Læs også:

Close
metro offentlig transport tog

NEWS: Det bliver dyrere at tage den offentlige transport i 2023

Nyheder  | 

Det bliver dyrere at tage den offentlige transport i 2023 · To mænd idømt 14 års fængsel for drab · Mystisk missilnedslag i Polen · Danmarks Underholdningsorkester nomineret til en af verdens største musikpriser · Sprængning af bomber på Als er gennemført · Dagens billede: Personlige Jennifer

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Det bliver dyrere at tage den offentlige transport i 2023

Priserne i offentlig transport reguleres den 15. januar 2023, det har DOT – Din Offentlige Transport netop meddelt i en pressemeddelelse.

Prisstigningerne på ikke mindst brændstof og el betyder, at taksterne i den offentlige transport i bus, tog og metro på Sjælland stiger med 4,9 pct. i gennemsnit fra den 15. januar. Taksterne stiger især for korte rejser på rejsekort og pendlerkort – til gengæld bliver pendlerkort til lange rejser ikke dyrere, og mange enkeltbilletter bliver billigere end i dag.

Trafikselskaberne i Din Offentlige Transport (DOT) – DSB, Metroselskabet og Movia – tilpasser priserne i 2023, baseret på de stigende priser på brændstof og elektricitet sidste år. Dette følger efter en årrække med ingen eller relativt små prisstigninger i den offentlige transport. Til næste år vil priserne i den kollektive transport i gennemsnit blive hævet med 4,9 pct.

Trafikstyrelsen fastsætter hvert år et loft for, hvor meget priserne i offentlig transport må stige ud fra et særligt indeks, der afspejler omkostningsudviklingen i sektoren det forrige år. Det betyder, at priserne til bus, tog og metro på Sjælland, Lolland, Falster og Møn pr. den 15. januar 2023 reguleres, så priserne samlet set ligger indenfor takststigningsloftet på 4,9 pct., svarende til prisstigningerne i 2021.

Nationalbanken forventer, at omkostningerne i den kollektive transport vil vokse med 10 pct. i 2022, hvorfor der også må forventes stigende takster i 2024.

– Ligesom alt andet stiger omkostningerne til at levere god kollektiv transport også markant i øjeblikket. Det sker efter flere år, hvor priserne har været holdt i ro, men nu er det nødvendigt i gennemsnit at lade dem stige. Det bliver dog med de nye priser relativt billigere at rejse langt med den kollektive transport, og på den måde mere attraktivt at lade bilen stå og tage kollektiv transport, siger DOTs bestyrelsesformand Marlene Holmgaard Fris.

I DOT ønsker vi, at rejsekort altid er billigere end at købe en enkeltbillet. Men prisforskellen er stor – i gennemsnit 36 pct. DOT ønsker derfor gradvist at mindske prisforskellen, så kunder uden rejsekort eller pendlerkort kan rejse billigere. Fra næste år reduceres prisforskellen til ca. 22 pct., og vi planlægger at mindske forskellen yderligere i 2024.

Enkeltbilletter
De nye priser betyder, at kunder, der rejser på enkeltbilletter, vil opleve et prisfald, hvis de rejser længere end to zoner. Den gennemsnitlige prisnedsættelse for enkeltbilletter vil være på ca. 6,3 pct. Eksempelvis bliver en tre-zoners enkeltbillet seks kr. billigere, når prisen falder fra 36 kr. til 30 kr. Mens prisen for en længere rejse på enkeltbillet på f.eks. 12 zoner falder med 20 kr. fra 116 kr. til 96 kr.

Rejsekort
Kunder, der bruger et almindeligt rejsekort til deres rejse, vil opleve en gennemsnitlig prisstigning på 8,6 pct. Det betyder f.eks., at en tre-zoners rejse på rejsekort procentvis stiger mest med to kroner til 23,50 kr. Mens en længere rejsekortrejse på f.eks. 12 zoner stiger med 1,50 kr. til 79,50 kr.

Pendlerkort
Kunder, der rejser på pendlerkort på kortere rejser op til ti zoner, vil opleve prisstigninger mellem 0 og 9,8 pct. Her stiger et to-zoners pendlerkort med 40 kr. om måneden til 450 kr., mens et otte-zoners pendlerkort fra eksempelvis Roskilde til København H stiger med 20 kr. til 1.350 kr. pr. måned.

Til gengæld kan alle kunder med pendlerkort til længere end ti zoner se frem til, at priserne holdes i ro til næste år.

Pensionistkort
Pensionister, der rejser på pensionistkort, vil opleve en prisstigning på mellem 4,5 og 4,8 pct. Prisen for et tre-zoners kort med tre måneders gyldighed stiger således i alt 30 kr., svarende til 10 kr. om måneden. Mens et pensionistkort til 1 storzone stiger med 40 kr. for tre måneder, svarende til 13,33 kr. pr. måned.

– I 2022 gennemførte trafikselskaberne i DOT ingen prisstigninger i bus, tog og metro på Sjælland, da takststigningsloftet var 0 pct. Til næste år har Trafikstyrelsen fastsat takststigningsloftet til 4,9 pct. Priserne i offentlig transport reguleres derfor, blandt andet på baggrund af høje energipriser, sådan at billetpriserne så vidt muligt på Sjælland følger den almindelige prisudvikling, slutter DOTs bestyrelsesformand Marlene Holmgaard Fris.

Se oversigten over taksterne for 2023 på DOTs hjemmeside her. Læs om taksstigningsloftet for 2023 her.

metro offentlig transport tog
Der er prisstigninger i vente i 2023 … (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Hvad mener de unge om offentlig transport

To mænd idømt 14 års fængsel for drab

To mænd på 34 og 35 år fra Haderslev blev mandag begge idømt 14 års fængsel i et nævningeting ved Retten i Sønderborg for et drab på en 35-årig mand, begået i Haderslev den 2. juli 2021. En tredje mand blev idømt tre års fængsel

De to mænd blev ligeledes dømt for at have anskaffet et oversavet haglgevær med tilhørende ammunition, der blev brugt til drabet, mens den 35-årige mand og en 57-årig mand blev dømt for at have opbevaret yderligere et haglgevær samt tilhørende ammunition på den 57-åriges bopæl i Haderslev.

Samtlige tre tiltalte blev desuden fundet skyldige i at have været i besiddelse af 955 gram amfetamin med henblik på videreoverdragelse. Den 57-årige mand blev idømt tre års fængsel.

Både den 34-årige og den 35-årige mand ankede dommen til frifindelse eller formildelse. Den 57-årige udbad sig betænkningstid i forhold til anke af dommen.

amfetamin narko
Tre mænd dømt …. (Foto: Pexels)

Læs også: Mand sigtet for vanvidskørsel

Mystisk missilnedslag i Polen

I tirsdags eftermiddag klokken 15.40 lokal tid ramte et missil den polske landsby Przewodow tæt på grænsen til Ukraine. Her blev to polske statsborgere meldt dræbt af missilnedslaget. Efterfølgende har den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, opfordrede landets befolkning til at ‘forblive rolig’ og afventende. Nato overvåger situationen og amerikanske embedsmænd har oplyst, at missilet blev affyret af ukrainske styrker, hvilket en journalist fra AP siger.

Ifølge den amerikanske præsident, Joe Biden, viser foreløbige informationer, at det er ‘usandsynligt’, at det missilet er affyret fra Rusland. Og an har udtalt:

– Jeg vil ikke sige det, indtil vi har undersøgt det fuldstændig, men det er usandsynligt med projektilbanen, at det er affyret fra Rusland, men vi må se, sagde præsidenten til pressen tidligt onsdag.

Til pressen fortalte han dog ikke, hvem der i så fald står bag, men ifølge nyhedsbureauet Reuters har præsidenten fortalt NATO-landene, at det var et ukrainsk luftforsvarsmissil, der ramte Polen.

En række amerikanske embedsmænd har allerede udtalt, at missilet er affyret af ukrainske styrker i et forsøg på at afværge russiske missiler. Fra ukrainske og polske myndigheder lyder meldingen, at missilet bag eksplosionen er russiskproduceret.

Det ukrainske missil skal være blevet affyret, mens en salve af russiske missiler var ved at ramme ukrainsk infrastruktur – altså som et forsvar. Dette er dog ikke bekræftet og Rusland afviser at stå bag et missilangreb mod Polen. Det russiske forsvarsministerium kalder beskyldninger for en ‘bevidst provokation’, og siger, at missilet er ukrainsk.

I går onsdag formiddag afholdt NATO-medlemslandene møde om situationen.

joe biden usa præsident (Foto: Visualhunt)
Joe Biden har udtalt, at han mener, det var et ukrainsk forsvarsmissil … (Foto: Visualhunt)

Læs også: Krigen i Ukraine får ram på de danske boligpriser

Danmarks Underholdningsorkester nomineret til en af verdens største musikpriser

Den danske udgivelse af Brahms’ samlede symfonier er nomineret til en ICMA i kategorien ‘Symphonic Music’.

Juryen udgøres af musikjournalister fra 14 forskellige lande, og det er en af de få internationale priser, som uddeles alene på baggrund af selve musikken. Prisvinderne offentliggøres den 18. januar 2023.

Du kan lytte til musikken, og se klip fra indspilningerne her.

Chefdirigent Adam Fisher udtaler:

– I was very glad to hear the news about the nomination of our Brahms cd for this award. I am really very proud of the musicians of the Danish Chamber Orchestra.

Efter den succesfulde boksudgivelse med alle Beethovens symfonier fortsætter Naxos og Danmarks Underholdningsorkester nu samarbejdet med endnu en boks-samling – denne gang med Johannes Brahms’ fire symfonier. Udgivelsen markerer samtidig 25-året for chefdirigent Adam Fischers samarbejde med Danmarks Underholdningsorkester.

Danmarks Underholdningsorkester
Danmarks Underholdningsorkester og chefdirigent Adam Fischer. (Foto: Lisa Grünwald, Danmarks Underholdningsorkester)

Læs også: Musikbranchen i eksplosivt comeback

Sprængning af bomber på Als er gennemført

Sprængningen af to bomber fra anden verdenskrig blev i går formiddag gennemført. Bomberne blev fundet på en mark ved Kær uden for Sønderborg den 29. oktober og stammer fra et britisk bombefly, der styrtede ned i 1943. Tirsdag blev den ene af bomberne afdækket og det viste sig, at den var i dårligere stand end forventet. Tilintetgørelsen af bomberne blev derfor fremrykket.

Syd- og Sønderjyllands Politi evakuerede i løbet af tirsdag aften og nat knap 200 husstande indenfor en sikkerhedszone på 2.300 meter fra bomberne. Evakueringen var tilendebragt onsdag morgen, hvorefter bomberne blev sprængt klokken 10.45.

Området blev derefter kontrolleret og sikret, så borgerne igen kunne vende hjem til deres huse og ejendomme, hvilket skete i løbet af eftermiddagen.

Viser der sig at være skader på en bygning, skal politiet informeres på 1-1-4 og skaderne skal derudover anmeldes til eget forsikringsselskab. Der kan også være faldet fragmenter af bomberne ned i sikkerhedszonen. De består af støbejern og stål og kan indeholde tungmetaller. For at få dem bortskaffet anbefales borgerne at tage en handske på, samle fragmentet op og deponere det i spanden til metalaffald.

Politiet har fortsat et callcenter, der kan besvare spørgsmål og hjælpe berørte borgere. Ring 1-1-4 for at komme i kontakt med callcenteret. Myndighederne inviterer i næste uge de berørte borgere til borgermøde for at gennemgå forløbet og få svaret på de spørgsmål, der naturligt følger af hændelsen.

mark natur dis tåge
De to bomber fra anden verdenskrig er nu sprængt … (Foto: Pexels)

Læs også: Forstå sagen: Derfor dukker der stadig bomber op fra anden verdenskrig

Dagens billede: Personlige Jennifer

· Mere fra samme kategori ·