesteret har bestemt, at alle relevante optagelser af den tiltaltes udtalelser i fængslet kan indgå som bevis i sagen om drabet på Louise Borglit den 4. november 2016 i Elverparken i Herlev.

Specialanklager Bo Bjerregaard udtaler i den forbindelse:

– Anklagemyndigheden har hele tiden vurderet, at alle optagelser fra fængslet kan bruges som bevis. Det har Højesteret med dagens kendelse erklæret sig enig i. Jeg ser frem til, at sagen nu kan finde sin endelige afgørelse i byretten.

Anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi har ikke yderligere kommentarer til sagen for nu.

politi
Kendelse i forbindelse med drabssag … (Foto: Rigspolitiet)

Læs også: Kendelse i forbindelse med retssag

Dagens video: Vildt broarbejde

· Mere fra samme kategori ·