Læs også:

Close
allierede, bånd, bror, familie, familiebånd, forbilleder, hjælp, holdepunkt, støtte, søskende, søster, tætte, venner

Bedste venner og allierede: Vi har spurgt tre kvinder, hvad deres søskende betyder for dem

Mit liv  | 

Alle søskendeforhold er forskellige. Nogle er de bedste venner, nogle taler ikke sammen, og andre er bare familie. Vi har spurgt tre kvinder, hvad deres søskende betyder for dem

Mange af os har dem. Søskende. Nogle søskende kan ikke fordrage hinanden, andre kan ikke leve uden. Og så er der alle de søskendeforhold, der bare er lidt midt imellem.

Uanset hvad, så er hvert eneste søskendeforhold unikt og helt sit eget. Vi har spurgt tre kvinder, hvordan de har det med deres søskende.

allierede, bånd, bror, familie, familiebånd, forbilleder, hjælp, holdepunkt, støtte, søskende, søster, tætte, venner
Søskende kan være det bedste venner og de værste fjender. Vi har talt med tre kvinder om, hvad deres søskende betyder for dem. (Foto: Privat)

De er ens familie og bedste venner på samme tid

22-årige Kirstine Falkenberg Ewers har storesøsteren Frederikke på 25 år og lillesøsteren Signe Marie på 19 år.

Hvordan er dit forhold til dine søstre?

– Jeg er tæt med både Frederikke og Signe. Frederikke har jeg altid været meget tæt med. Hun bor i Næstved, men vi taler nærmest alligevel dagligt, og hvis ikke vi taler sammen sker det på sms, snap og så videre.

– Signe og jeg er blevet en del tættere, efter hun kom ud af den værste teenagekrise. Signe ses jeg oftere med, og vi har det altid hyggeligt og rart.

– Den vigtigste funktion vi tre har for hinanden, er at være der, når det har været en dårlig dag eller til at dele de vildeste og fedeste oplevelser. Det er det meget livsbekræftende at følge dem på deres vej.

Hvad er deres allerbedste kvalitet?

– Frederikke er omsorgsfuld og husker mig altid. Hun sikrer sig, at vi har det godt. Hun vil bare gerne gøre alle glade. Hun har høje forventninger til sig selv, men også os andre. Derfor er hun god til at støtte og lytte, men også at give mig et spark bagi, når jeg har brug for det. Hun hjælper mig meget med at se ting i et andet perspektiv.

– Signe er sjov og lige til, og vi griner altid. Hun er selvfølgelig også omsorgsfuld og vi snakker om mange ting, der går os på, men vi er også gode til bare at hygge sammen og have det rart. Signe er god til at skabe en rummelig atmosfære, og gøre plads til forskelligheder. Jeg tror ikke, hun tænker over det, men sådan er hun bare.

– Det jeg bedst kan lide ved dem begge er, at vi accepterer hinanden, uanset, hvordan vi end er.

allierede, bånd, bror, familie, familiebånd, forbilleder, hjælp, holdepunkt, støtte, søskende, søster, tætte, venner
Frederikke, Signe Marie og Kirstine bor langt fra hinanden, men snakker sammen hver dag. (Foto: Privat)

Hvad er det mest specielle, I har oplevet sammen?

– Vi har oplevet hele livet sammen først og fremmest. Det må være den største gave jeg har; mine søskende. I sommers var vi i London sammen med vores mor. Det var en helt igennem fantastisk tur, og vi kom hinanden nærmere. Vi nyder generelt hinandens selskab, men denne tur var bare bedre, fordi vi bor langt fra hinanden, og ikke ser hinanden så meget i hverdagen.

– Det at komme hinanden ved i længere tid skaber bare nogle andre dynamikker. Så det var dejligt at kunne være sammen så længe. Til maj skal vi til Rom med vores mormor. Det glæder jeg mig også rigtig meget til.

Hvorfor er det fedt at have en søster?

– Mine søstre er der altid. De er mine bedste venner, men samtidigt er vi også i familie. Det gør båndet stærkere. Det bedste er helt klart, at jeg kan være hundrede procent ærlig overfor dem, og at de har oplevet de ting som mig. Det er dejligt at kunne dele oplevelser; både gode og dårlige.

– Mine søstre er som mine bedste venner, bare tættere. Nogle gange kigger vi bare på hinanden, og så ved vi, hvad den anden tænker. Det er rart at kunne spejle sig i sine søskende. For vi er meget ens på nogle punkter, men ligeså forskellige er vi også. Det er lærerigt at være sammen med dem, fordi jeg også opdager nye sider af mig selv tit.

allierede, bånd, bror, familie, familiebånd, forbilleder, hjælp, holdepunkt, støtte, søskende, søster, tætte, venner
Kirstine synes, at rejser sammen med familien giver større nærhed. (Foto: Privat)

Min barndom havde været ensom uden min søster

31-årige Luise Maria Bekker og den 35-årige søster Ditte er trods aldersforskellen nærmest som siamesiske tvillinger.

Hvordan er dit forhold til din søster?

– Vi har et rigtig godt forhold. Vi er nogle af hinandens bedste venner, og det har vi været, siden vi var små. Ditte så mig som en ligemand og lærte mig, hvad hun lærte og talte til mig som en af hendes venner på trods af, at vi var fem klassetrin fra hinanden. Til gengæld holdt jeg hende lidt i barndommen med at lege med My Little Pony, Polly Pocket og Barbie helt op til hendes teenageår.

– Vi havde en speciel diskussion om, hvem af os der egentligt fandtes, og hvem af os der bare var et produkt af den andens fantasi – for vi kunne næsten ikke forestille os at være to personer, der var så tætte. Vores megen tid sammen i barndommen gør, at vi trods store forskelligheder er megen in sync i dag. Jeg tror, vi spejler os meget i hinanden.

– I dag bor vi langt fra hinanden og ser næsten kun hinanden, når der er fødselsdage i familien eller til jul. Alligevel kan vi sige alt til hinanden og være hudløst ærlige, og snakken går, når vi ses. Vi er også så gode venner, at vi bare kan sidde sammen uden at sige noget. Hun har børn, og jeg er deres seje moster. Vi har en tredje søster, der er 10 år ældre end mig, og jeg håber, vi alle kommer til at se mere til hinanden i fremtiden.

Hvad er din søsters allerbedste kvalitet?

– Ditte gør altid det mest korrekte; hun kunne aldrig finde på at cykle på et fortov, og hvis hun får for meget tilbage i byttepenge i Fakta, giver hun dem tilbage. Også selvom hun er nået hjem, inden hun opdager det. Som lillesøster har det fået mig til at hoppe af cyklen et par gange, når ”what would Ditte do”-tanken har ligget i mit baghoved.

allierede, bånd, bror, familie, familiebånd, forbilleder, hjælp, holdepunkt, støtte, søskende, søster, tætte, venner
Ditte og Luise er meget tætte. (Foto: Privat)

Hvad er det mest specielle, I har oplevet sammen?

– Selvom Ditte nok føler, det var en oplevelse, hun delte med sin mand, synes jeg, det var ret specielt at være med til hendes bryllup i Las Vegas. Ingen andre i familien tog med for at overvære deres store øjeblik, men det kunne jeg simpelthen ikke gå glip af.

– Ditte græder aldrig. Jeg kan kun huske, at hun har grædt én gang, da jeg en gang, som helt lille, knaldede en crocketkølle i hovedet på hende. Men på sin bryllupsdag fik hun tårer i øjnene, og det var ret specielt at være med til.

Hvorfor er det fedt at have en søster, og hvordan adskiller hun sig fra en veninde?

– Vores forældre har til tider været meget strenge, og det har været superfedt at have to ældre søskende at dele det med, så det ikke hed ”mig imod dem”, men ”os imod dem”. Jeg tror, min barndom uden Ditte havde været utrolig ensom. Som den ældre søster bestemte Ditte ofte, hvilket for eksempel betød, at jeg endte med at se ”Gladiator” i stedet for ”Scary Movie 2” i biografen, og vi hørte Oasis i stedet for SOAP, når vi gjorde rent på vores værelser – små eksempler på, hvordan jeg har fået nogle andre (og bedre) oplevelser, end hvis jeg bare havde været mig.

– Ditte adskiller sig fra mine andre venner, fordi jeg kender hendes ophav og de fleste detaljer i hendes barndom, der har været med til at forme hende til den hun er i dag. Derfor forstår jeg hende bedre, end jeg forstår andre, og jeg tror faktisk helt ærligt, at jeg møder hendes problemer i et mere åbent sind, end jeg gør med mine andre venner, fordi jeg ved, hvor det problem har fået fodfæste.

– Vores forhold skal ikke plejes på samme måde, som mit forhold til venner – for Ditte vil jo altid være der. Det er simpelthen ikke en mulighed at fravælge hinanden.

allierede, bånd, bror, familie, familiebånd, forbilleder, hjælp, holdepunkt, støtte, søskende, søster, tætte, venner
Luise er glad for, at hun tog til Las Vegas og så sin søster Ditte blive gift. (Foto: Privat)

 

Mine søskende er mit holdepunkt

34-årige Camilla Fabricius Bjerre har to søskende. En lillebror på 30 og en lillesøster på 29 år.

Hvordan er dit forhold til dine søskende?

– Udmærket, men jeg bor langt fra dem, så vi ses ikke så tit. Så min søster og bror er tættere, men vi har det godt og sjovt, når vi ses. Vi tager altid til Bork Havn Musikfestival sammen med resten af vores 16 fætre og kusiner plus påhæng. Det er lige som vores ting.

Hvad er dine søskendes allerbedste kvalitet?

– Min lillebror er min søsters og min “storebror”. Der er ingen tvivl om, at han passer på os, men han er ikke overbeskyttende, for han ved godt, at vi sparker nok røv og kan passe på os selv. Både min søster og bror er af den type, som ikke bare lader stå til, men gør noget, hvis de kan mærke, at noget er galt. De finder årsagen og fixer den. Om det så er en traktor, en bule eller noget inde i dem selv. Det har jeg stor respekt for.

Hvad er det mest specielle, I har oplevet sammen?

– Vi var i Sydafrika for mange år siden. Det er ikke et land, hvor man kommer tit, og vi har oplevet, vilkårene er nogle helt andre dernede. Vi lærte taknemmelighed og indsigt på en måde, som ikke alle når at opleve.

– Vi har også oplevet, at familien er gået i opløsning, da vores forældre gik fra hinanden, og at begge forældre igen fandt kærligheden, og at vi i dag har en mystisk sammensat familie, som er tusind gange stærkere end før. Alle vores forældre “arbejder sammen” og ses stadig privat i ny og næ. Ikke kun til vores fødselsdage, men også til en fredagsøl eller til hinandens runde fødselsdage. Det er ret specielt – men megafedt!

Hvorfor er det fedt at have søskende?

– Venner kommer og går, og de kloge siger, at familien er for altid. Det tror jeg ikke på. Man vælger jo selv de mennesker, man kommer godt ud af det med. Mine søskende er mit holdepunkt. Mit ét og alt og mine allierede. Vi har vores interne forståelse, som vi har haft sammen hele livet, og som vi bliver ved med at bygge oven på.

– Der er bare et bånd, som jeg ikke har med selv mine tætteste venner. Selvom jeg da godt kan komme til at savne mine venner, fordi vi er spredt for alle vinde, så er de ikke “i mit hjerte” på samme måde, som mine søskende er.

allierede, bånd, bror, familie, familiebånd, forbilleder, hjælp, holdepunkt, støtte, søskende, søster, tætte, venner
Camilla om sin bror og søster: – De er mit holdepunkt. (Foto: Privat)

· Mere fra samme kategori ·