Læs også:

Close
ældre hænder stok

NEWS: Stor landsdækkende politiaktion mod muldyr og hvidvask

Nyheder  | 

Stor landsdækkende politiaktion mod muldyr og hvidvask · Kampagne vil stoppe pelsavl i Europa · Så er der ekstra penge til de ældre · European Energy sætter strøm til fynsk drivhus · Københavns Politi forlænger visitationszone · Dagens billede: Gratis Wi-Fi i fly

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Stor landsdækkende politiaktion mod muldyr og hvidvask

I alt 135 personer, der mistænkes for at have hvidvasket penge ved at virke som såkaldte muldyr, er i torsdags anholdt i en stor landsdækkende politioperation.

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) gennemførte torsdag sammen med alle landets politikredse en koordineret aktion rettet mod flere end 200 personer, der er mistænkt for at have fungeret som såkaldte muldyr ved at hjælpe med hvidvask af penge fra organiseret kontaktbedrageri. Foreløbig er 135 personer blevet anholdt. Aktionen er endnu ikke afsluttet …

Hvidvasken er sket ved, at de mistænkte har overført penge eller har stillet deres bankkonto til rådighed for kriminelle bagmænd for dermed at sløre et pengespor.

De hvidvaskede penge stammer fra bedrageri, hvor især ældre borgere er blevet kontaktet af gerningsmænd, der udgiver sig for at komme fra eksempelvis Nets, banken eller politiet, for at franarre ofrene personoplysninger eller penge.

Ledende politiinspektør ved NSK, Torben Svarrer, siger:

– Organiseret kontaktbedrageri mod ældre er en afstumpet form for kriminalitet. De såkaldte muldyr har udviklet sig til at blive et vigtigt led i de organiserede kriminelles bestræbelser på at hvidvaske de penge, som de har svindlet sig til. Med aktionen i dag kan vi være med til at sætte en prop i det kredsløb, ligesom det forhåbentlig vil afholde andre fra at virke som muldyr.

Han fortsætter:

– Vi opfordrer til, at man hverken hæver eller overfører penge for fremmede. Det kan virke uskyldigt, men det er vigtigt at understrege, at der kan være tale om hvidvask, hvor man hjælper organiserede kriminelle, der systematisk går efter ældre medborgere.

– Hvis man bliver ringet op af bank eller en myndighed og bedt om at udlevere sine personlige oplysninger eller overføre penge, skal man afstå fra at gøre det. Smæk røret på og tag selv kontakt til bank eller myndighed, og undersøg om henvendelsen er reel.

De anholdte vil blive afhørt af politiet i den politikreds, der har foretaget anholdelsen. Ligesom videre efterforskning vil ske i de konkrete politikredse. Efterforskningerne mod bagmændene for organiseret kontaktbedrageri kører i et separat spor.

Gode råd mod kontaktbedrageri:

• Udlevér aldrig bekræftelseskoder eller andre følsomme personoplysninger over telefonen.
• Søg selv myndighedens eller banken telefonnummer frem på internettet og ring til dem.
• Læg røret på hvis du har mistanke om svindel – og du behøver ikke være høflig.

Undgå at blive et muldyr:

• Lad ikke andre overføre penge til din konto, som du skal overføre videre
• Hæv ikke penge for andre
• Er det svært at sige nej, og bliver du utryg ved situationen, kan du sige, at du ikke har dit betalingskort på dig, eller at du ikke har MobilePay

ældre hænder stok
Stort politiaktion har resulteret i mange anholdelser … (Foto: Pexels)

Læs også: Ældre har svært ved at følge med i den digitale udvikling

Kampagne vil stoppe pelsavl i Europa

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben? Anima viste 11 kendte danskere dyrenes forhold på pelsfarme og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny kampagnevideo, der er en del af et europæisk borgerinitiativ for at stoppe pelsavl i Europa.

– Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser, udtaler en af disse. Og nu vil de 11 kendte danskere lukke pelsindustrien …

Det skal være slut med pelsavl i Europa. Det mener jægersoldat Thomas Rathsack, bagedystvinder Sæþór Kristínsson, elitesvømmer Sarah Bro, debattør Louise ‘Twerk Queen’ Kjølsen, youtuber Signe Kragh, tv-vært Anne Lindfjeld og fem andre kendte danskere.

De er med i dyreværnsforeningen Anima’s nye kampagnevideo, hvor de reagerer på optagelser fra pelsindustrien. Optagelserne gav stort indtryk på de kendte, som fik følelserne uden på tøjet:

– Jeg havde ikke stor nok indsigt i, hvor slemt det egentlig stod til i pelsindustrien. Jeg er godt nok meget, meget chokeret over den håndtering der er af dyrene og hvordan de små ræveunger skriger efter deres mor, fortæller tidligere elitesvømmer, Sarah Bro.

Også tidligere jægersoldat og forfatter, Thomas Rathsack, var chokeret over optagelserne:

– Det er jo smertefuldt at se på det her. Det er fuldstændige forsvarsløse og uskyldige væsener, som lever i et levende helvede, og bliver slået ihjel på den mest voldelige og brutale måde. Det er bare ikke i orden. Det er jo en sindssygeanstalt for væsener på fire ben. Det er et galehus.

Pelsdyrenes barske virkelighed … Afsløringer af pelsfarme har gang på gang vist, at dyrene bliver stressede og angste i fangenskab. De springer rundt i burene og prøver at bide sig ud af trådnettet. Optagelser har afsløret, at dyrene skader sig selv og bider hinanden af ren og skær frustration, og nogle lever derfor med store, åbne sår eller manglende lemmer.

– Jeg er helt tom for ord og i chok over, hvordan nogle folk kan behandle dyr på den måde. Man kan tydeligt se, at de har ondt, at de lider og at de har sår. Hvorfor bliver der ikke gjort noget ved det? Fortæller youtuber, Signe Kragh.

Hår – og makeup-artist, Niels Laigaard havde svært ved at glemme det, han så:

– Det var virkelig modbydeligt at se minken med de åbne sår, hvor man kunne se dens tarme. Det sidder fast i hovedet på mig.

Videoen er en del af kampagnen ‘Fur Free Europe’, der vil stoppe pelsavl i Europa og indsamler underskrifter i et europæisk borgerinitiativ. Kampagnen vil stoppe både pelsfarme og handel med pels.

Efter at have set dyrenes forhold har den tidligere vinder af Den Store Bagedyst, Sæþór Kristínsson, en klar opfordring til danskerne:

– Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser. Det er skrækkeligt. Jeg vil opfordre alle til at skrive under for pelsindustrien skal stoppe. Skriv under og hjælp dem, der ikke kan hjælpe sig selv.

Målet for initiativet er mindst 1,5 millioner underskrifter. Den første million er kommet i hus og viser den stærke opbakning i både Danmark og andre lande i Europa. Anima mener, at det enorme antal underskrifter sender et klart signal om, at tiden er løbet fra pelsindustrien.

En del har taget skridtet og 16 EU-lande har i dag forbud mod pelsavl, ligesom store modehuse som Gucci, Chanel, Versace og Prada alle har givet pels den kolde skulder.

Hvad hvis det var din kat? Danmark har tidligere forbudt at holde ræve på pelsfarme og at handle med hunde- og kattepels for at beskytte dyrenes velfærd.

Ifølge Louise ‘Twerk Queen”‘ Kjølsen er det på tide, at vi udvider den beskyttelse til at gælde alle dyr:

– Det er fuldstændig forfærdeligt at se dyr blive behandlet på denne her måde. Jeg har selv en kat, og forskellen på en ræv og en kat er bare enorm lille. Ideen om at min lille kat skulle sidde inde i et bur og blive bidt af andre og blive slået ihjel og lavet til en pels – det kan jeg faktisk slet ikke bære.

Fakta: Hvad er et europæisk borgerinitiativ?

Det europæiske borgerinitiativ er et officielt EU-initiativ til at påvirke lovgivere i EU. Borgerinitiativet skal nå 1 million verificerede underskrifter fra EU-borgere. Hvis dette sker, så er EU-kommissionen forpligtet til at behandle forslaget.

Derudover vil forslaget også blive fremsat for Europa-Parlamentet, som derved har mulighed for at udtrykke sin støtte til forslaget. Det europæiske borgerinitiativ har derfor stort potentiale til at skabe forandring i EU.

Man kan skrive under på ‘Fur Free Europe’ på pelsfri.dk her.

anima
Elitesvømmer Sarah Bro, debattør og danser Louise ‘Twerk Queen’ Kjølsen og vinder af Den Store Bagedyst Sæþór Kristínsson. (Foto: Anima)

Læs også: Dansk forening er verdens bedste til at hjælpe dyr

Så er der ekstra penge til de ældre

Nu modtager 280.000 pensionister ekstra økonomisk støtte på 2.500 kroner. I disse dage
sætter Udbetaling Danmark udbetalingen af anden del af ekstra økonomisk støtte til modtagere af ældrecheck for 2022 i gang. Modtagerne kan se frem til automatisk at få 2.500 kroner. Man skal ikke selv foretage sig noget for at modtage støtten.

Knapt 280.000 pensionister står på listen, når Udbetaling Danmark fra i torsdags trykkede på den knap, der sætter udbetalingen af ekstra økonomisk støtte på 2.500 kroner i gang. Beløbet bliver fra den 5. januar automatisk udbetalt til borgere, der har modtaget ældrecheck for 2022. Beløbet er anden del af i alt 5.000 kroner i skattefri ekstra økonomisk støtte, som Folketinget vedtog i efteråret 2022 på grund af den ekstraordinære situation med høje energipriser.

– Som forventet kørte første udbetaling i september sidste år glat igennem. Derfor er vores systemer også gearet til, at anden udbetaling af de 2.500 kr. kommer sikkert ud til borgerne, fortæller Udbetaling Danmarks koncerndirektør, Kristine Stenhuus.

Hun er bevidst om, at der følger et stort ansvar med så store udbetalinger. Et ansvar, som ikke er fremmed for Udbetaling Danmark.

– Udbetaling Danmark udbetaler årligt 240 milliarder kroner til 2,4 millioner danskere svarende til 2 ud af 3 velfærdskroner, så jeg er helt tryg ved, at denne udbetaling også forløber som planlagt.

Støtten er skattefri, og får ikke betydning for de offentlige ydelser, man i forvejen modtager. Man skal med andre ord ikke foretage sig noget i forbindelse med udbetalingen af støtten. Modtagerne af den ekstra økonomiske støtte vil modtage et brev med orientering om udbetalingen, når udbetalingen finder sted. Hvis man ikke har ret til ekstra økonomisk støtte, modtager man ikke noget brev.

Udbetalingen sker før den månedlige udbetaling af folkepension og før udbetaling af ældrecheck for 2023. Støtten er ikke ældrecheck eller pension, men en helt selvstændig ydelse.

Er man i tvivl om noget vedrørende udbetalingen, findes der svar på de fleste spørgsmål her.

Fakta:

– Den 8. september 2022 vedtog Folketinget, at der skal udbetales ekstra økonomisk støtte på i alt 5.000 kroner til folkepensionister, som har fået bevilget og udbetalt ældrecheck for 2022. Støtten er skattefri.

– Udbetaling Danmark udbetaler støtten med et fast beløb på 2.500 kroner af to omgange. I slutningen af september 2022 og med yderligere 2.500 kroner fra den 5. januar 2023.

– Ekstra økonomisk støtte til modtagere af ældrecheck for 2022 udbetales på grund af den ekstraordinære situation med høje energipriser.

– Knapt 280.000 pensionister har ret til at modtage den ekstra økonomiske støtte.

– Hvis man har fået bevilget og udbetalt ældrecheck for 2022 efter den første udbetaling af ekstra økonomisk støtte, får man udbetalt støtten på én gang med i alt 5.000 kroner.

ældre pensionist plejehjem (Foto: Unsplash)
Mange ældre får en ekstra god januar … (Foto: Unsplash)

Læs også: Ægtefællemodregning afskaffes ved årsskiftet 2022-23

European Energy sætter strøm til fynsk drivhus

En solpark, der skal forsyne gartneriet Kronborg, er nu sat i gang af European Energy, der har tilsluttet solpark Kronborg til elnettet. Solparken, som er lavet med solpaneler, der kan dreje og dermed følge solens bane på himlen, skal forsyne gartneriet Kronborg. Gartneriet har et areal på 45.000 m2 og lejer blandt andet drivhuse ud til andre gartnere.

Vagn og Annette Jørgensen er ejerne af gartneriet Kronborg. De har siden 2018 arbejdet sammen med European Energy for at fremtidssikre energien til drivhusene på arealet. Således har de to parter sammen tidligere sat en varmepumpe i drift. Varmepumpen kan opvarme drivhusene og dermed fordrive fossiler til opvarmning. Konstruktionen af solparken begyndte i dette efterår – og de sidste solpaneler blev monteret for få uger siden.

– Vi er glade for at arbejde sammen med Vagn og Annette omkring solparken. Samtidig er det nogle fine fremtidsperspektiver, der er i samarbejdet omkring varmepumpen og solcellerne. Derudover indgår visioner om at opføre et nyt drivhus med solceller på taget, som kan drive varmepumpen. Om det kan lykkedes på de danske breddegrader, er en spændende mulighed, som vi ønsker at afprøve, fortæller Ian Wallentin, projektansvarlig i European Energy.

– Med de nuværende energipriser er gartnerier presset på deres driftsomkostninger. Derfor er det dejligt, at vi nu kan producere vores egen energi og måske bidrage til at vise en ny vej for dette erhverv. Produktionen fra solparken, som kan ses fra Bladstrupvej, vil producere mere end nok til at forsyne vores virksomhed med grøn strøm, og vil derudover bidrage med grøn strøm lokalt. Som gartner er det meget spændende at være en del af dette projekt og det føles godt at vide at produktionen af grøn strøm nu er i gang, afslutter Vagn Jørgensen.

European Energy kommer til at stå for driften af solparken.

drivhus tomater
Gartneriet Kronborg har fået opført en solpark … (Foto: Pexels)

Læs også: Nyt testanlæg fra European Energy skal producere bæredygtigt flybrændstof

Københavns Politi forlænger visitationszone

Som en del af den tryghedsskabende indsats forlænger Københavns Politi den visitationszone, der blev oprettet den 29. december 2022 efter flere knivstikkerier. Zonen gælder nu frem til den 19. januar 2023.

For at sikre borgernes tryghed og forebygge flere knivstikkerier har Københavns Politi besluttet at forlænge den midlertidige visitationszone, der blev oprettet den 29. december 2022.

Forlængelsen betyder, at zonen nu er gældende frem til torsdag den 19. januar 2023 klokken 18.00. Samtidig vil Københavns Politi fortsat have en øget tilstedeværelse i området.

Siden visitationszonen blev oprettet er cirka 120 personer blevet visiteret, og fem er blevet sigtet for våbenbesiddelse. I alt har politiet fundet og beslaglagt 13 knive og stikvåben. Alene det seneste døgn er tre personer sigtet og fem knive fundet og beslaglagt.

– Den massive politimæssige indsats har i den forgangne uge medført beslaglæggelse af flere knive, og fem personer er blevet sigtet for våbenbesiddelse. Vi har derfor valgt at forlænge visitationszonen med to uger for at forebygge flere episoder og for at sikre trygheden for borgerne. De nye hændelser indgår i den omfattende efterforskning, som er igangsat omkring knivstikkerierne, der har fundet sted siden juleaften, udtaler politiinspektør Lars-Ole Karlsen fra Københavns Politi.

Flere af knivstikkerierne er angiveligt opstået på baggrund af stridigheder mellem yngre mænd med tilknytning til de kriminelle miljøer i politikredsen, og der ses i øjeblikket ikke tegn på, at stridighederne er opstået i det traditionelle bandemiljø.

Visitationszoner: 
Peblinge Dossering – Sortedam Dossering – Fredensgade – Tagensvej – Haraldsgade – Lersø Parkallé – Tuborgvej – Bispebjergvej – Orgelbyggervej – Rådvadsvej – Utterslevvej – Hareskovvej – Borups Allé – Bispeengbuen – Ågade – Åboulevard – Peblinge Dossering.

kniv
Der er blandt andet fundet fem knive, der er beslagte … (Foto: Unsplash)

Læs også: Københavns politi etablerer visitationszoner

Dagens billede: Gratis Wi-Fi i fly

· Mere fra samme kategori ·