Læs også:

Close
anden verdenskrig, 2. verdenskrig, bombe, bomber, gamle bomber, gammel bombe, gammel, krig, ødelæggelse, sprængt, sprængstof, tnt, detonere, celluloid, timer, allierede, nazisme, nazister, nazi, tyskland, rusland, sovjet, london, rubjerg knude, hannover, polen, danmark, england, tyskland, grækenland, krigsmaterial, krigsrester, berlin, sønderbombet, tæppebombet, oprydningsarbejde

Forstå sagen: Derfor dukker der stadig bomber op fra Anden Verdenskrig

Nyheder  | 

I 2017 er der blevet fundet bomber fra Anden Verdenskrig fem steder i Europa, senest i Jylland. Hvorfor dukker de gamle bomber stadig op 70 år efter krigen? Forstå sagen på få minutter

London i England, Thessaloniki i Grækenland, Bialystok i Polen, Hannover i Tyskland og Rubjerg Knude i Danmark. Disse byer har alle noget til fælles. Der er nemlig blevet fundet gamle bomber i byerne i løbet af 2017.

Bomberne er levn fra Anden Verdenskrig, og selv om de er mere end 70 år gamle, er de stadig yderst farlige, og ofte skal tusindvis af mennesker evakueres, når bomberne skal uskadeliggøres.

anden verdenskrig, 2. verdenskrig, bombe, bomber, gamle bomber, gammel bombe, gammel, krig, ødelæggelse, sprængt, sprængstof, tnt, detonere, celluloid, timer, allierede, nazisme, nazister, nazi, tyskland, rusland, sovjet, london, rubjerg knude, hannover, polen, danmark, england, tyskland, grækenland, krigsmaterial, krigsrester, berlin, sønderbombet, tæppebombet, oprydningsarbejde
Det anslås, at 15 procent af alle bomber, der blev smidt under Anden Verdenskrig, ikke er detoneret. (Foto: All Over)

Læs mere: Bombe fra Anden Verdenskrig fundet i Nordjylland

Man mener, at der blev smidt flere millioner tons bomber over Europa under Anden Verdenskrig. Alene i Tyskland smed de allierede to millioner bomber. Langt de fleste af de her bomber er eksploderet, men det anslås, at op mod 15 procent af bomberne var fusere, der ikke detonerede, da de ramte jorden.

Det er de bomber, der ligger rundt omkring i Europa og venter. Jo ældre de bliver, jo mere sårbare og dermed farlige bliver bomberne.

Læs også: 10.000 evakueret efter fund af gammel kæmpebombe i Polen

anden verdenskrig, 2. verdenskrig, bombe, bomber, gamle bomber, gammel bombe, gammel, krig, ødelæggelse, sprængt, sprængstof, tnt, detonere, celluloid, timer, allierede, nazisme, nazister, nazi, tyskland, rusland, sovjet, london, rubjerg knude, hannover, polen, danmark, england, tyskland, grækenland, krigsmaterial, krigsrester, berlin, sønderbombet, tæppebombet, oprydningsarbejde
Der faldt millioner tons bomber under krigen. (Foto: All Over)

Tyskland er hårdest ramt

Selv om man finder bomber rundt omkring i Europa med jævne mellemrum, er der dog intet land, der er hårdere ramt af gamle bomber end Tyskland.

Det tidligere hjemland for nazisterne blev tæppebombet af de allierede i krigens sidste år. Da krigen var slut, var den tyske hovedstad, Berlin, en ruin, og bortset fra nogle få bygninger, var byen reduceret til murbrokker.

Læs også: Tyskland har demonteret kæmpe bombe fra 2. verdenskrig

anden verdenskrig, 2. verdenskrig, bombe, bomber, gamle bomber, gammel bombe, gammel, krig, ødelæggelse, sprængt, sprængstof, tnt, detonere, celluloid, timer, allierede, nazisme, nazister, nazi, tyskland, rusland, sovjet, london, rubjerg knude, hannover, polen, danmark, england, tyskland, grækenland, krigsmaterial, krigsrester, berlin, sønderbombet, tæppebombet, oprydningsarbejde
Berlin var smadret efter krigen. (Foto: All Over)

Dette kan du blandt andet se, hvis du besøger Berlin i dag, hvor mange af bygningerne er fra nyere tid.

Genopbygningsarbejdet tog hurtig fart efter krigen, og særligt i Tyskland.

Derfor prioriterede myndighederne at bygge landet hurtigt op igen, frem for at bruge for meget tid på at lede efter eventuelle gamle bomber. Så bomberne blev begravet under de nye byer, der skød op efter verdenskrigen.

Se også: Billedarkiver: Gå på opdagelse i historiske billeder

anden verdenskrig, 2. verdenskrig, bombe, bomber, gamle bomber, gammel bombe, gammel, krig, ødelæggelse, sprængt, sprængstof, tnt, detonere, celluloid, timer, allierede, nazisme, nazister, nazi, tyskland, rusland, sovjet, london, rubjerg knude, hannover, polen, danmark, england, tyskland, grækenland, krigsmaterial, krigsrester, berlin, sønderbombet, tæppebombet, oprydningsarbejde
Berlin skulle hurtigt genopbygges, og gammel krigsskrammel blev begravet under den nye by, der skød op efter krigen. (Foto: All Over)

Finder flere bomber årligt

I dag bliver bomberne oftest fundet, når der sker byggearbejde i Tyskland. Det anslås, at op mod 20.000 tons gammelt krigsmateriale (rester af rifler, ammunition, tanks og lastbiler) findes hvert år i Tyskland.

Der bliver fundet 10-15 bomber i landet hvert år. 2.000 bomber er blevet fundet, siden krigen sluttede, og det anslås, at der findes et sted mellem 95.000 og 250.000 bomber i den tyske muld.

Det kræver ikke mange minutter at regne ud, at med den fart kommer der til at gå mange år, før alle bomberne er fundet, afmonteret eller detoneret.

Læs også: Politi finder rekordstor nazi-samling i Argentina

anden verdenskrig, 2. verdenskrig, bombe, bomber, gamle bomber, gammel bombe, gammel, krig, ødelæggelse, sprængt, sprængstof, tnt, detonere, celluloid, timer, allierede, nazisme, nazister, nazi, tyskland, rusland, sovjet, london, rubjerg knude, hannover, polen, danmark, england, tyskland, grækenland, krigsmaterial, krigsrester, berlin, sønderbombet, tæppebombet, oprydningsarbejde
Hvert år dukker der tonsvis af gammel krigsmateriel op fra den tyske undergrund. (Foto: All Over)

Når det er muligt, bliver bomberne demonteret og fragtet med lastbil ud i et skovområde, hvor de bliver sprængt i luften. Andre gange skal de detoneres på det sted, de bliver fundet.

Demonteringen af gamle bomber betaler lønnen for tusindvis af tyskere den dag i dag. Det koster Tyskland svimlende beløb både at fjerne bomberne og i tabt indtjening og fortjeneste fra de offentlige transportfimaer, virksomheder og andre, der må lukke og evakuere, imens bomberne bliver fjernet.

Læs også: Opfindere, forskere og genier: Disse seje kvinder ændrede verden

anden verdenskrig, 2. verdenskrig, bombe, bomber, gamle bomber, gammel bombe, gammel, krig, ødelæggelse, sprængt, sprængstof, tnt, detonere, celluloid, timer, allierede, nazisme, nazister, nazi, tyskland, rusland, sovjet, london, rubjerg knude, hannover, polen, danmark, england, tyskland, grækenland, krigsmaterial, krigsrester, berlin, sønderbombet, tæppebombet, oprydningsarbejde
En bombearbejder er ved at forberede en bombe fra Anden Verdenskrig, der skal demonteres i en tysk skov. (Foto: All Over)

Bliver farligere med alderen

Problemet med bomberne bliver ikke mindre kritisk af, at jo ældre de bliver, jo farligere og sværere bliver de at demontere.

Oftest er sprængmaterialet i bomben TNT. Et kemisk sprængstof, der er lige så krasbørstigt i dag, som det var, dengang bombet faldt fra luften.

Se også: Kvinde, der stak 53 modstandsfolk, er død

anden verdenskrig, 2. verdenskrig, bombe, bomber, gamle bomber, gammel bombe, gammel, krig, ødelæggelse, sprængt, sprængstof, tnt, detonere, celluloid, timer, allierede, nazisme, nazister, nazi, tyskland, rusland, sovjet, london, rubjerg knude, hannover, polen, danmark, england, tyskland, grækenland, krigsmaterial, krigsrester, berlin, sønderbombet, tæppebombet, oprydningsarbejde
Mange bomber i Berlin bliver fundet under bygningsarbejde. (Foto: All Over)

Derudover benyttede de allierede sig af timere, der nogle gange først var sat til at detonere bomben, flere timer efter den var blevet kastet, for på den måde også at ramme de tyske arbejdere, der ville være i gang med at rydde op efter de andre bomber – og for at sænke den tyske krigsindsats.

Derudover bliver bombernes timere og detonatorer mere og mere sårbare, efterhånden som tiden går. Dengang var timerne ofte lavet af plastikken celluloid (samme type, som gamle film blev lavet af), som er en type plastik, der forgår, som årene går.

Se også: Hitlers røde telefon solgt

anden verdenskrig, 2. verdenskrig, bombe, bomber, gamle bomber, gammel bombe, gammel, krig, ødelæggelse, sprængt, sprængstof, tnt, detonere, celluloid, timer, allierede, nazisme, nazister, nazi, tyskland, rusland, sovjet, london, rubjerg knude, hannover, polen, danmark, england, tyskland, grækenland, krigsmaterial, krigsrester, berlin, sønderbombet, tæppebombet, oprydningsarbejde
Der bliver fundet flere tusind tons rester fra Anden Verdenskrig hvert eneste år. (Foto: All Over)

Siden 1970’erne er fem bomber selvantændt i den tyske forstad Oranienburg på grund af gamle detonatorer, og som tiden går, forventer bombeeksperter, at de gamle Anden Verdenskrigsbomber bliver sværere og sværere at flytte og detonere.

Det kan betyde, at bomber, der bliver fundet om nogle år, måske skal detoneres der, hvor de ligger, og det kan betyde store ødelæggelser på nutidens bygninger og nabolag og i værste tilfælde føre til dødsfald.

Se også: Hvad sker der for Nordkorea og missilerne?

anden verdenskrig, 2. verdenskrig, bombe, bomber, gamle bomber, gammel bombe, gammel, krig, ødelæggelse, sprængt, sprængstof, tnt, detonere, celluloid, timer, allierede, nazisme, nazister, nazi, tyskland, rusland, sovjet, london, rubjerg knude, hannover, polen, danmark, england, tyskland, grækenland, krigsmaterial, krigsrester, berlin, sønderbombet, tæppebombet, oprydningsarbejde
Det er ikke kun i Berlin, man finder bomber. Også i London dukker der bomber op fra tid til anden. (Foto: All Over)

Hvor stor er truslen

Hvor stor truslen er, er svært for eksperter at sige. Gamle kort over bombestrategier og luftfotos fra Anden Verdenskrig hjælper folkene bag oprydningsarbejdet med at finde bomberne.

I Danmark blev der ikke smidt meget mere end 25.000 bomber under krigen. Det lyder måske af meget, men med tyske eller engelske øjne er det et meget lavt antal.

Fik du set: #Terror: Hvorfor siger alle, at det var værre i 1970’erne?

anden verdenskrig, 2. verdenskrig, bombe, bomber, gamle bomber, gammel bombe, gammel, krig, ødelæggelse, sprængt, sprængstof, tnt, detonere, celluloid, timer, allierede, nazisme, nazister, nazi, tyskland, rusland, sovjet, london, rubjerg knude, hannover, polen, danmark, england, tyskland, grækenland, krigsmaterial, krigsrester, berlin, sønderbombet, tæppebombet, oprydningsarbejde
Der er også fundet bomber i Grækenland, Polen og Serbien. Her står en bombetekniker og forbereder i Grækenland under Anden Verdenskrig. (Foto: All Over)

Derfor er der selvsagt en langt mindre chance for at finde ikke-detonerede bomber i Danmark end i andre europæiske lande, hvor krigen virkelig var hård. Der er derfor ikke noget at være bange for, som sådan.

Ikke desto mindre er de gamle bomber en evig påmindelse om, hvilke effekter krig har på eftertiden.

Finder du ammunition eller bomber, skal du lade det ligge og kontakte politiet med det samme.

anden verdenskrig, 2. verdenskrig, bombe, bomber, gamle bomber, gammel bombe, gammel, krig, ødelæggelse, sprængt, sprængstof, tnt, detonere, celluloid, timer, allierede, nazisme, nazister, nazi, tyskland, rusland, sovjet, london, rubjerg knude, hannover, polen, danmark, england, tyskland, grækenland, krigsmaterial, krigsrester, berlin, sønderbombet, tæppebombet, oprydningsarbejde
Jo ældre bomberne bliver, jo større er chancen for, at de bliver ustabile. (Foto: All Over)

Kilder: National Geographic, The Atlantic, Berlin Guide, DR, The Smithsonian, New York Times, The Guardian, BBC, Berlingske, The Telegraph, Spiegel, Mashable, Befrielsen 1945, BT, Ekstra Bladet, The Local, EB.      

· Mere fra samme kategori ·