Læs også:

Close
tavle skole uddannelse

NEWS: Danske unge bliver længe på skolebænken

Nyheder  | 

Danske unge bliver længe på skolebænken · Krypteret chat ledte til narkosælger · Botanisk Have i Aarhus fylder 150 år · Forbered dig på ekstra rejsetid under Roskilde Festival · Tiltale rejst i sag om menneskehandel · Dagens billede: Amerikanere om kreditkort · Fredagsfjol: Klar til weekend 😎

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Danske unge bliver længe på skolebænken

En ny analyse viser, at danske unge bliver længe på skolebænken …  De danske unge mellem 25 og 34 år er raslet ned på den europæiske rangstige, når det gælder om at være ude på arbejdsmarkedet. For 17 år siden var vi nummer 7 i Europa, når det gjaldt hvor mange unge, der var i job. I dag er vi nummer 20. En af grundene er, at de unge bliver længe på skolebænken. Vi bør indføre reformer, der hjælper de unge ud, for eksempel at forkorte de lange, videregående uddannelser. Det mener SMVdanmark.

Regeringen kæmper for at få flere danskere til at arbejde mere blandt andet ved at afskaffe St. Bededag som helligdag, men der ligger et stort og overset potentiale et helt andet sted: De unge mellem 25 og 34 år.

Ifølge en ny analyse kunne den danske beskæftigelse stige med 43.000 personer, hvis danske unge var lige så hurtigt ude i job, som for eksempel hollandske unge. Danske unge er nemlig meget langsomme til at komme ud på arbejdsmarkedet. Blandt 30 europæiske lande er Danmark helt nede på en 20. plads, når det gælder andelen af unge, der er i job. Vi halter altså efter lande som for eksempel Holland, Sverige og Norge.

Analysen er lavet af SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder. Analysens forfatter, chefkonsulent Thomas Gress, mener, at hvis vi vil have flere danskere ud på arbejdsmarkedet, så er gruppen af unge et oplagt sted at tage fat.

– Vi har haft buldrende højkonjunktur de senere år, men alligevel er de unges beskæftigelsesgrad langt fra det hidtidige topniveau i 2008. Det er bemærkelsesværdigt. Vi må spørge os selv, om vi er gode nok til at få de unge ud i job. Sandsynligvis kan vi lære noget af andre lande, hvor de i langt højere grad er på arbejdsmarkedet, siger han.

Tidligere var andelen af unge på arbejdsmarkedet højere, og for 17 år siden var vi nummer 7 i Europa i modsætning til nummer 20 i dag.

De unge bliver på skolebænken … Thomas Gress peger på, at en væsentlig forklaring er, at de danske unge i højere grad hænger fast på skolebænken nu end tidligere. Andelen, der modtager Statens Uddannelsesstøtte, SU, er steget med omkring en tredjedel siden 2008. Så danske unge uddanner sig mere, men i for eksempel Holland og Schweiz er andelen af unge, der tager en lang videregående uddannelse, lige så høj som herhjemme. Alligevel er de unge i de to lande markant mere på arbejdsmarkedet end tilfældet er i Danmark.

– Det rejser spørgsmålet, hvor længe man behøver være på skolebænken. I andre lande er de lige så godt uddannede som i Danmark, men de kommer bare hurtigere gennem uddannelsessystemet og i job, udtaler Thomas Gress.

Han understreger, at selv om uddannelse er en god ting, så er det dyrt for skatteyderne, og virksomhederne må undvære livsvigtig arbejdskraft, hvis uddannelsestiden er for lang set i forhold til, hvad de unge lærer.

– Vi foreslår derfor blandt andet, at politikerne fjerner SU’en fra universiteternes kandidatdel, og erstatter den med mulighed for et lån. På den måde får de studerende et klart økonomisk incitament til at blive færdige. Regeringens tanker om at forkorte overbygningen fra to til lidt over ét år giver også god mening i denne sammenhæng, siger Thomas Gress.

Læs analysen her.

tavle skole uddannelse
(Foto: Pexels)

Læs også: Kønsmæssig skævvridning på CBS-uddannelser

Krypteret chat ledte til narkosælger

En 28-årig mand er ved Retten i Aarhus idømt 12 års ubetinget fængsel for at have været med i et organiseret, kriminelt netværk, der solgte hårde stoffer.

Helt konkret blev den 28-årige dømt for i en længere periode op til marts 2021 at have været med til at planlægge salget af mindst 45 kilo kokain, som skulle distribueres ud til en lang række købere.

Politiet kom på sporet af den 28-årige og narkonetværket i forbindelse med en ransagning af en nu 29-årig mands adresse i Aarhus i foråret 2021. Her blev der fundet flere kilo kokain og nogle hundredtusinde kroner i kontanter, og sagen udviklede sig, da efterforskerne fik adgang til den 29-åriges telefon, og hans korrespondancer på en krypteret chattjeneste.

Med hjælp fra fransk politi fik Østjyllands Politi mulighed for at læse beskederne på den krypterede chat, og via dem kunne efterforskerne se, at den 28-årige havde været særdeles aktiv i netværket.

I forbindelse med anholdelsen af den 28-årige i november 2021 fandt politiet 32 kilo hash, som han også blev dømt for at have besiddet med henblik på videreoverdragelse. Det var dog primært kokainen, som førte til de mange års fængselsstraf.

– Den 28-årige har haft en fremtrædende rolle i et kriminelt netværk, der har solgt hård narkotika til et større antal aftagere. Dommen er et udtryk for, at der har været tale om meget organiseret salg af store mængder narko, siger specialanklager Dorthe Lysgaard.

Den 28-årige erkendte, og han modtog dommen.

Den 29-årige mand i sagen blev i oktober sidste år idømt 15 års fængsel i samme sag for sin rolle i narkonetværket, der både solgte kokain, amfetamin og hash. En tredje mand er p.t. varetægtsfængslet in absentia i sagen, men politiet har endnu ikke fundet frem til ham.

tech teknologi mikrochips computer teknik
Krypteret chat ledte til narkosælger … (Foto: Unplash)

Læs også: Skræmmende ting din smartphone ved om dig

Botanisk Have i Aarhus fylder 150 år

Botanisk Have fylder rundt, og fødselsdagen bliver fejret over fire dage fra i morgen lørdag den 24. juni til tirsdag den 27. juni klokken 10-17. Der er gratis adgang alle dage.

Fest for naturen. En række grønne foreninger og Science Museerne, Aarhus Universitet, inviterer til fest, når Botanisk Have fylder 150 år. Fødselsdagen er tirsdag 27. juni, men fejringen varer fire dage. Hele familien kan deltage i spændende, sjove og lærerige aktiviteter, som alle handler om naturen, og hvordan vi kan være med til at passe bedre på den.

Hører man til de morgenfriske, kan man smugstarte med en fugletur klokken 5 i Botanisk Have. De øvrige aktiviteter åbner i morgen lørdag den 24. juni klokken 10, og her kan man for eksempel tage på botanik- eller lav-tur i Botanisk Have, bygge fuglekasser og et fælles insektresort i Væksthusenes gårdhave, tage til spændende foredrag, rundvisninger, besøge planteboder og mange andre ting for store og små naturentusiaster.

Prøv for eksempel:

Tag på tidlig morgenfugletur. Lørdag 24.6 kl. 5
Byg din egen fuglekasse. Lørdag 24.6 og søndag 25.6 kl. 10-17
Byg et lækkert insektresort til Botanisk Have. Find ud af, hvilke værelser der passer bedst til de enkelte insekter. Lørdag 24.6 og søndag 25.6 kl. 10-17
Tag på botaniktur i Botanisk Have. Lørdag 24.6 kl. 10
Hør spændende foredrag. Alle dage. Gratis, men kræver tilmelding efter først-til-mølle
Tag på flagermustur i Botanisk Have. UDSOLGT
Oplev botanisk inspirerede kunstudstillinger. Alle dage
Besøg de forskellige grønne foreningers spændende boder med fx tropiske orkideer, pileflet, opformering af planter, design dit eget bed og naturpleje. Primært lørdag 24.6-søndag 25.6
Alle aktiviteter er gratis. Der tages forbehold for ændringer.

Se det fulde program her.

Fakta:
Botanisk Haves Venner, Haveselskabet, Danmarks Naturfredningsforening, Verdens Skove, Arternes Aarhus, Jydsk Orchide Klub og Science Museerne, Aarhus Universitet, står bag fejringen.

Botanisk Have blev etableret den 27. juni 1873 af Haveselskabet. I dag passes Botanisk Have af Botanisk Haves Venner, Science Museerne og Aarhus Kommune.

Åbningstider Væksthusene 1.6 – 31.8.2023
Mandag-fredag: kl. 9-17
Lørdag-søndag og helligdage: kl. 10-17
Onsdag (28. juni – 9. august) kl. 9-21 (cafeens køkken lukker for bestilling kl. 20)
Væksthusenes Cafe åbner alle dage kl. 10.
Gratis adgang.

Sted:
Væksthusene og Botanisk Have
Peter Holms Vej
8000 Aarhus C

botanisk have aarhus
Botanisk Have 150 år. Spændende aktiviteter, boder, rundvisinger og foredrag vil fylde Væksthusene og området omkring dem. (Foto: Kasper Hornbæk og Science Museerne, Aarhus Universitet)

Læs også: Bogen om Tivolis smukke have

Forbered dig på ekstra rejsetid under Roskilde Festival

Der vil være et stort pres på vejene i og omkring Roskilde, når Danmarks største festival finder sted fra i morgen lørdag den 24. juni til lørdag den 1. juli. Vejdirektoratet opfordrer festivalgæster til at sætte ekstra tid af til rejsen.

Det er atter tid til at stille Orange Scene op på Dyrskuepladsen i Roskilde, og om få dage vil titusindvis af musikglade mennesker sætte kurs mod domkirkebyen for at nyde det danske sommervejr, drikke fadøl og høre nogle fede koncerter.

Dette års udgave af Roskilde Festival bliver afholdt fra lørdag den 24. juni til lørdag den 1. juli, og i denne periode vil trafikken på vejene i og omkring Roskilde ikke tage sig ud som normalt. Der vil især være mange biler på vejene og risiko for kødannelser på rute 21 Holbækmotorvejen, omkring frakørslerne ved Roskilde samt på rute 6 Køgevej og rute 14 Ringstedvej.

Tre dage vil give tættere trafik i området end andre. Det gælder festivalens åbningsdag lørdag 24. juni, dagen med de første koncerter onsdag den 28. juni og lukkedagen lørdag den 1. juli.

Vejdirektoratet opfordrer festivalgæster og øvrige trafikanter omkring Roskilde til at være tålmodige og sætte ekstra tid af til køreturen på disse dage.

Gode råd til trafikanter:

Roskilde Festivals åbningsdag lørdag 24. juni:

Vestgående trafikanter skal benytte frakørsel 9 Trekroner og følge skiltningen til Drop-off East eller frakørsel 13 Ringstedvej og følge skiltningen til Drop-off West.

Østgående trafikanter skal benytte frakørsel 14 Roskilde V og følge skiltningen til Drop-off West eller frakørsel 11 Roskilde SØ og følge skiltningen til Drop-off East.

Der må forventes tæt trafik og forlænget rejsetid på rute 21 Holbækmotorvejen omkring Roskilde, på vejene omkring festivalpladsen samt rute 6 Køgevej og rute 14 Ringstedvej lørdag 24. juni i tidsrummet kl. 10.00-18.00.

Onsdag 28. juni – første dag med musik på programmet:

Denne dag forventes at give tæt trafik og lokale kødannelser ind mod festivalpladsens område i tidsrummet kl. 12.00-18.00.

Hjemrejse fra Roskilde Festival lørdag 1. juli:

I østgående retning skal man benytte frakørsel 14 Roskilde V og følge skiltningen til Drop-off West eller frakørsel 11 Roskilde SØ og følge skiltningen til Drop-off East.

I vestgående retning skal man benytte frakørsel 9 Trekroner og følge skiltningen til Drop-off East eller frakørsel 13 Ringstedvej og følge skiltningen til Drop-off West.

Der må generelt forventes tæt trafik og forlænget rejsetid på vejene væk fra festivalpladsen i tidsrummet kl. 14.00-18.00.

Roskilde Festival anbefaler generelt besøgende at tage toget direkte til og fra festivalpladsen.

På Vejdirektoratets trafikkort kan man altid holde sig opdateret om den aktuelle situation på statsvejene og få viden om restriktioner for trafikken, konkrete vejarbejder og øvrige trafikmeldinger.

Læs mere om Roskilde Festival her.

roskilde festival orange scene
Dette års udgave af Roskilde Festival begynder i weekenden. (Foto: Roskilde Festival)

Læs også: Gode festivalråd

Tiltale rejst i sag om menneskehandel

Anklagemyndigheden har rejst tiltale mod to mænd og en kvinde i sag om prostitution og handel med kvinder fra Rumænien.

Det er på baggrund af omfattende efterforskning i samarbejde med flere udenlandske politimyndigheder at anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi, nu har rejst tiltale i sagen. Ifølge anklagemyndigheden har en kriminel gruppe fortaget menneskehandel af flere rumænske kvinder til Danmark, hvorefter kvinderne er blevet tvunget til prostitution i det storkøbenhavnske området, herunder på en adresse i Hvidovre.

Indtil videre er to mænd på henholdsvis 29 og 36 år og en kvinde på 28 år blevet tiltalt. Ifølge anklagemyndigheden har de samarbejdet med tre andre navngivne personer, hvis sag behandles særskilt. Det er samtidig vurderingen, at de i alt seks personer har samarbejdet med flere pt. ukendte gerningsmænd.

Den 36-årige, som er mistænkt for at være sagens hovedmand, er også tiltalt for et seksuelt overgreb mod en af kvinderne og for at tvinge hende til at få tatoveret hans efternavn på ryggen. Hensigten var, at andre kunne se, at hun tilhørte ham.

– Der er tale om et større organiseret netværk omkring menneskehandel og prostitution, og det er meget voldsomme ting, kvinderne i denne sag er blev udsat for. Det har vi desværre set før – det der dog adskiller denne sag fra de fleste er, at vi her har fat i den formodede hovedmand, udtaler senioranklager Cecilie Bak.

Den mistænkte hovedmand blev anholdt af fransk politi kort før jul i sagen, som Københavns Vestegns Politi har efterforsket siden sommeren 2022. Efterforskningen er sket i tæt samarbejde med Europol og en række nationale europæiske politimyndigheder.

Anklageskriftet er forkyndt for de tiltalte, men på baggrund af reglerne om aktindsigt, kan medierne først opnå aktindsigt i anklageskriftet fra onsdag den 21. juni 2023. Sagen kommer til at køre ved Retten i Glostrup. Den er endnu ikke berammet.

Her er politiets tidligere pressemeddelelse i sagen.

sex prostitution
Tiltale rejst i sag om menneskehandel … (Foto: Unsplash)

Læs også: Organiseret rufferi-netværk idømt fængsel

Dagens billede: Amerikanere om kreditkort

https://www.instagram.com/p/CtujKCnS5Xt/

Fredagsfjol: Klar til weekend 😎

https://www.instagram.com/p/CszUfe3A7d9/

· Mere fra samme kategori ·