Læs også:

Close
pige jul juletræ

JULENEWS: De fleste børn har søskende at fejre jul med

Nyheder  | 

De fleste børn har søskende at fejre jul med · Blå Kors Danmark holder jul med deres brugere · Stort fald i antallet af indbrud i Syd- og Sønderjylland · To fængslet efter skudepisode i Rødovre · Snevejr kan give ekstra travlhed: Pas på i juletrafikken · Dagens video: Charmerende juletyv · Decemberglimt: Glædelig jul

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

De fleste børn har søskende at fejre jul med

I over 660.000 familier i Danmark bor der børn på adressen, og de fleste børn har søskende, de skal dele gavepladsen under juletræet med.

Juleaften nærmer sig med hastige skridt, og det betyder, at de sidste gaver skal pakkes ind og lægges klar under juletræet.

I Danmark er der 662.315 familier med hjemmeboende børn under 18 år, som formodentlig er spændte på de gaver, de skal åbne juleaften. Og skal børnene give hinanden gaver, må man formode, at de har haft travlt med at lave, købe, og indpakke gaver til deres søskende i december, for i gennemsnit bor der 1,7 børn under 18 år i familierne.

– Godt 900.000 børn bor sammen med søskende. Der er tale om det samlede antal børn i de familier, som børnene bor i, og inkluderer derfor både børn med hel- og halvsøskende samt papsøskende, hvor børnene hverken har samme mor eller far,” siger Lisbeth Harbo, specialkonsulent i Danmarks Statistisk.

Antal børn efter kombinationen af søskende på samme adresse:

graf børn
Kilde: BRN15 … (Graf: Danmarks Statistik)

De fleste børn, 68 pct., har alene helsøskende, og 6 pct. har alene halvsøskende. Resten fordeler sig på blandede søskendesammensætninger, hvor hjemmeboende papsøskende under 18 år også tæller med.

– For eksempel bor 769 børn, svarende til 0,1 pct., sammen med både hel- halv- og papsøskende. Men de mindre børneflokke er det mest almindelige. 520.000 børn har en enkelt helsøster eller -bror i huset, hvilket gør det til den mest hyppige børnesammensætning, forklarer Lisbeth Harbo.

Tæller man børn med en halv- eller papsøskende med, stiger antallet af børn med én søskende med omtrent 51.500 børn.

I lige under hver fjerde børnefamilie skal barnet til gengæld ikke tænke på julegaver til søskende, de bor sammen med. 247.422 er enebørn, og bor derfor hverken med hel-, halv- eller papsøskende.

– Der er flest enebørn i 0-4 års alderen – ca. 100.000 – samt igen fra 12 år og opefter. De helt små børn har måske en lillesøster eller lillebror på vej i fremtiden, og de større børn kan have søskende, der er flyttet hjemmefra. Ser man på de 5-11-årige ligger niveauet for enebørn på 8-9.000 for hvert alderstrin, fortsætter Lisbeth Harbo.

Modsat enebørnene har nogle børn haft mere travlt med at tjekke ønskelister fra søskende, som de bor sammen med. 1.200 børn har seks søskende, mens 729 børn bor med syv eller flere søskende.

Der er lidt færre børn end for 10 år siden. Går man 10 år tilbage, var der 680.187 børnefamilier med 0-17-årige børn i Danmark, hvor der i dag er 662.315. Det er et fald på 2,6 pct. i perioden.

– Der er sket lidt ændringer i løbet af de sidste 10 år. Fx er antallet af børn med en enkelt søster eller bror faldet med 16.000 siden 2011, et fald på 2,8 pct. Men det er blandt børn med flere søskende, at der ses de største fald. Antallet af børn med tre søskende er fx faldet knap 18 pct., slutter Lisbeth Harbo.

Samlet set er antallet af børn med søskende faldet fra 960.723 i 2011 til 905.573 i 2021. Set som en andel af alle børn er andelen af børn med søskende dog stort set uændret, nemlig omkring 79 pct.

pige jul juletræ
De fleste børn har søskende at fejre jul med … (Foto: Unsplash)

Læs også: Vi har spurgt tre kvinder, hvad søskende betyder for dem

Blå Kors Danmark holder jul med deres brugere

I Blå Kors Danmark bliver julen fejret både på væresteder og botilbud. De fleste julearrangementer bærer igen i år præg af coronahensyn, men julen er ekstra følsom for mange og prioriteres derfor højt. Blå Kors har også tre julelejre for børn og unge.

I Blå Kors Danmark bliver julen både fejret på organisationens bo- og behandlingstilbud for hjemløse og mennesker med misbrugsproblemer, på værestederne og på julelejre for børn og unge.

Derudover indledes julen flere steder på bedste vis med uddeling af overskudsmad fra dagligvarekæden Lidl.

På Blå Kors Danmarks hjemløstilbud i Taastrup ved København har man flere deltagere juleaften end sidste år, hvor mange var nødt til at holde jul alene.

– Vi holder juleaften for husets beboere og tidligere beboere, som stadig bruger huset. Folk har været væsentligt hurtigere til at tilmelde sig i år, end de plejer. Mange oplevede sidste år at holde jul alene, og det ønsker man ikke igen, fortæller Ole Hjuler, der er leder af Blå Kors Danmarks pensionat i Taastrup.

Pensionatet har opfordret alle deltagere til at lade sig teste.

– Det er vigtigt for os alle sammen, at vi kan føle os så trygge som muligt. Derfor har vi fx ikke buffet, og vi sidder i tre forskellige rum og spiser maden, og så har vi indkøbt selvtestere, hvis der skulle være en enkelt, der ikke har fået taget en test på forhånd, fortsætter Ole Hjuler.

Rundt om i hele landet bliver der holdt juleaften og andre julearrangementer på alle Blå Kors Danmarks væresteder. På værestederne kommer der mange hjemløse, ensomme, psykisk sårbare og andre udsatte mennesker. De fleste har et meget begrænset netværk, og eneste mulighed for at fejre jul med andre er på værestedet.

Et af de steder er i Hobro, hvor man i år har fået mulighed for at gøre lidt ekstra ud af julefejringen.

– Vi bliver 45 i alt, men så mange kan vi ikke være på værestedet, hvis vi skal holde ordentlig afstand. Derfor tager vi i år på restaurant med plads til over 100 mennesker og fejrer jul, fortæller Alfred Frederiksen, der er leder af Blå Kors’ værested i Hobro.

Muligheden for at fejre jul på restaurant er opstået via Folketingets oplevelsespulje.På Blå Kors Danmarks botilbud i Vorbasse ved Billund har forstander René Boye Knudsen erfaring med, at mange af botilbuddets beboere har dårlige minder fra juletiden fra især barndommen.

– Vi begynder med formiddagskaffe og går derefter en lang tur. Så kommer vi tilbage og får en dejlig julemiddag til frokost og om eftermiddagen hygger vi med juletræet og får julegaver osv. Senere på aftenen er der selvfølgelig også hygge for dem, der har lyst og overskud, fortæller René Boye Knudsen og tilføjer:

– Julen er en svær tid for mange. Der er mange af vores beboere, der har dårlige minder fra julen. Det kan være små ting, som fx at kunne huske at se far gennem vinduet og tænke, “der har jeg ikke lyst til at være”,” siger René Boye Knudsen om årsagen til, at juleaften bliver fejret om eftermiddagen.

I år afholder Blå Kors Danmark i alt tre julelejre for børn og unge, som finder sted i Ans ved Silkeborg, Tommerup på Fyn og Hillerød i perioden fra den 27. til 30. december, og interessen for lejrene har været stor.

Dagligvarekæden Lidl og Blå Kors Danmark har siden 2017 samarbejdet om at mindske madspild til fordel for at give en ekstra håndsrækning til familier og socialt udsatte, som ikke har meget at gøre godt med i julen. I år er ingen undtagelse.

I dag den23. december vil frivillige kunne afhente overskudsmad fra Lidl – lige fra julemad til brød, frugt og sødt, som fordeles gennem Blå Kors’ familienetværk, væresteder og støttetilbud til børn og unge.

Et af de steder, som glæder sig til at afhente overskudsvarerne, er Familienetværket Horsens. Her stiller de frivillige maden op lillejuleaften klokken 22 og uddeler det til de familier, som er tilknyttet familienetværket:

– Vi har mange taknemmelige familier, der fortæller, at det redder julen for dem. De har også nogle gange deres børn med, selvom det er lidt sent. Familierne gør virkelig noget for at komme og hente maden. De får en pose med mad med hjem til juledagene, og vi ønsker hinanden glædelig jul, slutter Mette Hågensen, som er projektleder for Familienetværket Horsens.

jul julekugle
Mange oplevede sidste år at holde jul alene, derfor mærker flere af Blå Kors’ steder steder endnu større interesse end sædvanligt for at være med til julearrangementer. (Foto: Blå Korws arkiv)

Læs også: Julelejre for børn og unge

Stort fald i antallet af indbrud i Syd- og Sønderjylland

Indbrudstyvebrød uhindret ind i syd- og sønderjyske hjem 245 gange i 2020. De kom ind gennem ulåste døre og åbne vinduer. Antallet af indbrud er faldet kraftigt fra 2019 til i år i Syd- og Sønderjylland. Der var 1562 indbrud i private hjem de første 10 måneder 2019, mens der var 865 i samme periode i år, hvilket svarer til et fald på 45 procent.

Det tal kom bag på flere borgere i Syd- og Sønderjylland Politis adventskonkurrence på Twitter, hvor størrelsen af faldet var et af spørgsmålene. Et andet spørgsmål i konkurrencen handlede nemlig om, hvordan tyvene bryder ind. Næsten hver fjerde indbrudstyv kom helt uhindret ind af en ulåst dør eller et åbent vindue i beboelser i Syd- og Sønderjylland i 2020. Der var 1132 indbrud i beboelser i 2020 og hele 245 gange kunne indbrudstyvene uhindret komme ind. Det svarer til 22 procent af indbruddene.

– En undersøgelse viser, at hvis man er aktiv med nabohjælp, kan op til en fjerdedel af alle indbrud forhindres, forklarer vicepolitiinspektør og leder af Forebyggelsessektionen ved Syd- og Sønderjyllands Politi Christian Østergård.

Syd- og Sønderjyllands Politi glæder sig over faldet i antallet af indbrud, men har fortsat fokus på forebyggelsen.

– Skal vi fortsætte den gode udvikling, giver nabohjælp og indbrudssikring fortsat rigtig god mening. Mange boliger er for eksempel stadig alt for nemme mål for indbrudstyve, fordi de ikke er sikret godt nok, slutter vicepolitiinspektør Christian Østergård.

Indbrud, jul, julen, tyv, tyveri, stjæl, farlig
En positiv udvikling af indbrud … (Foto: Pexels)

Læs også: Fem ting danskerne frygter at stjålet i julen

To fængslet efter skudepisode i Rødovre

Retten i Glostrup varetægtsfængslede i går to mænd på 29 og 34 år, som politiet forbinder med en skudepisode på Islevbrovej i Rødovre den 3. december, hvor en ung mand blev dræbt og to andre såret.

Efter forudgående efterforskning blev de to mænd pågrebet af politiet i en koordineret anholdelsesaktion mandag og tirsdag morgen fremstillet i grundlovsforhør med begæring om varetægtsfængsling.

Begge er sigtet for at have skudt og dræbt en 17-årig ung mand fra Bulgarien og for drabsforsøg på en 15-årig dreng og en 28-årig mand, som også blev ramt. I samme forbindelse er de desuden sigtet for ulovlig våbenbesiddelse under særligt skærpende omstændigheder.

– Retten besluttede, at de to mænd skal varetægtsfængsles i foreløbig fire uger, og nu fortsætter politiets efterforskning,” siger senioranklager Rasmus Kim Petersen, anklagemyndigheden ved Københavns Vestegns Politi.

Retsmødet blev holdt for lukkede døre, og derfor kommenterer Københavns Vestegns Politi ikke efterforskningen yderligere på nuværende tidspunkt – udover at mulige sammenhænge med de seneste skudepisoder i Storkøbenhavn indgår som en del af efterforskningen.

domstol dom retssal
To personer fængslet efter skudepisode i Rødovre … (Foto: Unsplash)

Læs også: Flere betjente skal skabe tryghed i nattelivet

Snevejr kan give ekstra travlhed: Pas på i juletrafikken

Sne og frost kommer til at præge juletrafikken. Hos LB Forsikring forbereder man sig på ekstra travlhed, hvis vintervejret giver flere ulykker – og kommer med et par gode råd til at komme sikkert frem til jul.

Vejrudsigten lover frost og mange steder sne de næste par dage. En god nyhed hvis man går med en drøm om hvid jul, men samtidig en udfordring for de mange danskere, der skal rundt i landet for at fejre jul med familien. De næste par dage er nogle af de travleste i trafikken på hele året, og her betyder sne og isglatte veje, langsommere trafik, men desværre også større risiko for ulykker.

Hos LB Forsikring holder man nøje øje med vejret, så man er parat til at klare ekstra henvendelser fra medlemmer, der er kommet i problemer i vintervejret.

– Meget sne og is betyder desværre ofte flere ulykker på vejene. Det kan hurtigt give kø hos vejhjælpen eller ekstra travlhed på telefonerne hos os. Så derfor holder vi også øje med vejret, så vi kan være forberedt bedst muligt, så folk kan komme igennem, siger Anne Mette Kirkegaard, skadeschef hos LB Forsikring.

Hun understreger dog også, at hvis der falder meget sne, kan pres på især vejhjælpen nok ikke undgås, men selv her kan man hjælpe med oplysninger til medlemmerne.

– Hvis der er isglat i hele Danmark og samtidig 10 cm. sne, opfordrer vi til, at man væbner sig med tålmodighed. Det kan være svært at undgå kø til vejhjælp, men vi vil naturligvis forsøge at oplyse om ventetiden bedst muligt på hjemmeside og sociale medier. Så man ved, hvad man kan forvente, siger Anne Mette Kirkegaard.

De fleste vil nok helst slippe for at komme galt afsted i juletrafikken og have brug for vejhjælp eller forsikringsselskabet, og ifølge skadeschefen er der en del gode råd, man kan huske, inden man starter bilen for at køre rundt i landet op til jul.

– Et af de helt basale råd er: Har du husket at skifte til vinterdæk? Det har været et forholdsvis lunt efterår, så det har man måske ikke nået. Samtidig spreder sneen og frosten sig løbende over landet i juledagene, så måske var der ingen sne, da du tog afsted, men det kan der være, når du skal hjem. En opladt mobil og ekstra tæpper er også en god ide, at få med, hvis uheldet nu skulle være ude og du skal vente i bilen længe, fortsætter Anne Mette Kirkegaard.

Hun minder også om det mest klassiske råd, som alligevel er værd at gentage:

– Kør i god tid. Stres og sneglatte veje er en dårlig kombination. Jeg tror, de fleste hellere vil have, at gæsterne kommer lidt for sent, fremfor de kører galt. Så tag tidligt afsted og tag det stille og roligt. Sådan kommer men sikrest frem til jul.

Tips og gode råd til kørsel i vintervejret

  • Husk at få vinterdæk på bilen
  • Tjek vejrudsigten inden du kører ud. Hos vejdirektoratet kan man se, om der meldes om is- eller sneglatte veje. Så er du forberedt
  • Hav opladt din mobil, så du kan ringe til vejhjælp, hvis du sidder fast eller kører galt
  • Tag varmt tøj på og eventelt et tæppe med
  • Pak vand og snacks
  • Fjern is og sne fra bilen før du kører. Godt udsyn er ekstra vigtigt, hvis vejen er glat eller det sner
  • Vær sikker på din sprinklervæske kan tåle kulde og frost. Ellers skift til en der kan
  • Kør i god tid og hold afstand til andre bilister på vejene.
sne bil
Pas på når du skal ud at køre i juledagene … (Foto: LB Forsikring)

Læs også: Fem grunde til at snevejr er nedern

Dagens video: Charmerende juletyv

Decemberglimt: Glædelig jul

· Mere fra samme kategori ·