Læs også:

Close
plast plastforurening havet

Historisk beslutning i FN om global aftale om plastikforurening i verdenshavene

Nyheder  | 

Historisk beslutning i FN om global aftale om plastikforurening i verdenshavene · Gå for Ukraine og støt familier på flugt · 21-årig mand fundet dræbt i bil · Kvinderne overtog fly FI528 fra Reykjavik · Finanssektoren udgiver ligelønsguide · Dagens billede: Et møde mellem topledere

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Historisk beslutning i FN om global aftale om plastikforurening i verdenshavene

Det skal være slut med plastikforurening til vands og til lands. For at nå dertil har FN-landene i sidste uge vedtaget, at der skal laves en bindende global aftale om at bekæmpe plastikforurening. En aftale, som Danmark sammen med EU og de nordiske lande har skubbet på for længe. – Det her er et historisk skridt i bekæmpelsen af plastikforurening, siger miljøminister Lea Wermelin.

Flasker og sugerør, der flyder på strandene. Plastikposer, der driver rundt mellem bølgerne i havet. Små stykker affald, som ender i maverne på fugle. Og mikroplast, som optages i de fisk, vi spiser til aftensmad.

Det er eksempler på forureningskilder, som udgør et af de største globale miljøproblemer i vores tid. Det anslås, at dobbelt så meget plastik vil være akkumuleret på planeten i 2030.

Derfor er plastikforurening et absolut hovedtema i FN-forhandlingerne i denne uge i Nairobi i Kenya i forbindelse med topmødet på FN’s Miljøforsamling UNEA 5,2. Og onsdag har miljøminister Lea Wermelin sammen med de andre FN-miljøministre igangsat arbejdet med en bindende global aftale for plastikforurening, der skal have mål, som samtlige medlemslande skal gennemføre.

– Plastikforurening er en af de største miljømæssige udfordringer, vi står overfor som internationalt samfund. Fra dybhavet til Mt. Everest er der i dag plastik – og den forurening skal stoppe nu. Derfor har vi fra dansk side kæmpet for at få plastikforurening på FN-dagsordenen. Det er et historisk skridt for vores natur og miljø, at vi i dag er lykkedes med at blive enige i FNs miljøforsamling om, at vi skal have en bindende global aftale, der skal stoppe plastikforureningen af verdenshavene, siger miljøminister Lea Wermelin.

Medlemslandene har vedtaget en resolution, som forpligter FN til at eliminere udledningen af plastaffald og mikroplast fra affaldskilder til lands og til vands. Første skridt bliver at nedsætte en forhandlingskomité, der skal udforme den globale aftale, som skal have fokus på alle aspekter af plastikproduktionen.

– For Danmark og EU har det været helt afgørende, at det bliver en bindende aftale, som forpligter alle lande til at stoppe plastikforureningen. Og at forhandlingerne om den globale aftale starter hurtigst muligt. Begge dele er jeg glad for, at vi er lykkedes med at skabe enighed om på tværs af alle verdens lande. Vi får en bindende aftale, og det kommer til at ske allerede i 2024. I alt for mange år har vores plastikforbrug fået lov til at køre af sporet, og nu er det tid til handling, siger Lea Wermelin.

For at forhandlingerne om den globale aftale om plastikforurening kan blive så effektive som muligt, planlægger regeringen at bidrage med 7 millioner kroner i år til FN’s Miljøprogram til arbejdet.

plast plastforurening havet
Historisk beslutning i FN om global aftale om plastikforurening i verdenshavene … (Foto: Pexels)

Læs også: Et indblik i plastens verden

Gå for Ukraine og støt familier på flugt

Folkekirkens Nødhjælp giver nu danskerne mulighed for at gå på gaden og samle ind til de mange mennesker, der lige nu flygter fra krigen i Ukraine. På grund af den akutte humanitære situation har organisationen valgt, at årets traditionelle dør-til-dør-indsamling den 13. marts også skal støtte Ukraine.

Flere end en million mennesker er på flugt fra krigen i Ukraine, og tallet stiger dag for dag. Der er akut behov for nødhjælp i form af tæpper, mad og husly til de mange familier, som har fået ændret deres liv fra det ene øjeblik til det andet.

Derfor har Folkekirkens Nødhjælp valgt, at organisationens årlige husstandsindsamling søndag den 13. marts også kommer til at favne mennesker på flugt fra krigen i Ukraine.

– Hvert år går tusindvis af frivillige på gaden og samler ind til Folkekirkens Nødhjælps indsamling. De sidste fem år er der blevet samlet ind til klimahjælp til verdens fattigste familier, fordi klimakrisen er en af de største kriser, som verden står over for. Det gør vi også i år, men på grund af den akutte situation i Ukraine har vi set os nødsaget til, at indsamlingen har to spor; krig og klima, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Organisationen har valgt, at halvdelen af årets indsamling derfor går til nødhjælpsarbejdet i og omkring Ukraine. Pengene går til mad, vand, bleer, tæpper, soveposer og husly til særligt kvinder, børn og ældre, der for kort tid siden levede et fredeligt liv. Mange har været på flugt i dagevis i det kolde Østeuropa, hvor det sner og nattetemperaturen er langt under frysepunktet.

– Vi leder alle efter helt konkrete måder at hjælpe Ukraine på, for vi føler os magtesløse, når vi hører om krigen i medierne, og vi vil gerne være med til at gøre en forskel. I Folkekirkens Nødhjælp har vi hjulpet mennesker i nød igennem 100 år, og vi ønsker at give danskerne en konkret handlemulighed, når så stor en humanitær krise rammer Europa,  forklarer Birgitte Qvist-Sørensen.

Folkekirkens Nødhjælp er til stede i Ukraine og i grænseområderne. I den første hurtige indsats er der fokus på de tusindvis af internt fordrevne flygtninge, der har slået sig ned i den vestlige del af landet og som kommer ind over grænsen til Ungarn.

– Det er en utrolig sårbar situation, de ukrainske flygtninge og fordrevne befinder sig i lige nu. Der er et stort behov for, at omverdenen går sammen for at hjælpe. Heldigvis ser vi et engagement fra danskerne, som er både enestående og rørende, siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Folkekirkens Nødhjælp opstod i murbrokkerne på Første Verdenskrig i 1922, og her 100 år senere har organisationen måtte vende blikket tilbage mod Europa på grund af krigen i Ukraine.

Men det betyder ikke, at resten af verden er glemt. Tværtimod. Målet for Folkekirkens Nødhjælp er at nå så mange mennesker som muligt med den rigtige hjælp.

–  Vi må ikke glemme klimakrisen, selv om Vestens fokus nu er rettet mod Ukraine. Den nye klima-rapport fra FN taler sit eget sprog – omfanget af klimaforandringernes konsekvenser er større end tidligere anslået. Op mod 3,5 milliarder mennesker er lige nu yderst sårbare over for klimaforandringer. Og det er verdens fattigste, der betaler prisen, siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Nyttig information:

Gå for Ukraine. Meld dig som indsamler her.

Opret din helt egen indsamling, du kan dele online her.

Donér direkte her og nu til Ukraine her.

krig ukraine
Aktiviteter på flygtningestedet i Barabás, en lille ungarsk landsby ved grænsen til Ukraine. ACT Alliance-medlem Hungarian Interchurch Aid tilbyder mad, drikkevarer og hygiejneartikler til de mennesker, der flygter fra Ukraine-krigen. Over 100.000 ukrainske flygtninge har allerede krydset grænsen til Ungarn i løbet af en uge. (Foto: Folkekirkens Nødhjælp)

Læs også: FOKUSNEWS: Sådan skal du tale med børnene om krigen i Ukraine

21-årig mand fundet dræbt i bil

En politipatrulje fandt natten til tirsdag kl 1.11 en 21-årig mand dræbt i en bil i krydset Søndervangs Allé/Ringvej Syd i Viby J.

En politipatrulje fandt natten til tirsdag klokken 1.11 en 21-årig mand dræbt i en bil i krydset Søndervangs Allé/Ringvej Syd i Viby J. Patruljen var på vej til en anden opgave i Rosenhøj, da patruljen undervejs til opgaven fandt den 21-årige, der var blevet dræbt af skud. Der var ikke andre personer i bilen.

Østjyllands Politi har efterforsket sagen intensivt hele natten og morgenen og spærrede krydset af, mens der blev sikret spor på stedet. Politiet er fortsat til stede i krydset tirsdag morgen, men afspærringen er ophævet.

– Vi efterforsker ud fra flere forskellige hypoteser, og det er for tidligt at sige noget om, hvad motivet kan være, og hvad der er præcist er sket. Vi arbejder på højtryk for at afklare hændelsesforløbet, og vi hører meget gerne fra vidner i sagen, siger politiinspektør Brian Voss Olsen.

Politiet søger særligt vidner, der har været i og omkring krydset mellem kl. 00.50 og kl. 1.11, og som kan have set noget af interesse for efterforskningen. Derudover søger politiet oplysninger om en bestemt bil.

Kort tid efter fundet af den dræbte mand, blev der for enden af Ormslevvej i vestlig retning, fundet en sølvfarvet bil af mærket VW Golf Variant, som var sat i brand. Politiet kan ikke udelukke, at bilen har været anvendt til omhandlede drab og søger vidner, som har oplysninger omkring bilen. Køretøjet havde påmonteret stjålne nummerplader HG 36244.

Har du oplysninger i sagen, eller har du videoovervågning, som kan have filmet bilen på Ormslevvej, eller forløbet omkring drabet, så kontakt Østjyllands Politi via telefon 114.

De pårørende til den 21-årige er underrettet.

Østjyllands Politi ønsker af hensyn til efterforskningen på nuværende tidspunkt ikke at oplyse yderligere, men vil give en opdatering på sagen snarest.

politi politibil
21-årig man er skuddræbt i Viby J. … (Foto: Niclas Jessen)

Læs også: FOKUSNEWS: Nyt våbensystem hos politiet

Kvinderne overtog fly FI528 fra Reykjavik

Icelandair fejrer kvindernes international kampdag og fortsætter sin mangeårige indsats for at nå 2025-mål for ligestilling mellem kønnene.

I anledning af kvindernes international kampdag 2022 arrangerede i går en flyvning udelukkende med kvinder, som en fortsættelse af en over 20-årig lang tradition for flyselskabet, der går helt tilbage til 1999.

På kvindernes international kampdag i 1999 var der udelukkende kvindelige besætningsmedlemmer, da et internationalt Icelandair-fly lettede. Dette års flyvning vil igen i år omfatte udelukkende kvindelige ansatte, boarding og kabinepersonalet, piloten og andenpiloten.

Icelandair fejrer Islands position som en pioner inden for ligestilling og kvinders selvstændiggørelse. I de sidste 12 år har Island ligget i toppen af World Economic Forums årlige indeks, der måler mænd og kvinders ligestilling. Icelandair deler den islandske indstilling med verden og vil gerne gå forrest, når det gælder om at forbedre ligestillingen mellem kønnene i luftfartsverdenen.

For 10 år siden var der kun én kvinde ud af fem bestyrelsesmedlemmer, og direktionen bestod udelukkende af mænd. I dag udgør kvinderne 40% af bestyrelsen, 33% af direktionen (med to nye medlemmer, der starter snart), 41% af de øvrige lederstillinger og 40% af de samlede lederstillinger.

I de seneste år har Icelandair arbejdet systematisk for at opnå fremskridt med ligestilling mellem kønnene gennem sit aktive ligestillingsprogram og certificering af ligeløn. Som en del af IATAs (International Air Transport Association) ’25by2025′-projekt om ligestilling har Icelandair sat sig følgende mål:

· At sikre en ligelig kønsbalance i lederstillingerne – aldrig mindre end 40% af begge køn i lederstillinger.

· At øge antallet af kvindelige pilotstillinger med 25%.

· at øge antallet af mandlige kabinebesætninger med 25%.

· at øge antallet af kvindelige flyvedligeholdelsesteknikere ved at fremme jobbet og uddannelse til piger.

En besætning kun bestående af kvinder fejrede Kvindernes Internationale Kampdag i går. Fly FI528 afgikfra Reykjavik (KEF) klokken 7:40 og landede i Berlin Brandenburg Lufthavn (BER) klokken cirka 12:10 … (Foto: PR)

Læs også: Rejsefeber: Smukke Island er en rejse værd

Finanssektoren udgiver ligelønsguide

Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), Finansforbundet og Forsikringsforbundet udgiver fælles guide med anbefalinger og værktøjer til afdækning af lønforskelle.

Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), Forsikringsforbundet og Finansforbundet lancerer en ny fælles guide spækket med anbefalinger og værktøjer til at afdække og reducere eventuelle lønforskelle mellem kvinder og mænd i finanssektoren.

– For alle virksomheder og organisationer uanset branche er det en løbende proces at sikre, at der ikke opstår kønsmæssige skævheder i lønstrukturen. Derfor arbejder mange af vores medlemsvirksomheder systematisk med at sikre ligeløn. I guiden har vi samlet de bedste erfaringer og opmærksomhedspunkter, så de kan komme hele sektoren til gavn, siger Katja Brunbjerg Muff, underdirektør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA).

Den ni-sider lange guide er opdelt i to overordnede temaer. Det første tema omhandler de formelle regler omkring lovgivning, ligelønsstatistikker og -redegørelser, mens det andet tema er et katalog med konkrete råd til arbejdet.

–  Med ligelønsguiden sætter vi fokus på et meget vigtigt og stadig aktuelt tema. Vi håber, den nye guide kan være en hjælp til alle selskaber i branchen i deres arbejde med at sikre, at der ikke er systematiske lønforskelle mellem mænd og kvinder med samme arbejdsfunktion og samme kompetencer. forklarer Lone Clausen, næstformand i Forsikringsforbundet.

I guiden gør organisationerne opmærksom på, at arbejdet med lønforskelle favner bredt fra kønsfordelingen på arbejdspladsen over arbejdstid/fleksibilitet til arbejdspladskultur og efteruddannelse.

–  I 2022 burde der selvfølgelig ikke være forskel i løn, som handler om køn. Vejen videre frem er mere åbenhed og gennemsigtighed, og den går gennem konkrete greb til at skabe mere bevidsthed om temaet og løsninger på de problemer, der findes. Derfor er jeg også glad for, at vi nu i fællesskab kan lægge en guide til det daglige arbejde med ligeløn i den finansielle sektor ud til virksomhederne og til brug i hverdagen”, slutter Steen Lund Olsen, næstformand i Finansforbundet.

girl power
Finansforbundet har udgivet ny guide … (Foto: Pexels)

Læs også: Fire seje danske kvinder, der var de første i verden

Dagens billede: Et møde mellem topledere

· Mere fra samme kategori ·