Læs også:

Close
hænder mobil seng

Skræmmende ting din smartphone ved om dig

Mit liv  | 

Det er lidt skræmmende – og måske vidste vi det godt i forvejen – men alligevel … For din telefon ved meget mere om dig end din computer, men gør du selv nok for at beskytte dig? Få gode råd her

Ifølge Statista har 70% af verdens internetbrugere benyttet deres smartphones mere som et resultat af den globale COVID-19-pandemi. Den radikalt øgede skærmtid rejser ikke blot nye spørgsmål om sundhed, men bringer også helt nye emner som sikkerhed og privatliv frem.

–I dag benytter vi vores smartphones til alt det, vi tidligere brugte computeren til — videochat, onlineshopping, pengeoverførsler, billeddeling, dokument-underskrivning og meget, meget mere, forklarer Daniel Markusson, en ekspert i digitalt privatliv hos NordVPN og fortsætter:

– Mange mobilbrugere er dog stadig uvidende om, hvor risikobetonede mange af de aktiviteter er, eftersom vores smarte, håndholdte enheder mangler den fornødne beskyttelse mod cyberkriminalitet.

Eksperten udpeger 7 afgørende ting, som din smartphone ved om dig. Men gå ikke i panik endnu – bare læs videre, og hør om et par simple sikkerhedsforbehold, du selv kan tage for at beskytte din enhed og de oplysninger, du har gemt på den.

pige mobil computer arbejde job briller (Foto: Unsplash)
Hvad ved din smartphone om dig – det kan du læse nedenfor … (Foto: Unsplash)

Hvad ved din smartphone om dig?

  • Geografisk placering på et givent tidspunkt. Flere forskellige apps, som for eksempel kort, kræver adgang til lokalitetstjenester på din smartphone, så den sporer din placering hele tiden.
  • Dine adgangskoder. Nærmest alle apps på en smartphone skal registreres, for slet ikke at nævne alle de online shops og tjenester, vi ofte logger ind på via vores mobile enheder.
  • Dine fakturaoplysninger, adresse og kontaktoplysninger, når du shopper på din smartphone.
  • Det, du taler om. Virtuelle assistenter såsom Apples Siri, Amazons Alexa og Google Assistent kan meget vel optage dine private samtaler og sågar gemme denne information.
pige smse mobil
Siri er en værre ‘lytter’ … (Foto: Unsplash)
  • Dine bevægelser. Din smartphone er udstyret med et accelerometer og gyroskop, som måler dine fysiske bevægelser, orientering og vinkeldrejninger for at kunne forsyne sundhedsapps og sportsapps en mere præcis information om dine bevægelser, såsom når du sidder, står, går, bukker dig og lignende.
  • Din unikke, fysiske biometri. Din smartphone genkender dit ansigt og dit fingeraftryk til identificering og adgangskontrol.
  • Alle de vigtige oplysninger du giver Google. Tech-giganten bruger dine søgninger og browser-historik på dets ejede hjemmesider (som f. eks YouTube) for at få mere viden om din demografi og personlige interesser til reklame formål.
  • Billedmetadata. Et billede, som du sender til nogen eller uploader online fra din telefon, afslører din telefons specifikke model såvel som den præcise placering og tidspunkt, hvor billedet blev taget.
guide strøm mobilen
Der er så mange ting, man måske ikke lige tænker over …  (Foto: MY DAILY SPACE)

Hvordan beskytter man sin smartphone?

Selvom du måske føler dig sårbar ved tanken om, at din smartphone ved stort set alt om dig, så er der alligevel nogle enkle trin du kan foretage for at sikre dine oplysninger i tilfælde af, at du mister din enhed eller den bliver hacket.

Der er først og fremmest meget, man selv kan gøre manuelt. Apps beder altid om tilladelse til at få adgang til dit kamera, din mikrofon eller placering, selvom visse af dem slet ikke har brug for denne adgang for at kunne fungere. Acceptér ikke disse anmodninger uden først at have stillet spørgsmålstegn ved dem, på den måde vil du skabe større sikkerhed mod at diverse trackers kan snage i dine private oplysninger.

Slå altid Wi-Fi og Bluetooth fra på din enhed, når du ikke bruger den. På den måde sikrer du at din telefon ikke hele tiden leder efter nye potentielle forbindelser.

– Mange smartphone-brugere som skaber forbindelse til offentlige Wi-Fi netværk, er slet ikke klar over at deres personfølsomme data kan blive opsnappet og stjålet, siger Daniel Markusson og fortsætter:

– En god måde at holde sig beskyttet mod risiciene ved offentlige netværk er ved at bruge en VPN, som krypterer din online trafik og gemmer det væk fra enhver, der forsøger at få adgang til det.

Derudover bør man slå tofaktorgodkendelse til på sine onlinekonti og apps på  smartphonen, hvor end det er muligt. Download en passwordmanager for at generere unikke adgangskoder til forskellige registreringer og gem dem sikkert i en krypteret  vault.

Hvad angår oplysningerne, som dine smartphone-billeder indeholder, er det muligt at slå geotagging fra i privatindstillinger. Og den bedste måde at beskytte sine private snaps fra hackere og stalkere er ved at gemme dem i en krypteret sky, som for eksempel NordLocker. I tilfælde af uheld, vil ingen udenforstående kunne få adgang til dine billeder, og du vil selv hurtigt kunne få dem tilbage.

fyr mobil
Man bliver lidt presset, når man læser dette her … (Foto: Unsplash)

Om NORDVPN

NordVPN er verdens mest avancerede udbyder af VPN-tjenester og er benyttet af over by 14 millioner internetbrugere verden over. NordVPN leverer dobbelt VPN-kryptering, malware-blokering og Onion Over VPN. Produktet er super brugervenligt, tilbyder en af markedets bedste priser, har over 5000 servere fordelt over 60 lande i verden og er P2P-venlig. En af NordVPN’s nøglefunktioner er dets zero-log politik. For mere information: nordvpn.com.

 

Læs også:

 

Hvor ren er din mobiltelefon

 

· Mere fra samme kategori ·