Læs også:

Close
forskning reagensglas

NEWS: Danmark er en stormagt indenfor patenter

Nyheder  | 

Danmark er en stormagt indenfor patenter · Fem mænd tiltalt for dødsvold · Københavns Politi lukker Pusher Street midlertidigt i tre dage · Aftale om folkeskole vigtigt for erhvervslivet · 6 måneders fængsel for deling af intime billeder · Dagens video: Grøn hyldest

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danmark er en stormagt indenfor patenter

Danmark er en europæisk stormagt, når det gælder erhvervslivets evne til at få nye ideer som de kan tage patent på. En ny opgørelse fra den europæiske patentmyndighed EPO, viser, at Danmark indtager en placering som nummer 3 på listen over de lande der fleste gange søgte om patenter, målt pr. indbygger, i 2023.

– Vi kan som land godt være stolte af den flotte placering på listen over europæiske lande med flest patentansøgninger. Det vidner om, at det vrimler med gode ideer til nye innovative produkter i danske virksomheder, som er værd at beskytte mod kopiering, siger Dansk Industris ekspert i patent og varemærker, Mie Nancy Grouleff.

Tre danske virksomheder skiller sig ud i opgørelsen fra patentmyndigheden. Det er Novozymes(nu Novonesis), Vestas og Novo Nordisk som sammen udgør top-3 over de virksomheder herhjemme, som søgte om flest patenter på nye produkter og løsninger i 2023

– Vi synes også, at det er glædeligt at se, at der er en stor fremgang i patentansøgninger indenfor for eksempel lægemidler. Det er jo nærmest en underdrivelse at kalde det en dansk styrkeposition. Det er vildt imponerende. Det samme gælder for vores fødevarevirksomheder og biosolutions, der også har godt gang i at beskytte deres produkter, siger Mie Nancy Grouleff.

På listen over de mest patentaktive lande overhaler Danmark økonomiske stormagter som Frankrig og Tyskland. I top-3 er det kun Schweiz og Sverige, der ligger bedre.

– Vi skal huske på, at det er jo kun unikke produkter og nye løsninger, der kan patentbeskyttes, og det er vi altså rigtig gode til i Danmark. Den slags er der stor efterspørgsel efter på verdensmarkedet, så det er med til at tjene store eksportindtægter hjem til Danmark, siger Mie Nancy Grouleff.

DI finder det også glædeligt at se, at virksomheder i Nordjylland har haft den største stigning i antallet af patentansøgninger herhjemme.

– Det viser en høj grad af innovation i regionen, hvilket ikke kun skaber øget konkurrenceevne og vækst for virksomhederne, men også for arbejdspladserne i Nordjylland. Det er et skridt i den rigtige retning, at ikke kun hovedstaden nyder godt af den økonomiske udvikling og jobskabelse, som innovation og teknologi kan medføre, siger Mie Nancy Grouleff.

forskning reagensglas
Danmark er en stormagt indenfor patenter … (Foto: PR)

Læs også: Danske virksomheder er europamestre i at søge grønne patenter

Fem mænd tiltalt for dødsvold

Anklagemyndigheden har rejst tiltale mod fem mænd for blandt andet vold med døden til følge i Hvidovre.

De fem mænd i alderen 20 til 23 år er tiltalt for den 2. oktober 2023 at have frihedsberøvet en 21-årig mand, at have kørt ham til et industriområde i Hvidovre, og her at have udsat den 21-årige for omfattende vold. Efterfølgende blev den unge mand indbragt på hospital, hvor han døde af sine kvæstelser.

– Det er vores vurdering, at motivet har været en afstraffelse af afdøde, som er blevet udsat for et meget stort antal slag, spark og tramp, udtaler specialanklager Rasmus Kim Petersen.

På baggrund af intensiv efterforskning i samarbejde mellem Københavns Politi og Vestegnens Politi blev de mistænkte gerningsmænd relativt hurtigt identificeret. To af mændene var flygtet til udlandet. De blev varetægtsfængslet in absentia og efterlyst internationalt. En af de to kom siden tilbage til Danmark, men den sidste menes fortsat at gemme sig i udlandet. Hans sag bliver behandlet særskilt, når han bliver anholdt og er tilbage i Danmark.

Anklagemyndigheden har nedlagt påstand om, at to af de tiltalte mænd skal udvises af Danmark. Af hensyn til reglerne om forkyndelse i forbindelse med aktindsigt kan medierne først opnå aktindsigt i anklageskriftet fra fredag den 15. marts.

knytnæve vold
Fem mænd tiltalt for dødsvold … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mand anholdt i alvorlig voldssag

Politi lukker Pusher Street midlertidigt i tre dage

Som led i arbejdet, der på sigt skal føre til en permanent lukning af hashhandlen i Pusher Street på Christiania, gennemførte Københavns Politi i går onsdag en midlertidig tredages tilvænningsnedlukning af gaden.

I går onsdag klokken 9.00 ryddede Københavns Politi boderne i Pusher Street på Christiania, og da politiet derfra bliver i gaden onsdag til fredag vil hashsalget dermed være lukket i tre dage.

Aktionen er et skridt i den retning, der er sat med helhedsplanen, der skal føre til en permanent ændring og lukning af hashhandlen i Pusher Street fra den 6. april.

– Med tre dages tilvænningsnedlukning sender vi endnu et signal om, at Pusher Street står over for en markant ændring. Vi fjerner boderne kl. 9, og vi bliver i Pusher Street, så hashsalget vil være lukket indtil lørdag. Vi vil samtidig være synligt til stede både på Christiania og i andre områder af byen, hvor hashsalget kan tænkes at flytte hen, så det er vi klar til at håndtere, siger vicepolitiinspektør Simon Hansen fra Københavns Politi.

Det er ikke forbudt at opholde sig i Pusher Street, mens hashsalget er lukket. Er man i besiddelse af hash i den skærpede strafzone, risikerer man at blive anholdt og sigtet.

For at forebygge kriminalitet og sikre trygheden for beboerne i området har Københavns Politi oprettet en målrettet skærpet strafzone på og omkring Christiania. Den skærpede strafzone betyder blandt andet hårdere straffe til både købere og sælgere af ulovlige stoffer.

Onsdagens aktion er en af en række midlertidige tilvænningsnedlukninger, som Københavns Politi har gennemført den seneste tid.

– Christiania er generelt et fredeligt sted, og både beboerne og erhvervslivet på Christiania har også tilkendegivet, at de ønsker en anden løsning i Pusher Street. Det vil vi i Københavns Politi gerne bidrage til, så alle kan færdes trygt på hele Christiania. Samtidig fortæller vi med indsatsen de kriminelle grupperinger, der tjener på det organiserede hashsalg i Pusher Street, at deres tilstedeværelse på Christiania på et tidspunkt kommer til at stoppe, afslutter Simon Hansen.

Fakta:
Bag helhedsplanen står ud over Københavns Politi også Københavns Kommune, Fonden Fristaden Christiania, Christiania, Justitsministeriet, Social-, Ældre- og Boligministeriet og Social- og Boligstyrelsen.

weed græs hash skunk narko
Københavns Politi lukker Pusher Street midlertidigt i tre dage … (Foto: Unsplash)

Læs også: Målrettet skærpede strafzoner på Christiania

Aftale om folkeskole vigtigt for erhvervslivet

Elever i folkeskolen får med tirsdagens aftale mulighed for at komme i juniormesterlære, og det kan være med til at vende den kedelige tendens, hvor kun hver femte elev vælger en erhvervsuddannelse. Sådan lyder det fra SMVdanmark, der også roser, at dansk og matematik løftes.

– Mere praktisk undervisning i folkeskolen kan være løsning på de enorme udfordringer vi har med at tiltrække elever til erhvervsuddannelserne. Ros til regeringen og forligskredsen for at give unge mulighed for at stifte bekendtskab med de praktiske fag allerede i folkeskolen, udtaler Jakob Brandt, der er administrerende direktør i erhvervsorganisationen SMVdanmark, som repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Udmeldingen kommer på baggrund af regeringens aftale om folkeskolen med partierne i forligskredsen. Aftalen betyder, at elever i folkeskolen nu får mulighed for at komme i juniormesterlære flere gange om ugen.

Danskerne efterspørger praktik … Det viser en undersøgelse fra SMVdanmark, at netop en mere praktisk tilgang til undervisningen i folkeskolen står højt på danskernes ønskeliste. Otte ud af 10 adspurgte synes, at det er en meget god eller god idé at alle folkeskoleelever får mulighed for at vælge en praktisk spor i udskolingen. Ifølge Jakob Brandt, kan juniormesterlære være med til overbevise flere elever om at tage en erhvervsuddannelse.

– Unge i folkeskolen får nu mulighed for at komme i juniormesterlære, hvor de kan opleve, hvad det vil sige at arbejde med hænderne. Folkeskolen har længe været en boglig motorvej til de gymnasiale uddannelser, og danskerne har efterspurgt muligheden for at få mere praktik ind i undervisningen, udtaler Jakob Brandt fra SMVdanmark.

For SMVdanmark er det dog afgørende, at elever, der vælger juniormesterlære, ikke udelukker sig selv fra at gå i gymnasiet.

– Vi ved hvor vigtigt det er for både unge og deres forældre at holde så mange døre åbne som muligt. Mange vil gerne prøve et praktisk spor, men ikke hvis de dermed udelukker sig selv fra senere at kunne starte i gymnasiet. Derfor er det problematisk, at det med aftalen er uklart, hvordan elever efter juniormesterlære kan kvalificere sig til at vælge gymnasiet, siger Jakob Brandt.

Få vælger erhvervsuddannelser … I sidste blev årets søgetal for erhvervsuddannelserne offentliggjort, og igen har kun cirka hver femte elev valgt en erhvervsuddannelse. Det er langt fra regeringens mål om at 30 pct. af eleverne skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025.

– Vi står med et enormt problem, hvis vi ikke får flere unge til at interessere sig for en ungdomsuddannelse. Det er især et problem i København og Århus samt de nordsjællandske kommuner, hvor forsvindende få vælger en erhvervsuddannelse. Generelt skal niveauet forberedes i hele landet, og juniormesterlære kan være en skridt på vejen, afslutter Jakob Brandt fra SMVdanmark.

skole skolestart
Aftale om folkeskole vigtigt for erhvervslivet … (Foto: Unsplash)

Læs også: Midlerne til folkeskolerne halter efter den generelle fremgang i samfundet

6 måneders fængsel for deling af intime billeder

34-årig mand fra Rødovre er idømt fængsel for omfattende deling af intime billeder på hjemmeside.

Manden var tiltalt for at have delt et stort antal intime billeder af 10 kvinder på en porno-hjemmeside. Billederne var blevet set mange tusinde gange, og i den forbindelse var der sket omfattende krænkelse af kvindernes blufærdighed.

Manden havde haft en personlig relation til nogle af kvinderne og havde i den forbindelse snydt sig til flere af billederne. Andre af billederne, havde han fundet på internettet. Manden delte derefter billederne på pornohjemmesiden i kvindernes navn.

– Internettet glemmer aldrig – og netop derfor er denne form for forbrydelse så alvorlig. Selv om manden nu er dømt, så ved kvinderne jo ikke, hvornår og i hvilke sammenhænge deres intime billeder måske dukker op på nettet igen, eller hvem der kommer til at se dem – det kan være deres børn, venner eller partnere. Det kan have meget store psykiske konsekvenser at skulle leve med den risiko, siger specialanklager Natalja Fryd Lindberg

En af kvinderne opdagede selv, at hendes intime billeder befandt sig på internettet, og derefter blev politiet inddraget.

– Jeg håber at dommen her er et tydligt signal til personer, der overvejer at dele andres intime billede. Det er en ødelæggende forbrydelse, som myndighederne ser alvorligt på, udtaler Natalja Fryd Lindberg.

Ud over de seks måneders fængsel, så er manden blevet mødt af et betragteligt erstatningskrav fra kvinderne. Erstatningskravet blev ikke behandlet i retten, men bliver nu forelagt Erstatningsnævnet

Manden har taget betænkningstid i forhold til dommen, som blev afsagt i Retten i Glostrup i sidste uge.

strømper underøj sex
6 måneders fængsel for deling af intime billeder … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mand anholdt for ulovlig fildeling

Dagens video: Grøn hyldest

· Mere fra samme kategori ·