Læs også:

Close
Musik musikbranchen omsætning livemusik koncert

NEWS: Musikbranchen i eksplosivt comeback

Nyheder  | 

Musikbranchen i eksplosivt comeback · Drabsmand brugte cykel under flugten · Ungarn strammer regler for abort · Storebæltsbroen får ny asfalt · Forældrepar dømt for forsøg på at tvangsgifte datter · Dagens billede: Tronrækkefølgen

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Musikbranchen i eksplosivt comeback

Den danske musikbranche har haft to hårde år med aflyste festivaler og koncerter, men nu er den danske musikscene for alvor tilbage på sporet. Markedet for live-musik vækster 115 % fra 2021 til 2022, og musikbranchens samlede omsætning på 4,9 milliarder kroner i 2022 sætter ny rekord, viser PwC’s nye analyse af musikmarkedet.

– Der er kommet gang i festivalerne og koncerterne igen, og det driver musikbranchens store fremgang og comeback fra sidste år. Musikbranchen ligger nu en smule over niveauet i 2019, og vækstraterne fremover ligger stabilt på 2 % pr. år frem mod 2026. Vi ser de samme tendenser i Sverige og Norge, hvor der også er kommet gang i markedet for live-musik igen, siger Leif Ulbæk Jensen, der partner og medieekspert i PwC.

I Sverige stiger markedet for live-musik med 90 % fra 2021 til 2022 og udgør en omsætning på cirka 2,6 milliarder kroner i 2022, mens stigningen er en smule højere i Norge med 107 %, hvor omsætningen lander på cirka 1,8 milliarder kroner.

Analysen viser desuden, at danskerne streamer mere og mere musik. Streamingmarkedet har ligget stabilt de seneste år og vokset gennemsnitligt med 7 % om året fra 2017 til 2022. I år udgør det en omsætning på cirka 885 millioner koner fordelt på annonce- og forbrugerindtægter. Væksten vil aftage en smule for streamingmarkedet de kommende år, og ligesom den samlede musikbranche står streaming til at vokse i gennemsnit 2 % pr. år frem mod 2026.

– Streamingmarkedet har været fuldstændig upåvirket af COVID-19, og modsat markedet for live-musik har streaming været en stabil vækstmotor for hele branchen. Dog udgør streaming knap en femtedel af det samlede musikmarked, så selvom streaming er et stabilt voksende marked, er musikbranchen meget afhængig af live-musik, som udgør hele 76 % af branchens samlede omsætning, fortæller Leif Ulbæk Jensen.

Det globale musikmarked forventes at nå en samlet omsætning på 64,4 milliarder dollars i 2022 og en vækst på knap 5 % om året mod 2026. Ligesom på det danske marked går live-musik markant frem globalt fra 2021 til 2022 med en vækst på 93 %. Derudover kommer streaming til at fylde mere globalt med en årlig vækst på 7 %.

Musik musikbranchen omsætning livemusik koncert
Det er især live-musikken, som giver musikbranchen fremgang. (Foto: Unsplash)

Læs også: Flere kvindelige sangskrivere på listen over mest indtjenende musiknumre

Drabsmand brugte cykel under flugten

Københavns Politi har et godt billede af den flugtrute, som gerningsmanden til drabet mandag aften på Frederikssundsvej benyttede. Politiet vil derfor gerne høre fra vidner, der kan have set ham.

På baggrund af den igangværende efterforskning af det drab, der blev begået mandag aften i en butik på Frederikssundsvej i København NV, har Københavns Politi fået klarlagt noget af den rute, som gerningsmanden benyttede sig af efter drabet på en 24-årig mand.

Politiet modtog anmeldelse om skyderiet mandag klokken 20.47, og efter at have gennemgået videoovervågning og talt med vidner står det klart, at gerningsmanden er løbet ud af butikken og til venstre ad Frederikssundsvej. Kort efter drejede han til venstre ad Vibevej, hvor han tog en cykel og formentlig kørte til højre ad Ørnevej.

– Vi har et rimeligt godt billede af, hvor gerningsmanden har bevæget sig hen umiddelbart efter drabet, men vi vil fortsat gerne tale med vidner, der har været i området ved Vibevej og Ørnevej mandag aften. De kan have set gerningsmanden på cykel, siger vicepolitiinspektør Knud Hvass fra Københavns Politi.

Gerningsmanden beskrives som en ung mand, der er spinkel af bygning og var iført sort beklædning. Han var desuden maskeret og havde en hætte trukket op over hovedet.

Nærpolitiet var i går til stede ved gerningsstedet med den mobile politistation, som fik besøg af mere end 80 borgere. I den forbindelse kom der oplysninger, som nu indgår i den fortsatte efterforskning.

Har du set – eller ved du – noget, så kontakt Københavns Politi på telefon 1-1-4.

flugtrute drabsmand Frederikssundsvej Ørnevej Vibevej
Drabsmandens flugtrute. Han drejede til venstre ad Vibevej, hvor han tog en cykel, og formentlig kørte til højre ad Ørnevej. (Illustration: Københavns Politi)

Læs også: Nærpoliti til stede på Frederikssundsvej efter skuddrab

Ungarn strammer regler for abort

Gravide kvinder i Ungarn skal fremover lytte til deres fosters hjerteslag, før de får lov til at gennemføre en eventuel abort. Det står klart, efter at landet har vedtaget ny abortlovgivning, som officielt træder i kraft torsdag, skriver Ritzau

En konsekvens er, at den ansøgning, man skal udfylde før en abort, er blevet ændret. Fremover skal lægen rapportere, at den gravide kvinde er blevet præsenteret for ’faktorer, der vidner om fosterets fungerende vitale funktioner på en klart identificerbar måde’.

Ifølge menneskerettighedsgruppen Amnesty Internationals ungarske afdeling vil loven gøre det ’sværere at få adgang til lovlig og sikker abort’.

– Det er helt klart et bekymrende skridt tilbage. Et skidt tegn. Denne lovændring opnår intet ud over yderligere at traumatisere kvinder og lægge yderligere pres på kvinder, der allerede er i en svær situation, siger Aron Demeter, der er talsmand for Amnesty International i Ungarn.

På Ungarns politiske højrefløj er der til gengæld stor tilfredshed med den nye lov.

– En chance for liv. Fra nu af skal mødre lytte til fosterets hjerteslag, skriver Dora Duro fra højrefløjspartiet Vores Hjemland i et opslag på Facebook.

Abort har været lovligt i Ungarn, der er et EU-land, siden 1953, men har under premierminister Viktor Orbáns kristenkonservative styre fået et stadigt mere kritisk syn på abort.

Den nuværende lovgivning i Ungarn siger, at abort er tilladt de første 12 uger af graviditeten. Det kan udvides til 24 uger i særlige tilfælde. I Danmark er grænsen også 12 uger, mens der kan gives dispensation frem til 22 uger inde i graviditeten.

Abort protest demonstration optog kvindekamp l
Ungarn strammer regler for abort. Billedet her er dog fra en amerikansk demonstration. (Foto: Unsplash)

Læs også: Hvad er bedst: Spiral eller P-piller?

Storebæltsbroen får ny asfalt

I de kommende uger bliver der i aften- og nattetimerne arbejdet på Storebæltsforbindelsen med at udskifte det eksisterende asfalt-slidlag til glæde for de mange trafikanter, der dagligt krydser forbindelsen. Den nye asfalt vil give en bedre kørekomfort og forøge levetiden på belægningen med forventeligt 15 år.

Arbejdet foregår om natten for at skabe et trafikfrit og sikkert område, som samtidig giver mulighed for at udføre asfaltudskiftningen hurtigere og mere effektivt end i dagtimerne. Det betyder, at trafikken vil køre dobbeltrettet i den ene side af broen, mens der arbejdes i den modsatte side.

I ugerne 38 – 40, fra søndag aften den 18. september, vil trafikken køre dobbeltrettet i aften- og nattetimerne mellem klokken 19.00 og 06.00 – alle dage undtagen fredag og lørdag aften.

Mens trafikken er omlagt, er hastighedsbegrænsningen 80 km/t, og overhaling er ikke tilladt. Der kan blive en kort ventetid under omlægningen til dobbeltrettet trafik, da broen lukkes helt for biltrafik i ca. 30 minutter, mens trafikken omlægges, henholdsvis om aftenen og om morgenen.

Da det eksisterende asfalt-slidlag skal fjernes, før der kan lægges nyt, vil der i perioden være strækninger med affræset slidlag, og derfor vil der være en hastighedsrestriktion til 80 km/t i dagtimerne også, på hele forbindelsen.

Trafikanterne vil allerede fra torsdag aften opleve dobbeltrettet trafik i perioden klokken 20.30 – 05.30, hvor der udføres arbejder på vestbroen med opsætning af nye digitale skilte til optimering af trafiksikkerheden. Også her vil der forekomme kortvarige lukninger i forbindelse med omlægning af trafikken. Trafikken omlægges torsdag og fredag aften.

Vil du vide mere, så læs mere her.

Storebæltsbroen trafik asfaltarbejde biler
Storebæltsbroen får ny asfalt… (Foto: Sund & Bælt)

Læs også: Kvinder bruger biler og musik til at fikse humøret

Forældrepar dømt for forsøg på at tvangsgifte datter

En 49-årig mand er blevet idømt 1 år og 6 måneders fængsel og en 45-årig kvinde en ambulant behandlingsdom for forsøg på at tvangsgifte deres den 17-årige datter i udlandet. Pigens forældre er samtidig blevet dømt for at have frihedsberøvet datteren i cirka en måned med det formål at få gennemført det planlagte ægteskab i udlandet.

Begge de dømte har siddet varetægtsfængslet i forbindelse med efterforskning af sagen. Efter dommen var afsagt, blev de begge løsladt af Retten. Den 49-årige mand ønskede betænkningstid med hensyn til, om han vil anke dommen. Den 45-årige kvinde modtog dommen.

pige muslim pige med tørklæde
Forældrepar dømt for forsøg på at tvangsgifte datter… (Foto: Unsplash)

Læs også: Klumme: Gider du blande dig uden om min livmoder?

Dagens billede: Tronrækkefølgen

· Mere fra samme kategori ·