Læs også:

Close
bælgfrugter

NEWS: Der er titusindvis af arbejdspladser i plantebaserede fødevarer

Nyheder  | 

Der er titusindvis af arbejdspladser i plantebaserede fødevarer · Spanien og Italien er nu farvet grønne · Firmabil med solceller på toppen · Rumænsk mand sigtet for 60 gange at have stjålet betalingskort og misbrugt dem · Dagens billede: Royale Bond-fans

Vi har udvalgt dagens væsentligste, informerende samt bedste nyheder til dig, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Der er titusindvis af arbejdspladser i plantebaserede fødevarer

Kritik af landbrugstal: Der er titusindvis af arbejdspladser i plantebaserede fødevarer. Det er vildledende at fokusere på tab af arbejdspladser i landbruget. For investeringer i plantebaserede fødevarer kan skabe titusindvis af nye jobs, påpeger Vegetarisk Forening

Når nogle politikere taler om, at de frygter tab af arbejdspladser i landbruget, er det fordi, de har for travlt med at beskytte kødproduktionen, fremfor at se på landbruget og fødevaresektoren som helhed.

Sådan lyder det fra Dansk Vegetarisk Forening, der påpeger, at med en investering i plantebaserede fødevarer, kan Danmark skabe titusindvis af nye arbejdspladser. Foreningen har set på 16 forskellige prognoser for fremtidens fødevaremarked, udarbejdet af de store banker og analyseinstitutter.

– Prognoserne peger alle på en kraftig vækst indenfor plantebaserede fødevarer og andre alternativer til produkter fra dyr. Hvis Danmark skal have en del af det marked, skal der investeres et milliardbeløb nu, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, som er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Markedet forventes at nå 1.000 milliarder kroner i 2030 ifølge Bloomberg – og 8.000 milliarder kroner i 2050 ifølge Credit Suisse. Hvis Danmark kan få blot 2 % af det globale marked i 2030, vil det svare til 20 milliarder kroner.

Og ifølge beregninger fra Københavns Universitet vil det svare til mellem 20.000 og 40.000 arbejdspladser.

– I fremtiden kommer verden til at producere og spise mindre kød. Ellers kan vi glemme alt om Paris-aftalen, klimamålene og vores børnebørns fremtid. Det er derfor frygteligt bagudskuende og skadeligt for både dansk landbrug og klimaet, når man vil beskytte nuværende arbejdspladser i kødproduktionen, fremfor at skabe nye arbejdspladser indenfor plantebaserede fødevarer, forklarer Rune-Christoffer Dragsdahl og fortsætter:

– Både markedsprognoserne og klimaudfordringerne taler deres eget tydelige sprog. De politikere, som bliver ved med at fokusere på at bevare Danmarks nuværende enorme kødproduktion, er nødt til at komme ind i det 21. århundrede. Vi skal investere i fremtidens fødevarer, ellers går dansk landbrug og fødevareproduktion en trist fremtid i møde.

bælgfrugter
Der er titusindvis af arbejdspladser i plantebaserede fødevarer … (Foto: Unsplash)

Læs også: Plantebaseret mad: Calzone med svampe og spinat

Spanien og Italien er nu farvet grønne

Italien og Spanien bliver nu farvet grønne i Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Farvekoderne i rejsevejledningerne gælder primært for ikke-vaccinerede. Det samme bliver følgende regioner i Europa:

  • Frankrig: Centre – Val de Loire, Bourgogne-Franche-Comté, Hauts-de-France, Pays de la Loire, Bretagne og Nouvelle-Aquitaine
  • Norge: Møre og Romsdal, Vestfold og Telemark og Agder
  • Sverige: Sydsverige
  • Portugal: Madeira

Samtidig ændres Chile, Kuwait og Rwanda til ‘skraveret orange’ grundet betydelige indrejserestriktioner. Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

De seneste grønne farvninger er godt nyt til alle de rejselystne danskere. Det siger direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice Erik Brøgger Rasmussen til TV 2.

–Den gode historie er, at fordi vi er så gode til at lade os vaccinere i Danmark, så kan næsten alle danskere rejse til næsten alle lande i verden.

Han påpeger dog også, at lige meget hvor man skal rejse hen, er det en god ide at gå ind og orientere sig på Udenrigsministeriets hjemmeside inden afrejse.

 

italien ferie bilferie sommerferie (Foto: Unsplash)
Nu kan du trygt rejse til både Italien og Spanien … (Foto: Unsplash)

Læs også: Bliv inspireret til din næste rejse

Firmabil med solceller på toppen

Bæredygtighed er et nøglebegreb i OKNygaard. Virksomheden vil vise, at man godt kan få klimahensyn til at gå hånd i hånd med det at drive en rentabel virksomhed. Og nu sender OKNygaard endnu et par elbiler på gaden, men denne gang med solceller på toppen. Bilen er en Toyota Proace ladvogn, der kører på ren el. Solcellerne skal ikke lade bilen op, men derimod de værktøjer, som medarbejderne bruger i det daglige. Redskabsrummet på anlægs- og klimagartner OKNygaards biler skaffer klimavenlig strøm. Alle batteridrevne værktøjer kan lades op alene af solen.

OKNygaard har erstattet benzindrevne håndholdte værktøjer med batteridrevne, så der er stort behov for opladningsmuligheder.

– På en gennemsnitsdag skal solcellerne kunne levere strøm nok til de værktøjer, vi bruger. En kilowatt strøm fra solcellen svarer til 1 liter diesel og CO2-udledning, som dermed er sparet, fortæller indkøbschef Klavs Thorsø Nielsen fra OKNygaard.

Mange kan godt se vigtigheden i at skifte til elbiler, men det er ikke uden udfordringer. Blandt andet er rækkevidde og oplademulighed en af de udfordringer, som OKNygaard skal have løst for, at elbiler kan erstatte dieselbilerne alle steder.

– Rækkevidden er sådan set god nok, når elbilerne bruges i et bymiljø, hvor der ikke er så langt fra sted til sted. Problemet opstår, når bilerne skal lades op. Mange af vores ansatte, der arbejder i bymiljøer, bor også i byen og som regel i lejlighed, så de kan ikke lade bilen op natten over, fortæller Klavs Thorsø Nielsen fra OKNygaard og fortsætter:

– I første omgang løser vi det ved at planlægge opgaverne og kørselslogistik, så der ikke skal køres for mange kilometer på en dag. Vi gør os en masse erfaringer, som vi kan bruge senere, slutter Klavs Thorsø Nielsen.

oknygaard
OKNygaards biler skaffer klimavenlig strøm … (Foto: OKNygaard)

Læs også: Danmarks første borger-energifællesskab er oprettet

Rumænsk mand sigtet for 60 gange at have stjålet betalingskort og misbrugt dem

Rumænsk mand sigtet for 60 gange at have stjålet betalingskort og misbrugt dem. Efter at have været internationalt eftersøgt er en 23-årig rumænsk mand blevet udleveret til Danmark. Og han er nu fængslet efter udlevering.

Manden er nu sigtet for 60 tilfælde af tyverier af betalingskort og databedrageri ved at have misbrugt kortene. Det foregik over hele landet mellem 2016 og 2018. Det er Udlændingeafdelingen i Padborg, UKA Vest, der på vegne af alle politikredse behandler sagen.

Den 23-årige blev i dag fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Sønderborg efter udlevering. Anklagemyndigheden anmodede om lukkede døre, da der er medgerningsmænd på fri fod. Dommeren varetægtsfængslede manden i fire uger. Han kærede ikke fængslingen.

dankort, kort, shopping, kreditkort, debitkord, nets
Rumænsk mand sigtet for 60 gange at have stjålet betalingskort og misbrugt dem. (Foto: MY DAILY SPACE)

Læs også: Nye regler skal fremtidssikre dankortet

Dagens billede: Royal Bond-fans

· Mere fra samme kategori ·