Læs også:

Close
grøn grønt miljø klima

NEWS: Ungeklimarådet lancerer anbefalinger om fremtidens grønne uddannelser

Nyheder  | 

Ungeklimarådet lancerer anbefalinger om fremtidens grønne uddannelser · Dansk politi i international cyberoperation · Godt nyt for Billund Lufthavn · Warner Bros. filmstudierne fylder 100 år · Mand død efter voldeligt overfald i Frederikssund – politiet efterlyser vidner · Dagens billede: Europæerne var høje af ‘drugs’ for 3.000 år siden

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Ungeklimarådet lancerer anbefalinger om fremtidens grønne uddannelser

Ungeklimarådet udgiver anbefalinger særligt rettet mod uddannelsesområdet. Her sætter de fokus på, hvordan danske folkeskoler, erhvervsuddannelser og universiteter bedre kan inddrage den grønne omstilling i undervisningen. Det fortæller Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelse.

Ungeklimarådet mener, at det er afgørende, at undervisningen udvikles i en grøn retning, så den fremtidige arbejdsstyrke er rustet til at løse klimaudfordringerne.

Forperson i Ungeklimarådet Nadia Gullestrup Christensen siger:

– Vi skal gøre op med de kendte uddannelsesmotorveje og have mere diversitet i det, vi lærer på uddannelserne. Det vil medføre nye innovative klimaløsninger til både hverdagens og samfundets klimadilemmaer. For at få det skal vi have et anderledes og grønnere uddannelsessystem, hvor vi bygger bro mellem uddannelsesinstitutionerne og resten af samfundet.

(1) På folkeskoleområdet anbefaler Ungeklimarådet blandt andet, at fremtidssikring af klimaet og økosystemer skal repræsenteres i folkeskolens bekendtgørelse på lige fod med dansk kultur og historie, og at alle lærere skal efteruddannes, så de er bedre rustet til at inddrage klima og miljø i undervisningen. Rådet anbefaler også, at teknologiforståelse indføres som selvstændigt fag i folkeskolen. Faget skal blandt andet sætte fokus på, hvordan digital teknologi kan bidrage til den grønne omstilling.

(2) På erhvervsskoleområdet anbefaler Ungeklimarådet, at der investeres i at tiltrække nye elever og at fastholde nuværende elever. Mange erhvervsuddannelser spiller en vigtig rolle for den grønne omstilling, og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd estimerer, at der kommer til at mangle 99.000 faglærte i 2030. Rådet anbefaler blandt andet, at erhvervspraktikken og uddannelsesvejledningen i folkeskolen får et større fokus på grønne erhvervsuddannelser. Der bør også investeres i nye, grønne teknologier på erhvervsskolerne, og på skolehjemmene skal der være flere faglige arrangementer om grøn omstilling. Derudover foreslår Ungeklimarådet, at det skal være muligt at tage et klima-sabbatår, hvor man kan arbejde med eksempelvis at lægge fjernvarmerør, hvilket skal give et halvt års merit på relevante erhvervsuddannelser.

(3) På universitetsområdet anbefaler Ungeklimarådet, at der skabes et stærkere samarbejde med erhvervslivet. Det skal gøres ved at lave en virksomhedsbank med grønne virksomheder, som er interesserede i at modtage praktikanter og projektskrivende studerende. Der skal holdes flere gæsteforelæsninger med personer fra grønne virksomheder og afholdes case-competitions om bæredygtighed. Derudover skal der gives bedre muligheder for at arbejde med problemstillinger inden for grøn omstilling på tværs af fakulteter, universiteter, uddannelsesniveauer og lande.

– Ungeklimarådets anbefalinger er et vigtigt indspark i vores klimapolitik, fordi den danske ungdom har et andet perspektiv og derfor andre idéer til, hvordan vi skal tackle klimaudfordringerne. Jeg ser derfor frem til at drøfte de konkrete anbefalinger om uddannelserne med Ungeklimarådet i april – og til at dele dem med resten af regeringen, slutter klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Ungeklimarådets anbefalinger er rettet mod klima-, energi- og forsyningsministeren, folkeskolerne, erhvervsskolerne og universiteterne, erhvervslivet og private interessenter.

grøn grønt miljø klima
Vi skal tænke grønnere – også uddannelsesmæssigt … (Foto: Unsplash)

Læs også: Vi går tæt på begrebet klimapsykologi

Dansk politi i international cyberoperation

Dansk politi med i stor international cyberoperation og tre personer anholdt i Danmark for køb af talrige borgeres oplysninger …

Politiet har anholdt tre personer i Danmark, der er sigtet for køb af talrige borgeres stjålne personlige bruger- og kontooplysninger via det ulovlige site Genesis Market. Anholdelserne sker som led i en større koordineret international cyberoperation under ledelse af FBI, EUROPOL og hollandsk politi. Adgangsoplysninger fra flere end 9.000 danske computere anslås at være sat til salg på sitet.

En stor international operation med deltagelse af i alt 17 landes politimyndigheder, herunder dansk politi, kulminerede tirsdag ved anholdelse af i alt 119 personer globalt. Derudover førte operationen til lukning af det ulovlige site Genesis Market, hvor op mod to millioner ofre globalt har fået lækket deres digitale oplysninger.

I Danmark har National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) koordineret aktionen, som er gennemført i tæt samarbejde med Sydøstjyllands Politi, Fyns Politi, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, Midt- og Vestsjællands Politi og Københavns Vestegns Politi. Herudover har Europol’s EC3 og Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT), som NSK er en del af, støttet aktionen med dataanalyse og koordinering af de internationale efterforskningsskridt.

De tre anholdte er sigtet for at have købt ulovlig adgang til hackede borgeres digitale identitet, der har været til salg på Genesis Market.

Genesis Market er en ulovlig online markedsplads, der har udbudt salg af såkaldte bots, der er et spejlbillede af en konkret hacket computers adgangsoplysninger. Her får køber adgang til brugernavne, gemte passwords og cookies på den hackede computer.

– I et tæt samarbejde med en række politimyndigheder på cyberområdet er det med stærk fælles front lykkedes os at bremse en stor ulovlig udbyder af hackede oplysninger fra borgere i hele verden. I både dansk politi og i international sammenhæng pågår der nu yderligere efterforskning og analyse af den data og viden, som vi har fået i forbindelse med anholdelserne. Det vil give os et mere detaljeret billede af, hvad de købte personlige data er blevet brugt til med henblik på den videre efterforskning, udtaler politiinspektør i NSK, Lars Mortensen.

NSK anslår, at flere end 9.000 danske computere er blevet hacket, og at adgangsmidler fra disse har været til salg på Genesis Market før sitets nedlukning.

Som en del af operationen og det videre forebyggende arbejde har hollandsk politi udarbejdet en webportal, hvor man som borger kan kontrollere, om man er blandt de forurettede, der har fået sine personlige data eksponeret på Genesis Market. Det gør man ved at indtaste sin mailadresse i webportalen.

– Har man fået sine personlige brugeroplysninger eksponeret på Genesis Market, så er det vores klare opfordring, at man opdaterer sin computer og scanner for virus med et antivirusprogram og ændrer samtlige brugernavne og kodeord til alle enheder og profiler, slutter politiinspektør Lars Mortensen.

Sådan kontrollerer du om dine data er blevet lækket:

Du kan undersøge, om dine konti har været en del af det lækkede data på Genesis Market ved at indtaste din mailadresse i webportalen her.

Hvis du har fået stjålet dine adgangsoplysninger, så opfordrer politiet til, at du følger nedenstående gode råd for videre håndtering.

1) Fjern eventuel virus fra dine enheder med et opdateret antivirusprogram og sørg for, at operativsystem og programmer er opdaterede til nyeste version.

2) Opdatér først herefter samtlige adgangskoder til dine konti.

3) Opret en kreditadvarsel på borger.dk.

4) Hvis du ser tegn på misbrug af din bankkonto, skal du spærre dit kontokort. Hvis der ikke ses misbrug, anbefales det, at du bestiller et nyt kort og i mellemtiden holder øje med, at der ikke sker misbrug af dit kort.

5) Kontakt politiet, hvis du oplever, at dine konti har været brugt til ulovlige formål.

Du kan kontakte Digitaliseringsstyrelsens Cyberhotline for digital sikkerhed på  33 37 00 37, hvis du har brug for yderligere råd og vejledning om it-sikkerhed, forebyggelse af cyberangreb eller identitetstyveri.

Læs mere om operationen her 

cybersikkerhed, internettet, internet, online, nettet, net, computer, security, hacker, hacking
Dansk politi i international cyberoperation. (Foto: Pexels)

Læs også: Mand tiltalt for hacking og forsøg på hacking

Godt nyt for Billund Lufthavn

Med Austrian Airlines har Billund Lufthavn nu direkte fly til Lufthansa Groups fem netværkslufthavne … Det skete, da Austrian Airlines åbnede deres direkte rute til Wien fra Billund Lufthavn. Med den nye ruteåbning fra Austrian Airlines er der nu direkte fly til alle Lufthansa Groups netværkslufthavne i Billund Lufthavn. Det giver i særdeleshed erhvervsrejsende og rejsebureauer en vigtig fleksibilitet for hurtigt at komme ud i verden med tre ugentlige flyvninger.

Austrian Airlines åbnede deres direkte rute til Wien via Billund Lufthavn. Det blev fejret ved et arrangement i gaten med fornemt besøg af den østrigske ambassadør, Alice Irvin og Lufthansas General Manager Sales Denmark, Patrick Pötzsch, og Billund Lufthavn var repræsenteret af adm. direktør Jan Hessellund.

Med åbningen af Austrian Airlines giver Billund Lufthavn nu adgang til alle Lufthansa Groups fem netværkslufthavne, som er Wien, Bruxelles, Frankfurt, München og Zürich, som henholdsvis Austrian Airlines, Brussels Airlines, Lufthansa og Swiss flyver.

– Det er en stor dag for både Billund Lufthavn og Lufthansa Group. Det gode samarbejde fortjener helt klart en fejring, og vi er enormt stolte og beærede over, at Lufthansa Group ser stor værdi i Billund Lufthavn og anerkender, at markedet heromkring efterspørger Lufthansa Groups netværk, fortæller Jan Hessellund.

Patrick Pötzsch er også glad for samarbejdet og udvidelsen af ruteporteføljen fra Billund Lufthavn:

– Med tilføjelsen af ruten til Wien, tilbydes ikke kun en ny rute, men vi multiplicerer mulighederne til vores kunder i Vestdanmark, hvor vi tilbyder forbindelser til 250 destinationer Worldwide. Den nye rute er endnu et stort skridt i forhold til vores vækstplaner i Vestdanmark.

I Billund Lufthavn er der mulighed for at komme ud i verden via 14 netværkslufthavne, hvoraf fem af dem er fra Lufthansa Group. Det er helt unikt, at en lufthavn på størrelse med Billund Lufthavn tilbyder så mange netværkslufthavne. Der ikke andre regionale lufthavne i Europa på Billund Lufthavns størrelse, der når op på samme niveau. Det er en klar fordel for de vestdanske erhvervsrejsende, som får optimeret tilgængeligheden til hele verden via flere forskellige netværkslufthavne.

– At man nu kan komme ud i verden via Billund Lufthavns nu 14 netværkslufthavne er helt enestående – og det er fantastisk, at fem af de netværkslufthavne er en del af Lufthansa Group. Det åbner op for rigtig mange forskellige rutekombinationer, hvor man eksempelvis kan flyve ud med Austrian Airline via Wien og hjem med Brussels Airline gennem Bruxelles eller Lufthansa via München, fortæller Jan Hessellund.

Den nye rute giver både vestdanskerne og østrigere bedre muligheder for turisme på tværs af de to lande med en forkortet rejsetid. Wien er Østrigs hovedstad – en fantastisk kulturby og et oplagt sted at tage til på en storbyferie eller forlænget weekend. Samtidig er der til vinteren gode skimuligheder omkring Wien. Modsat får de østrigske borgere også mulighed for at besøge Vestdanmark og opleve de mange seværdigheder.

– Jeg er meget glad for, at Billund Lufthavn bliver en ny gateway til Østrig. Denne nye flyrute mellem Billund og Wien vil yderligere styrke den økonomiske og turistmæssige udveksling mellem vores to lande og vil forkorte rejsetiden mellem Wien og hele Jylland betydeligt, afslutter den østrigske ambassadør, Alice Irvin.

billund lufthavn
Austrian Airlines flyver nu direkte til Wien fra Billund Lufthavn. (Foto: PR)

Læs også: Kender du begrebet flyskam

Warner Bros. filmstudierne fylder 100 år

Warner Bros. Discovery starter studiets 100-års fødselsdag og fejrer jubilæet hele 2023. Warner Bros. blev grundlagt af brødrene Albert, Sam, Harry og Jack Warner den 4. april 1923, og i morgen fejrer studiet sit 100 års jubilæum. Studiet, som i dag er en del af den globale medie- og underholdningsvirksomhed, Warner Bros. Discovery, er hjemsted for nogle af de mest ikoniske og succesrige film i verden.

– Warner Bros.’s historie er en magisk fortælling, som involverer mennesker fra alle generationer, i alle verdenshjørner. Der er ingen danskere, der ikke har en relation til Batman eller Superman, Ringenes Herre eller Harry Potter, Bugs Bunny eller Tom & Jerry, Teen Titans eller Casablanca. I løbet af de sidste 100 år har Warner Bros. skabt nogle af de mest genkendelige og elskede film, tv-shows og karakterer, der nogensinde er lavet, og har været stedet for en historiefortælling, der både definerer og afspejler vores kultur. Vi er glade for at være en del af den arv og begejstrede for vores virksomheds lyse fremtid, som det går ind i det andet århundrede. Vi er klar til at fejre, og jeg håber, at befolkningen i Danmark vil deltage i festlighederne på den eller den anden måde i løbet af året, siger Christina Sulebakk, General Manager Nordics, Warner Bros. Discovery.

Der vil blive afholdt fejringer over hele verden, herunder i Norden. Gennem hele 2023 får fans af Warner Bros. mulighed for at se klassiske film fra årenes løb på det store lærred. Både ældre film som Casablanca, East of Eden og Troldmanden fra Oz samt nyere klassikere som A Star is Born, The Great Gatsby og Joker bliver vist i biograferne i løbet af året. Alene Harry Potter-og Ringenes Herre-filmene er allerede blevet set af over 10.000 danskere i landets biografer i år.

I løbet af året vil der være ekstra fordelagtige priser på købe- og lejefilm på både digitale platforme som Blockbuster, Viaplay og Rakuten TV samt i netbutikker som CDON og Coolshop. Warner Bros.-partnere udvikler også en række produkter, herunder samleobjekter, gaver og tøj for at fejre 100-året. Disse vil være tilgængelige hos en bred vifte af forhandlere.

Der vil også blive udgivet en dokumentar i fire dele på HBO Max, som ser tilbage på de seneste 100 år.

warner bros. filmstudie
warner bros. filmstudie fylder 100 år … (Foto: PR)

Læs også: 11 fantastiske filmscener vi aldrig glemmer

Mand død efter voldeligt overfald i Frederikssund – politiet efterlyser vidner

Nordsjællands Politi efterlyser nu vidner i forbindelse med drabsefterforskning . Det sker efter en 42-årig mand, der lørdag nat blev udsat for et voldeligt overfald i Frederikssund, mandag eftermiddag afgik ved døden. Sagen efterforskes nu som en drabssag, og Nordsjællands Politi efterlyser vidner til overfaldet, der skete cirka klokken 1.55 natten til søndag den 9. april ved Spar 5 Bodega i Havnegade i Frederikssund.

Politiet vil gerne i kontakt med personer, som har hørt eller set noget i relation til det voldelige overfald. Herunder personer, som måtte have eventuelle billeder og videooptagelser af episoden, eller af personer, der var tilstede i området omkring gerningstidspunktet.

Den afdøde mand er fra lokalområdet, og de pårørende er underrettet. Der er pt. ingen anholdte i sagen. Nordsjællands Politi har ikke yderligere at oplyse i sagen på nuværende tidspunkt. Mandag var Nordsjællands Politi eftermiddag og de tidlige aftentimer til stede i området omkring Havegade med en politibus.

politi politibi
Mand død efter voldeligt overfald i Frederikssund – politiet efterlyser vidner … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Stalker skal nu i fængsel

Dagens billede: Europæerne var høje af ‘drugs’ for 3.000 år siden

· Mere fra samme kategori ·