Læs også:

Close
kvinder, kvindekamp, ligestilling, arbejdsmarked, seje kvinder, we can do it

4 seje danske kvinder, der var de første i verden

Nyheder  | 

Selv om Danmark er et lille land, har flere af vores kvinder sat et præg på verden. Her får du fire danske kvinder, der har været de første i verden til at gøre lige netop det, de gjorde

Gennem historien har kvinder påvirket verdens gang og gået deres egne veje. De har måtte slås med tidens begrænsninger for kvinder, modstand fra mænd og andre kvinder.

Nogle gange har de måtte betræde ukendte territorier og har gået på stier, som hverken mænd eller kvinder har betrådt før.

Trods Danmarks lille størrelse, er der mange danske kvinder, der har udmærket sig og excelleret i verdenshistorien. Nogle af dem har endda været de første kvinder i verden, og nogle gange de første mennesker, der har gjort lige netop det, de gjorde.

Her får du fire danske kvinder, der var de første i verden inden for deres felt.

Læs om flere inspirerende kvinder her: Opfindere, forskere og genier: Disse seje kvinder ændrede verden

kvinder, kvindekamp, ligestilling, arbejdsmarked, seje kvinder, we can do it
Hvem kan? Kvinder kan. (Foto: All Over)

Asta Nielsen (1881-1972)

Danske Asta Nielsen var skuespillerinde, en af stumfilmens største stjerner og sexsymboler og betegnes af mange som verdens første internationale superstjerne.

I 1910 fik hun sit gennembrud med stumfilmen “Afgrunden”, der både var et europæisk gennembrud for skuespillerinden og for danske stumfilm.

Efter flere danske stumfilmssuccesser flyttede hun til Tyskland, hvor hun skrev kontrakt med en tysk filmproducer for 80.000 dollar om året og dermed blev den bedst betalte filmstjerne i sin tid.

Se også: Fem kvinder friede selv: Derfor ventede vi ikke på, at han gik på knæ

asta nielsen, skuespillerinde, stjerne, international, kvinde, den første, verdens første, stumfilm
Asta Nielsen fotograferet i 1913. Hun var den første internationale filmstjerne. (Foto: All Over)

 

Grethe Olsen (1912-2010)

Grethe Olsen var verdens første kvindelige plastikkirurg.

For at få sin uddannelse i 1939 måtte hun skaffe sin egen læreplads i England. 2. Verdenskrig nåede dog at bryde ud, inden den unge danske kvinde kom af sted, og det betød, at hun måtte bede om tilladelse til at forlade Danmark for at læse.

Det måtte hun gerne, hun måtte bare kun rejse til Færøerne, fordi nazisterne, der havde besat Danmark, var i krig mod England, hvor hendes læreplads lå. Så hvad gjorde Grethe – hun hoppede på et fly til Færøerne, der mellemlandede i Skotland. Her sprang hun af og søgte asyl i England.

Da hun vendte tilbage til Danmark efter krigen, udviklede hun blandt andet en metode, der kunne bortoperere modermærkekræft, uden invasive operationer. Den første operation var i 1949, og metoden fik med tiden nedsat dødeligheden af modermærkekræft med 40 procent.

Nåh ja: Så var hun også olympisk mester i fægtning.

Læs hele Grethe Olsens historie her: Grethe Olsen: Verdens første kvindelige plastikkirurg

grethe olsen, plastikkirurg, plastikkirurgi, danmarks første kirug, verdens første kvindelige plastikkirurg, aleris-hamlet,
Grethe Olsen i 1961. (Foto: Polfoto)

 

Nina Bang (1866-1928)

Nina Henriette Wendeline Bang var en dansk politiker for Socialdemokratiet. Hun var også historiker, socialist og marxist.

Hun blev udråbt til undervisningsminister under Stauning i 1924. Hun var dermed den første kvindelige minister i Danmark og er udråbt som verdens første kvindelige minister i en parlamentarisk regering, altså en regering, hvor medlemmerne var demokratisk valgt.

Russiske Aleksandra Kollontaj nævnes også som den første kvindelige minister i verden, men til forskel fra Nina Bang, der blev valgt, blev Kollontaj udpeget af Lenin og den regering, han skabte efter den russiske revolution.

Se også: Kvinders CV dømmes hårdere end mænds

nina bang, politik, parlamentarisker, historiker, kvinde, politiker, minister, verdens første,
Nina Bang betegnes som verdens første kvindelige minister. (Foto: All Over).

 

Ingeborg Cathrine Hansen (1886-1954)

Vi bliver lidt ved dansk politik endnu, for den sidste kvinde, du får præsenteret, er Ingeborg Cathrine Hansen.

Hun var dansk politiker og jurist og blev trukket med ind i den danske kvindebevægelse af en veninde. Samtidig lavede Ingeborg Hansen en masse arbejde for Studentersamfundets retshjælp. Det førte hende senere ind i Socialdemokratiet.

I 1932 blev hun valgt ind i Landstinget, og da K. K. Steincke blev udnævnt som justitsminister i 1950, blev Ingeborg Cathrine Hansen formand for Landstinget.

Hun blev dermed den første kvindelige parlamentsformand i verden.

Læs også: Ekspert: Kvinder kan redde det danske arbejdsmarked

 

Kilder: Kvinfo, DR, Danmarkshistorien, Den Store Danske.

· Mere fra samme kategori ·