Læs også:

Close
mink minkavl

JULENEWS: Pelsproduktion på lånt tid

Nyheder  | 

Pelsproduktion på lånt tid · Flere end 400 ældre snydt af falske bankmænd – fire mænd tiltalt · Husk nu fyrværkerireglerne · Sygefravær hos gravide kan reduceres med mere omsorg · Dyr tur i pirattaxa · Dagens video: Glad for gaver

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Pelsproduktion på lånt tid

Pels skal forbydes i hele EU, mener halvdelen af danskerne i en ny undersøgelse, der kommer i kølvandet på et europæisk borgerinitiativ mod pels, der allerede nu har samlet 1,1 million underskrifter.

På tærsklen til genåbning af den danske minkproduktion, hvor det fra nytår igen er tilladt, at holde mink i Danmark for at producere minkpels, viser en meningsmåling foretaget af YouGov, at 50 procent af de adspurgte danskere ønsker at forbyde produktion af mink og andre pelsdyr som ræv, mårhund og chinchilla i hele EU.

Kun 24 procent svarer, at pelsproduktion ‘er OK’, mens 26 procent svarer ‘ved ikke’. Det er ikke kun i Danmark, at et europæisk forbud mod pelsproduktion møder opbakning. Efter blot syv måneder er der i EU allerede indsamlet over 1,1 millioner underskrifter i det europæiske borgerinitiativ Fur Free Europe. Når man 1,4 millioner indenfor et år, hvoraf 1 million kan valideres, er man sikret lydhørhed i EU Kommissionen.

– Det betyder, at EU Kommissionen skal behandle forslaget om et EU-forbud mod pelsproduktion, og det vil med stor sandsynlighed også blive til lovgivning. Alt tyder således på, at der inden for få år vil blive indført et totalforbud mod minkproduktion i alle EU-lande, siger Pernille Fraas Johnsen, landbrugsfaglig konsulent i World Animal Protection Danmark.

Danmark nøler … I Danmark er det igen lovligt at opdrætte mink fra årsskiftet. 10.000 mink er allerede på vej til danske minkfarme. Det kan blive dyrt for den danske befolkning, hvis EU forbyder pelsproduktion inden for få år.

– Mere end 1.000 minkfarmere har fået tilkendt millionkompensationer for deres nedlagte minkproduktion. I alt er der tale om over 18 milliarder kroner, og nu risikerer vi, at det starter forfra, og at den danske befolkning ender med igen, at skulle betale enorme erstatninger til de nye minkfarmere, når EU om få år alligevel forbyder minkavl, siger Pernille Fraas Johnsen.

Forældet produktionssystem … Minkproduktionen i Danmark har længe mødt kritik af dyreorganisationer for ikke at møde dyrenes naturlige behov. Selvom produktionen nu genopstår med foranstaltninger for at undgå Covid-smitte, er dyrene stadig ikke blevet tilgodeset, fortsætter Pernille Fraas Johnsen:

– Det er en genopbygning af et forældet produktionssystem baseret på små trådbure i lange rækker. Minken er et vildt rovdyr med brug for meget plads og adgang til vand, og det er helt uacceptabelt, at de nu igen skal lide i små bure stik mod deres natur.

Undersøgelsen fra YouGov viser desuden, at de adspurgte danskere vil have forbudt import af pels fra resten af verden.

54 procent svarer at ‘import af pels til EU bør forbydes’, mens kun 13 procent svarer, at ‘import af pels til EU er OK’.

YouGov har lavet meningsmålingen for World Animal Protection Danmark i perioden mellem den 4. og den 6. december blandt 1.019 danskere.

De svarede følgende på to spørgsmål om pelsproduktion:

Hvad er din holdning til produktion af pelsindustrien i EU?

Produktion af dyr til pelsindustrien er OK – 24 procent
Produktion af dyr til pelsindustrien bør forbydes – 50 procent
Ved ikke/Har ikke nogen holdning -. 26 procent

Hvad er din holdning til pelsproduktion uden for EU, men som importeres til EU?

Import af pels til EU er OK – 13 procent
Import af pels til EU bør forbydes – 54 procent
Ved ikke/har ikke nogen holdning til – 33 procent

mink minkavl
Mink opdrættes i bure på størrelse med en lille flyttekasse. Nu vil halvdelen af danskerne have forbudt pelsavl i hele EU. (Foto: World Animal Protection)

Læs også: Ikoniske mærker dropper pels op til modeugen

Flere end 400 ældre snydt af falske bankmænd – fire mænd tiltalt

Anklagemyndigheden hos Østjyllands Politi har rejst tiltale mod fire mænd, som tiltales for at have begået bedrageri og forsøg på bedrageri mod flere end 400 ældre borgere, som er bosatte i mange af de danske politikredse, for i alt 14,5 millioner kroner.

Ifølge anklageskriftet ringede mændene til de ældre og udgav sig for at være fra banken eller NETS og fortalte dem, at nogen forsøgte at trække penge fra deres konto, og at de skulle udlevere deres kontooplysninger og koder for at få hjælp. I stedet for at hjælpe de ældre borgere, blev der fjernet større pengebeløb fra de ældres bankkonti.

Østjyllands Politi foretog den 08. juni 2022, efter en intensiv efterforskning af sagerne, en koordineret ransagnings- og anholdelsesaktion, hvorunder der blev foretaget anholdelse af syv personer. Såvel anholdelser som ransagninger, blev foretaget i Aarhus.Tre af de anholdte er efterfølgende blevet løsladt, da det blev vurderet, at grundlaget for fortsat varetægtsfængsling ikke var tilstede. De resterende fire personer, som vurderes som værende bagmændene, er fortsat varetægtsfængslet.

– Der er tale om en meget omfattende og kompliceret efterforskning. Det er politi og anklagemyndighedens opfattelse, at de fire tiltalte på meget organiseret vis er gået målrettet efter at svindle og bedrage nogle af de allermest sårbare mennesker i vores samfund. Vi har brugt en del ressourcer og foretaget en lang række efterforskningsskridt for at få opklaret sagen, siger politiinspektør Brian Voss Olsen, der advarer om, at der desværre fortsat er sager, hvor ældre borgere bliver snydt.

– Desværre ser vi, at der er kriminelle grupperinger, der på samme måde udnytter ældre mennesker ved at udgive sig for at være fra banken, politiet eller en anden myndighed og på den måde lokker oplysninger ud af dem. Vi ser meget gerne, at man tager en snak med sine ældre familiemedlemmer om, at de aldrig skal give koder, NemID eller dankort til nogen. Hverken politiet eller banken vil nogensinde bede om de oplysninger, slår politiinspektøren fast.

Sagen mod de fire mænd, der er fra Aarhus og i alderen 18-23 år, er endnu ikke berammet.

ældre mand pensionist stok
Flere end 400 ældre snydt af falske bankmænd – fire mænd tiltalt … (Foto: Pexels)

Læs også: Flere ældre fik besøg af falske bankmænd

Sygefravær hos gravide kan reduceres med mere omsorg

Fra 200 dage med sygefravær hos gravide medarbejdere til 0 dage. Det resultat nåede Dansk Sundhedssikring på bare to år ved at indføre endnu mere omsorg for gravide medarbejdere. En del af dette var omsorgssamtaler mellem de gravide medarbejdere og HR.

Mere omsorg og jævnlige samtaler med gravide medarbejdere hver måned med fokus på den gravides trivsel og arbejdsforhold kan være med til markant at nedsætte sygefravær under graviditet. Det viser et toårigt projekt, som HR-afdelingen i Dansk Sundhedssikring har udført for at nedsætte sygefraværet hos gravide medarbejdere.

– Gravide medarbejdere kan opleve store forandringer under deres graviditet, og det kan have betydning for, hvordan gravide oplever at kunne udføre deres arbejde. Derfor skal der tages specielle hensyn til dem og deres nye tilstand. Det kan foruden gladere medarbejdere også give mindre sygefravær under graviditet. Vi besluttede derfor at forsøge med et ret simpelt middel: At imødekomme og tilpasse arbejdet ud fra de gravide medarbejderes egne individuelle behov, forklarer Karina Aabling, HR-chef i Dansk Sundhedssikring.

Dansk Sundhedssikring indførte bl.a. omsorgssamtaler mellem HR og alle gravide medarbejdere, så medarbejderne kunne fortælle, hvordan arbejde og graviditet bedst kunne forenes for dem.

HR-afdelingen havde dermed mulighed for at hjælpe medarbejderen med at få en arbejdssituation, som passede bedre til medarbejdernes nye tilstand.

– Med HR’s deltagelse i samtalerne kan vi møde de gravide med en større organisatorisk forståelse og anerkendelse af deres nye livssituation og i samarbejde med lederen hjælpe til, at arbejdet tilpasses medarbejderens nye situation. Det hjælper også lederen til at få en endnu bedre forståelse for og et endnu større fokus på den gravide medarbejder, siger Karina Aabling.

På den måde har Dansk Sundhedssikring formået at nedsætte sygefraværet hos gravide medarbejdere fra 200 dage om året i 2020 til 0 dage om året i 2022.

En af dem, der oplevede samtalerne som en hjælp, var Benedicte Haag. Hendes job er at rådgive Dansk Sundhedssikrings kunder til bedre mental trivsel. Mens hun var gravid oplevede hun, at samtalerne med HR gav hende mulighed for løbende at mærke efter, hvor meget hun kunne arbejdsmæssigt, både når det gjaldt typen og mængden af opgaver.

Via samtalerne med HR fik hun sat ord på de løbende behov, der opstod under hendes graviditet. Hun fik hjælp til, hvordan de behov kunne understøttes for eksempel ved en højere grad af hjemmearbejde på de dage, hvor kroppen var ekstra træt.

– Var der dage, hvor graviditeten gjorde mig mere træt end andre, så var det en lettelse i højere grad at kunne udføre arbejdet hjemmefra. Det var også en ting, som gjorde, at jeg bedre kunne udføre mit arbejde under graviditeten, slutter Benedicte Haag.

Dansk Sundhedssikring fortsætter samtalerne og forventer, at det lave sygefravær for gravide vil fortsætte i 2023. Til sammenligning viser en undersøgelse finansieret af Danske Regioner, at gravide kvinder i perioden 2011 til 2017 havde et sygefravær på gennemsnitligt 13,5 procent, mens det gennemsnitlige sygefravær i hele befolkningen var 4,9 procent.

gravid job
Sygdom og fravær fra arbejdet under graviditeten kan forebygges med særlig omsorg til gravide medarbejdere, viser toårigt projekt hos Dansk Sundhedssikring. (Foto: Adobe Stock)

Læs også: Nyuddannede får spørgsmål om graviditet til jobsamtalen

Husk nu fyrværkerireglerne

Politiet landet over opfordrer alle borgere til, at de har styr på fyrværkerireglerne og de gode råd, når krudtet skal affyres, idet der allerede har været mange lovovertrædelser.

De forklarer: Man må kun bruge fyrværkeri i perioden den 27. december – til og med den 1. januar. På borger.dk kan du finde råd og vejledning om brug af fyrværkeriet, som skal være CE-mærket for at være lovligt i Danmark. Mærkningen betyder, at producenten har fået fyrværkeriet testet og godkendt.

De fem fyrværkeriråd:

1. Brug altid beskyttelsesbriller

2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

5. Gå aldrig tilbage til en fuser.

To personer i Slagelse havde tydeligvis ikke sat sig ind i reglerne, for lillejuleaften blev de sigtet for overtrædelse af fyrværkeriloven: En 37-årig mand smed kanonslag fra sin lejlighed og ned på gaden, og han står til en bøde på 2.000 kroner, mens en 15-årig dreng havde en rygsæk med 31 kanonslag med sig i byen, som han erkendte, han solgte.

fyrværkeri, fireworks
Husk nu fyrværkerireglerne … (Foto: Unsplash)

Læs også: Tivoli fejrer nytår med spektakulært fyrværkeri

Dyr tur i pirattaxa

Mandag morgen modtog Østjyllands Politi en ny anmeldelse om, at en ung person var blevet snydt for flere tusinde kroner efter en tur hjem fra byen med pirattaxa.

Ifølge anmeldelsen havde den ellers flinke taxachauffør fortalt sit 26-årige mandlige offer, at turen hjem var gratis. Men dagen efter var der alligevel blevet trukket flere tusinde kroner fra den forurettedes konto.

Østjyllands Politi opfordrer igen til, at man aldrig kører med en pirattaxa hjem fra byen, da konsekvenserne kan være betydelige. Vi ved godt, at det kan være fristende, når man er træt og gerne vil hurtigt hjem fra byen – men vi ser desværre flere anmeldelser i de travle julefrokostdage om, at unge mennesker bliver franarret mange tusinde kroner efterfølgende.

bil rat
Det blev en ekstra dyr tur og julefrokost for den unge mand, da han blev kørt hjem i en pirattaxa … (Foto: Unsplash)

Læs også: Uber-sagen

Dagens video: Glad for gaver

· Mere fra samme kategori ·