Læs også:

Close
Oscar 2016

Sådan bliver Oscar-statuetterne til

Kultur  | 

Det er Oscar-tid, og hvem kender ikke de ikoniske Oscar-statuetter? Men har du måske så også set, hvordan de laves?

Nej, vel? Men det kan du se her og komme i Oscar-humør. For snart går det løs, og Oscar-statuetterne uddeles. Men inden da har der foregået et kæmpe stykke håndværkerarbejde.

Oscar 2016
Mark Rylance, Alicia Vikander, Brie Larson og Leonardo DiCaprio til den 88. årlige Academy Awards sidste år. (Foto: All Over)
Vidste du?
Siden 1950 har Oscar-vinderne skulle underskrive en kontrakt, hvor de ikke må videresælge statuetten, før de først tilbyder Akademiet den for 1 dollar.
Michael Jackson betalte i 1999 1,5 millioner for en statuette for bedste film Gone with the Wind fra 1939. Hvordan DET lykkes, melder historien ikke noget om.

Der laves nøjagtig 60 identiske guld Oscar-statuetter. Men hvem tænker på, når Oscar løber af stablen, at der reelt først har skulle produceres disse helt unikke statuetter?

En 24 karat guld Oscar-statuette er noget af et unikum. Den skal køre igennem mange hænder og gennemgå adskillige kemiske bade på Epner Technology i Brooklyn; en forstad til New York. Hver statuette belægges med hele fem lag, hvoraf det sidste er med den ikoniske 24 karat guldlegering. De pudses, poleres og gennemgåes manuelt, individuelt og nænsomt af ansatte på fabrikken.

Selve processen

Statuetten blev designet af Cedric Gibbons; MGMs art director, som lavede de første tegninger i art deco-stil i 1928. Der er i alt fem lag på en statuette. Det første lag er lavet af en brittanium tinlegering, andet er kobber, tredje er nikkel, fjerde sølv og femte guld.

Oscar statuette
Så er statuetten i gang med andet lag; nemlig kobber. (Foto: Polfoto)

 

oscar statuette
Et nikkelsyrebad er i gang som det tredje. (Foto: Poltfoto)

 

Oscar statuette
Og så er der tørring … (Foto: Polfoto)

 

Og der arbejdes med perfektion

støbeform Oscar statuette
Sådan ser støbeformen ud til Oscar statuetterne. (Foto: Polfoto)

Det flydende metal hældes i støbeformen og brændes ved cirka 300 grader. Mellem hvert lag pudses og slibes statuetterne desuden også.

Oscar statuette
Her er det Cecil Bowen, der arbejder på statuetterne med præcision. (Foto: Polfoto)
Vidste du?
Den første statuette blev lavet i 1928 af R. S. Owens i Chicago.
Den er 35,56 centimer høj.
Der eksisterer kun en eneste støbeform i verden.

3D printede versioner af Oscar-statuetterne kan ses på The Polich Tallix Fine Art Foundry i Rock Tavern i New York.

Det tager flere måneder for fabrikken at producere de 60 statuetter, der gives ud til den årlige prisuddeling, Academy Awards.

 

Oscar statuette
Sådan kan de også se ud undervejs. (Foto: Polfoto)

Alt laves ved håndkraft, og selv den mindste unøjagtighed rettes. Og er resultatet ikke som ønsket, så startes der forfra. Det er eftertragtede statuetter for filmindustrien, og alt skal være perfekt under Oscar-showet – også statuetterne.

Oscar statuette
Selv den mindste uperfekthed skal rettes. (Foto: Polfoto)

 

Oscar statuette
Leo Sotelo arbejder på en statuette. (Foto: Polfoto)

Så står Oscar-statuetterne klar. Hele processen, hvis alt går, som det skal, tager 11 dage. Nu venter de bare på sidste og endelige inspektion, før de skal videre til Hollywood og stå klar til det store show den 26. februar.

Statuetter snart klar

Oscar statuette
Oscar-statuetter står klar. (Foto: Polfoto)

 

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio til den 88. Annual Academy Awards i 2016 med den velfortjente Oscar for hovedrollen i filmen The Renevant. (Foto: All Over)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilder: Polfoto og Dailymail.co/uk

Læs også:

Golden Globes kjoler

Emmy-Awards kjoler

emmy awards 2016

· Mere fra samme kategori ·