Læs også:

Close
hænder holde kylling høne hane

NEWS: Dansk forening er en af verdens bedste til at hjælpe dyr

Nyheder  | 

Dansk forening er en af verdens bedste til at hjælpe dyr · Mand dømt for uautoriseret sæddonation · Derma Eco Body Oil kåres som vinder ved Nordic · Forskere: Fremtidens landbrug skal drives af AI, droner og robotter · Seks år i fængsel for voldtægter · Dagens video: Kampen for at redde skov

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Dansk forening er en af verdens bedste til at hjælpe dyr

Hvert år anbefaler den amerikanske evaluator Animal Charity Evaluators et mindre antal velgørende organisationer over hele verden. I år har en dansk forening fået anerkendelsen som en af de mest effektive til at hjælpe dyr.

Den internationale evaluator af velgørende organisationer, Animal Charity Evaluators (ACE), har i år valgt at hædre Dansk Vegetarisk Forening med en særlig anbefaling. Dansk Vegetarisk Forening har fået blåstemplingen som ‘Standout Charity’.

Anbefalingen kommer efter en omfattende evaluering af foreningens aktiviteter, effektivitet, ledelse og organisationskultur, som blev foretaget i sensommeren 2022.

I år er der 15 anbefalede organisationer fra hele verden på ACE’s liste. Det er første gang, at Dansk Vegetarisk Forening er blevet evalueret, og organisationen stryger således direkte ind blandt verdens mest effektive.

DVF’s generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl er beæret over, at foreningen nu er blandt de anbefalede velgørende organisationer.

– Vi er utrolig stolte over, at Animal Charity Evaluators har valgt at anbefale os som Standout Charity. Det viser, at vores arbejde har en stor effekt, og det slår vores status fast som en organisation, der arbejder for at hjælpe flest mulige dyr ved at omstille vores mad og landbrug. Når vi arbejder for at forbedre vores miljø, bremse klimaforandringerne og øge menneskers sundhed, bidrager det samtidig til, at færre dyr skal lide i det intensive landbrug, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Hædret for særlig unik og effektiv metode … Helt konkret betyder anbefalingen fra ACE, at donorer og medlemmer kan være sikre på, at deres midler bliver brugt effektivt og med de bedst mulige resultater.

– De vigtigste værktøjer, som DVF benytter (vidensopsamling og kapacitetsopbygning), vil med al sandsynlighed øge tilgængeligheden af ikke-animalske produkter og styrke bevægelsen til gavn for dyr. Foreningens arbejde med at fremme plantebaseret udvikling i Danmark gennem Plantebaseret Videnscenter er en særlig unik og effektiv måde at styrke overgangen til en plantebaseret kost,” står der i den netop offentliggjorte anbefaling fra ACE, hvori det også bemærkes, at DVF har udmærket sig særligt på flere parametre, hvilket ifølge ACE giver en “fremragende mulighed for donorer.

I anbefalingen står der også, at DVF arbejder med effektive strategier på vigtige kerneområder. Her fremhæver ACE især samarbejdet med erhvervslivet og det politiske arbejde for at gøre grønne måltider og plantebaserede produkter mere tilgængelige såvel som gøre rammevilkårene bedre for den plantebaserede udvikling.

Du kan læse mere om evalueringsprocessen her.

I DVF arbejder vi for en markant reduktion i antallet af dyr i det intensive industrielle landbrug, der ikke blot påvirker millioner af landbrugsdyr direkte, men også er en trussel mod vilde dyr og vigtige bestøvere gennem tab af levesteder, forurening og påvirkning fra klimaforandringerne. Gennem udviklingen af en mere plantebaseret fødevarekæde fra jord til bord vil bedre vilkårene for alle dyrearter. Dét er kernen i det arbejde, Dansk Vegetarisk Forening udfører.

Du kan læse mere om vores øvrige arbejde og resultater her.

hænder kyllinger
Dansk Vegetarisk Forening har fået fin hæder … (Foto: PR)

Læs også: Dansk forpligtende samarbejde skal gøre det sundere at gå på arbejde

Mand dømt for uautoriseret sæddonation

En 54-årig mand er ved retten i Herning dømt for at have distribueret sæd uden tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Midt- og Vestjyllands Politi modtog i 2020 en anmeldelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed om en mand, der uden tilladelse havde distribueret sæd. Sagen er blevet efterforsket og en 54-årig mand er i dag blevet dømt for at have distribueret og leveret sæd til kvinder i Danmark i en periode i 2019 uden tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Håndtering af væv og celler – herunder sæd – må kun ske med tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed blandt andet af hensyn til at sikre sundhed, kvalitet og sikkerhed hos de mennesker, der behandles med doneret væv og celler og for at sikre, at der ikke sker overførsel af sygdomme. Den 54-årige fik en bøde på 25.000 kroner.

– Det er bestemt ikke hver dag, vi får sager om overtrædelse af vævsloven, så på den måde er det klart, at det er en speciel sag. Med dagens dom står det klart, at det er en overtrædelse af loven, hvis man egenhændigt distribuerer sæd uden tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed – uanset hvor noble intentioner, man mener at have, siger specialanklager Jens Severinsen fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi.

sædcelle sæd sperm (Foto: Unsplash)
Mand dømt for uautoriseret sæddonation … (Foto: Unsplash)

Læs også: Rebecca giver sine æg til barnløse kvinder

Derma Eco Body Oil kåres som vinder ved Nordic

Derma’s produkter går hverken på kompromis med effekt eller samvittighed eller hensynet til allergi, økologi og miljø. Det gør juryen ved dette års Nordic Natural Beauty Awards tydeligvis heller ikke. Deres økologisk certificerede Derma Eco Body Oil er nemlig kåret som ‘Bedste Body Care-produkt’ ved Nordic Natural Beauty Awards 2022.

Hvert år tester juryen hos Nordic Natural Beauty Awards sig igennem 100 % naturlige beauty-produkter og kårer de allerbedste i de nordiske lande. Og i år løb Derma Eco Body Oil med titlen ‘Bedste Body Care-produkt’, hvilket vi er meget stolte af:

– Hos Derma er vi simpelthen så stolte af prisen, men vi har også stor respekt for det ansvar, der følger med. At vi skal blive ved med at udvikle naturlige skønhedsprodukter af samme høje standarder, udtaler Mette Bohnstedt, Marketingchef hos DermaPharm, der fortsætter:

– Denne award viser, at selvom vores produkter er formuleret og certificeret efter høje miljøstandarder, økologi- og allergicertificeringer, kan de sagtens præstere højt på funktion og brugsoplevelse. Det er vi naturligvis meget stolte af, og derfor er denne award særligt velkommen!

Derma Eco-serien er en økologisk certificeret, Svanemærket, allergi-mærket, vegansk og dansk produceret serie med antioxidanter og aktive ingredienser, der ovenikøbet føles som en drøm at påføre huden. Hvert enkelt produkt er udviklet, så effekt og sensorisk oplevelse er lige så høj som certificeringsstandarderne – og så endda til priser, de fleste kan være med på. Derma Eco Softening Body Oil, 150 ml. koster 89,95 kroner.

derma oil
Hæder til denne olie … (Foto: PR)

Læs også: Inspiration til beautyfund du må eje

Forskere: Fremtidens landbrug skal drives af AI, droner og robotter

Behovet for at kunne dyrke landbrugsjord langt mere præcist vil kun blive større og større i fremtiden. Både af hensyn til miljøet og landmandens økonomi. Men hvordan gør man det? Det er, hvad det nu afsluttede forskningsprojekt Square Meter Farm har handlet om. Og resultaterne er lovende.

Langt ude i rummet svæver en satellit med kameraet rettet mod en mark hundredvis af kilometer under den. Tættere på landoverfladen flyver en drone rundt og overvåger den samme landbrugsjord. Og helt nede blandt afgrøderne kører robotter igennem hektar efter hektar og holder øje med ukrudt, afgrødernes vækststadie og eventuelle sygdomme, ligesom sensorer på de almindelige landbrugsmaskiner gør det.

Nej, det er ikke en scene fra en science fiction-film. Det har været virkelighed på Gyldensteen Gods i løbet af de sidste fem år.

Godset, der kan spores tilbage til 1400-tallet og ligger lidt uden for Bogense på Nordfyn, har været vært for forskningsprojektet Square Meter Farm (SqM-Farm), et samarbejde mellem Syddansk Universitet, Aarhus Universitet og firmaerne AgroIntelli, FieldSense og Conpleks. Målet har været at dokumentere effekten af et såkaldt datadrevet landbrug, altså et landbrug, hvor landmanden får hjælp til at træffe beslutninger, blandt andet om brug af gødning og sprøjtemidler, fra data indsamlet af satellitter, droner og robotter.

– I løbet af de sidste 25 år har man talt meget om præcisionslandbrug, hvor man ved hjælp af digitale værktøjer bruger lige præcis den mængde hjælpestoffer, afgrøderne har brug for, og ikke mere end det, fortæller Ole Green, stfiter af AgroIntelli og projektleder på SqM-Farm, der fortsætter:

– Men spørgsmålet er, hvor præcis man kan være. Grundideen med det her projekt har været, at nu er teknologien ved at være så moden, at man kan begynde at forholde sig specifikt til hver eneste kvadratmeter på marken.

Der er mange gode grunde til at lade teknologiske løsninger hjælpe med at vurdere, hvor, hvor meget, og hvordan der skal arbejdes ude på markerne. Og der bliver kun flere og flere af dem i fremtiden.

Først og fremmest er det godt for miljøet. Hvis man kun sprøjter eller gøder, hvor der er behov for det, og hvor der er plantemasse, som faktisk kan optage næringsstofferne, i stedet for at fordele stofferne jævnt over hele marken, vil der være langt mindre udvaskning af kvælstof. Det er et område, hvor der rent lovgivningsmæssigt bliver stillet større og større krav til landbruget.

Ved hjælp af intelligent computersoftware kan man i øvrigt også optimere logistikken i driften, så man i sidste ende skal køre færre kilometer med sine maskiner, hvilket ikke alene sparer tid, men også brændstof. Og det leder videre til det økonomiske aspekt. For også for landmandens tegnebog kan de teknologiske løsninger være en god ide, fortæller Frants Bernstorff-Gyldensteen, som ejer Gyldensteen Gods.

– Det er en stor omkostning, når man sprøjter og gøder, så jo mere præcist, vi kan behandle jorden, desto bedre økonomi er der i det. Derfor er det er kun et spørgsmål om tid, før det bliver mere udbredt, siger godsejeren.

Derudover vil fødevareproducenter kunne få et større udbytte, når man eksempelvis kan opdage svampe og sygdomme på afgrøderne tidligt og sætte målrettet ind over for dem, inden de spreder sig til resten af marken.

Endelig er tendensen, at landbrug kun bliver større og større og derfor sværere at overskue for den driftsleder, der har ansvaret. Også her kan robotter, droner og satellitter blive uundværlige i en nær fremtid.

– Hvis du sidder som driftsleder på flere hundreder hektarer kommer du ikke ud alle steder hver eneste uge. Så den demografiske udvikling i landbruget understøtter også, at der skal mere teknologi som denne her ind i branchen, som Ole Green formulerer det.

Men skal man kunne træffe beslutninger på kvadratmeterniveau, er man også nødt til at have data på kvadratmeterniveau. Det er her, Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet har spillet en væsentlig rolle i SqM-Farm.

Én af dem, der har hjulpet med at indsamle oplysninger om afgrøderne på Gyldensteen Gods, er SDU-droneforsker Henrik Skov Midtiby. Og han kan se et kæmpestort potentiale i at bruge blandt andet droner i landbruget.

– I projektet har vi bevist, at man kan hive data ind, som landmanden har brug for, og som han kan bruge til at optimere driften, siger Henrik Skov Midtiby.

Blandt andet har forskeren fløjet droner over godsets græskarmarker, taget billeder af dem og ladet computersoftware tælle, hvor mange græskar der ligger derude. Det har været en stor hjælp for landbruget, som derved har vidst, præcist hvor mange græskar det kunne love væk til supermarkederne op til Halloween.

– Vi har gjort os mange gode erfaringer og praktisk erfaring i løbet af projektet, særligt i forhold til hvordan man helt konkret skal flyve dronerne over markerne for at få brugbar information. For eksempel hvor mange billeder af marken dronen skal tage, og hvor stort et overlap der skal være, siger Henrik Skov Midtiby.

Den langsigtede vision er, at robotter, droner og satellitter helt automatisk indsamler og behandler data, så landmanden får alt den viden, han har brug for, blot ved et klik på telefonen. Helt der er vi dog ikke endnu, men allerede nu er resultaterne lovende.

– Hvor stor en effekt løsningerne har, afhænger meget af, hvilken afgrøde der er tale om, så vi kan ikke præsentere ét tal for, hvor meget man kan effektivisere. Men vi har tydeligt vist, hvordan man kan gødningsoptimere og opnå et større udbytte med den samme mængde input. Det er især på kornafgrøder og græs til kvægfoder, at vi har set meget positive resultater. Vi har også opdaget ukrudt, som landmanden slet ikke vidste var der, og som man derfor kunne sætte aktivt ind over for, forklarer Ole Green.

– Der er ingen tvivl om, at det er den rigtige vej at gå for landbruget. Indsamlingen af data bliver simpelthen en nødvendighed for fremtidens landbrug. Men det tager at tid at udvikle.

Ude på Gyldensteen Gods er Frants Bernstorff-Gyldensteen helt enig:

– Det er helt sikkert, at landbruget kommer til at få fornøjelse af det her i fremtiden. Men der er brug for flere projekter som dette, hvor forskere sætter sig sammen med dem, der producerer landbrugsmaskinerne, for at finde ud af, hvordan man gør.

landet, mark, mejetærsker
Forskere: Fremtidens landbrug skal drives af AI, droner og robotter … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Kreativiteten stiger når fjenden angriber. Det viser forskning fra SDU

Seks år i fængsel for voldtægter

Retten i Glostrup har i fredags idømt en 29-årig mand fra Ishøj seks års ubetinget fængsel for at voldtage en 14-årig dreng og for at forsøge at afpresse ham til flere voldtægter cirka to år efter.

I februar anmeldte en 16-årig dreng sig forsøgt voldtaget af en på daværende tidspunkt 28-årig mand fra Ishøj. Herunder kom det frem, at offeret to år tidligere var voldtaget af samme gerningsmand.

Københavns Vestegns Politi indledte straks en efterforskning og ransagede hos den 28-årige mistænkte, der skulle anholdes. Han havde nået at skjule sig, men blev anholdt og varetægtsfængslet i marts.

I dag fandt Retten i Glostrup ham skyldig og dømte ham for have truet og voldtaget en 14-årig dreng i 2019. Retten fandt ham skyldig i at have optaget en video af voldtægten og for i februar at have anvendt videoen til at forsøge at true og afpresse offeret til flere voldtægter.

– Det har krævet et stort personligt mod af offeret at modstå en truende voksen mands afpresning, anmelde ham til politiet og stille op i retten. Men det er det helt rigtige at gøre, og retssystemet reagerede prompte og har nu givet gerningsmanden en længere fængselsstraf, siger anklageren i sagen Bjarke Moe Enevoldsen.

Retten i Glostrup udmålte en straf på seks års ubetinget fængsel og varetægtsfængslede den dømte efter dom. Dømte nægter og ankede på stedet.

dom retten
Seks år i fængsel for voldtægter … (Foto: Pexels)

Læs også: Mand idømt forvaring for overgreb på flere kærester

Dagens video: Kampen for at redde skov

· Mere fra samme kategori ·