Læs også:

Close
jul far barn juletræ aldi

NEWS: Julen presser børnefamilierne – især soloforældre

Nyheder  | 

Julen presser børnefamilierne – især soloforældre · Et spændende valg · Politiet søger identitet på gerningsmand · Derfor betaler det sig at investere i sundhed · Mand idømt forvaring for overgreb mod flere kærester · Dagens billede: Taylor Swifts nye rekord 

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Julen presser børnefamilierne – især soloforældre

Julen står for døren, og det presser de danske børnefamilier økonomisk, viser Aldis seneste forbrugerundersøgelse ALDImeter. 65 pct. af alle danske børnefamilier føler sig økonomisk pressede af den kommende jul. Og næsten hver fjerde børnefamilie med én forsørger vælger helt advents- og kalendergaver fra. Det er vigtigt at skrue forventningerne på plads på en konstruktiv måde, siger familievejleder Lola Jensen.

Inflationen stiger fortsat i Danmark, og snart står den dyre juletid for døren. Det presser især børnefamilierne. Forbrugerundersøgelsen ALDImeter, som dagligvarekæden Aldi står bag, viser, at hele 65 pct. af de danske børnefamilier i nogen, høj eller meget høj grad føler sig økonomisk pressede i forhold til fejringen af den kommende jul med alt hvad det indebærer af gaveindkøb, julefester, julefrokoster, adventshygge, osv.

ALDImeter viser også, at børnefamilier med én forsørger er mest tilbøjelige til helt at droppe kalender-/og adventsgaver (23 pct.), oftere søger julehjælp hos hjælpeorganisationer eller frivilliges julegaveindsamlinger (31 pct.) eller beder familie og gæster om at medbringe mad og drikke til julemiddagen (20 pct.).

Ifølge familievejleder Lola Jensen er det blevet tid til at justere forventningerne på en konstruktiv måde og tænke smartere:

– Der er ikke noget at sige til, at børnefamilierne føler et økonomisk pres. Julen er i forvejen en dyr størrelse og i særdeleshed nu. Det kan være svært at være det barn, der ikke får, når mange andre får. Og det kan også være svært for de voksne ikke at kunne give, det man måske plejer, lyder det fra Lola Jensen, der har et råd til børnefamilierne:

– Skru på forventningerne. Og skru både op og ned. Justér ned på det, der handler om dyre gaver og fancy julepynt. Skru op for det, der handler om at hygge sig sammen. Arrangér en dag, hvor hele familien laver julepynt sammen – måske af ting fra haven, parken eller skoven. Hold sammenskuds-jul, hvor alle har en ret med til julebordet, eller opprioritér risengrødsaftenerne. Aftal at I skal holde klimabevidst jul med gaver, der fx er genbrug, hjemmelavede eller har fokus på fælles oplevelser, der ikke koster noget.

Mange familier må i år finde de bedste sparetips frem. Men det kan der også komme noget godt ud af, mener Louise Wendelbo, kommunikationschef i ALDI Danmark.

– Mange familier har ikke noget valg, hvis budgettet skal række. Men selv hvis inflationen ikke giver søvnløse nætter, kan vores traditionelle forbrugsmønstre trænge til et kærligt tjek. Det gælder alt fra temperaturen derhjemme og familiens strømforbrug til køb af dagligvarer og julegaver” lyder det fra Louise Wendelbo, der samtidig fremhæver muligheden for julegaver på budget:

– Det kan lade sig gøre at give gode gaver på budget, hvis man lægger ’plejer’ på hylden. Jeg vil gerne slå et slag for ALDIs store udvalg af kvalitetslegetøj til yderst fornuftige priser. Kombinér det med et ’gavekort’ til en fælles hyggestund, så har man en skøn gave til få penge, foreslår Louise Wendelbo.

I Aldis store udvalg af legetøj finder du masser af gaveidéer til børn i alderen 0-10 år. Her er både børnefavoritter fra film og tv, kendte mærkevarer, spil og et bredt udvalg af FSC-mærket trælegetøj til de mindste. Alt sammen er nøje udvalgt med fokus på høj kvalitet til lave priser. Legetøjet kan købes i alle Aldi-butikker fra i morgen den 4. november til den 1. december eller så længe lager haves.

Om ALDImeter:
Dagligvarekæden Aldi analyserer danskerne i en omfattende forbrugerundersøgelse flere gange årligt. Målet er at blive klogere på danskernes hverdag og dele viden om, hvad de tænker, hvordan de handler, og hvad der påvirker dem. Denne undersøgelse er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 2.121 CAWI-interview med danskere i alderen 18-65+ år i perioden den 2. – 19. august 2022. Data fra ALDImeter kan ses her.

jul far barn juletræ aldi
Mange er presset op til jul – ikke mindst solofædre … (Foto: PR)

Læs også: Sådan lægger du dine forbrugsvaner om

Et spændende valg

Tirsdag udspillede et noget gigantisk valgdrama, hvor alle elementer var i spil. Der var både vindere og tabere – og hvordan den endelige regering bliver er ikke afklaret. Men det var uhyre tæt mellem de rød og blå blok og med en joker i midten i form af Lars Løkke Rasmussens nystartede parti Moderaterne. I løbet af aftenen erklærede han den nuværende regering for død – dog lidt for tidligt, for faktisk endte Socialdemokratiet som den store sejrherre ved aftenens valg. Med alle stemmerne talt op står partiet til 27,5 procent af stemmerne og 50 mandater i Folketinget.

Det svarer til en fremgang på to mandater siden sidste valg. Til de 87 mandater skal der nemlig lægges et rødt mandat fra Færøerne. Og ender de to grønlandske mandater som ventet begge med at pege på Mette Frederiksen, ender rød blok med at nå de magiske 90 mandater.

Det var også en tydeligt rørt Mette Frederiksen, der til tonerne fra Aretha Franklins sang Respect krammede sig igennem partiets mange støtter til valgfesten på Christiansborg for at holde sin sejrstale til medlemmerne af partiet.

Men tre andre partier havde også et jordskredsvalg nemlig Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen, der kom ind med 16 mandater, Danmarksdemokraterne med Inger Støjberg i spidsen også bragede ind i folketinget samt Liberal Alliance med 31-årige Alex Vanopslagh i front har hørt den absolut mest anderledes og spændende valgkampagne på de sociale medier, hvor blandet humor har gjort, at mange unge pludselig har fået øjnene for politik, hvilket endte med et flot resultat …

valg, folketingsvalg
Sådan så resultatet ud i går morges. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Tusinder af offentlige ansatte skiller rød og blå blok

Politiet søger identitet på gerningsmand

En gerningsmand tabte en kunstig negl, som politiet håber kan hjælpe med at finde frem til den unge kvinde, det drejer sig om. Syd- og Sønderjyllands Politi modtog lørdag den 29. oktober klokken 17.32 en anmeldelse om et forsøg på røveri begået omkring klokken 17.30 på Grønvangsvej i Esbjerg.

Gerningsmanden – en ung kvinde – henvendte sig ved døren til en kvindes bolig og trak en kniv frem, hvorefter hun ville have beboeren til at udlevere penge. Det lykkedes dog beboeren at smække døren i og gerningsmanden løb derefter fra stedet ad Wessels Alle i østlig retning. Gerningsmanden blev ramt på hånden, da døren blev smækket i og tabte en kunstig negl med et karakteristisk udseende, som politiet håber, nogen kan genkende.

Politiet tager sagen meget alvorligt og har indledt en efterforskning. I den forbindelse opfordres borgerne til at hjælpe med identifikationen af gerningsmanden, der beskrives som en kvinde på 13-17 år, dansk af udseende, almindelig kropsbygning, 160-170 cm høj med mellemlangt lyst hår. Kvinden var lørdag iført sort åbenstående jakke, hvid t-shirt og sorte joggingbukser.

Politiet vil gerne høre fra vidner, der kan hjælpe med at finde frem til gerningsmanden eller som har andre oplysninger til sagen. Kan du hjælpe politiet, så ring på telefon 1-1-4.

politi politibil
Politiet søger identitet på gerningsmand … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Fire mænd anholdt efter knivstik i ansigtet

Derfor betaler det sig at investere i sundhed

En ny offentlig og gratis beregningsmodel, kaldet BIS, er lanceret den 1. november. Modellen kan vise, at investeringer i sundhed betaler sig, fordi det betyder mindre brug af sundhedsvæsenet, større arbejdsudbud og højere produktivitet.

Hvis bare 300 diabetes-patienter får bedre styr på deres blodsukker via en kommunal indsats, kan det danske samfund potentielt spare næsten 6 millioner kroner om året. Det viser den nye sundhedsøkonomisk investeringsmode.

Beregner for Investering i Sundhed (BIS) sætter tal på, hvad sundhedsinvesteringer giver af positive afkast. Det kan eksempelvis være flere år på arbejdsmarkedet for den enkelte, færre sygedage, kortere indlæggelser, færre ambulante besøg og mindre fysioterapi. BIS er den første af sin slags i Danmark, og er bestilt af Lægemiddelindustriforeningen, Lif hos VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

– Med BIS får vi endelig mulighed for at vise, at investeringer i sundhed betaler sig på en række forskellige måder såsom arbejdsudbud, beskæftigelse og produktivitet og et mindre pres på sundhedsvæsenet. For at investere i bedre sundhed er ikke bare en udgift. Det er også godt for landets økonomi, når flere mennesker er raske og går på arbejde, tjener penge og betaler skat. Den viden har vi manglet på sundhedsområdet, og det giver en risiko for, at der bruges for få penge til behandling og forebyggelse, fordi investeringerne på papiret ser dyrere ud, end de faktisk er, siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif.

I casen fra Københavns Kommune viser beregningerne, at hvis de 300 diabetes-patienter i højere grad undgår komplikationer ved diabetes med den kommunale indsats, kan der potentielt spares næsten 6 millioner kroner om året i sundhedsudgifter, sparede overførselsindkomster og receptpligtig medicin, der ikke skal udskrives.

Patienterne får selv over 3 millioner i gevinst i løn og sparede medicinudgifter ved i højere grad at være i stand til at kunne varetage et arbejde samt i mindre grad være afhængig af medicin.

BIS er offentlig tilgængelig via Internettet og gratis, så alle interesserede kan benytte sig af den. Det bliver også muligt at sætte tal på sundhedsøkonomiske investeringer i bedre sundhed for børn og hvilke konsekvenser, det har for deres forældre, når børnene er mindre syge.

Ida Sofie Jensen forventer, at BIS kan vise et mere retvisende billede af, hvad sundhedsinvesteringer er værd for både kommunal- og regionspolitikere og Folketinget.

– Investeringer i sundhed skal grundlæggende ses som investeringer i mennesker og ikke som en udgift, og det er derfor, de er så afgørende at synliggøre. Brugt rigtigt kan BIS fx kvalificere dialogen mellem regering, regioner og kommuner omkring, hvor stor en ramme vi har råd til i Danmark på sundhedsområdet. Den kan også bidrage til et mere balanceret politisk beslutningsgrundlag for en ny regering og vise et mere fuldkomment billede af den samlede værdi af at investere i sundhed. Derfor håber jeg, at der nu også på sundhedsområdet inddrages positive afledte økonomiske konsekvenser til gavn for patienterne, fortæller koncernchef Ida Sofie Jensen.

Lif arrangerer sammen med VIVE uddannelsesforløb i beregningsmodellen efter lanceringen.

Arbejdet med BIS er blevet ledet af en styregruppe med deltagelse af blandt andet Lægeforeningen, 3F, FOA, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, CEVEA, Dansk Erhverv, Danske Patienter, Dansk Sygeplejeråd, Københavns Universitet, Novo Nordisk Fonden og Pension Danmark.

doktor læge sygehus sprøjte
Derfor betaler det sig at investere i sundhed … (Foto: Pexels)

Læs også: Mænds brug af diabetesmedicin kan give misdannelser hos børn

Mand idømt forvaring for overgreb mod flere kærester

En 35-årig mand er dømt til tidsubegrænset forvaring for et stort antal voldtægter samt vold og trusler. Voldtægterne er blevet begået over en årrække mod flere kærester.

Den 35-årige mand var tiltalt for i en otteårig periode, at havde udsat i alt tre kvindelige kærester for flere hundrede voldtægter og andre seksuelle overgreb. Manden var også tiltalt for at have udsat kvinderne for omfattende vold med blandt andet slag, spark og halsgreb. Han var samtidig tiltalt for at have truet kvinderne.

Den ene af kvinderne kontaktede politiet i sommeren 2021, og anmeldte at hun var blevet udsat for overgreb af sin ekskæreste, og at der også kunne være begået overgreb mod en anden kvinde. Kort efter blev manden anholdt, fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet. I den efterfølgende efterforskning kunne politiet afdække, at flere af mandens tidligere kærester var blevet udsat for overgreb.

– Kvinderne i denne sag fandt sammen modet til at stå frem og fortælle deres historier. Det gjorde de, fordi de ville forhindre at flere kvinder blev udsat for overgreb af manden, siger en af sagens anklagere, Maiken Christensen Ahrenkiel.

Den 35-årige mand blev kendt skyldig i den overvejende del af anklageskriftet, og han er fortsat varetægtsfængslet. Den dømte har anket dommen.

psykisk vold forhold
Mand idømt forvaring for overgreb mod flere kærester … (Foto: Pexels)

Læs også: Find dit forsvar mod psykopater og andre idioter

Dagens billede: Taylor Swifts nye rekord

· Mere fra samme kategori ·