Læs også:

Close
computer hacking cyber lås

NEWS: Politiet advarer med svindel-sms til Black Friday

Nyheder  | 

Politiet advarer med svindel-sms til Black Friday · Black Friday er tidlig jul for it-kriminelle · Spotlight på dyreinternaternes sorte skygger · Sidse Babett Knudsen kåret som Årets Verdensdansker · 47-årig sigtet for ulovlig fildeling · Dagens billede: En fin aftale · Fredagsfjol: Akrobatik på godt og ondt 🤣

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Politiet advarer med svindel-sms til Black Friday

Svindlere udnytter Black Friday til at sende sms’er, som skal få folk til at udlevere personlige oplysninger. Sms-svindel er et stigende problem, og det er danskere i alle aldre, der lider økonomisk tab.

Når butikkerne holder Black Friday, er det for mange en oplagt mulighed for at spare penge på årets julegaver. Desværre er det også en oplagt mulighed for svindlere til at stjæle dine personlige oplysninger ved at udnytte din frygt for at miste adgang til eksempelvis MobilePay eller den pakke, du netop har bestilt.

Det seneste år har politiet modtaget flere end 7.700 anmeldelser om sms-svindel. Antallet af anmeldelser er steget voldsomt i de seneste år, og det er danskere i alle aldersgrupper, der uforvarende deler personlige oplysninger og/eller kortoplysninger med svindlerne.

– Vi har set en kraftig stigning i antallet af sager med svindel-sms’er, og derfor opfordrer vi alle til at være særligt på vagt over for sms’er med links til falske hjemmesider, hvor man skal afgive MitID-oplysninger, kortoplysninger eller lignende, siger Kresten Munksgaard, som er leder af sektionen for forebyggelse og analyse i Nationalt Center for It-Kriminalitet – en del af National enhed for Særlig Kriminalitet.

Kresten Munksgaard opfordrer folk til at være på vagt, hvis man eksempelvis modtager en uventet opkrævning på sms for ekstra porto eller en sms fra MobilePay, hvor man bliver bedt om at logge ind med sit MitID. Linket leder ofte til en falsk hjemmeside, hvor kriminelle kan aflure personlige oplysninger som eksempelvis MitID-kodeord.

– Svindlerne er desværre gode til at få sms’erne til at virke troværdige, blandt andet ved hjælp af spoofing, hvor en svindel-sms kan manipuleres til at se ud som om, den kommer fra MitID, MobilePay eller en anden troværdig afsender. De udnytter, at mange af os har travlt i hverdagen og ikke når at tænke os om en ekstra gang, når vi modtager en sms, der beder os om at indtaste personlige oplysninger via et link. De spiller på vores tvivl og frygt for at miste adgang til vigtige tjenester, fortsætter Kresten Munksgaard.

Det kan være svært at gennemskue, om en sms fra eksempelvis MitID, din Region eller MobilePay er ægte eller ej. Derfor er opfordringen, at man – hvis man er i tvivl – sletter sms’en og i stedet kontakter den formodede afsender og spørger, om henvendelsen er af reel karakter.

– En vigtig tommelfingerregel er, at banker, offentlige myndigheder og troværdige virksomheder aldrig vil bede dig om at logge på dit MitID eller udlevere personlige oplysninger via links i sms’er og mails eller over telefonen. Indeholder sms’en et link til en opkrævning eller udbetaling bør man også slette den, afslutter Kresten Munksgaard.

Kommer man alligevel til at klikke på et link, skal man lade være med at indtaste sine kortoplysninger eller personlige koder til eksempelvis MitID eller netbank.

På politiets sociale medier vil man i uge 47 kunne teste sine evner til at gennemskue svindlernes tricks.

computer hacking cyber lås
Husk nu at passe på … (Foto: Unsplas)

Læs også: Sådan undgår du cyber-svindel på Black Friday

Black Friday er tidlig jul for it-kriminelle

Danskere på tilbudsjagt er en af de it-kriminelles absolutte yndlingsretter, og flere vil falde i fælden, advarer it-sikkerhedsekspert. For med udsigt til enorme besparelser på både Black Friday og den efterfølgende Cyber Monday, der begge svarer til udsalgenes Champions Leauge, sidder de it-kriminelle mere på lur, end på noget andet tidspunkt af året.

Det vurderer it-sikkerhedsekspert fra Ingeniørforeningen, IDA Jørn Guldberg, der advarer om, at ikke mindst Black Friday kan lokke flere danskere i de it-kriminelles fælde.

– Når der nærmest er lagt op til fest på fredag, sænker vi paraderne. Det betyder, at vi ikke kigger ordentligt efter når vi modtager mails eller sms’er. Det udnytter de it-kriminelle til både at oprette falske netbutikker, men i endnu højere grad til at sende falske beskeder fra enten butikker eller transportfirmaer, som fupper danskerne med links til falske hjemmesider, hvor man skal afgive MitID-oplysninger eller kortoplysninger, siger han

‘Phishing’, som metoden hedder, er en af de mest udbredte, og er også den de it-kriminelle bruger i perioden op til, at danskerne skal tjekkke om de eventuelt får skat tilbage.

Modsat den danske årsopgørelse er Black Friday og Cyber Monday et globalt fænomen, og det betyder også, at de helt store og professionelle grupperinger af it-kriminelle er i fuld gang.

– Det er efterhånden en hel industri, vi taler om. De er svære at spore, men vi har en formodning om, at det er internationale karteller, der har det her som deres indtægt, forklarer Jørn Guldberg.

Allerede nu advarer både politiet og flere banker om, at de it-kriminelle allerede er gang, og ifølge Guldberg er de it-kriminelle ikke længere de rene amatører, men er nu velinformerede og arbejder professionelt og struktureret.

– De it-kriminelle er blevet meget dygtigere. Hvor det før var halvdårlige kopier af firmaers eller myndigheders logoer og tekster fyldt med stavefejl, ser angrebene mere ægte ud i dag, og det er derfor lettere at falde i fælden, afslutter han.

cybersikkerhed, internettet, internet, online, nettet, net, computer, security, hacker, hacking
Passer du på phishing. (Foto: Pexels)

Læs også: Sådan beskytter du dig mod svindel på internettet

Spotlight på dyreinternaternes sorte skygger

I anledning af årets Black Friday omdøber Agria Dyreforsikring dagen til #BlackFurday med en hjertevarm kampagne, der sætter fokus på de sorte hunde og katte, der ofte står bagerst i køen på internaterne.

– BlackFurday handler om meget mere end rabatter og slagtilbud: I anledning af Black Friday retter vi spotlyset mod de sorte dyr på landets internater, der lever i skyggen af deres kulørte artsfæller. Med kampagnen #BlackFurday opfordrer vi danskerne til at droppe jagten på slagtilbud og materielle goder, som alligevel kun giver midlertidig tilfredsstillelse, og i stedet åbner hjem og hjerte for en firbenet lykkepille i sort pels, forklarer Tine Stabell, direktør i Agria Dyreforsikring.

– Du kan ikke købe kærlighed, men du kan adoptere et dyr i nød, og det er næsten det samme. Samtidig får du bonus på ‘goodwill-kontoen’ ved at gøre noget godt for andre – ved at investere i en genbrugs-hund eller -kat, der står uden hjem – så det er ren win-win, mener Tine Stabell.

For Henrik Knaack og hans kolleger er farven sort en daglig udfordring snarere end en marketing gimmick. Og hans ‘butik’ er en af de få, hvor priserne ikke bliver dumpet i forbindelse med Black Friday:

– Her er prisen den samme året rundt, for ingen herreløse dyr er mindre værd, blot fordi dagen får et fancy engelsk navn, understreger Henrik Knaack, der skriver ‘Direktør i Dyreværnet’ på visitkortet.

– Rød, hvid og trefarvet… ja, alle andre farver end kulsort er bare mere populære. I dag sidder de sorte katte længere tid på vores internater end nogen andre dyr, forklarer Henrik Knaack, der – ligesom forskere verden over – har svært ved at forklare fænomenet, som på engelsk kaldes ‘Black Cat Syndrome’.

– Sorte katte – og andre sorte dyr – har lige så skønne og forskellige personligheder som deres mere farverige artsfæller. Der er ingen adfærdsmæssig forskel, så vi opfordrer naturligvis danskerne til at se ud over farven og også give disse kærlige dyr varige hjem.

#BlackFurday-kampagnen er initieret af Agria Dyreforsikring i Danmark, og ideen er taget op af flere af forsikringsselskabets søsterselskaber i både Sverige, Norge, Finland, Irland og England.

sort kat
Med en hjertevarm kampagne under hashtagget BlackFurday sætter Agria Dyreforsikring spotlight på de sortpelsede dyr, der står bag deres mere farverige artsfæller i køen til adoption på dyreinternaterne. (Foto: PR)

Læs også: Rapport dumper Coops dyrevelfærd

Sidse Babett Knudsen kåret som Årets Verdensdansker

Som verdens mest berømte fiktive statsminister har Sidse Babett Knudsen formidlet både dansk politik og kultur i tv-serien Borgen – blandt andet den topaktuelle, politiske slåskamp om balancen mellem arbejdsliv og familieliv. Imens mestrer hun både glamourøse Hollywood-produktioner og eftertænksomme franske film.

Sidse Babett Knudsen er hædret som Årets Verdensdansker af Danes Worldwide – foreningen for globale danskere.

Prisen som Årets Verdensdansker gives til en dansker, som har gjort en særlig og synlig indsats for at markere Danmark og danske værdier i udlandet. Med roller i både internationale film, og i danske eksportsucceser som Borgen og Den Eneste Ene, har Sidse Babett Knudsen ikke blot opnået international berømmelse, men også været en enestående kulturambassadør for Danmark.

Bestyrelsesformand i Danes Worldwide, Susanne Rumohr Hækkerup, udtaler:

– Sidse Babett Knudsen er oplagt at kåre som Årets Verdensdansker på grund af sine mange bånd og relationer med udlandet, fra opvæksten i Tanzania til teaterskole i Paris og mange udenlandske filmproduktioner. Ikke blot har Sidse Babett Knudsen opnået en international berømmelse, som kun få danske skuespillere formår. Sidste år fortalte en udenlandsk ambassadør i Danmark mig, at hun aldrig havde været i Danmark, da hun blev udnævnt til sit lands repræsentant i København, men hun havde straks sat sig til at se alle fire sæsoner af Borgen og følte sig nu godt klædt på til sit nye arbejde. Sidse Babett Knudsen er dermed en enestående kulturambassadør for Danmark.

Sidse Babett Knudsen udtrykker sin taknemmelighed for prisen:

– Jeg kan absolut identificere mig som både verdensborger og dansker. Jeg tror, at vi, der har boet i udlandet, har noget tilfælles. Vi kan ikke undgå at tage bevidst stilling til, hvad det vil sige at være dansker, hvad Danmark er for et land, hvilke værdier vi har med os, og hvad der skal til for at bevare dem. Jeg elsker at rejse både ud og hjem – jeg har mit indre ideal-Danmark med mig ud, og det passer mig overordentligt godt, at jeg nu kan kalde mig Verdensdansker. En kæmpestor tak til Danes Worldwide for prisen og for medlemskabet.

Udover at indskrive sig på listen af prominente danskere, der tidligere har modtaget prisen som Årets Verdensdansker, modtager Sidse Babett Knudsen en skulptur designet af den anerkendte danske glaskunstner Stig Persson. Derudover hædres hun med et livsvarigt medlemskab af Danes Worldwide. Hun kan dermed benytte sig af foreningens mange tilbud til globale danskere, herunder juridisk rådgivning i forhold til Danmark, danskundervisning til børn og udenlandske ægtefæller, samt hjælp og netværk via Danes Worldwides over 100 repræsentanter i 57 lande fordelt på alle fem kontinenter.

Prisoverrækkelsen fandt sted i biografen Gloria, hvor Danes Worldwides medlemmer i Danmark var med til at overrække prisen. Herefter introducerede Sidse Babett Knudsen sin gennembrudsfilm ‘Let’s Get Lost’, som blev vist på det store lærred.

Sidste to modtagere af Årets Verdensdansker var:

2019: EU-konkurrence-kommissær Margrethe Vestager og 2021: Træner for herrelandsholdet i fodbold Kasper Hjulmand.

sidse babett knudsen skuespiller
Årets Verdensdansker-statuetten overrækkes af generalsekretær i Danes Worldwide Michael Bach Petersen. (Foto: Martin Høyer)

Læs også: Tre bud på dansk Oscar-bidrag

47-årig sigtet for ulovlig fildeling

En 47-årig mand fra Sydsjælland er af NSK anholdt og sigtet for at have medvirket til ulovlig fildeling.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har onsdag ved en anholdelsesaktion på Sydsjælland anholdt og sigtet en 47-årig mand for ophavsretskrænkelser af særlig grov karakter. Anholdelsen sker efter længere tids efterforskning og udløber af en sag, hvor NSK i august 2023 anholdt fire personer. Politiet formoder, at der er tale om ulovlig deling af en særdeles stor mængde data i form af film og tv-serier.

I forbindelse med anholdelsen har NSK ransaget mandens bopæl, hvorfra forskellige it-effekter er blevet beslaglagt som bevis i sagen. Den anholdte fremstilles ikke i grundlovsforhør.

Politikommissær i NSK Anders-Emil Nøhr Kelbæk udtaler:

– Sagen handler om et organiseret netværk, der ulovligt har delt ekstremt store mængder af film og tv-serier via fildelingstjenester. Jeg er tilfreds med, at vi har anholdt endnu en person, som vi anser for at have haft en betydelig rolle i netværket.

Da det er en verserende efterforskning har NSK ikke yderligere oplysninger på nuværende tidspunkt.

netflix bing streaming love and gelato
47-årig for ulovlig fildeling … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Ung mand dømt for at udvikle fildelingstjeneste

Dagens billede: En fin aftale

Fredagsfjol: Akrobatik på godt og ondt 🤣

· Mere fra samme kategori ·