Læs også:

Close
bastarden film mads mikkelsen oscar

Tre bud på dansk Oscar-bidrag

Underholdning  | 

Den danske Oscar-komité har udpeget de tre danske film, der tager det næste skridt videre mod kåringen af Danmarks Oscar-kandidat. Læs med her om disse

De tre det drejer sig om er: ‘Bastarden’ af Nikolaj Arcel, ‘Når befrielsen kommer’ af Anders Walter og dokumentarfilmen ‘Apolonia, Apolonia’ af Lea Glob. Den endelige kandidat udpeges den 26. september.

oscar statuette
Selvom der er et halvt år til Oscaruddeling, så er man allerede nu gang – også i Danmark. (Foto: PR)

Oscar 2024

Den danske Oscar-komité udpegede torsdag de tre film, der har chancen for at blive Danmarks kandidat i kapløbet om en nominering i kategorien ‘International Feature Film’ ved den kommende Oscar-prisuddeling i Los Angeles.

De tre film er ‘Bastarden’ af Nikolaj Arcel, ‘Når befrielsen kommer’ af Anders Walter og ‘Apolonia, Apolonia’ af Lea Glob. Alle tre film er produceret med støtte fra Filminstituttet.

Komitéen, der består af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, mødes igen den 26. september for at pege på den endelige kandidat.

Jacob Neiiendam, chef for Filminstituttets Internationale afdeling og forperson for komitéen, fortæller:

– De tre kandidater har alle det internationale potentiale, der skal til for at komme i spil til en Oscar-nominering. ‘Bastarden’ starter sit festivalliv i næste uge i hovedkonkurrencen i Venedig og er allerede sikret amerikansk distribution. ‘Når befrielsen kommer’ har premiere herhjemme i dag til flotte anmelderser, og dokumentarfilmen ‘Apolonia Apolonia’ har ligeledes vundet ros og priser på festivaler i hele verden. Filmene er skabt af tre markante og meget forskellige filmskabere, der til sammen viser spændevidden i dansk film.

Læs mere om de tre film her

‘Bastarden’

‘Bastarden’ af Nikolaj Arcel centrerer sig om den fattige soldat Ludvig Kahlen spillet af Mads Mikkelsen, der i 1755 ankommer til den golde jyske hede med et mål om at opdyrke jorden og opnå rigdom og ære. Her støder han dog på modstand fra den nådesløse godsejer, Frederik De Schinkel, hvilket fører til en intens konflikt.

Filmen får sin verdenspremiere i Venedig-festivalens hovedkonkurrence som den første danske spillefilm i 33 år. Aktuelt er filmen udvalgt til flere prominente festivaler, blandt andet Toronto International Film Festival og San Sebastian Film Festival, og er købt til amerikansk distribution af selskabet Magnolia Pictures.

‘Bastarden’ er baseret på Ida Jessens roman ‘Kaptajnen og Ann Barbara’, og instruktør Nikolaj Arcel har skrevet filmens manuskript sammen med Anders Thomas Jensen. Nikolaj Arcels seneste danske film, ‘En kongelig affære’, var i 2013 nomineret til en Oscar. Louise Vesth har produceret for Zentropa. Filmen får dansk biografpremiere den 5. oktober 2023.

bastarden film mads mikkelsen oscar
‘Bastarden’ har Mads Mikkelsen i hovedrollen … (Foto: PR)

‘Når befrielsen kommer’

‘Når befrielsen kommer’ er Anders Walters danske debutspillefilm efter en række internationale anerkendte kortfilm samt den amerikanske spillefilm ‘I Kill Giants’. I 2014 vandt han en Oscar for kortfilmen ‘Helium’, og sidste år var han sammen med Pipaluk K. Jørgensen nomineret i samme kategori for ‘Ivalu’.

‘Når befrielsen kommer’ handler om forstanderfamilien på Ryslinge Højskole, der kommer i et umuligt dilemma, da skolen omdannes til interneringslejr for tyske flygtninge, der kommer til Danmark lige før og efter befrielsen i foråret 1945. Skal familien gå imod folkestemningen og hjælpe de mange flygtninge, eller holde sig fra det og være tydelige i deres modstand til tyskerne?

Filmen har manuskript af Anders Walter og er produceret af Miriam Nørgaard, Mette Høst Hansen og Tomas Radoor for Nordisk Film. Den danske premiere er den 24. august.

når befrielsen kommer film
‘Når befrielsen kommer’ er også blandt de tre bud … (Foto: PR)

‘Apolonia, Apoloni’

‘Apolonia, Apolonia’ af Lea Glob modtog sidste år hovedprisen på verdens vigtigste dokumentarfestival: IDFA – International Documentary Filmfestival Amsterdam, og den har siden været centrum for stor international opmærksomhed.

Med et anakronistisk bohememiljø og det parisiske kunstakademi som bagtæppe følger publikum over en periode på 13 år den unge Apolonias personlige og kunstneriske udvikling – fra den tidlige pleje af et ungt talent, til hun tager springet ud i den kommercielle kunstverden.

Sidsel Lønvig Siersted har produceret ‘Apolonia, Apolonia’ for Danish Documentary Production.

Dokumentarfilmen ‘Apolonia, Apolonia’  er det sidste bud … (Foto: PR)

Den danske Oscar-komité:

Komitéen, som skal vælge Danmarks kandidat til Oscar-prisuddelingen, består i år af følgende medlemmer:

Organisation Medlem:

Dansk Filmklipperselskab Henrik Thiesen, Klipper
Danske Biografer Sune Lind Thomsen, Biografejer, Gentofte Kino
Danske Dramatikere Ina Bruhn, Forfatter
Danske Filmkritikere Jacob Ludvigsen, Filmjournalist, Soundvenue
Danske Filminstruktører Lisa Jespersen, Filminstruktør
Dansk Filmfotograf Forbund Louise Mclaughlin, DOP
Det Danske Filminstitut Jacob Neiiendam (Forperson), Chef for International
Lena Juhl Seidelin, Lanceringskonsulent, Spillefilm
Producentforeningen Pernille Bech Christensen

Regler og datoer for Oscar-kapløbet

Hvert land kan indstille netop én film til nominering i kategorien International Feature Film. Sidste år endte 93 film med at gå videre i udskilningsløbet.

Det Amerikanske Filmakademis regler kræver, at filmen har haft national biografpremiere i perioden fra den 1. december 2022 til den 31. oktober 2023, at den er produceret uden for USA, og at den har et andet sprog end engelsk som det væsentligste dialogsprog.

Læs mere om den danske Oscar-komité og processen for udvælgelsen her.

Den danske Oscar-komité mødes igen den 26. september, hvor den endelige kandidat bliver fundet. Tidsfristen for indmelding til Det Amerikanske Filmakademi er den 2. oktober. Herefter vurderes alle de indstillede film og reduceres til en liste på 15 film. Denne såkaldte shortliste annonceres den 21. december.

 

Læs også:

 

Sådan produceres Oscar-statuetterne

Oscar statuette

· Mere fra samme kategori ·