Læs også:

Close
elefanter

Afrika sælger vilde elefanter til oliesheiker

Nyheder  | 

Afrika sælger vilde elefanter til oliesheiker · For få unge realiserer iværksætterdrømmen · Knivstikkeri i Horsens · Rønne Havn er nået en milepæl med over 100 planlagte krydstogtanløb · Politi, Sønderborg Kommune og uddannelsessteder advarer mod deling af krænkende billeder · Dagens billede: Ukraine scenarier

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Afrika sælger vilde elefanter til oliesheiker

Namibia har udbudt 170 elefanter på auktion til højestbydende, og har allerede indfanget de første vilde elefanter, der er solgt til livslang indespærring.

Det seneste år har Namibias skov-myndigheder haft travlt med at jagte vilde elefanter fire forskellige steder i det store sydvestlige afrikanske land. En af køberne er den mellemøstlige oliestat, Forenede Arabiske Emirater, der har købt de indfangede elefanter som ny attraktion i en eller flere af landets zoologiske haver.

Auktionen og salget af de vilde elefanter har afstedkommet internationale protester fra en lang række dyreorganisationer, der anser indfangningen og handelen med elefanterne for uetisk og moralsk forkastelig i forhold til de vilde dyrs liv og velfærd.

– At indfange vilde elefanter med det ene formål, at de skal leve resten af deres liv bag tremmer i en zoologisk have, er inhumant og ufatteligt respektløst overfor de dyr som er berørt. De har ret til et frit liv i naturen, langt væk fra den sørgelige realitet der nu venter dem, forklareer Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig for World Animal Protection DK.

Eksporten af de vilde namibiske elefanter er på kant med internationale aftaler om handel med vilde dyr, særligt bestemmelserne i CITES, der specifikt forbyder kommerciel eksport af vilde elefanter til lande uden for Afrika. En aftale som også Namibia har tiltrådt.

Derfor appellerer World Animal Protection International til landets regering om at annullere deres planer, og sætte de vilde elefanter fri.
Samtidig har organisationen, sammen med en lang række andre dyreorganisationer, sendt en skarp protest til de ansvarlige ministre i Namibia, hvor de stiller spørgsmålstegn ved lovligheden i de kontroversielle elefanthandler.

– Det er inhumant, at dømme vilde dyr til et liv i fangenskab, hvor deres behov aldrig kan imødekommes. Det er ikke for sent for myndighederne i Namibia, at gøre det godt igen, og sætte de indfangede elefanter tilbage i naturen, hvor de hører til. Men uret tikker, slutter Jan Schmidt-Burbach, chef for World Animal Protections internationale afdeling for dyrevelfærd og research.

Fakta om elefanter:
* Elefanter er yderst intelligente og følsomme dyr, der lever sammen i tætte familiestrukturer i naturen.

* Mødrene bliver sammen med deres unger i 4-5 år, og andre mødre hjælper til med pasningen af elefant-kalvene.

* Elefanter har et højt udviklet sanseapparat, der bl.a. giver dem en særligt god hukommelse, og som gør dem i stand til at kommunikere med hinanden over afstande på op til 80 kilometer, så de kan advare om farer og guide hinanden til områder med føde og vand.

Om World Animal Protection:
Dyrebeskyttelsesorganisationen har afdelinger i 14 lande på fire kontinenter og arbejder i mere end 50 lande verden over.

World Animal Protection har status som højeste rådgiver i FN, samt rådgiver for Europarådet.

elefanter
Det er vilde dyr som denne elefantfamilie fra Tanzania, som Namibias regering har indfanget og solgt på auktion til oliestaten Forenede Arabiske Emirater. (Foto: World Animal Protection)

Læs også: Den næste pandemi vokser i Danmarks egen baghave

For få unge realiserer iværksætterdrømmen

For få unge realiserer iværksætterdrømmen – det skal et nyt ambassadørkorps være med til at give de unge redskaberne til. To ud af fem unge drømmer om at blive iværksættere, men kun hver 20. ender med at gøre et seriøst forsøg på at starte egen virksomhed. Nyt ambassadørkorps med topnavne fra undervisnings- erhvervs- og iværksættermiljøet skal hjælpe Fonden for Entreprenørskab med at give de unge redskaberne til at starte succesfulde virksomheder.

Flere børn og unge skal møde entreprenørskab i undervisningen lige fra grundskolen og videre op gennem uddannelsessystemet. Det er nemlig en af nøglerne til, at flere unge i fremtiden kan omdanne deres idéer til succesfulde virksomheder.

Det mener Fonden for Entreprenørskab, der nu lancerer et ambassadørkorps med topnavne fra undervisnings-, erhvervs- og iværksættermiljøet.

Blandt navnene er Netcompany-direktør André Rogaczewski, investor Tommy Ahlers, investor og business angel, Mette Fløe Nielsen, tv-vært Camilla Ottesen og formand for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen.

De i alt 33 ambassadører skal hjælpe fonden med at udbrede entreprenørskab i undervisningen på alle uddannelsesniveauer, så flere unge får redskaberne til at blive iværksættere, selvstændige eller innovative medarbejdere i allerede eksisterende virksomheder.

Fonden for Entreprenørskabs direktør, Christian Vintergaard, glæder sig over, at så mange har takket ja til ambassadørrollen. For der er rigeligt at hjælpe med, som en ny analyse fra Fonden for Entreprenørskab og FinansDanmark viser: Kun hver 20. unge i alderen 16-30 år ender med at gøre et seriøst forsøg på at starte egen virksomhed. Det er på trods af, at to ud af fem unge drømmer om at blive iværksættere.

En af de største årsager er ifølge de adspurgte unge i analysen, at de ikke føler, de har nok viden til at komme i gang.

– Vi ved, at utroligt mange unge brænder for at blive iværksættere. Det starter allerede som barn og teenager. Men det er stadig et enormt skridt at gå fra idé til seriøs virksomhed. Vi hjælper mange på vej ved at tilbyde entreprenørskabsundervisning allerede fra grundskolen, men vi ønsker at brede det ud til endnu flere. Det skal ambassadørerne hjælpe med, udtaler Christian Vintergaard.

En af de nye ambassadører er iværksætter og investor Tommy Ahlers. Han er enig i, at undervisning i entreprenørskab er vigtig for, hvilke iværksættere og innovative medarbejdere samfundet får ud på den anden side. Derfor har han takket ja til at blive ambassadør.

– Jeg kender Fonden for Entreprenørskab og dens arbejde rigtig godt både fra før og efter, jeg gik ind i politik. Fonden gør et kæmpe stykke arbejde for at få undervisning i entreprenørskab ud til så mange som mulig. Og det er så vigtigt, fordi det er med til at skabe skarpe og kreative børn og unge, som ikke er bange for at begå fejl og lære af dem. Det er med de mindsets, de senere bygger deres egne virksomheder eller bliver innovative medarbejdere i allerede eksisterende virksomheder. Det giver mig håb, siger Tommy Ahlers.

Han bakkes op af formand for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen, som fremhæver de menneskelige egenskaber, det giver, når børn og unge indgår i den undervisning, som fonden tilbyder.

– Jeg ved, hvor meget undervisningsforløb i entreprenørskab vækker begejstring og glæde blandt elever og studerende. Det giver dem både nogle konkrete værktøjer, de kan bruge senere i arbejdslivet, men det giver dem også mere selvtillid og motivation, slutter Gordon Ørskov Madsen.

Blandt de  33 ambassadører er blandt andet:

Brian Mikkelsen, Direktør, Dansk Erhverv

Le Gammeltoft, Direktør, Heartbeats

Gordon Ørskov Madsen, Formand, Danmarks Lærerforening

Tommy Ahlers, Investor

Anja C. Jensen, Formand, HK

André Rogaczewski,Direktør, Netcompany

Lisbeth Dalgaard, Formand, DA

Rolf Kjærgaard, CEO, Vækstfonden

Camilla Ottesen, Studievært

arbejde møde kontor computer
Der skal flere unge iværksættere … (Foto: Pexels)

Læs også: Sådan tager du perfekte profilfotos

Knivstikkeri i Horsens

Torsdag først på aftenen blev en 19 årig mand fra Horsens stukket med kniv ved Axelborg i Horsens. Den 19 årige har ikke været i livsfare, og sagen efterforskes nu.

Da Sydøstjyllands Politi modtog anmeldelsen om knivstikkeri i boligkvarteret Axelborg i Horsens, blev flere politipatruljer sendt til stedet. Gerningsstedet blev afspærret og en sædvanlig grundig undersøgelse af området med hunde og kriminalteknikere blev iværksat. Der blev ligeledes startet søgning efter vidner og gennemført indledende afhøringer af dem. Afspærringen og den indledende efterforskning og sikring af spor på stedet blev ophævet cirka klokken 23.15.

Hændelsesforløbet og aktørerne i det er endnu ikke endeligt klarlagt, men efter det foreløbige grundlag, som politiet har indsamlet, så var der flere personer tilstede på gerningsstedet og nogle biler er set køre fra stedet efter hændelsen. Det er på dette indledende stadie af efterforskningen opfattelsen, at der er tale om en hændelse mellem personer, der kender hinanden.

I forbindelse med den indledende efterforskning, blev en 23 årig mand anholdt og det undersøges nu om, og i givet fald hvilken rolle, den pågældende måtte have haft i hændelsen. Resultatet af denne del af efterforskningen vil afgøre, om der bliver tale om fremstilling i grundlovsforhør. Efterforskningen fortsætter og der skal herunder bl.a laves gennemsyn af eventuel videoovervågning og nærmere undersøges om alle de personer, der er set på stedet har noget med hændelsen at gøre m.v.

Sydøstjyllands Politi opfordrer alle, der måtte side inde med oplysninger om hændelsen om, at kontakte os på 114. Vi skal nok afgøre om det, man har af oplysninger er vigtige eller ikke – det afgørende er, at vi modtager dem.

Af hensyn til efterforskningen er der ikke nu flere oplysninger til offentligheden i anledning af denne sag.

kniv
Torsdag aften var der knivstikkeri i Horsens … (Foto: Unsplash)

Læs også: 39-årig mand sigtet for drabsforsøg

Rønne Havn er nået en milepæl med over 100 planlagte krydstogtanløb

2022 står til at blive en historisk krydstogtsæson for Port of Roenne A/S, der har måtte sig nej til krydstogtskibe på grund af pladsmangel.

Port of Roene A/S har rundet en milepæl og kan nu melde om over 100 planlagte anløb af krydstogtskibe i 2022. Den historiske bookingliste kommer oven på to hårde år for havnen med ingen anløb i 2020 og kun meget få anløb i 2021.

De over 100 planlagte anløb er også resultatet af en flerårig indsats med at profilere havnen og Bornholm som en af Østersøens vigtigste krydstogtdestinationer. Et arbejde som har været gennemført i et tæt samarbejde med Destination Bornholm.

Krigen i Ukraine og den efterfølgende boykot af Rusland har medført, at flere krydstogtsrederier i den seneste måned har henvendt sig til Rønne Havn, der har oplevet at måtte takke nej til krydstogtanløb på grund af pladsmangel.

– Det er en meget underlig situation at opleve, at vi har pladsmangel og må sige nej til skibe. Det har vi det ikke godt med. Vi oplever lige nu en enorm interesse for Bornholm, og det er meget positivt at krydstogsturister anser Bornholm som en af de vigtige stop i Østersøen. Vores arbejde med at synliggøre Bornholm er dermed begyndt at give konkrete og meget synlige resultater, siger Thomas Bendtsen, CEO for Port of Roenne A/S.

Havnen i Rønne har i år fået ny chef for krydstogt, Yana Grundke, der kom fra den tyske havn i Mukran, hvor hun også var ansvarlig for krydstogt.

– Det er meget positivt, at vi efter to hårde år, nu oplever så mange skibe vil lægge vejen forbi Bornholm. Sammen med Destination Bornholm har der i flere år været arbejdet på netop at styrke Bornholms profil som krydstogtdestination. Vi begynder nu at kunne høste af det store arbejde. Men det er ærgerligt, at vi har pladsmangel. Vi kunne reelt få endnu flere skibe til at besejle vores havn også uden for højsæsonen. Jeg håber derfor på, at vi kan få løst vores pladsproblem, siger Yana Grundke, Chief Business Officer for Cruise i Port of Roenne A/S.

rønne havn krydstogtskibe
Rønne Havn får besøg af mange krydstogtskibe i 2022 … (PR)

Læs også: Flot pris til Østersøens perle

Politi, Sønderborg Kommune og uddannelsessteder advarer mod deling af krænkende billeder

Advarslen kommer, efter at politiet i øjeblikket er i gang med at efterforske en anmeldelse, hvor flere unge kvinder i Sønderborg Kommune har fået delt private og intime fotos mod deres vilje. Syd- og Sønderjyllands Politi, Sønderborg Kommune samt en række uddannelsessteder i kommunen advarer unge mod at dele krænkende billeder og videoer.

Advarslen kommer, efter at politiet i øjeblikket er i gang med at efterforske en anmeldelse, hvor flere unge kvinder i Sønderborg Kommune har fået delt private og intime fotos mod deres vilje. Politiet modtog anmeldelsen onsdag morgen, efter at en 17-årig kvinde var blevet bekendt med, at der florerede fotos af hende – og flere andre lokale kvinder – på det sociale medie Snapchat.

Det nøjagtige antal kvinder, der er forurettede, er endnu uklart, da efterforskningen er i sin indledende fase.

– Vi tager sagen meget alvorlig, og prioriterer højt at få den opklaret, da sager af denne art er meget krænkende for de forurettede, understreger politiinspektør Henrik Thrane Jensen fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

Af hensyn til efterforskningen har politikredsen ikke yderligere kommentarer vedrørende den aktuelle anmeldelse.

Vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Forebyggelsessektionen i Syd- og Sønderjyllands Politi  opfordrer både de unge og deres forældre til, at de tager problemstillingen om deling af krænkende billeder meget alvorlig.

– Vi lever i en tid, hvor vi kan videresende billeder og videofiler med et enkelt klik på telefonen, og hvor vi deler både stort og småt med vores omgangskreds på sociale medier. Netop derfor er det ekstra vigtigt, at vi er opmærksomme på, at blot fordi det er teknisk muligt at dele, kan materialet stadig både være krænkende og ulovligt, pointerer Chr. Østergård.

Han understreger, at de unge, der deler materialet, ikke nødvendigvis handler i ond tro. Men det gør ikke deres ansvar mindre.

– Vi har alle et medansvar for, om den onde cirkel bliver brudt, om delingen af materialet fortsætter eller stopper. Så vores råd er ganske enkelt. Kommer du i besiddelse af billeder og videoklip, hvor vedkommende ikke selv har givet tilladelse til deling, så slet materialet. Sig fra! Lad være med at dele det med andre, fremhæver vicepolitiinspektøren.

Han peger i tilgift på, at bliver man dømt for at have delt krænkende billeder og videoer, kan de personlige konsekvenser være meget store.

– En ting er selve straffen. Men du risikerer også at få en plet på straffeattesten, der følger dig i flere år fremover. Og du risikerer at måtte vinke farvel til drømmejobbet, fastslår Chr. Østergård.

Fakta: Det siger loven

Når man ikke klart og tydeligt har givet et andet menneske lov til at dele et billede eller en video af sig selv, har ingen andre ret til at videredele det.

Det er ulovligt at dele eller opbevare et billede eller video af pornografisk karakter af personer under 18 år – også selvom de selv har givet lov til det. Det er dog ikke ulovligt, hvis der er tale om billeddeling mellem to personer i et kæresteforhold, og begge er over 15 år. Billeder eller videoer må aldrig videresendes til andre og skal slettes, hvis forholdet ophører.

Særligt for gerningsmænd under 18 år
For unge, der på gerningstidspunktet var under 18 år, gælder særlige regler. Den første strafferetslige afgørelse, der er begået inden det fyldte 18 år, fremgår som udgangspunkt ikke af straffeattesten. Den ordning kaldes ‘betinget notering’. Dog anføres en dom om ungdomssanktion, behandlingsdom eller ubetinget frihedsstraf på straffeattesten, selv om det er den første strafferetlige afgørelse.

Læs mere på Politi.dk:
Hvornår er det ulovligt at dele billeder og videoklip?
Hvordan anmelder jeg en sag, hvor nogen ulovligt har delt billeder og videoklip?

Hvor kan jeg i øvrigt få hjælp, hvis jeg har været udsat for digitale sexkrænkelser?

Læs flere gode råd på Red Barnets hjemmeside Sletdet.dk og på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside DKR.dk

pige kvinde mobil spil spiller gaming computer (Foto: Pexels)
Politiet samt Sønderborg Kommune og uddannelsesinstutioner advarer om krænkende fotos … (Foto: Pexels)

Læs også: Over 1.000 sigtes for distribution af krænkende materiale

Dagens billede: Ukraine scenarier

· Mere fra samme kategori ·