
NEWS: Dilemma mellem pris og bæredygtighed præger modebranchens nøgletal
Dilemma mellem pris og bæredygtighed præger modebranchens nøgletal · Ny tilståelse i sag om frihedsberøvelse · Salling ROOFTOP kåret til Europas bedste rooftop-bar · 33-årig mand dømt for grov vold og afpresning · Filmen ‘Ustyrlig’ udtaget til Toronto · Dagens video: Smart taktik
Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.
Dilemma mellem pris og bæredygtighed præger modebranchens nøgletal
Social og klimamæssig ansvarsbevidsthed er i fremmarch blandt danske forbrugere, når de køber tøj. Men samtidig lokker især kinesisk produceret fast fashion, hvor man til få penge kan udskifte hele garderoben fra den ene dag til den anden. Det viser Deloittes nye modeanalyse, der kaster lys over branchens nøgletal og væsentligste tendenser.
Det svære valg mellem et enkelt par bæredygtige, håndsyede støvler fra specialbutikken eller en hel ny garderobe leveret næste dag er noget, som de fleste danske forbrugere har stået over for. For mens bevidstheden om modebranchens klimapåvirkning og sociale slagsider har vundet indpas, er inflationen godt i gang med at indskrænke danskernes rådighedsbeløb markant.
Blandt forhandlerne er dilemmaerne også til at føle på. De er nødt til at balancere behovet for en lønsom forretning nu og her med nødvendige investeringer i fremtidens forretningsmodeller. Men netop grøn omstilling og digitalisering er ifølge Deloittes nye modeanalyse afgørende for graden af succes i den danske modebranche i disse år.
– Ovenpå en periode, hvor forbruget har været højt, ændrer inflationen nu langsomt på købsadfærden. Forbrugerne er blevet mere prisbevidste. Men inflationen er ikke en konstant. Det er klimakrisen. Set fra min stol vil det på sigt derfor være farligt for modevirksomhederne at tilsidesætte den grønne omstilling til fordel for omsætning her og nu, forklarer Morten Steinmetz, brancheleder for mode- og tekstilindustrien i Deloitte.
Flotte tal for detail – men usikker fremtid … Nedlukningerne har i perioder slået bunden ud af omsætningen i danske tøjbutikker. Heldigvis har flere været gode til at udnytte nedlukningstiden til at sadle om, og efter et par år med store udsving ser detailhandlen for en stund ud til at vende stærkt tilbage.
Nøgletallene i årets modeanalyse viser nemlig, at det gennemsnitlige driftsresultat pr. ansat er steget med 245 procent det seneste år. Særligt de små og mellemstore virksomheder har oplevet drastiske stigninger i driftsresultat pr. ansat.
Andelen af detailvirksomheder med overskud er samtidig steget fra 66 til 76 procent. Det er den højeste andel med overskud de seneste fem år. Over hele linjen har detailhandlen haft succes med at få indtjeningen til at overstige de høje omkostninger, men hele 9 ud af 10 mellemstore virksomheder med 25-49 ansatte har kunnet præsentere overskud.
Detailhandlens massive stigning i resultat og overskud skal ses i lyset af kompensationsordninger under pandemien. Kompensationspakkerne skal på sigt betales tilbage, og derfor forventes årets positive konklusioner ikke at vare ved.
Ifølge Morten Steinmetz går vi ind i en usikker tid, hvor også større samfundsændringer vil ramme detail- og modebranchen. Forbrugere og virksomheder vil spænde bæltet ind, mens kravene til de bæredygtige strategier for alvor også bliver skærpet.
– Mange vil have gavn af at fortsætte med den omstillingsparate indstilling, vi så under pandemien. Vi går en tid i møde, hvor flere spår hård økonomisk opbremsning, og hvor modevirksomheder nedjusterer forventningerne kraftigt. Derfor tror jeg, det er vigtigt, at danske modehuse bruger erfaringerne fra de forgangne år og lader stærke samarbejder og digitale løsninger præge den fremadrettede strategi, fortsætter Morten Steinmetz.
Sten i skoen i fodtøjsindustrien … Digitale salgskanaler kan løfte salget og holde omkostningerne nede. Den kombination har båret de danske engrosforhandlere fornuftigt ud på den anden side af pandemien og været med til at øge det primære resultat i branchen med 194 procent.
Men alt imens engrosforhandlerne har nydt godt af digitaliseringsspringet under pandemien og oplevet stor vækst som følge af øget nethandel, ser billedet noget anderledes ud i fodtøjsindustrien. Danske forbrugere har savnet den ekspertise og vejledning, som man kan få i de fysiske skobutikker, og derfor har skotøjsbrands oplevet øget ordreaktivitet efter genåbningen, og man har vendt sidste års store minus til et plus i år.
Men den stigende digitale forbrugeradfærd bliver en udfordring fremover. Danske skotøjsbrands lever i høj grad af butikkernes placeringer, og de genererer overskud, når ekspertise og branchekendskab kombineres i shoppingoplevelsen. Derfor må virksomhederne nu spørge sig selv, hvordan de vil simulere samme kundeoplevelse online for at opretholde salget.
Deloittes modeanalyse giver hvert år i august et grundigt indblik i den danske modebranche, herunder engrosvirksomheder, detailhandel og skotøjsvirksomheder. Læs hele modeanalysen 2022 herunder. Deloittes årlige modeanalyse kan læses her.

Læs også: Shop pink items
Ny tilståelse i sag om frihedsberøvelse
En 23-årig mand har i dag tilstået sin rolle i en alvorlig sag om frihedsberøvelse af en 33-årig mand. Den 23-årige blev af retten idømt fængsel i to år og seks måneder.
To ud af fire tiltalte har nu tilstået i en sag fra sidste sommer, hvor en 33-årig mand den 7. juli blev kidnappet og kørt til en lade i byen Osted på Midtsjælland. Her blev han holdt frihedsberøvet og udsat for vold, indtil han blev befriet af politiet den 22. juli.
I fredags blev en af de fire, en 23-årig mand, i Retten på Frederiksberg idømt fængsel i to år og seks måneder for at have deltaget i den indledende del af frihedsberøvelsen, hvilket han tilstod.
Dermed er han den anden af de tiltalte, der tilstår. Det samme gjorde en 26-årig mand, der den 28. juni blev idømt fængsel i to år og tre måneder – ligeledes for at have medvirket i den indledende del af frihedsberøvelsen.
– Politiet ledte i to uger efter en forsvundet person og lokaliserede til sidst den specifikke bygning, hvor han blev holdt fanget. Det er virkelig godt arbejde, udtaler specialanklager Andreas Emil Christensen fra Københavns Politi.
Forude venter den resterende del af sagen, hvor to personer fortsat er tiltalt. Sagen skal efter planen behandles i retten til december.

Læs også: Fire mænd tiltalt for grov vold og frihedsberøvelse
Salling ROOFTOP kåret til Europas bedste rooftop-bar
Det anerkendte rejsemagasin Big 7 Travel har kåret Salling ROOFTOP som Europas bedste rooftopbar. Listen tæller de 50 bedste rooftop-seværdigheder på toppen af byerne i Europa, men Aarhus vinder med Sallings opsigtsvækkende rooftop, der slog dørene op i 2017. Kåringen giver Salling en uvurderlig blåstempling, der kan gavne hele Aarhusregionen og ikke mindst Danmark.
Med kåringen beskriver Rejsemagasinet Big 7 Travel Salling ROOFTOP som ‘et utroligt og breath taking rooftop-rum med en fantastisk 360 grader udsigt, som er perfekt til afslapning og til at nyde en cocktail eller flere’.
Vinderen kåres efter sitets ranking-system, der sammenlægger data fra brugere af social media med redaktionens vurdering. Marianne Bedsted, direktør for Salling, udtaler omkring den flotte førsteplads:
– Vi er umådelig glade for kåringen. At blive kåret som den bedste i et selskab, der tæller internationale rooftopbarer fra både London, Island, Ibiza og Madrid er en stor anerkendelse. Alene i juli i år har vi haft 157.000 besøgende, og med denne kåring åbnes der jo op for et endnu højere tal i fremtiden, og det vil unægtelig også smitte af på Aarhus, de lokale butikker og turismen. Det er vi stolte af.
Flotte besøgstal gør Salling ROOFTOP til dansk top-attraktion … Siden åbningen i 2017 har den spektakulære by-oase i april 2022 rundet mere end 4,5 millioner gæster og har lagt sig solidt på toppen af landets mest besøgte attraktioner og i fint selskab med store attraktioner som Tivoli og Legoland.
Tal fra Visit Aarhus fra maj måned vidner også om øget tilstrømning til hele region Aarhus, hvor overnatningstallet er steget 17,5% siden sammenlignet med maj 2019. Marianne Bedsted tillægger succesen de store visioner og det hårde arbejde:
– Vi ikke kun drømte, men arbejdede hårdt for, at Salling ROOFTOP skulle blive en besøgsværdig attraktion for både lokale, men også besøgende til byen og udenlandske turister. Det er klart, at vi med denne kåring og de enormt flotte besøgstal, vi har haft siden åbningen, med ro i sindet kan sige, at vores hårde arbejde har båret frugt. Men som åbningen af også den nye Salling ROOFGARDEN vidner om, så hviler vi ikke på laurbærrene, og forsætter med at udvikle, fortsætter hun.
Salling ROOFTOP fik i sommeren 2022 en søsterattraktion, da Salling ROOFGARDEN åbnede endnu et ekstraordinært byrum med beplantning i særklasse, gang- og glasbroer og hotspots med kunstinstallationer og events, der ligeledes er en populær destination for lokale og turister.
Gæster, der lægger vejen forbi Salling ROOFTOP, kommer for at nyde udsigten, for at få en frokost, nyde en fyraftenscocktail eller underholdes af de koncerter og events, der løbende også afholdes på toppen af Aarhus.
Fakta om Salling ROOFTOP:
Åbnet i Aarhus i 2017
Opnåede en halv million besøgende på de første tre måneder og en million besøgende på under et år
Rundede i sommeren 2022 4,5 millioner gæster
Salling ROOFTOP åbnede ligeledes i 2018 på toppen af Salling Aalborg
Salling ROOFTOP Aarhus blev i sommeren 2022 nabo til søsterattraktionen Salling ROOFGARDEN, en 1400 m2 frodig oase tegnet af Henning Larsens Architects.
Salling ROOFTOP samt Salling ROOFGARDEN er gratis at besøge
Åbningstider for begge steder følger stormagasinets åbningstider
Her kan du læse mere om Big 7 Travel-kåringen og sitets liste over Europas bedste rooftop-barer.
Læs mere om Salling ROOFTOP og Salling ROOFGARDEN på salling.dk

Læs også: Salling ROOFTOP er godt besøgt
33-årig mand dømt for grov vold og afpresning
En 33-årig mand fra Randers er ved Retten i Randers blevet idømt fire års ubetinget fængsel for at have truet, afpresset og begået vold mod flere personer igennem en længere periode.
Den 33-årige blev varetægtsfængslet i august sidste år, hvor han blandt andet blev sigtet for et groft overfald på en mand på en adresse i Viborg og for vold og psykisk vold mod en ekskæreste. Det viste sig dog i løbet af politiets efterforskning, at den 33-årige stod bag adskillige andre forhold, som ikke havde været anmeldt.
I en tilståelsessag i Retten i Randers i sidste uge blev han dømt for flere tilfælde af grov afpresning begået i Randers i 2019 og 2020, hvor han opsøgte bekendte, som han truede og afpressede for penge og andre værdier – herunder fik den 33-årige overdraget en af de forurettedes ejerlejlighed.
Det blev dog ikke kun ved truslerne. Den 33-årige erkendte også flere tilfælde af grov vold. Blandt andet opsøgte han i august 2018 en mandlig bekendt i hans lejlighed, hvor han overfaldt ham med flere slag med en lægtehammer. I maj 2019 gik det ud over en anden mand, der blev overfaldet med adskillige knytnæveslag og slag med en flaske.
Ud over den grove vold og afpresning blev den 33-årige også dømt for at have udøvet psykisk vold mod to kvinder, som han igennem længere tid behandlede nedværdigende og krænkende – bl.a. med kontrollerende adfærd og nedsættende tilråb.
– Der er tale om nogle særdeles grove forhold, som er gået ud over en række personer, der har været så intimiderede og bange, at de i første omgang ikke har villet anmelde gerningsmanden. Jeg er tilfreds med, at den 33-årige nu er blevet idømt en længere fængselsstraf, udtaler anklager Rosa Pape.
Den 33-årige erkendte forholdene og modtog dommen.

Læs også: Find dit forsvar mod psykopater og andre idioter
Filmen ‘Ustyrlig’ udtaget til Toronto
Malou Reymanns anden spillefilm ‘Ustyrlig’ får verdenspremiere i programmet Discovery på Toronto Filmfestival. Desuden får Ali Abbasis Cannes-vinder ‘Holy Spider’ sin nordamerikanske premiere på den toneangivende festival.
Spillefilmen ‘Ustyrlig’ får verdenspremiere på Toronto Filmfestivalen, der er Nordamerikas mest prominente filmbegivenhed og løber fra den 8. til 18. september.
Her skal Malou Reymanns drama deltage i debutantprogrammet Discovery, hvor festivalen præsenterer instruktører, som man skal holde øje med, og som vil tegne fremtiden for international film.
‘Holy Spider’ er også udtaget og får sin amerikanske premiere i Special Presentations, der viser film af nogle af verdens førende filmskabere.
Dramaet udspiller sig i år 1933, hvor samfundet har meget bestemte forventninger til, hvordan unge kvinder skal opføre sig. 17-årige Maren er vild og uregerlig, og hun bliver derfor sendt på kvindeanstalten Sprogø for at blive tilpasset. Opholdet har den modsatte effekt på Maren, som får tændt en gnist i Sørine, der efter seks år på anstalten ellers har tilpasset sig tidens normer. Langsomt får de opbygget en fortrolighed og et venskab, der ender med at få konsekvenser for dem begge. Manuskriptet har Malou Reymann skrevet med Sara Isabella Jønsson.
Reymann, der har en baggrund som skuespiller, spillefilmdebuterede som instruktør med ‘En helt almindelig familie’ i 2020. Filmen vandt Big Screen Award ved verdenspremieren på Rotterdam Filmfestival. Reymann modtog også Carl Th. Dreyer-prisen for sit arbejde med filmen.
På rollelisten er Emilie Kroyer Koppel, Jessica Dinnage, Lene Maria Christensen, Anders Heinrichsen og Danica Curcic. Filmen er produceret af Matilda Appelin for Nordisk Film med støtte fra Det Danske Filminstitut. Filmen får dansk premiere den 9. marts 2023.
Toronto Filmfestival løber fra 8. til 18. september. Læs mere på festivalens hjemmeside her.

Læs også: August måneds kulturguide