Læs også:

Close
lightsodavand, sodavand, læskedrik, sukkerdrik, dukker, forskning, videnskab, undersøgelse, studie, demens, alzheimers, blodprop, slagtilfælde, sygdom, kroppen, vægttab, slank, diabetes, aspartam

NEWS: Nyt studie finder sammenhæng mellem lightsodavand og demens

Nyheder  | 

Der kan være sammenhæng mellem indtaget af lightsodavand og demens · Russere har hacket ansatte i det danske forsvar · Første runde af det franske præsidentvalg er afgjort · Tusindvis gik i weekenden for fri forskning og bekæmpelse af fakta-nægtere

Vi har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Nyt studie finder sammenhæng mellem lightsodavand og demens

I en række forsøg, der skal afdække, hvordan sodavand påvirker vores hjerner, har Boston University School of Medicine også testet drikkevarer, der indeholder aspartam eller saccharine.

En gruppe på 5000 mænd og kvinder har frivilligt tilbudt deres sundhedsdata gennem hele deres liv fra 1971.

Af de 2.888 members forsøgspersoner, der var ældre end 45 år, viste tegn på slagtilfælde, og 97 af de personer, så at 97 procent af slagtilfældene skyldtes blodpropper.

Af de 1.484 forsøgsdeltagere over 60 år, blev der funder 81 tilfælde af demens, og 63 af de tilfælde havde symptomer på Alzheimers. Derefter undersøgte forskerne spørgeskemaer, som deltager havde fyldt ud over flere gange, omkring den mad de spiste.

Derefter regnede forskerne tallene igen, tog højde for alder, uddannelse, kalorieindtag, rygning og motion, og kom frem til, at ved at drikke minds en lightsodavand dagligt, gør man det næsten tre gange mere sandsynligt at udvikle en blodprop, der kan forårsagde slagtilfælde og demens og føre til udviklingen af Alzheimers.

Det er dog vigtigt at tage disse tal med et gran salt. For der er også et studie, der ikke kunne påvise, at det at drikke læskedrikke med sukker i, overhovedet havde en påvirkning på demens eller slagtilfælde.

Dernæst er der også tallene – for selvom det ikke er fedt at udvikle tre gange større chance for at få et slagtilfælde eller demens, er det stadig tre gange større chance for at få noget, der i forvejen er en lille risiko for at få.

– Tre procent af forsøgspersonerne i vores studie fik et slagtilfælde og fem procent fik demens, så vi taler stadig om et meget lille antal mennesker, der udvikler enten et slagtilfælde eller demens, siger forskningsleder Matthew Pase til Science Alert.

Forskeren understreger dog, at i takt med, at flere mennesker skal tabe sig og bruger lightsodavand som et middel i den proces, er det vigtigt at undersøge, hvilken påvirkning det har på kroppen, og at det måske ikke er helt risikofrit.

lightsodavand, sodavand, læskedrik, sukkerdrik, dukker, forskning, videnskab, undersøgelse, studie, demens, alzheimers, blodprop, slagtilfælde, sygdom, kroppen, vægttab, slank, diabetes, aspartam
Lightsodavand kan have forbindelse til udviklingen af demens. (Foto: Polfoto)

Rusland har hacket ansatte i det danske forsvar i 2015 og 2016

Forsvarsminister Claus Hjort (V) fortalte ifølge Berlingske, at russiske hackere har skaffet sig adgang til mailkontoer tilhørende specifikke ansatte i det danske forsvar i 2015 og 2016.

– Det er meget kontrolleret, det der foregår. Det er ikke små hackergrupper, der gør det for sportens skyld, siger Claus Hjort Frederiksen.

Angrebet er beskrevet i en ny rapport fra Center for Cybersikkerhed, og ifølge den har hackerne kun fået adgang til materiale, der ikke var hemmeligt, alligevel kan hackerangrebene skade Danmarks sikkerhed. Claus Hjort Frederiksen mener, at informationerne kan bruges til at rekruttere dobbeltagenter, afpresning og til planlægning af flere angreb.

Det er gruppen Fancy Bear, der har kigget på de danske mails. Gruppen har også været årsag til den store lækage fra anti-dopingagenturet WADA og hackerangrebet mod Demokraterne på til det amerikanske præsidentvalg.

– Det er knyttet til efterretningstjenesterne eller centrale elementer i det russiske styre, og det er en evig kamp for at holde dem væk, siger Claus Hjort Frederiksen.

fancy bear, forsvaret, mail, medarbejdere, sikkerhed, danmark, indland, udland, sikkerhedspolitik, hacker, hackere, rusland, russer,
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen siger, at russiske hackere har haft adgang til mails i det danske forsvar i 2015 og 2016. (Foto: Polfoto).

Macron og Le Pen vinder første runde af det franske valg

Første runde af det franske præsidentvalg er nu afgjort og det blev centrumpolitikeren Emmanuel Macron og Front Nationals Marine Le Pen, der gik videre til anden og sidste runde i valgkampen om den franske præsidentpost, der skal afgøres den 7. maj. Det skriver DR.

Den endelige opgørelse viser, at Macron har fået 23,75 procent og Le Pen 21,53 procent af Frankrigs knap omkring 47 millioner stemmer.

39-årige Macron arbejder for klimaet og for et stærkere bånd til EU, og vil styrke det internationale militære arbejde.

48-årige Marine Le Pen, ønsker at forlade EU, vil skære i lovlig indvandring til Frankrig og vil give franske statsborgere forrang, når det gælder boliger og arbejdspladser.

macron, le pen, frankrig, valg, præsidentvalg, eu, indvandring, politik, udland
Macron fører i det franske præsidentvalg. (Foto: Polfoto)

Forskere marcherede for videnskab og fakta

Lørdag samlede forskere og andre folk sig i mere end 600 byer over hele verden for at marchere for forskning og demonstrere mod de det oplever, som politikernes stigende afvisning af fakta. Det skriver Ritzau.

Under banneret “March for Science” gik tusindvis af videnskabsmænd, forskere og andre bekymrede borgere for at støtte den fri forskning og videnskab.

I Washington, hvor marchen oprindelig kommer fra, var tusinder samlet for at protestere mod, at “alternative fakta”.

– Det er vigtigt at vise denne regering, at vi bekymrer os om kendsgerninger, siger 24-årige Chris Taylor, som var mødt op til demonstrationen i Washington.

march for science, videnskabn, forksning, fakta, falske fakta, fake news, verden,
Tusinder marcherede for videnskaben i weekenden. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·