Læs også:

Close
jorden klima verden jordklode natur

NEWS: Danske virksomheder er europamestre i at søge grønne patenter

Nyheder  | 

Danske virksomheder er europamestre i at søge grønne patenter · Politi fandt cannabisplanter ved ransagning · Formland gentager cirkulær succes · Dobbelt så mange ladestandere i Danmark · Polsk mand indsmugler narkotika · Dagens billede: Vild eksplosion i Den Dominikanske Republik

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danske virksomheder er europamestre i at søge grønne patenter

Grønne patenter er lig med grøn innovation og de danske virksomheder ligger helt i top, når det kommer til at ansøge om grønne patenter. Knap hver femte danske patentansøgning er grøn, hvilket sikrer Danmark en europæisk topplacering i grøn innovation.

Grøn innovation er et afgørende redskab i kampen for grøn omstilling. Udviklingen er allerede godt i gang for de danske virksomheder, og det ses tydeligt, når det kommer til søgninger af grønne patenter.

Danske virksomheder indtager nemlig førstepladsen, når det kommer til andelen af de såkaldte CCMT-patentansøgninger – altså patentansøgninger inden for teknologier, der hjælper med at afbøde virkningerne af klimaændringer. Den type opfindelser repræsenterer hele 19 pct. af danske virksomheders patentansøgninger.

Til sammenligning er andelen tættere på 10 pct. i mange andre, større lande, såsom Tyskland, Frankrig, Østrig og Spanien.

– Vi skal accelerere den grønne omstilling. Det gælder både om at sikre en bedre fremtid for klimaet og om at gøre os uafhængige af russisk gas. Derfor kan vi godt være stolte af, at danske virksomheder tager udfordringen op og ligger helt i top på grønne patenter. Det betyder, at vi fortsat kan udvikle nye danske styrkepositioner inden for grønne teknologier, som er helt afgørende for Danmarks og Europas fremtid, siger erhvervsminister Morten Bødskov.

De grønne patenter har ikke kun klimamæssige gevinster, der er også en økonomisk fordel at hente for virksomheder, der er intensive på enten CCMT-patenter eller grønne varemærker. En stærk patent og varemærkebeskyttelse øger innovative virksomheders konkurrenceevne og giver dem mulighed for at få et afkast af de ofte store investeringer, de foretager i forskning, produktudvikling og etablering af et globalt omdømme.

De virksomheder som søger og får de grønne patenter står således for en betydelig del af Danmarks værdiskabelse, eksport, vækst og arbejdspladser.

jorden klima verden jordklode natur
Danske virksomheder er europamestre i at søge grønne patenter …(Foto: Unsplash)

Læs også: Vi går tæt på begrebet klimapsykologi

Politi fandt cannabisplanter ved ransagning

En beredskabspatrulje fandt et større udendørs areal med cannabisplanter i Hodde. Syd- og Sønderjyllands Politi fandt fredag den 11. august et større areal med cannabisplanter i Hodde ved Varde.

Fundet blev gjort, da en beredskabspatrulje fredag eftermiddag opsøgte ejeren af ejendommen i Hodde i anden anledning. Patruljen kunne konstatere, at der på ejendommen var et større areal med ulovlig dyrkning af cannabisplanter. Ved ransagningen på ejendommen blev der i alt fundet cannabisplanter svarende til omkring 25 kilo hash. Planterne skal nu undersøges nærmere for indhold af THC (tetrahydrocannabinol), der er det aktive stof i hampplanten.

Ejendommens ejer blev anholdt og sigtet for overtrædelse af straffeloven. Efter endt afhøring blev han løsladt, men er stadig sigtet i sagen, ligesom politiets efterforskning fortsætter.

Hash, drugs, cannabis, stoffer, narko, narkotika
Hampplanter fundet ved Varde …(Foto: Pexels)

Læs også: To anholdt for organiseret hashhandel på Nørrebro

Formland gentager cirkulær succes

Udstillingen Circular Formland Days, der første gang kunne opleves under Formland Spring i januar i år, vender tilbage, når Formland Autumn finder sted i MCH Messecenter Herning i dagene den 20.-22. august 2023. Blandt udstillerne er forventningsglæden stor, og de besøgende kan se frem til at opleve stribevis af nye, bæredygtige designs.

17 virksomheder med fokus på bæredygtighed og cirkularitet udgør udstillerfeltet på Circular Formland Days, der byder på et væld af spændende nye produkter inden for design, interiør, mode og livsstil. Blandt udstillerne finder man Design Rocket, der tidligere har været en del af Formlands Creators Community og alle dage har arbejdet med bæredygtighed.

– Vi er så stolte over at være en del af Circular Formland Days, for bæredygtighed har været i vores DNA, siden vi startede, og det er dejligt at se, at branchen begynder at tage mere ansvar. Vi kan ikke blive ved med at producere og smide væk eller lukke øjnene for, hvordan tingene bliver produceret, og hvad der sker med dem efterfølgende, lyder det fra designer og stifter af Design Rocket Lena Vilstrup-Sørensen, der sætter lidt ord på, hvordan hun og hendes virksomhed arbejder med bæredygtighed:

– Vi vælger bæredygtige materialer fra Europa og producerer i Danmark – og kun on demand. Alle rester og afskæringer bliver gemt og brugt til andre produkter. Hvis muligt er vores designs flatpacked, og vi tilbyder take back, så produkterne kan leve så længe som overhovedet muligt.

Projektleder i MCH A/S Flemming Andersen jubler over den fortsatte opbakning til konceptet og udtaler:

– Tilslutningen vidner om, at vi med Circular Formland Days følger med tiden og afspejler den verden, vi er en del af, og det er af stor vigtighed for os. Fælles for de udstillende brands er, at de alle er udvalgt ud fra en række kriterier om cirkularitet, der skal være med til at inspirere branchen til i højere grad at tænke cirkulært som led i en grønnere fremtid, forklarer Flemming Andersen.

Circular Formland Days byder foruden udstilling på guidede ture rundt til udstillerne, der fortæller om deres arbejde med bæredygtighed og cirkularitet.

formland herning
Det bliver igen muligt for de besøgende at komme på guidede ture rundt til udstillerne på Circular Formland Days. (Foto: MCH/Tony Brøchner)

Læs også: Shopping til udelivet

Dobbelt så mange ladestandere i Danmark

Antallet af ladepunkter i Danmark blev fordoblet i forhold til juli sidste år. Med det stigende salg af elbiler er det også tiltrængt med fortsat flere ladestandere, da behovet for ladestandere kun bliver større i fremtiden.

Der er kommet markant flere ladestandere til de danske forbrugere. I juli måned sidste år var der 6.779 offentlige ladepunkter i Danmark. Dette tal var vokset til 13.641 offentlige ladepunkter i juli 2023. Der var dermed tale om en imponerende stigning i antallet af offentlige ladepunkter på 6.862 ladepunkter eller 101 procent, når man sammenligner med juli måned året forinden.

Endnu større var væksten i antallet af offentlige lynladepunkter. Antallet af offentlige lynladepunkter steg med 107 procent fra 613 offentlige lynladepunkter i juli 2022 til 1.266 offentlige lynladepunkter i juli 2023. I samme periode steg antallet af elbiler på de danske veje med 66 procent. Dermed var væksten blandt ladepunkter større end stigningen i antallet af biler, hvilket er betyder, at biler konkurrerer om hvert ladepunkt.

Fordoblingen af antallet af ladestandere betød, at der ved udgangen af juli var 11,1 elbiler per offentligt tilgængeligt ladepunkt på landsplan. Det er en klar forbedring fra juli 2022, hvor der var 13,5 elbiler per offentligt tilgængeligt ladepunkt. Udviklingen fra juli 2022 til juli 2023 betyder derfor bedre vilkår for elbilisterne, da opladningen af bilen er blevet nemmere.

– Det er positivt at der kommer flere ladepunkter per bil, både for elbilisterne og for den grønne omstilling af bilparken. Ansvaret for den nødvendige ladeinfrastruktur ligger i høj grad ved kommunerne, hvor der i nogle kommuner er stort behov. Der er en stor opgave i at få udbredt flere offentlige ladestandere til de borgere, der ikke har mulighed for opsætning af en privat ladestander, siger Mads Rørvig, administrerende direktør for De Danske Bilimportører.

I takt med at elektrificering måned for måned spiller en større rolle i bilsalget, betyder det naturligvis højere krav til den offentligt tilgængelige ladeinfrastruktur. Omstillingen til opladelige biler er i gang, hvilket fremstår tydeligt i første halvår af 2023, hvor andelen af nyregistrerede opladelige biler har været 45 procent. Et tal som forventes at stige markant frem mod 2030. Derfor er det vigtigt at fastholde udviklingen, som gør det muligt at oplade alle elbilerne på de danske veje.

Med den stigende andel af opladelige biler er det ikke kun forbedrede offentlige lademuligheder, der er behov for, men også gennemskuelige markedsvilkår omkring betaling for opladning.

Det er vigtigt at sikre, at elbilsejere ikke står dårligere stillet, når det kommer til betaling for opladning, som et resultat af manglende konkurrence. De Danske Bilimportører foreslår derfor, at udbygningen af den danske ladeinfrastruktur følges op af politisk handling, der understøtter et frit lademarked og bidrager til et konkurrencepræget marked.

– Der må ikke være tvivl om hvad en opladning koster, når man står ved standeren eller hvad en tilsvarende opladning koster andetsteds. Den grønne omstilling har kun gavn af, at lademarkedet er baseret på fri konkurrence med gennemsigtighed, slutter Mads Rørvig.

elbil ladestander
Dobbelt så mange ladestandere i Danmark … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Markant flere ladestandere i Danmark

Polsk mand indsmugler narkotika

29-årig polsk mand varetægtsfængslet i sag om indsmugling af narkotika, hvilket han delvist erkender og kærede heller ikke varetægtsfængslingen. Grundlovsforhøret fandt sted i mandags.

Den polske mand blev ved et lukket grundlovsforhør ved Retten i Sønderborg varetægtsfængslet i fire uger, sigtet for indsmugling af narkotika. Den 29-årige mand kom søndag aften sammen med en 43-årig landsmand kørende i en polsk personbil ved Frøslev Grænse, hvor køretøjet blev taget ud til toldkontrol.

Ved Toldstyrelsens kontrol stod det klart, at der lå ecstasytabletter og amfetamin i bilen, hvorefter de to personer blev anholdt af betjente fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

Den 29-årige mand erkender delvist og kærede ikke varetægtsfængslingen. Den 43-årige mand blev også fremstillet i grundlovsforhøret, men løsladt af anklagemyndigheden efter at have afgivet forklaring.

piller
Polsk mand indsmugler narkotika … (Foto: Unsplash)

Læs også: To Kosovo-albanere får høj dom og udvist for bestandig i sag om indsmugling af kokain

Dagens billede: Vild eksplosion i Den Dominikanske Republik

· Mere fra samme kategori ·