Læs også:

Close
forskning reagensglas

NEWS: Dansk innovation indtager topplacering

Nyheder  | 

Dansk innovation indtager topplacering · Mand i grundlovsforhør for røveri og forsøg på seksuelt forhold · Danske virksomheder har fortsat gode muligheder i Kina · Iran angriber Israel · Langvarige fængselsstraffe efter stort amfetamin-fund i kælderrum · Dagens billede: Det varme vejr

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Dansk innovation indtager topplacering

Novozymes, Vestas og Novo Nordisk har leveret største bidrag til, at Danmark kan indtage en europæisk tredjeplads målt på antallet af patentansøgninger sidste år. Københavns Universitet er i år med på top-10 listen blandt de største og mest patentaktive virksomheder i Danmark.

Danske virksomheder er fortsat nogle af de mest aktive i Europa til at innovere. Det viser nye tal fra Den Europæiske Patentmyndighed, EPO, hvor opfindere kan få udstedt patenter, der gælder i op til 39 lande.

Samlet set blev der i 2023 indsendt 2.596 europæiske patentansøgninger fra danske ansøgere. Det er et lille fald på 3,3 procent sammenlignet med året før, men danske virksomheder rangerer stadig helt i top målt på antal ansøgninger per million indbyggere. Danmark er således fortsat foran lande som Finland, Holland og Tyskland, kun overgået af Schweiz og Sverige.

– Det er rigtig flot, at danske virksomheder befinder sig blandt verdens innovative elite. Det er glædeligt, at danske virksomheder prioriterer at investere i innovation, og at de beskytter deres opfindelser til gavn for vækst og arbejdspladser. Patentering betyder, at de kan udbygge deres konkurrenceevne globalt, fastholde og udbygge deres position, og holde konkurrenterne væk, udtaler Flemming Kønig Mejl, enhedschef for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Novozymes indtager førstepladsen efter at have ligger to’er to år i træk … Novozymes har i år erobret førstepladsen med 107 ansøgninger og er dermed den mest patentaktive virksomheder efter at have ligget på 2. pladsen to år i træk.

Novo Nordisk er rykket op i top tre blandt de mest patentaktive virksomheder, mens Vestas og Topsoe begge rykker en plads ned. Danmarks Tekniske Universitet fastholder 5. pladsen, og Chr. Hansen er med 66 ansøgninger rykket op på en 7. plads.

– Tallene bekræfter, at life science, bio- og energiteknologi er nogle af Danmarks absolutte styrkepositioner. Innovationen og patentaktiviteten er stor inden for disse brancher. Det er også flot at se, at universiteterne i stigende grad indleverer patentansøgninger. Det tyder på, at de i højere grad kommercialiserer resultatet af deres forskning, afslutter Flemming Kønig Mejl, enhedschef for politik, jura og internationalt arbejde i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Både 3Shape og AMBU er i år udgået af top 10-oversigten …

Læs EPO’s samlede Patent Index 2023 her.

Fakta: Topansøgere ved EPO i 2023 – Danmark

TOP 10

Novozymes 107
Vestas 100
Novo Nordisk 90
Topsoe 87
Danmarks Tekniske Universitet 86
GN Group 69
Chr. Hansen 66
Danfoss 64
Oticon 54
Københavns Universitet 46

Topansøgere ved EPO i 2022 – Danmark

TOP 10

Vestas 176
Novozymes 107
Topsoe 98
Novo Nordisk 96
Danmarks Tekniske Universitet 82
Danfoss 80
Oticon 72
Chr. Hansen 57
3Shape 51
AMBU 50

forskning reagensglas
Dansk innovation indtager topplacering … (Foto: Unsplash)

Læs også: Danmark er en stormagt indenfor patenter

Mand i grundlovsforhør for røveri og forsøg på seksuelt forhold

Østjyllands Politi fremstillede i fredags en 18-årig mand i grundlovsforhør ved Retten i Aarhus. Han er sigtet for røveri og forsøg på andet seksuelt forhold end samleje begået mod en 41-årig kvinde på en adresse i Viby J, hvor hun arbejdede som prostitueret.

Det var mandag den 26. februar, at den 41-årige kvinde blev opsøgt af to maskerede gerningsmænd, hvoraf den 18-årige med kniv forsøgte at true hende til seksuelle ydelser, mens begge gerningsmænd – en 17-årig og den 18-årige – udsatte hende og en anden 34-årig kvinde for røveri ved at stjæle nogle tusinde kroner i kontanter og telefoner fra adressen.

Den 18-årige er foruden sigtelserne for røveri og forsøg på andet seksuelt forhold en samleje mod den 41-årige kvinde også sigtet for at have overtrådt knivloven.

Episoden blev anmeldt til Østjyllands Politi dagen efter, tirsdag den 27. februar, hvorefter en 21-årig mand mandag den 25. marts blev anholdt på en nærtliggende adresse i forbindelse med efterforskningen af sagen. Den 21-årige er i går blevet løsladt, da det ikke længere er politiets vurdering, at han har en relation til sagen.

Østjyllands Politi har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer til sagen, men politiet arbejder på at få klarlagt, om der kan være en uddybende relation til et lignende groft overfald begået mod en 32-årig kvindelig prostitueret søndag den 28. januar i samme bydel, hvor den 17-årige i forvejen er sigtet.

Her tvang tre gerningsmænd sig med kniv til samleje og andre seksuelle ydelser samt udsatte den 32-årige kvinde for røveri. Den 17-årige unge mand sidder pt. varetægtsfængslet i denne sag, som også fortsat er under efterforskning.

Et tredje og lignende groft overfald mod er også for nyligt blevet anmeldt til politiet, og Østjyllands Politi opfordrer vidner samt eventuelt øvrige ofre om at rette henvendelse til politiet, så sagerne kan blive efterforsket og gerningsmændene identificeret.

sex prostitution
Mand i grundlovsforhør for røveri og forsøg på seksuelt forhold … (Foto: Unsplash)

Læs også: Find dit forsvar mod psykopater og andre idioter

Danske virksomheder har fortsat gode muligheder i Kina

Udfordringerne for danske virksomheder er talrige på det kinesiske marked, og en del virksomheder overvejer at reducere deres aktiviteter i landet. Men Kina er fortsat også et attraktivt marked, og mange har appetit på at investere endnu mere, fortæller DIs adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, der netop er kommet hjem fra Kina.

DI’s administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen var i sidste uge på rundtur i Beijing og Shanghai, hvor han mødtes med en lang række medlemsvirksomheder samt topfolk fra den kinesiske regering. Formålet var at diskutere den fremtidige erhvervsmæssige relation mellem Kina og Danmark. For den kinesiske regerings udtalte ønske om at tiltrække flere udenlandske investeringer åbner op for nye muligheder.

– Det har været en inspirerende og lærerig tur. Den kinesiske økonomi er slet ikke kommet op i gear igen efter corona. Det er selvfølgelig alvorligt, men en positiv afledt effekt er, at de kinesiske myndigheder lytter meget mere til vores virksomheder, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen og fortsætter:

– Kina har simpelthen hårdt brug for flere udenlandske investeringer til at styrke økonomien. Det kom tydeligt frem under mine møder med vice-minister Ling Ji fra det kinesiske handelsministerium og Wu Hongbo, det kinesiske udenrigsministeriums særlige repræsentant for europæiske anliggender.

En ny DI-undersøgelse støttet af Industriens Fond fortæller, at danske virksomheder med aktiviteter i Kina er skeptiske lige nu. Halvdelen af dem overvejer at reducere deres aktiviteter i landet. Det ved kineserne, og det gælder også virksomheder fra de vestlige lande.

– Kløften mellem Kina og Vesten vokser, og det har en negativ effekt på forretningspotentialet, siger Lars Sandahl Sørensen.

I erkendelse af de udenlandske virksomheders bekymringer omkring det kinesiske marked lancerede centralregeringen sidste år en 24-punktplan. Formålet er at forbedre landets investeringsklima. Planen indeholder initiativer rettet mod at skabe bedre betingelser for forskningssamarbejder, ligebehandling for udenlandske virksomheder i forbindelse med offentlige udbud, samt bedre rammer for at føre data ind og ud af Kina uden at komme i karambolage med Kinas strikse cybersecurity-regler.

– Den samlede plan vil i høj grad kunne forbedre udenlandske virksomheders markedsadgang i Kina, hvis – og det skal understreges hvis – den bliver ført ud i livet. Har danske virksomheder specifikke udfordringer på det kinesiske marked, så er det nu, de skal på bordet. Lad os teste om kineserne vil sætte handling bag deres ord, siger Lars Sandahl Sørensen og fortsætter:

– Jeg vælger at være optimistisk. Og selvfølgelig hjælper vi i DI fra vores kontor i Shanghai gerne med at få eventuelle problemer ryddet af vejen.

Lars Sandahl Sørensen understreger, at der er grund til lige nu at være kritisk over for den kinesiske politik. Statsstøtte, offentlige udbud, hvor udenlandske virksomheder ikke har en chance, og overproduktion skaber i øjeblikket unfair konkurrence over for vestlige virksomheder.

Vesten og Kina har stor økonomisk afhængighed af hinanden, men der skal være tale om fair konkurrence. Heldigvis rykker det sig lidt den rigtige vej i øjeblikket, siger Lars Sandahl Sørensen.

kina di
DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen har haft holdt et længere møde med Wu Hongbo, det kinesiske udenrigsministeriums særlige repræsentant for europæiske anliggender. (Foto: DI)

Læs også: Kina forbyder plastikposer og engangsservice

Iran angriber Israel

I dagene op til kom der mange forlydender om et snarligt iransk angreb på Israel. Men først lørdag aften og nat den 13. april sidste uge gennemførte Iran et stort luftangreb på Israel. Også houthierne og Hizbollah sendte droner afsted mod Israel.

 

Ifølge Den Iranske Revolutionsgarde (IRGC) er der tale om hævn for ‘israelske forbrydelser’, herunder et angreb på et iransk konsulat i den syriske hovedstad, Damaskus tilbage den 1. april.

Og Irans Revolutionsgarde har også bekræftet, at et drone- og missilangreb blev indledt mod Israel. Det er faktisk første gang, at der sker et angreb fra iransk territorium direkte mod Israel.

På iransk stats-tv siger Revolutionsgarden, at operationen ‘True Promise’ (‘Ægte løfte’, red.) er en del af straffen for ‘israelske forbrydelser’. Det iranske regime uddyber dette med, at det er et modsvar på angrebet, der var rettet mod den iranske ambassade i Damaskus den 1. april, idet Iran mener, at Israel stod bag angrebet på konsulatet, som ifølge Iran kostede syv militærrådgivere livet, heriblandt tre højtstående militærledere.

Det vides ikke præcist, hvor mange droner og missiler der har været brugt i nattens angreb, men det israelske militær har meddelt, at der blev affyret mere end 300 missiler og droner og at 99 procent af dem er skudt ned, lyder det videre. Der er dog to unavngivne talsmænd der til The New York Times har udtalt, at Iran mere specifikt havde sendt 185 droner, 110 jord til jord-missiler (ballistiske missiler) og 36 krydsermissiler afsted mod Israel.

Det iranske angreb var rettet mod Nevatim-luftbasen i den sydlige del af Israel, og udover mindre materielle ødelæggelser er meldingen, at angrebet kun påførte Israel minimale skader. Der er heller ingen oplysninger om dræbte. En syvårig israelsk pige er dog ifølge israelske myndigheder den eneste, der blev alvorligt såret under nattens angreb. Hun blev såret af granatsplinter fra et missil og er blevet opereret for et stort sår i hovedet. Det skrev The Times of Israel.

Spørgsmålet er nu, hvordan Israel vil reagere på angrebet. Søndag havdeDet israelske krigskabinet mødes søndag klokken 14.30 dansk tid, hvor det forlyder, at man vil tage stilling til spørgsmålet. Søndag havde FN’s Sikkerhedsråd også indkaldt et hastemøde, og Joe Biden har indkaldt G7-lederne til møde.

Læs også: Netanyahu går mod verden

Langvarige fængselsstraffe efter stort amfetamin-fund i kælderrum

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har gennemført en operation mod et amfetamin-netværk, der både har inkluderet ransagning og gennemgang af krypteret kommunikation, og den er i dag resulteret i to lange fængselsstraffe.

En sag ført af NSK blev i fredags afgjort med en dom til to personer på 40 og 45 år, der blev idømt henholdsvis 12 og 14 års fængsel for en række forhold, primært besiddelse af amfetamin.

Det er sket ved Retten i Aarhus, hvor retten fandt det bevist, at de to personer i en periode fra november 2020 frem til deres anholdelse i august 2023 havde hver deres rolle i at bestille, modtage og opbevare større mængder amfetamin.

Efterforskningen i sagen har blandt andet inkluderet en ransagning af en adresse i Viby J i august 2023, hvor NSK fandt 33,4 kg amfetamin i to kælderrum.

Derudover har NSK kunnet dokumentere gennem de dømtes krypterede kommunikation med hinanden og andre, hvordan den 45-årige i ledtog med allerede dømte personer planlagde og koordinerede modtagelse af større mængder amfetamin.

Den 40-årige kvinde blev dømt for modtagelse, opbevaring og besiddelse af samlet 39 kg amfetamin, mens den 45-årige mand blev dømt for bestilling, modtagelse og besiddelse af samlet 89 kg amfetamin. Han erkendte desuden i retten, at han selv havde fremstillet den amfetamin, der blev fundet i kælderrummene i Viby.

Specialanklager hos NSK, Jeanni Andreeva, udtaler:

– Sagen her drejer sig om personer, der har bestilt og modtaget store mængder amfetamin fra et netværk bag indsmugling af det ulovlige stof. NSK har ikke alene taget netværket ud af spil, vi har også efterforsket og strafforfulgt de aktører, der har gjort det muligt for netværket at afsætte store mængder hård narkotika. Set i det lys, er jeg godt tilfreds med, at retten har udmålt lange fængselsstraffe i sagen.

Den 40-årige kvinde har udbedt sig betænkningstid, mens den 45-årige mand modtog dommen.

amfetamin narko
Langvarige fængselsstraffe efter stort amfetamin-fund i kælderrum … (Foto: Pexels)

Læs også: Fængselsstraf for indsmugling af narkotika

Dagens billede: Det varme vejr

· Mere fra samme kategori ·