Læs også:

Close
psykisk syg psykolog

NEWS: Markant flere forsikrede vil have hjælp til psykiske lidelser

Nyheder  | 

Markant flere forsikrede vil have hjælp til psykiske lidelser · 45-årig mand idømmes 12 års fængsel for drab på sin ekskone · Kendte samler sammen til sårbare børnefamilier og gravide i forbindelse med Mors Dag · Der var 228 færre konkurser i april · Narkopåvirket bilist idømt seks års fængsel for uagtsomt manddrab · Dagens video: Et sødt kroningsmoment

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Markant flere forsikrede vil have hjælp til psykiske lidelser

Langt flere danskere søgte hjælp til deres mentale helbred hos deres forsikringsselskab i 2022 end året forinden – faktisk hele 20 procent flere, når man renser for den store vækst i sundhedsforsikrede. Det viser tal fra Dansk Sundhedssikring, og stadig flere henvender sig for at få psykologhjælp.

Danskere henvender sig i langt højere grad til deres forsikringsselskab for at få hjælp til at få styr på deres mentale helbred. Det viser nye tal fra Dansk Sundhedssikring, der er Danmarks største leverandør af sundhedsforsikringer og har 550.000 kunder. Antallet af henvendelser er i 2022 steget med 20 procent i forhold til året før, når man renser for selskabets store kundevækst.

– Det er en særdeles bekymrende stigning, og den er fortsat i 2023 og toppede med et hidtil uset højt niveau her i april måned. Det er en uholdbar situation på sigt for hele samfundet, og det presser hele sundhedssektoren både offentlig og privat. Vi er nødt til sammen som branche og samfund at vende udviklingen, siger Kent Jensen, administrerende direktør i Dansk Sundhedssikring.

Der er flere årsager til den markante stigning i antallet af henvendelser fra kunder, siger Claraamalie Rosenboje, der er udviklingschef for afdelingen Mental Sundhed i Dansk Sundhedssikring.

– Nogle henvender sig med alvorlige symptomer, der har stået på længe, og de har svært ved at opretholde et normalt og sundt liv. Men vi ser desværre også en stigning i personer, der henvender sig, fordi almindelige livsudfordringer går dem på. Det kan fx være at passe sine børn, renovere hus eller aktiviteter i foreningslivet, som stresser nogle. En lav tærskel for, hvornår man føler sig magtesløs over livsforandringer og søger hjælp udefra, er en bekymrende og trist udvikling. Rigtig mange mennesker har nemlig gode ressourcer og handlemuligheder, men rækker alligevel ud efter en psykolog i en oplevelse af at være magtesløse, siger hun.

Hun fortæller, at Dansk Sundhedssikring har kortlagt tallene bag kundernes henvendelser om mental sundhed. Kortlægningen viser, at sager om livsforandringer nu fylder lige så meget som alvorlige tilstande som depression og angst. Også psykologer genkender tendensen, fortæller Claraamalie Rosenboje.

– Vores netværkspsykologer oplever i stigende grad, at den behandling, der kan tilbydes, er at berolige den enkelte med, at deres reaktion er normal og sund, og at den ikke er bekymrende ift. deres mentale sundhed. Som menneske i mistrivsel kan det i sig selv være en stor hjælp at få denne besked fra en psykolog. Men måske kunne det løses med samme budskab fra arbejdspladsen eller fra en sundhedsfaglig medarbejder eller sygeplejerske hos den enkeltes forsikringsselskab. Det ville også lette presset hos de i forvejen travle psykologer, siger Claraamalie Rosenboje.

Dansk Sundhedssikring følger nøje den alarmerende tendens. Forsikringsselskabet forsøger at tilpasse sine indsatser for at hjælpe så mange som muligt, men Kent Jensen påpeger, at forsikringer bygger på et økonomisk fællesskab, som kun kan hjælpe i det omfang, det er økonomisk holdbart.

– Vi er til for at hjælpe vores kunder i den udstrækning, der er et reelt sundhedsfagligt behandlingsbehov. Men jo flere, der henvender sig til forsikringsfællesskabet for at få hjælp, jo færre kan vi hjælpe. Det eneste andet alternativ er, at alle må bidrage mere til forsikringsfællesskabet, siger Kent Jensen.

Dansk Sundhedssikring vil gerne kunne tilbyde forsikringer til en rimelig pris til så mange som muligt. Selskabets mission er at styrke sundheden for så mange som muligt.

– Vi tror på, at vi kan styrke vores kunders mentale helbred og sundhed med så lidt indgreb som muligt. På den måde klædes kunderne på til bedre at kunne klare psykisk belastning næste gang, de oplever udfordrende hændelser i hverdagslivet. Men vi kan ikke gøre det alene. Både branche og samfund bliver nødt til at arbejde i samme retning, slutter Kent Jensen.

psykisk syg psykolog
Flere vil have hjælp til deres mentale sundhed, når hverdagen går dem på. (Foto: Adobe)Stock

Læs også: Danske børn og unge får mere medicin mod psykiske lidelser efter COVID-19

45-årig mand idømmes 12 års fængsel for drab på sin ekskone

Den 9. december 2019 blev en 38-årig kvinde fundet død i et udendørs spabad ved et sommerhus ved Give. Nu er der faldet dom i sagen, og kvindens 45-årige eks-mand fra Horsens er blevet idømt 12 års fængsel for drab.

Under retssagen, der blev gennemført som en nævningesag over fire dage ved Retten i Kolding, er der blevet afhørt tre vidner. Den 45-årige erkendte på første retsdag, at han havde været ved sommerhuset på tidspunktet for drabet, og at han havde slået den 38-årige kvinde i hovedet med en jernstang. Det var en ny forklaring, idet han ikke tidligere havde forklaret sådan.

Anklagemyndighedens bevisførelse blev derefter tilpasset den nye forklaring, da dele af forløbet jo ikke længere skulle bevises. Af den grund blev seks ud af de 10 retsdage, der var afsat til at behandle sagen, aflyst, da blandt andet nogle af de planlagte vidneforklaringer ikke længere var nødvendige.

Den 45-årige erkendte ikke, at der var tale om drab, men nævningetinget, der har afsagt dom i sagen, mente, at det var tilfældet, og det dømte den 45-årige mand skyldig i drab.

Den 45-årige blev udover drab også dømt til at betale 273.000 kroner til sin og den 38-årige dræbte kvindens søn, og 200.000 kroner til den 38-åriges kvindes forældre. Herudover skulle den 45-årige også betale 169.727 kroner i erstatning til boet efter den 38-årige kvinde. Den 45-årige ankede dommen til landsretten, og han er nu fængslet efter dommen i byretten.

Fra starten har Sydøstjyllands Politi efterforsket sagen som en drabssag, og den 45-årige, der nu er blevet dømt for drab, har siddet varetægtsfængslet i sagen siden december 2021. Det har været en omfattende efterforskning, hvor der er blevet foretaget mange efterforskningsskridt af forskellig karakter.

For anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi mødte specialanklager Anna Holm Christensen.

spa hottub udendørs spa
Man dømt for drab på ekskone, der blev fundet i udendørs spabad … (Foto: Unsplash)

Læs også: Idømt 8 års fængsel for drabsforsøg

Kendte samler sammen til sårbare børnefamilier og gravide i forbindelse med Mors Dag

Neutral og Mødrehjælpen går sammen om et nyt initiativ i forbindelse med Mors Dag, hvor ni kendte influenter vil samle penge ind til sårbare børnefamilier og gravide. Målet er at indsamle 500.000 kroner, som skal styrke Mødrehjælpens arbejde, så flere forældre kan få hjælp og rådgivning, når livet er allersværest.

Flere og flere forældre oplever svære vilkår i livet og forældreskabet. Alene i 2022 modtog rekordmange støtte fra Mødrehjælpen, hvor flere end 11.500 familier modtog rådgivning, og mere end 58.000 har enten modtaget rådgivning, støtte eller deltaget til frivillige arrangementer hos organisationen. Derfor har Neutral i år valgt at støtte Mødrehjælpens arbejde i forbindelse med Mors Dag sammen med ni kendte danskere.

Det sker i ugen fra den 8.-14. maj, hvor ni influenter i ugen op til Mors Dag vil indsamle donationer til Mødrehjælpen under hashtagget #TryghedTilForældre. Neutral kickstarter indsamlingen ved at donere 250.000 kroner, og målet er, at influenterne skal fordoble donationen.

– Professionel rådgivning og støttende rammer er essentielt for rigtig mange gravide, børnefamilier og børn, når livet er allersværest. Den sag ser vi hos Neutral en stor nødvendighed i at støtte op om for at bidrage med endnu flere ressourcer til Mødrehjælpens vigtige arbejde i en tid, hvor inflationen har ramt de mindst ressourcestærke hårdt på pengepungen. Vores mål er at indsamle 500.000 kroner i ugen op til Mors Dag, og vi starter med at donere 250.000 kroner til indsamlingen. Og så glæder vi os over, at ni seje personligheder har lyst til at bruge deres stemme til at kaste lys på netop dette, forklarerer Alicia Menth, Nordic Marketing Manager i Neutral.

De ni influenter bag indsamlingen, tæller alt fra livsstils- og madinfluenter til en skuespiller, radiovært og TV-personligheder. Hvordan de vælger at drive indsamlingen, er op til den enkelte influent og kan gøres på mange måder – lige fra udloddende genstande fra Mødrehjælpens butik til salg af opskrifter til fordel for den gode sag.

Behovet har aldrig været større

Mødrehjælpen har siden 1924 hjulpet sårbare børnefamilier i Danmark, og i 2022 søgte flere end 21.500 familier om julehjælp, en stigning på 43 % siden 2021. En nyere undersøgelse foretaget blandt Mødrehjælpens familiepanel viser, at 9 ud af 10 oplever, at de ikke har råd til at købe de ting, deres barn har brug for, og at 56 % mærker, at deres økonomiske situation påvirker deres børn.

Nouha Albrecht, Fundraisingchef i Mødrehjælpen, håber, at netop den personlige vinkel, hvor influenterne kan appellere til sit eget publikum, er den helt rette måde at sprede kendskab til Mødrehjælpens arbejde og behovet for ressourcer på.

– Initiativer som dette er med til at give os midlerne til at gøre en større forskel hos de mest sårbare familier i landet. Jeg håber, at vi sammen kan slå et slag for særligt tabuet omkring dét at være udsat på et tidspunkt i livet. Det er noget, der kan ramme os alle – og her tror jeg, at den personlige vinkel, kan være med til at rykke meget, siger Nouha Albrecht.

Bag indsamlingen står danser og coach Claudia Rex, skuespiller Pelle Hebsgaard, madinfluent Nanna Pretzmann, kogebogsforfatter Maria Vestergaard, influent og folkeskolelærer Louise Hulmose, radiovært Sandie Westh samt TV-personlighederne Charlotte Jakobsen, Trine Johannessen og Sæþór Kristsson.

De indsamlede midler fra ugen vil gå ubeskåret til Mødrehjælpens arbejde, der omfatter blandt andet professionel rådgivning, partnerskaber med fødesteder og politisk arbejde, der skal sikre lovgivning i området samt akut støtte til voldsramte børn og familier.

Om Mødrehjælpen:
Mødrehjælpen er en socialhumanitær organisation, der hver dag hjælper familier med at overkomme svære vilkår i livet og i forældreskabet. Gennem rådgivning giver Mødrehjælpen forældre fast grund under fødderne, så de kan give deres børn en tryg barndom. Vi er et uundværligt holdepunkt, der hver dag bidrager til, at flere sårbare gravide og småbørnsforældre kan føle sig godt klædt på og få den nødvendige støtte til forældreskabet. Vi yder rådgivning, psykologhjælp, juridisk vejledning og tilbyder gratis aktiviteter til forældre og børn. Læs mere om Mødrehjælpens arbejde her.

gravid, pregnant, mave
Kendte samler sammen til sårbare børnefamilier og gravide i forbindelse med Mors Dag … (Foto: Unsplash)

Læs også: Dette fortsætter din mor med at gøre selvom du er fyldt 30

Der var 228 færre konkurser i april

Det går op og ned i erhvervslivet, og måske skal vi vænne os til, at danske virksomheder er blevet bedre til at styre deres cashflow gennem uvejr og kriser. I hvert fald overrasker april måneds konkurstal positivt ifølge Creditsafe Danmark.

I april gik 312 virksomheder konkurs, hvilket er 228 færre end i marts og stort set samme antal som sidste år på samme tid. Morten Kofoed-Larsen, Country Manager i Creditsafe Danmark, der har læst nøje igennem månedens konkurstal, siger, ‘Det er svært ikke at vende tommelfingeren opad’.

Uforudsigelighed er tilsyneladende blevet den nye norm, og den lektie har der nu været god tid til at lære.

– Virksomhederne ser generelt ud til at have en mere sikker hånd på rattet. Kriseforståelse er blevet hverdag, og cashflowet bliver passet og plejet, så det ikke er det, der skal fælde forretningsdrømmene, siger Morten Kofoed-Larsen.

Så sent som i februar 2023 forventede alle ellers, at de forhøjede konkurstal ville fortsætte året ud.

Det er bemærkelsesværdigt, at region Midtjylland i april halverede antallet af konkurser i forhold til samme måned sidste år. Her gik 111 virksomheder konkurs, mens antallet i år kun er 55. Omvendt er situationen mindre positiv i de øvrige landsdele – region Hovedstaden blev den region, der måtte dreje nøglen om på flest virksomheder i april. 159 virksomheder blev begæret konkurs i den forløbne måned, mod kun 113 sidste år på samme tid.

Også branchemæssigt er aprils konkurstal overvejende positiv læsning.

– Byggeri og Anlæg er den branche, vi ser som en markør for samfundsøkonomien, og den kommer styrket ud af april med 51 konkurser mod 93 i marts, kommenterer Morten Kofoed-Larsen.

Niveauet i år svarer nogenlunde til niveauet sidste år, hvor 421 mistede jobbet til konkurs i Bygge og Anlæg, mens antallet i den forløbne måned var 396.

– Er krisen så afblæst? Det tør jeg ikke lægge hovedet på blokken for. For få uger siden var konkurstallene stigende, og alle forventede, at året ville blive tungt. Der er krig i Europa, og medarbejdermangel truer, især inden for overnatning og restauration, siger Morten Kofoed-Larsen. Han glæder sig dog over, at inflationen er stagnerende, og at forbrugertilliden er øget.

Som en kuriositet viser månedens tal, at forbrugerne holder humøret højt og bruger penge på kunst og underholdning. I april gik ingen virksomheder inden for denne branche konkurs, hvilket er bemærkelsesværdigt, da der sidste år var 5.

– Til det komplekse billede skal vi huske. At mange stadig har en Corona-gæld at betale tilbage. Ifølge Dansk Industri mangler danske virksomheder stadig at tilbagebetale 6,3 milliarder kroner, slutter han.

øl bar
Der var 228 færre konkurser i april … (Foto: Pexels)

Læs også: Konkursbølgen rammer nogle kommuner hårdt

Narkopåvirket bilist idømt seks års fængsel for uagtsomt manddrab

En 31-årig mand er ved Retten i Randers i går mandag blevet idømt seks års fængsel for uagtsomt at have slået to personer ihjel i forbindelse med et færdselsuheld i Grenaa sidste sommer. Den 31-årige mand var påvirket af narkotika, da han i et frontalt sammenstød påkørte to personer i en modkørende bil, som begge afgik ved døden på stedet. Han blev derudover frakendt førerretten for bestandigt og hans bil blev konfiskeret.

Lørdag den 16. juli 2022 kl. 22.51 modtog Østjyllands Politi en anmeldelse om, at der var sket et alvorligt færdselsuheld på Århusvej i Hessel ved Grenaa.  En på daværende tidspunkt 30-årig mand var kommet kørende i sydvestlig retning, hvor han, efter at have overskredet midterlinjen, frontalt stødte ind i en modkørende bil. I bilen befandt sig et tysk ægtepar – en 62-årig kvinde og en 74-årig mand – der begge afgik ved døden.

I dag blev den nu 31-årige mand ved Retten i Randers idømt seks års fængsel for at have begået uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder ved at have kørt bil i narkopåvirket tilstand. Han og en dengang 32-årig medpassager slap selv fra uheldet med mindre kvæstelser, og den nu 31-årige mand blev dagen efter fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet, sigtet for uagtsomt manddrab.

Ved Retten i Randers blev den nu dømte 31-årige mand kendt skyldig i at have kørt bil med både hash, MDMA og kokain i blodet, og han fik ved retten også frakendt sin førerret for bestandigt samt konfiskeret sin bil.

– Først og fremmest er der tale om en utrolig ulykkelig sag, hvor to personer mistede livet i forbindelse med et meget voldsomt trafikuheld. Men jeg er tilfreds med, at der nu er faldet dom i sagen, og at retten valgte at følge Anklagemyndighedens påstand om domfældelse for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, siger anklagerfuldmægtig Mathilde Paulsen, der har ført sagen ved retten på vegne af Anklagemyndigheden ved Østjyllands Politi.

Den 31-årige mand udbad sig betænkningstid. Han skal forblive varetægtsfængslet efter dom.

Narkopåvirket bilist idømt seks års fængsel for uagtsomt manddrab … (Foto: Unsplash)

Læs også: Mand dømt i stor narkosag

Dagens video: Et sødt kroningsmoment

https://www.instagram.com/p/Cr5zboaAXCk/

· Mere fra samme kategori ·